Szervezői szemmel nézve a koncepció jó gondolatnak tűnik. Katonai szempontból? Itt biztos lenne jó pár érv és ellenérv, én magam részéről támogatnám. Már csak azért is mert amilyen "béka segge" alatt van a létszám
akkor ezt a kevés létszámot teljesen felesleges több pontban szétszórni. Kevés "fogyatkozó" emberre még több terhet,terheket raknánk. DE!
Na itt jönne a csavar. Minden egyes megyeszékhelyre (kivételt képeznének ahol lennének ezek a központok) tennék egy mikró laktanyát. (lehet hogy ez most hülyén hangzana) Tehát egy max 200-300 fős befogadó képességű laktanyát. Természetesen a létszámbefogadást nem állandó ott tartózkodásra kellene érteni. Hogy értem ezt?
Mivel minden megyeszékhelyen található főiskola,egyetem,nem beszélve a cégekről,középiskolákról is. Tehát ha lennének ilyen mikró laktanyák (őrhelyek számomra ez jobban hangzik) Akkor nyárárra az erőben duskáló fiatalságnak
lehetne jó szervezéssel először tábori üdültetés szintű beetetéssel megkedveltetni a fegyverkedést. Utána meg ha kedvet kapnának a következő nyáron,évben vagy év közben egy kis önkéntes alapon "pár hetes sorkatonai" vagy területvédelmi kiképzéssel egy alapkiképzést kapnának. Persze ezt kormányzat részéről kellő képen honorálnám. (Mivel papíron területvédelmi szinten menne így 2 éves szerződéssel nyugodtan lehetne kínálni őket,továbbá egy kis tandíj kedvezménnyel,ingyenes tanfolyamokkal vagy 90% ban támogatott tanfolyamokkal ) Vállalnák? Mint írtam minden az ösztönzésen múlna. Valamint nem utolsó sorban a végzősök (esetleg aki félbehagyja a tanulmányait) közül ha 100 főből ha 5-15 fő vállalna 1-2 éves szerződést valamilyen alakulathoz. Részben már megérte. Persze ehhez szükséges lenne a honvédség jó megítélése is. A maradékkal meg jól járna a tartalékos rendszer. Én hozzáteném hogy amíg (sorkatonák) tartalékosok minden évben nyárára szerveznék egy kis kikapcsolódást (felkészítést továbbképzést) részükre. Ne hogy el puhányosodjanak.
A maradék időben az öregebb korosztály tölthetné ki az idejét egy kis területvédelmi önkéntességgel. Már akik vállalnák (évi 20-30 nap szépen időarányosan leosztva)
A fenntartás mivel "apró" jelegűek, egy gyakorló tér, akadály pálya egy két kisebb raktár, egy kaszárnya rész, (én még egy kisebb lőteret is bele terveznék) Tehát a területe max 2-3 hektár lenne. Így önkormányzati/kormányzati szinten is gazdaságosan fenntartható lenne (abból a tervezett 197 lőtér árából vígan meg lehetne ez 17-19 laktanya.