Végig olvastam a hozzászólásokat és úgy érzem meg kell védenem dudi-t, bár én nem voltam hivatásos katona.
Viszont végeztem nehéz fizikai munkát az építőiparban és a mezőgazdaságban is. De ezen felül most szellemi munkát végzek, illetve közel egy évtizedet töltöttem küzdősportokkal. Ezért szerintem van némi rálátásom a három különböző tevékenységre.
Szóval tisztázzunk pár dolgot:
1. Volt, hogy napi 12 órán át véstem a falat mégsem fáradtam el úgy, mint egy ökölvívó edzésen. De az edzésért még én fizettem nem nekem fizettek.
2. Sok okostól hallottam már, hogy az edzés az semmi, mert ő sztahanov elvtárs és a munka (náluk az csak fizikai lehetett) az a kemény. Egy némelyiket le tudtam csábítani a terembe, és mondtam nekik, hogy: Akkor most zsákolj 3 percet megállás nélkül. (folyamatos ütés, kéz végig fönt)
SENKI NEM TUDTA MEGCSINÁLNI !
Én volt, hogy egy ilyen edzésen 20 menetet nyomtam le... Hős vagyok??? Nem, csak én már rá edződtem erre a mozgásra ők meg nem.
(most had ne térjek ki arra, hogy azért szar a magyar foci, mert az átlag ember és a magyar focista között nincs ekkora teljesítmény beli különbség, mint az általam leírt példában)
3. A fizikai fáradtságot másnapra ki bírod aludni. A szellemit NEM. Általában amikor megcsinálok egy komolyabb munkát, egy vagy két "semmit tevő" napot bele kell iktatnom. Azért, mert úgy le van tompulva az agyam, hogy nem tudok érdemi munkát végezni egy idő után és egyszerűen csak így tudok regenerálódni. Erre is nagyon sok okos mondta már, hogy a " szellemi munka nem munka, egész nap ülsz azt nem csinálsz semmit". Nah persze. Ők már csak tudják, hiszen annyira okosak, hogy esélyük sincs kipróbálni egy ilyen melót...
4. Sok szoci korban szocializálódott embernek az az érték ha fizikai melót végzel és nem értik, hogy miért kap több pénzt egy szellemi alkalmazott. Ennek az oka a TUDÁS. Ugyan is a segédmunkás az csak egy kopó alkatrész a "nagy gazdasági gépezetben" de egy mérnök például már fődarab.
A mérnök eltudja végezni a segédmunkát? Igen.
A segédmunkás el tudja végezni a mérnök munkáját? Nem.
Ez ennyire egyszerű, és itt jön a lényeg. A katona az egy SPECIÁLIS TUDÁSSAL rendelkező egyén. A katona tud talicskát tolni de a segédmelós nem tud professzionális szinten harcolni! Ez a különbség ami miatt a katona a "semmit tevéssel" keres annyit, mint a segéd melós a "nagy munkával".
Szóval nagyon nem értek Szittya 88-al egyet ez ügyben. Igen is egy haderő legyen professzionális, és egyáltalán nem kell piaci alapon működni, meg civilekkel bohóckodnia. Nem az a dolga. Továbbá a katona igen is MUNKÁT VÉGEZ, csak más jellegűt, mint egy segédmunkás.
UI.: Idáig akárkivel beszéltem mindig az Ő munkája volt a legnehezebb. Nem volt még olyan aki azt mondta volna nekem, hogy az én munkám nagyon könnyű, vagy nagyon jó...