Mármint látomásokra gondolsz, ugye...Keresztkèrdèsekkel
Ki beszélt itt 2015 óta kiépült exportra termelő hadiiparrol rajta kívül?nem èr operálni. Látod milyen pesszimista vagy.
Hát erről beszèlt baszod.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Mármint látomásokra gondolsz, ugye...Keresztkèrdèsekkel
Ki beszélt itt 2015 óta kiépült exportra termelő hadiiparrol rajta kívül?nem èr operálni. Látod milyen pesszimista vagy.
Hát erről beszèlt baszod.
Ezt nem értem.
Konkrétumok nélkül szeretnék kérni egy kis pontosítást.
a. úgy érted, hogy volt olyan vásárlás, ami ilyen-olyan okból nem valósult meg, és ez vetette vissza a haderőfejlesztést
vagy
b. olyan hazai hadiipari fejlesztés, amibe pénzt/energiát öntöttünk, és mégis befuccsolt, és ez okozott hátrányt?
vagy
c. valami egészen másról van szó.
Elég ha csak a megfelelő betűvel válaszolsz.
Èn tippelek.
A/B/C.
A pesszimizmusom megalapozott a ti optimizmusotok pedig az információ hiányán alapszik. Mivel a kudarcokról nemigen mennek a hírek sem a bedőlt tervekről. Neked meg főleg a nagy vízen túlról van egy hagymázas rózsaszín elkèpzelésed az egészről ami a valóságtól távol áll.Dehogy az.
Megint oda lyukadtunk ki, hogy túlzásokba esel, és teljesen rossz szavakat használsz a helyzet leírására.
Még1x: légvár= amiből semmi nem lett.
Ehhez képest van gyár, benne gyártás, és már vannak Lynxek is.
Hívhatod akár csődnek vagy kudarcbak is felőlem ezek után, ugyanakkora túlzó hülyeség lesz, mint a légvárnak hívni.
Lehet, elhiszem. Én a túlzott, nagyon is túlzó pesszimizmusodra céloztam, arra írtad a légvárat, ami egyből újabb példa ugyanarra...
Nekem igazából semmilyen képem nincs, pont azért, mert csillio projectet láttam már, és tudom, hogy végtelen módon elcsuszhat, valtozhat stb mindegyik.A pesszimizmusom megalapozott a ti optimizmusotok pedig az információ hiányán alapszik. Mivel a kudarcokról nemigen mennek a hírek sem a bedőlt tervekről. Neked meg főleg a nagy vízen túlról van egy hagymázas rózsaszín elkèpzelésed az egészről ami a valóságtól távol áll.
Na, közeledünk...De a jó végülis a lynx program nem légvár mert nevezhetjük részsikernek hiszen csak az export stratégia dőlt be teljesen.
Pontosan ebben a sorrendben történtek megEzt nem értem.
a. úgy érted, hogy volt olyan vásárlás, ami ilyen-olyan okból nem valósult meg, és ez vetette vissza a haderőfejlesztést
vagy
b. olyan hazai hadiipari fejlesztés, amibe pénzt/energiát öntöttünk, és mégis befuccsolt, és ez okozott hátrányt?
vagy
Az elképzelésben van ráció és logika ezt sosem vitattam viszont csak a best case scenario-t figyelembe véve kerül implementàlásra amikor az elemzések már jó ideje nem abba az irányba mutatnak..Én az elképzelést nézem, van-e benne ráció, logika, meg az outputot. A többi deklaráltan hangosan gondolkodás.
Az elemzéseknek ne higgyél! Ránk figyelj! (#négerkalózrámfigyeljmeme)Az elképzelésben van ráció és logika ezt sosem vitattam viszont csak a best case scenario-t figyelembe véve kerül implementàlásra amikor az elemzések már jó ideje nem abba az irányba mutatnak..
De ha legalább biztos lenne, hogy a hibákból és a sikertelen projektekből levonják a megfelelő konzekvenciákat… Kár, hogy a politikusok nem erről híresekAmíg mi vagyunk az egyetlen vevő addig az.
Pukkantak ki itt lufik amikről ti sosem hallottatok olyan járulékos kötvezményekkel amik évekkel vetik vissza a haderőfejlesztést.
A lőszer és robbanóanyag gyár ami teljesen pozitív eddig.
Tipp:Ezt nem értem.
vagy
vagy
a ti optimizmusotok pedig az információ hiányán alapszik.
Tipp:
A: az elején Boxer beszerzés (azóta sem vettünk kerekes APC-t)
B: na ez a Gidrán gyártás. Meg lehet nézni hol tart 3-4 év után. Egyszerűbb lett volna megvenni a törököktől.
C: pld évekig szemeztünk a Himars-al ahelyett, hogy vettünk volna Izraelből vagy a törököktől sorozatvetőt.
A KF-51 kapcsán látszik, hogy szeretnek szűkös erőforrásainkkal kaszinózni: aztán vagy bejön, vagy nem.De ha legalább biztos lenne, hogy a hibákból és a sikertelen projektekből levonják a megfelelő konzekvenciákat… Kár, hogy a politikusok nem erről híresek
Ha a még békeidős megalomán terveket keresitek, amibe belekezdtünk és a galaxis másik végén van a végük, akkor ott van kapásból a HITRON és az Airbus TIGER...... "és még sokan mások" ....
Mi a különbség pénzügyi szempontból?A KF-51 kapcsán látszik, hogy szeretnek szűkös erőforrásainkkal kaszinózni: aztán vagy bejön, vagy nem.
Még Orbán szerint is kockázatos: „Majd meglátjuk, melyik fut be, a kutatások szerint talán a Párduc."
Ez a talán nekik megér 120 milliárd Ft-ot, amiből kijönne, amúgy egy osztálynyi PULS, vagy 45-50 db ATMOS önjáró löveg. Mindkettő fontosabb lenne mint újabb, kétes jövőjű harckocsit fejleszteni, amivel szeme a legnagyobb európai harckocsivásárlók saját fejlesztési projektet futtatnak...
Sőt, szinte biztos hogy ha az RM azt a feltételt kapja az összeurópai tank-projektbe beszállásért, hogy dobja a kínálatából a Panthert, akkor tutira megteszi!
A PULS tutira működik és nagyon kell!Mi a különbség pénzügyi szempontból?
120 mrd a Panther projektre, 120 mrd PULS.
De valóban kapunk érte valamit, nem csak egy ígéretet!Alapból a rakétasorozatvető árát elutalod Izraelbe, aztán tschüss.
Hát ebben nagyon sok a feltételezés - "szokásos" túloptimista megközelítéssel...A Panthernél meg egy befektetés. Rövid távon az, hogy Zalában folyik majd a fejlesztés, minden plusz munkaerő, befektetés, technologia transzfer, járulékok, adóvonzattal. Közép távon, ha veszünk biztosan olcsóbban fejlesztőként, mint aki csak vásárló. Másrészt ha vha, vki más megveszi megállapodástól függően sok egyéb járulékos bevétel lehet. Nemcsak akkor, ha itt gyártjuk le nekik.
Ezenfelül ami itthon ragad tudás magyar szaki oldalról az is plusz.
Ha be tudnánk húzni az európai PULS rakétagyárat az ezerszer jobb üzlet lenne!Persze a PULS-nál is lehet hadiipari egyéb vonzata, de pl. A Leopardnál nem volt és ha lesz is, jó eséllyel kisebb nagyságrend, mint a LYNX vagy a Panther projekt.
A többi szempont sem meggyőző szerintem - lásd fentebb. Te is mindig a "best case" szcenárióval számolsz...Ez csak a pénzügyi szempont. Van rengeteg más is, csak fent az összegre hegyezted ki.
Rheinmetall-ból is vehetnénk többségi tulajdont. Nyílván nem 300 millióból. De a haszon is több volna.Szerintem 300 millió euróért akár szerb Lazanski projektet is megvehetnénk minden joggal együtt, feltéve ha tényleg olyan jó a járgány mint amilyennek tűnik.
8x8-aból nekünk is kellene sok száz darab (jóval több mint harckocsiból) és akkor lenne valamink amit saját hatáskörben fejleszthetnék és exportálhatnánk...lehetne közös cég is a szerbekkel rá, csak nálunk legyen a többségi tulajdon. Végre nem kellene engedélyt kérni senkitől az eladáshoz, meg nem ajánlgatná senki máshol gyártásra a mi pénzünkön kifejlesztett fegyvereket!
Több milliárd euróért...Rheinmetall-ból is vehetnénk többségi tulajdont. Nyílván nem 300 millióból. De a haszon is több volna.
Megtérülő befektetés volna. Egyébként nem komolyan írtam.Több milliárd euróért...
És tuti engedné az összes részvényes, meg a német állam is örülne neki...