Szerintem megnőtt a rakétatüzérség előbbre hozásának esélye - Ukrajnában elég fontos szerepet játszanak ezek az eszközök.Nem olvastad el, amit linkeltem.... felsoroltam minden tervezett beérkezést és várható megrendelés bejelentést ami 2022 második felére kellene hogy essen a korábbi nyilatkozatok szerint. Egyedül a Gripen rendelést nem írtam, mert ott nem indokolt a kapkodás. De mert Kriss azt írta hogy nem volt benne a listámban és korábban írta hogy nem mindenki fog neki örülni, így a 6-8 db C/D Gripen és a HIMARS rendelés bejelentésének nagyon megugrott az esélye
Bár nem tudom, hogy mennyire lenne szerencsés azzal bejelenteni a Gripenek számának bővítését, hogy "kiment 5 gépünk védeni a baltikumi légterét, itthon maradt 9, amiből 2+2 készültséget ad, 1 Svédországban van, 2 időszakos karbantartás miatt áll, a maradék 2 pedig nem elég az itthon maradt pilóták gyakorlására sem." Rakétatüzérséget pedig csak az évtized végére akartak, mert technológiai ugrásra várnak. Na majd hamarosan kiderül, 1-2 hetet kibírunk már/még a következő bejelentésig.
Idén eddig mit jelentettek be? L-39, Gidrán/Nomád alapú aknavető+drón fejlesztés, tüzérségi időjárás mérő állomás?
HIMARS-nak nem örülnék és nem is illeszkedik az MG által leírt német-török-izraeli háromszögbe. Szóva PULS vagy az új KMW-ELBIT együttműködés eredményeként létrejövő eszköz ("MARS III") jöhet szóba még, ami mind a PULS és a HIMARS rakétáit is kezeli...
Amit a Gripenről írsz pont azt indokolja, hogy meg kell kezdeni a flottabővítést - nyilván nem így adják majd elő, ahogy leírtad. Ennél ügyesebb a kormányzati propaganda...
A légvédelem fejlesztését is emlegette az miniszter és az ABM még hiányzik a palettáról. Ukránokat is szétrakétázzák Iszkanderrel meg Kaliberrel - ez egy komoly fenyegetés minden konfliktusban. Dávid csúzlija esélyes a rakétavédelmi szerepre - elvileg a radarját már megvettük...