Kérlek olvasd össze mindhárom mostani válaszomat majd. Az igenis számíthat, hogy nulladik lépésben agyoncsapják vagy éppen elszigetelik és továbbmennek. Nézzünk egy hevenyészett domborzati térképet:
Pécsről hová diszlokálna ("mozognak ill alcaznak kinn a terepen") az alakulat? Maximum a Mecsekbe. Itt aztán partizánkodhatnának kedvükre. Lehet keveseknek ugrik be, de pl. 1956 -ban itt maradt meg legtovább ellenállási góc az országban.
Azaz ahogy írtam is pl. egy ÖTT zlj -nek tökéletes lenne - akkor, ha a hegylánc (Mecsek) túloldalán is lenne "valami". Ugye a markáns különbség pl. egy Dombóvár esetén bárhová tudsz diszlokálni (akár a mecsekbe is) - akár a Duna-Tisza közére is (de nyugatra vagy éppen északra is). Mi is lenne ez a "valami" aminek most helyet keresünk? A Szittya - ami most leegyszerűsítve és profánul "
manőverező könnyűgyalogság". Azaz pont a manőverező ágenst irtanánk ki egy Péccsel ...
Másfelől egy képzelt fennforgás esetén mi lenne a szitu? Te pl. egy horvát helyébe nekirontanál egy Pécs központtal rendelkező alakulatnak, hogy a hegyekbe "partizánharcolj"? Avagy pl. a zágrábi vasútvonal mentén (nagyjából) egyből Kaposvárnak és Dombóvárnak menve megkerülöd és megvan a Bajai Duna híd is? Aztán azt csinálsz amit akarsz. Délről is jöve megvan az átkarolás és csocsesz illetve mehetsz északnak is akár ... Szerb részről egyből a bajai Duna híd (esetleg Mohács, ha ott is lenne majd). Ezzel a Dunántúlt kizártad - Kecskemét-Szolnok-Dunaföldvár vonaláig a lőtéri kutya nem abajgatna.
Azaz Pécsre egy ÖTT zlj OK (akár "hegyivadász" jelleggel - itt ugye radart is védhetnének és felvonuló ellent és annak logisztikáját abajgathatnák). A Baja (ez Bács-Kiskun második legnagyobb városa) - Mohács vonalon egy másik ÖTT zlj a híd/komp mellé EÁP -nak szintén OK. De a
manőverező (Szittya zlj) ágenst mögéjük raknám olyan helyre ahonnan bármit könnyedén elérek és "véletlenül" pont útban is lennének a feltételezett ellennek ...
Békeidőben sem számítana a vasúti szállítás? Azért remélhetőleg az alakulataink életének elsöprő részét a békeidő fogja dominálni ... Az esetleges háborús előkészületeknél is számíthat. Illetve amennyiben az ellenség mégsem rombolná és feltételezve, hogy mi sem a saját infrastruktúra rombolásával kezdenénk - akár fel is használhatná az ellen saját céljainak eléréséhez.
Aztán egy MBT zlj -vel meg az egyéb láncos nehéz technikát is alapul véve azért feltételezhetően a vasúti szállítás nemcsak az "ördög játékszere" lenne azért ...
@Azzurro kérlek vedd figyelembe a
@kamm -nak adott válaszomat is. Ez azért némileg árnyalhatja a "Pécsre 2 ok miatt gondoltam: elképesztő, hogy egész Dél-Dunántúlön egyetlenegy harcoló alakulat sincs." dolgot akkor is, ha önmagában ezzel a mondattal teljes mértékben egyetértek. Azaz errefelé az ÖTT és a
manőverező Szittya zlj. (ugye az utóbbinak keresünk most helyet) szimbiotikus együttműködésének lehetősége azért vállalható ötlet - nem? Ezzel a "munkahely" kérdés is rendeződhetne ...
"Mindenekelőtt Kaposvár" - ott hadiüzem lesz. Nem mellesleg van itt egy logisztikai ezred is most. Avagy arra szeretnél utalni, hogy a további emberek akik innen szeretnének elmenni katonáskodni az a "szomszédos" Dombóvárt nem vállalná már be, de mondjuk pl. Pécset igen? Egyébként nálam szempont volt, hogy olyan megyébe (pláne városba) nem tippeltem, ahol eleve van alakulat, mert ugye az eddigi kommunikáció alapján feltételezhető volt, hogy nem ezek lesznek a főcélpontok most ...
Miskolc és Nyíregyháza (és Debrecen) mellett Eger egész egyszerűen túl közel van. Heves megyébe (Hatvan) én is terveztem ötletelés szintjén. Ezzel kb. Nógrád is le lenne fedve meg Budapest keleti térsége is (hamár szóba került Budapest). Innen is tudna könnyedén
manőverezni bármelyik irányban ...