K
kamm
Guest
Az is jo, csak akorul meg nagy a csend, nem...?Akkor már inkább 2 NMS. A gidrán sehogy sem felel meg egy rajnak. A két gidrán meg feleslegesen drága és marha nagy.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az is jo, csak akorul meg nagy a csend, nem...?Akkor már inkább 2 NMS. A gidrán sehogy sem felel meg egy rajnak. A két gidrán meg feleslegesen drága és marha nagy.
ezt a diétásmúzsa szart csinálja szerintem. Azért szokta itt összenyálkázni vele a fórumot, hogy valaki olvassa már el a szemetet, ami „gondolatként” terem a fejében.@szzsolt81 te nem csinálsz egy ilyen blogot? Szívesen olvasnánk onnan is!
Zlinek?Nagyon hasonlóan látom....
Viszont ez megfogta a figyelmem : "Márpedig a Német harckocsik és francia helikopterek, cseh repülőgépek árát nem forintban mérik (illetve a mi adóforintjainkban) hanem bizony kemény valutában."
Itt a cseh gépekre gondolok,hogy mintha hallott volna esetleg valami konkrétumot,úgy hangzik.!?
Akkor ezek szerint tényleg lesz valami AV deal...?
Természetesen ismerem az elmúlt napok történéseit,de ott még semmi konkrét nem hangzott el.
Hát magyar színekben elhozták Kecskemétre és hetente tesz fel róla a Nurol képeket a twitteren.Az is jo, csak akorul meg nagy a csend, nem...?
Ez féligazság,egy SZVD igen,bármely irányból normál lőszerrel is,de egy AK csak AP (keményített) verzióval.BTR-t oldalról az AK-47 átlövi - nem hogy gépágyú!
A Fuchs mellett szerintem érdemes volna a belga (és talán a dán) Piranha III-t is figyelembe venni. A tartalékosoknak teljesen jók lehetnek. Nem túl régiek (2007-13 közötti gyártásúak), normálisan felfegyverezve (30 mm Mk44) sőt van 90 mm-es verzió is és 2024-ig kivonják a rendszerből. A dánok meg talán már 2022-ig. Nekünk jelentős előrelépés lenne. Jó irány, hogy végre használt technikában is gondolkodunk.
Páncéltörővel lövi át az SZVD is.Ez féligazság,egy SZVD igen,bármely irányból normál lőszerrel is,de egy AK csak AP (keményített) verzióval.
Betoltak egy új szervezeti struktúrával és mobilitási igényekkel rendelkező alegységtípust a köztudatba aminek az ellátásán gondolkodik ár/érték arányosan a nép.Nem értem ezt a raj kocsi lázat meg hogy ha nem terepjáró, akkor legyen 6*6, de legalább használtan. Ez körülbelül minden ellentettje, amit eddig Zrínyinek neveztünk.
Komolyan! A dánok azért dobálják ki a III-as halacskáikat, hogy V-ös verzió legyen nekik. Akkor szerintetek megéri nekünk? Mennyi az az olcsó, amitől más inkább szabadulna, mert használhatatlan szar?
Még pár hónapja is az volt az elgondolás, hogy a BTR-ek kihúzzák, amíg a tartaléknak megérkezik az új jármű. Mi változott? Mi az, amiért egy rossz terepjáró képességgel rendelkező, magas szervizigényű másodkezes technikát feltétlenül be kell nekik szerezni?
Normallal az SZVD sem.Ez féligazság,egy SZVD igen,bármely irányból normál lőszerrel is,de egy AK csak AP (keményített) verzióval.
Az volt ma az elgondolás, hogy beszerezhetnénk használt német Fuchs-ot a tartalékosoknak. Erre írtam, hogy akár a belga, dán Piranha III is szóba jöhetne. A BTR-t meg ne hasonlítsd a Piranha III-hoz. Sértő a Piranha-ra nézve.Nem értem ezt a raj kocsi lázat meg hogy ha nem terepjáró, akkor legyen 6*6, de legalább használtan. Ez körülbelül minden ellentettje, amit eddig Zrínyinek neveztünk.
Komolyan! A dánok azért dobálják ki a III-as halacskáikat, hogy V-ös verzió legyen nekik. Akkor szerintetek megéri nekünk? Mennyi az az olcsó, amitől más inkább szabadulna, mert használhatatlan szar?
Még pár hónapja is az volt az elgondolás, hogy a BTR-ek kihúzzák, amíg a tartaléknak megérkezik az új jármű. Mi változott? Mi az, amiért egy rossz terepjáró képességgel rendelkező, magas szervizigényű másodkezes technikát feltétlenül be kell nekik szerezni?
Ezt kipróbáltátok a gyakorlatban is?Normallal az SZVD sem.
Ki.Ezt kipróbáltátok a gyakorlatban is?
Ha ez ilyen egyszerű lenne..Az AMRAAM-ER hivatalosan 50%-kal tud többet, mint a "hagyományos" AMRAAM.
1,5x35 = 52,5km
Igen tudom, ezért írtam pár kommenttel korábban, hogy nehéz műfaj ez a SAM hatótávolság meghatározás...Ha ez ilyen egyszerű lenne..
Ez az adat alapvetően változhat annak függ ényében hogy a cél milyen magasan van, mekkora a sebessége, közeledik vagy távolodik, stb..
Én úgy tudom hogy mivel nagyobb a torkolati sebessége,az SZVD normállal is leküzdi. De ezen nem veszünk össze.Normallal az SZVD sem.
Nem jól tudod, ennyi az egész.Én úgy tudom hogy mivel nagyobb a torkolati sebessége,az SZVD normállal is leküzdi. De ezen nem veszünk össze.
Az is jo, csak akorul meg nagy a csend, nem...?
Hát magyar színekben elhozták Kecskemétre és hetente tesz fel róla a Nurol képeket a twitteren.
Orbán Balázs, Miniszterelnöki főtanácsadó gondolatai a facebookon.
"Október 1.
... hogy 77 darab T-72-est ajándékoz (sic!) Iraknak. Az akkori harckocsi-állomány több mint kétharmadát!
Az Orbán Balázs interjúban ez mi ez? Az aktív szolgálatban álló gépekre gondolt?
Mármint a darabszámra akartam rákérdezni.
Az akkori T-72-esek kétharmada. Ebből az következik, hogy a jelenlegi 30 szolgálatban lévő van összesen vagy járóképes ennyi volt? Tudom a számításokat, hogy mikor mennyit vettünk és hivatalosan mennyit adtunk el. És abból Pogányék azt hozták ki, hogy 75 darab környékén van jelenleg Mzárolttal együtt -kétséges hadrafoghatósággal-, de ha ez így van, akkor Iraknak az állomány felét adtuk oda.
Így már érthető, mi az, ami nekem nem világos?
2003 | 2004 | 2006 | 2007 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2016 | 2017 | |
T-72 | 238 | 238 | 159 | 159 | 157 | 156 | 156 | 156 | 156 | 75 | 75 |
Az ENSZ-nek leadott jelentések szerint a magyar T-72 állomány változása:
2003 2004 2006 2007 2009 2010 2011 2012 2013 2016 2017 T-72 238 238 159 159 157 156 156 156 156 75 75
1990-ig 134 db T-72 lett rendszeresítve (az első 30 még orosz volt 1978-ban, a többi 104 cseh/lengyel)
1996-ban érkezett 100 db T-72 Fehéroroszországból (államadósságból fedezve, körülbelül 1,7 milliárd Ft volt akkor)
2005-ben nem az 1996-ban beszerzett 100 db fehérorosz tankból adtak el, hanem az 1978 és 1985 között beszerzett 134-ből a cseh és lengyel gyártásúakat, amelyek a Néphadsereg idejében valószínűleg sokat használtak, ezért elhasználódtak és ki lettek vonva, 2005-ben már 20-27 éves eszközök voltak és Kalocsán rohadtak.
77 db T-72-es lett "elajándékozva" Iraknak, de előtte a Currus "felújította" (=üzemképes állapotba hozta) őket, amit az USA kifizetett. 2,5-3 millió USD (az akkor kb. 535 - 642 millió Ft volt).
Ha minden igaz, ez is az egyik magyar T-72-es egy iraki díszszemlén.
Aki ért hozzá, az azt mondja hogy ránézésre látszik, hogy ezek cseh/lengyel gyártású régi változatok.
Így akkor 2005-ben maradt még Magyarországon 100 db fehérorosz és 57 régi tank. Nem tudjuk hogy mennyi volt rendszerben és mennyi volt letárolva. Állítólag folyamatosan cserélgették a tankokat hogy mindig legyen a hadgyakorlatokhoz elég üzemképes. A régi tankokat valószínűleg kivonták és Kalocsán voltak.
2014-ben 80 db T-72 lett eladva a cseh Excalibur Defense-nek, 440,5 millió Ft-ért. Ekkor már csak 57 db régi orosz/cseh/lengyel tank volt Kalocsán, azaz el lett adva 23 fehérorsz tank is.
A T-72 összállomány változása:
1996-ban 75%-kal növekedett a tankok száma (134 -> 234)
2005-ben 33%-kal csökkent a tankok száma (234 -> 157)
2014-ben 51%-kal csökkent a tankok száma (157 -> 77)
Magyar múzeumokba is került néhány T-72-es, azok még módosítják a fenti számokat.
Mindezt csak azért írtam le bevezetőnek, hogy megpróbáljuk értelmezni az alábbi mondatot:
"77 darab T-72-est ajándékoz Iraknak. Az akkori harckocsi-állomány több mint kétharmadát!"
Az akkori harckocsi-állomány 234 db tank volt, ennek a 77 db az csak a 32,9%-a, azaz az 1/3-a. Nem erre gondolt. (Esetleg összekeverte hogy 1/3-át adták el, 2/3-a maradt?)
De akkor minek a 2/3-a 77 tank?
115,5 tanknak a 2/3-a 77 tank.
Mi lehet az a 115 tank? Hogy jön ki?
Ezek szerint 2005-ben aktív volt 115 tankunk, amiből valószínűleg 100 db fehérorosz és 15 régebbi cseh/lengyel tank volt?
De ha 115 tankunk volt aktív 2005-ben, akkor Kalocsán volt kivonva 119 tank, amiből 30 volt orosz eredetű, és 89 cseh/lengyel gyártású. Azaz abból is simán kijött a 77 db. De akkor azokat nem az aktív állományból adták el, hanem a kivont állomány 65%-a volt. Na az majdnem 2/3.
Vagy ha csak a cseh/lengyel tankokra gondolt, akkor a 104-ből lett eladva 77, ami 74%. De erre már biztos 75%-ot mondott volna.
Vagy ha csak annyit tudott hogy 100 tankot vettek, 77-et eladtak, az is 77%. Biztos nem erre gondolt.
Több ötletem most nincs arra, hogy ezt miből számolhatta így ki.
+ van egy olyan több oldalról előkerült infó, hogy a Rába valamilyen német techikát fog FELÚJÍTANI.Betoltak egy új szervezeti struktúrával és mobilitási igényekkel rendelkező alegységtípust a köztudatba aminek az ellátásán gondolkodik ár/érték arányosan a nép.
Szerintem így is több erőt és gondolatot fordítottál rá mint bárki más a földön.Az ENSZ-nek leadott jelentések szerint a magyar T-72 állomány változása:
2003 2004 2006 2007 2009 2010 2011 2012 2013 2016 2017 T-72 238 238 159 159 157 156 156 156 156 75 75
1990-ig 134 db T-72 lett rendszeresítve (az első 30 még orosz volt 1978-ban, a többi 104 cseh/lengyel)
1996-ban érkezett 100 db T-72 Fehéroroszországból (államadósságból fedezve, körülbelül 1,7 milliárd Ft volt akkor)
2005-ben nem az 1996-ban beszerzett 100 db fehérorosz tankból adtak el, hanem az 1978 és 1985 között beszerzett 134-ből a cseh és lengyel gyártásúakat, amelyek a Néphadsereg idejében valószínűleg sokat használtak, ezért elhasználódtak és ki lettek vonva, 2005-ben már 20-27 éves eszközök voltak és Kalocsán rohadtak.
77 db T-72-es lett "elajándékozva" Iraknak, de előtte a Currus "felújította" (=üzemképes állapotba hozta) őket, amit az USA kifizetett. 2,5-3 millió USD (az akkor kb. 535 - 642 millió Ft volt).
Ha minden igaz, ez is az egyik magyar T-72-es egy iraki díszszemlén.
Aki ért hozzá, az azt mondja hogy ránézésre látszik, hogy ezek cseh/lengyel gyártású régi változatok.
Így akkor 2005-ben maradt még Magyarországon 100 db fehérorosz és 57 régi tank. Nem tudjuk hogy mennyi volt rendszerben és mennyi volt letárolva. Állítólag folyamatosan cserélgették a tankokat hogy mindig legyen a hadgyakorlatokhoz elég üzemképes. A régi tankokat valószínűleg kivonták és Kalocsán voltak.
2014-ben 80 db T-72 lett eladva a cseh Excalibur Defense-nek, 440,5 millió Ft-ért. Ekkor már csak 57 db régi orosz/cseh/lengyel tank volt Kalocsán, azaz el lett adva 23 fehérorsz tank is.
A T-72 összállomány változása:
1996-ban 75%-kal növekedett a tankok száma (134 -> 234)
2005-ben 33%-kal csökkent a tankok száma (234 -> 157)
2014-ben 51%-kal csökkent a tankok száma (157 -> 77)
Magyar múzeumokba is került néhány T-72-es, azok még módosítják a fenti számokat.
Mindezt csak azért írtam le bevezetőnek, hogy megpróbáljuk értelmezni az alábbi mondatot:
"77 darab T-72-est ajándékoz Iraknak. Az akkori harckocsi-állomány több mint kétharmadát!"
Az akkori harckocsi-állomány 234 db tank volt, ennek a 77 db az csak a 32,9%-a, azaz az 1/3-a. Nem erre gondolt. (Esetleg összekeverte hogy 1/3-át adták el, 2/3-a maradt?)
De akkor minek a 2/3-a 77 tank?
115,5 tanknak a 2/3-a 77 tank.
Mi lehet az a 115 tank? Hogy jön ki?
Ezek szerint 2005-ben aktív volt 115 tankunk, amiből valószínűleg 100 db fehérorosz és 15 régebbi cseh/lengyel tank volt?
De ha 115 tankunk volt aktív 2005-ben, akkor Kalocsán volt kivonva 119 tank, amiből 30 volt orosz eredetű, és 89 cseh/lengyel gyártású. Azaz abból is simán kijött a 77 db. De akkor azokat nem az aktív állományból adták el, hanem a kivont állomány 65%-a volt. Na az majdnem 2/3.
Vagy ha csak a cseh/lengyel tankokra gondolt, akkor a 104-ből lett eladva 77, ami 74%. De erre már biztos 75%-ot mondott volna.
Vagy ha csak annyit tudott hogy 100 tankot vettek, 77-et eladtak, az is 77%. Biztos nem erre gondolt.
Több ötletem most nincs arra, hogy ezt miből számolhatta így ki.