Szerintem a törökök képesek lennének gyorsan nagy mennyiségben szállítani ha rendelnénk. Ezt láthatjuk a Gidránnál is, nem rajtuk múlik hogy még csak 50 ért ide. Itt viszont azt írták nem muzsikáltak jól a török apc-k. Pedig nekem a Pars kifejezetten szimpi volt.
Nem vagyok benne biztos, hogy pont a Pars volt nálunk, még csak abban sem, hogy kerekes volt.
Szerintem a nehézdandár kapcsán - logikusan - először láncosat kereshettünk. De ezt majd egy erre hajlandó belsős ember meg fogja erősíteni/cáfolni, ha akarja.
Mindenesetre, kerekes technikában a török egy igen jelentős know-how-t tudtak - szerintem - felhalmozni.
Saját belső piacra is több típus lett fejlesztve, ráadásul ezek folyamatos fejlesztésben is vannak.
A PARS pl. most tart ugyebár a 4. iterációjánál. A Gidrán és az NMS meg megmutatja, hogy tudnak fasz@ futóművet meg úgy általában páncélozott kerekeset csinálni.
Korábban nekem sem a Pars portfolioja, sem maga a kialakítás nem volt szimpatikus. Tudniillik a homlokfalon lévő szélvédőtől nekem valahogy borsódzik a hátam.
Ugyanakkor el kell ismerjem, maga a kialakítás nagyban segíti a vezető munkáját. A szélvédő az APC esetén viszont lehet, hogy ez egy jó kompromisszum lehet...
A portfolio pedig - így a Pars 4-re - elért egy olyan szintre, ami mutatja, hogy gyakorlatilag azt szállítanak az ügyfélnek, amit az jónak lát.
A kisebb szélvédős a sima Pars, míg a jobb kilátást biztosító a Pars Scout.
Mindkettőből van 6x6, és 8x8 is. A Scoutból 4x4 is!
Hogy mit teszel rá, vagy milyen motort kérnél bele, az részletkérdés. Mint ahogy az is, hogy agyonpáncélozva, vagy úszóképesen kéred-e.
Mindenesetre a Pars 4-nek az oldala elég védettnek tűnik nekem. Ha jól láttam alapból egy elég komoly páncélból áll a test, míg erre rákerült egy légréssel egy további vékonyabb páncél. Ha jól sejtem, akkor a kettő közé még simán kerülhet kerámia is, ha nagyon akarja a vevő.
És, hogy milyen gyártói kapacitásokkal rendelkeznek?
Nos,
egy 2021 márciusi cikkben azt írták, hogy 100 Scoutot ( 5 konfigban) fognak szállítani 2022-re a török hadseregnek.
Ha jól gondolom, akkor ezek már túl vannak a szíriai teszteléseken is...
Alapanyaghiányuk biztosan nincs, mert ők aztán mindenkivel üzletelnek. Erdogan nem húzza az orrát, ha az oroszokhoz kell is bármiért menni...