Az ATV-s videóban valami sárgítóval/barnítóval volt összekenve a képe. Azért nézett ki olyan furcsán.
Nekem az jött le a beszélgetés általános hangulatából, hogy nagy a bizonytalanság.
Van ugye:
- a választási bizonytalanság.
- a folyamatosan romló nemzetközi helyzet miatt szerintem a Honvédség is folyamatosan változtathatta az igényeit. Ráadásul mindezt kötött költségvetés mellett, egy komoly előzetes tervet összeborítva. Szóval nem egyszerű ezt managelni.
- ezen felül egy hibás helyzetértékelés is ellenük dolgozott.
Ugye eléggé biztosnak tartotta Maróth és RR is a háború elmaradását.
Ennek hangot is adott, miután hazajöttek az USA-ból. Ezt bizonyára nem saját kútfőből vették, hanem nagyon is hiteles felderítési adatokból. Ezen adatok nem véletlenül voltak olyanok, amilyenek. Putyin bácsi (majdnem
) mindenkit hülyére vett...
Szóval a fő gond most jelenleg, hogy itt vagyunk egy igen komoly konfliktus széditően közeli peremén, és - szerintem - hirtelen mind politikai mind katonai oldalról egy brutális változtatás/nyomás van a levegőben.
Nyilvánvalóan borul a költségvetési keret. Nálunk is igen komoly pénzek válnak majd elérhetővé a helyzetre való tekintettel. Csakhogy egy ilyen helyzet egy egészen más haderőt igényel, mint a békeidős lassan felfuttatós tartalékos rendszer.
A megoldás a sorkatonai szolgálat aktiválása lesz. Ami így pontosan 1 hónappal a választások előtt igencsak kockázatos bevezetni.
Mert ugye ezzel választást lehetne alapból elbukni. Most azonban már változott a közhangulat. Csak kérdés, hogy mennyit. Időt húzni lehet, csak életveszélyes.
Ugyanakkor szerintem a Fidesznek ez a helyzet eléggé kapóra jött, mert úgy gondolom, hogy náluk már egy jóideje porondon van a sorkatonaság visszaállítása, csak soha nem merték meglépni.
Magát a haderőfejlesztést nem igazán érinti szerintem az ügy, azonban - ahogy Maróth is megjegyezte - hirtelen áttevődtek a hangsúlyok a hiányzó "apróságokra". Úgy mint nagy mennyiségű alap személyi felszerelés, lőszer (a nem NATO kaliberekhez is), a kézifegyverek gyártásának felgyorsítása, gránátok, aknák, optikák, végre a géppuskák, teherautók, a páncélöklök, ATGM-ek, MANPAD-ok előrehozott beszerzése. stb., stb.,
Én mindenesetre most kapnám elő az EVA-t a bokorból, meg a török vontatható 105mm-est, mert biztos vagyok benne, hogy a Konstruktának szerintem van felesleges kapacitása, mint ahogy szerintem a törökök is pik-pak leszállítanának nekünk 32-64db-ot akár kezdő lőszerestűl is. A Hirtenbergernek meg SOS fel kell pörgetni a termelését. Mindenből IS! Illetve ami nagyon fontos lenne, hogy a minimum 1 század Gripen C/D mihamarabb ideérjen.
Annak ellenére, hogy ezeket leírtam, én továbbra is azt gondolom, hogy kapkodni nem kell. Az oroszok ellen úgy is kevés lenne, amit összelapátolnánk. A többiek meg sokkal jobban el vannak foglalva az oroszokkal, minthogy velünk foglalkoznának. Az egyetlen veszélyt a "szabadcsapatok betörése" forgatókönyv jelentheti csupán, de arra meg azt hiszem a jelenlegi erők is elegendőnek kell legyenek.
Szóval a nyomás jelenleg elsősorban a politikai oldalról kell jöjjön, és nem a harcászati oldalról.
Ez a Maróth távozós dolog érdekes. Nekem az jött le a több éves testbeszédéből, hogy ezt ő kurv@ra élvezte. És még bele is tanult.
Ugyanakkor - főleg az elmúlt/utolsó fél év - igen intenzívre sikeredett.
Orbán szeret alaposan felforgatni mindent az új kormányai kialakításánál. A kiemelkedően teljesítő embereihez szeret ragaszkodni. Na szerintem Maróth ilyen lehetett. A feladat még messze nincs befejezve. Ha Maróthnak nincsenek komolyabb ambíciói, akkor a helyén maradva kivállóan ellesz még egy ciklust. Kérdés, az, hogyha egy jobban a szakmájába vágó posztot kapna (ember/eü miniszteri, vagy eü államtitkári), akkor nem dobná-e a kormánybiztosi szerepet. Mondjuk akkor sem biztos, hogy szarban lenne az ügy, mert Tömböl már csinálja egy ideje, hogy simán átvegye a posztot. Emlékeim szerint több tárgyalást is ő intézett. Egy biztos, hogyha nem lesz kormányváltás, és Maróth maradni akar, akkor ő viszi tovább a megkezdett programot.