Szerintem biztosan volt utánrendelés már belőle. Asszem, ezt korábban @krisss is megerősítette.Nem tudom a cg-t hogy rendeltük.
Külön szerződèseket kötöttünk?
Hogy miből gondolom? A HM korábbi költségvetési tervezeteiből. Ott az éveken áthúzódó tételek között 'asszem úgy szerepelt, hogy kézi páncéltörő képesség. Namost abban az első alkalommal mikor megjelent ez a tétel, még csak 3 évre leosztva, és a 3. év után 0-ra redukálódott ezen képesség fejlesztésébe beletolandó összeg.
Később ez további évek tervezeteiben is megjelent. Azaz az eredeti beszerzést kiegészítették egy továbbival. És emiatt tolódott ki a beszerzési program vége.
Igen, mindkettő hasznos, de ez egy repülő eszköznél flottára vonatkoztatva kiegyenlíthető, vagy rugalmasabban kezelhető, mivel nem csak években van megadva az eszköz hadrafoghatósága, hanem üzemidőben is. A rakéták esetén elsősorban a naptár határozza meg a hadrafoghatóságot.Hogy nem egyszerre van leszállítva, kifizetve, az meg a gyár kapacitásától is függ. Nekünk is jó pènzügyileg. Nekik sincs raktáron 1000db.
A gránátok meg lejárat miatt sem baj ha nem "egyszerre" kèszülnek el.
Hanem minden èvben kapunk.
Pontosan ugyan ezt használták ki a csehek is. Ahhoz, hogy elkezdjenek áttérni a Mi-24-ről a AH-1Z-re, elegendő a 4 darab gép is. Amikor végleg le kell adni a Mi-24-eseket, akkorra lesz annyi pilóta, hogy addigra csak be kell érkeznie a végül szükséges mennyiségnek.A cg meg az a4 között nem èrtem a párhuzamot.
A4 azèrt lett vève hogy a teljesen analóg fosból ne egyből üljön át a harcos.
Másrèszt az volt "azonnalra".
De így mire megjönnek az A7-esek, kisebb idő lessz atkèpezni őket, a felajánlott nehèzdd előbb meglesz.
Mi is - látszólag teljesen jogosan - ki vagyunk röhögve amiatt, hogy csak egy zl./osztály A7-est, meg PZH-t rendeltünk. Viszont esetünkben is anélkül tudunk áttérni a NATO standard eszközökre, hogy egyszerre az egész szükségletet egyben megrendeljük. Megyikből sem 1 zl./osztály a szükséges mennyiség, ebben gondolom megegyezhetünk!