A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Pukkantak ki itt lufik amikről ti sosem hallottatok olyan járulékos kötvezményekkel amik évekkel vetik vissza a haderőfejlesztést.
Ezt nem értem.
Konkrétumok nélkül szeretnék kérni egy kis pontosítást.
a. úgy érted, hogy volt olyan vásárlás, ami ilyen-olyan okból nem valósult meg, és ez vetette vissza a haderőfejlesztést
vagy
b. olyan hazai hadiipari fejlesztés, amibe pénzt/energiát öntöttünk, és mégis befuccsolt, és ez okozott hátrányt?
vagy
c. valami egészen másról van szó.

Elég ha csak a megfelelő betűvel válaszolsz. :cool:

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
No igen, az meg egy másik probléma... az egész a Lynx ill nagy jóindulattal az Airbus óta számolható.
Alapvetően nem kötekedésből írtam ezt, csak tényleg kíváncsi vagyok, hogy @dudi milyen hadiipari fejlesztésre gondolt. Lehet, hogy volt, de max. a Pro Patriara tudok gondolni, az meg elvileg már "termére fordult".

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 546
13 558
113
Amíg mi vagyunk az egyetlen vevő addig az.
Dehogy az.
Megint oda lyukadtunk ki, hogy túlzásokba esel, és teljesen rossz szavakat használsz a helyzet leírására.

Még1x: légvár= amiből semmi nem lett.
Ehhez képest van gyár, benne gyártás, és már vannak Lynxek is.
Hívhatod akár csődnek vagy kudarcnak is felőlem ezek után, ugyanakkora túlzó hülyeség lesz, mint a légvárnak hívni.

Pukkantak ki itt lufik amikről ti sosem hallottatok olyan járulékos kötvezményekkel amik évekkel vetik vissza a haderőfejlesztést.
A lőszer és robbanóanyag gyár ami teljesen pozitív eddig.
Lehet, elhiszem. Én a túlzott, nagyon is túlzó pesszimizmusodra céloztam, arra írtad a légvárat, ami egyből újabb példa ugyanarra...

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 690
15 228
113
Ezt nem értem.
a. úgy érted, hogy volt olyan vásárlás, ami ilyen-olyan okból nem valósult meg, és ez vetette vissza a haderőfejlesztést
vagy
b. olyan hazai hadiipari fejlesztés, amibe pénzt/energiát öntöttünk, és mégis befuccsolt, és ez okozott hátrányt?
vagy

Ok de ne privátban.:D

Èn tippelek.

A/B/C.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 195
24 178
113
Ezt nem értem.
vagy
vagy

Èn tippelek.

A/B/C.

d, D, Déé

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 060
129 989
113
Dehogy az.
Megint oda lyukadtunk ki, hogy túlzásokba esel, és teljesen rossz szavakat használsz a helyzet leírására.

Még1x: légvár= amiből semmi nem lett.
Ehhez képest van gyár, benne gyártás, és már vannak Lynxek is.
Hívhatod akár csődnek vagy kudarcbak is felőlem ezek után, ugyanakkora túlzó hülyeség lesz, mint a légvárnak hívni.

Lehet, elhiszem. Én a túlzott, nagyon is túlzó pesszimizmusodra céloztam, arra írtad a légvárat, ami egyből újabb példa ugyanarra...
A pesszimizmusom megalapozott a ti optimizmusotok pedig az információ hiányán alapszik. Mivel a kudarcokról nemigen mennek a hírek sem a bedőlt tervekről. Neked meg főleg a nagy vízen túlról van egy hagymázas rózsaszín elkèpzelésed az egészről ami a valóságtól távol áll.

De a jó végülis a lynx program nem légvár mert nevezhetjük részsikernek hiszen csak az export stratégia dőlt be teljesen.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 546
13 558
113
A pesszimizmusom megalapozott a ti optimizmusotok pedig az információ hiányán alapszik. Mivel a kudarcokról nemigen mennek a hírek sem a bedőlt tervekről. Neked meg főleg a nagy vízen túlról van egy hagymázas rózsaszín elkèpzelésed az egészről ami a valóságtól távol áll.
Nekem igazából semmilyen képem nincs, pont azért, mert csillio projectet láttam már, és tudom, hogy végtelen módon elcsuszhat, valtozhat stb mindegyik.
Én az elképzelést nézem, van-e benne ráció, logika, meg az outputot. A többi deklaráltan hangosan gondolkodás. :)

De a jó végülis a lynx program nem légvár mert nevezhetjük részsikernek hiszen csak az export stratégia dőlt be teljesen.
Na, közeledünk...

• Tetszik
Reactions: Vipera kapitány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 310
84 084
113
2015 óta ömlik a pénz a Honvédségbe, minden ami most van vagy lesz akkor kezdődött. Tényleg azt gondoljátok, hogy a Lynx vagy bármilyen más ipari beruházásunk azóta datálódik, hogy nyilvánosságra került? De halkan kérdezném meg, hogy hol van a kézifegyverekbe való lőszert gyártó gyárunk? Hol készülnek a Gidránok?

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
3 828
12 962
113
Ezt nem értem.
vagy
vagy

Pontosan ebben a sorrendben történtek meg :rolleyes:

• Tetszik
Reactions: Pogány and krisss

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 060
129 989
113
Én az elképzelést nézem, van-e benne ráció, logika, meg az outputot. A többi deklaráltan hangosan gondolkodás. :)
Az elképzelésben van ráció és logika ezt sosem vitattam viszont csak a best case scenario-t figyelembe véve kerül implementàlásra amikor az elemzések már jó ideje nem abba az irányba mutatnak..

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 926
16 353
113
Amíg mi vagyunk az egyetlen vevő addig az.
A lőszer és robbanóanyag gyár ami teljesen pozitív eddig.
De ha legalább biztos lenne, hogy a hibákból és a sikertelen projektekből levonják a megfelelő konzekvenciákat… Kár, hogy a politikusok nem erről híresek :(

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 028
5 469
113
Ezt nem értem.
vagy
vagy

Tipp:
A: az elején Boxer beszerzés (azóta sem vettünk kerekes APC-t)
B: na ez a Gidrán gyártás. Meg lehet nézni hol tart 3-4 év után. Egyszerűbb lett volna megvenni a törököktől.
C: pld évekig szemeztünk a Himars-al ahelyett, hogy vettünk volna Izraelből vagy a törököktől sorozatvetőt.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 373
19 753
113
a ti optimizmusotok pedig az információ hiányán alapszik.

Ez így igaz, ez egy alapvetően civilek alkotta fórum, néhány aktív katonával. Akik viszont érthetően, nem mindenről beszélhetnek nyilvánosan. Így a jellege, a fórumnak ez, ami. Viszont jó dolog hasonló érdeklődésű embereknek, az ország sok részéből érkezve ide, elbeszélgetni virtuálisan. Amit nem tehetünk meg esetleg saját környezetünkben, mások érdeklődésének híján.
Valamint, ha csak 1 gondolattal is segítettük a honvédelem ügyét, mióta van ez az oldal, már megérte, még ha csak egy kósza figyelemfelkeltéssel is, mondjuk egy adott témára.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 373
19 753
113
Tipp:
A: az elején Boxer beszerzés (azóta sem vettünk kerekes APC-t)
B: na ez a Gidrán gyártás. Meg lehet nézni hol tart 3-4 év után. Egyszerűbb lett volna megvenni a törököktől.
C: pld évekig szemeztünk a Himars-al ahelyett, hogy vettünk volna Izraelből vagy a törököktől sorozatvetőt.

... "és még sokan mások" ....

• Tetszik
Reactions: J.G. and Azzurro

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 482
41 724
113
De ha legalább biztos lenne, hogy a hibákból és a sikertelen projektekből levonják a megfelelő konzekvenciákat… Kár, hogy a politikusok nem erről híresek :(
A KF-51 kapcsán látszik, hogy szeretnek szűkös erőforrásainkkal kaszinózni: aztán vagy bejön, vagy nem.
Még Orbán szerint is kockázatos: „Majd meglátjuk, melyik fut be, a kutatások szerint talán a Párduc."
Ez a talán nekik megér 120 milliárd Ft-ot, amiből kijönne, amúgy egy osztálynyi PULS, vagy 45-50 db ATMOS önjáró löveg. Mindkettő fontosabb lenne mint újabb, kétes jövőjű harckocsit fejleszteni, amivel szeme a legnagyobb európai harckocsivásárlók saját fejlesztési projektet futtatnak...
Sőt, szinte biztos hogy ha az RM azt a feltételt kapja az összeurópai tank-projektbe beszállásért, hogy dobja a kínálatából a Panthert, akkor tutira megteszi!