Ugye a TLVS is a PAC3 meg az IRIS-T SL-re épült.
Ez nem volt teljesen vilagos ebben a formaban, mert a PAC3-at
levaltani volt hivatott valami
kozos next-gen dologgal, de az amerikaiak kezdettol fogva elegge sunyi modon alltak az egeszhez, szerintem eszuk agaban sem volt oszinten osszeallni a nemetekkel es
kozosen fejleszteni valamit
lecserelni a Patriotot, inkabb egy lehetseges kozos lora spekulaltak, amit alapvetoen a nemetek fizetnek, de marad amerikai az IP benne.
Mas szoval az amerikai cegek megprobaltak iszonyatosan lehuzni a nemeteket, mikozben meg az alapveto ballisztikus adatokat, informaciokat sem akarozott atadni nekik.
Na ekkor szagoltak meg a nemetek, mirol van szo es pillanatok alatt bezartak az egesz amerika-nemet BS-projektet. Viszont ami naluk maradt, az a teljes TLVS iranyitasi rendszere (sw & battle management), az nagyjabol mar megvolt, sajatjuk ugye az IRIS, ami eleve csak SHORAD meg medium-range legvedelemnek volt tervezve (kb mint nalunk a NASAMS) - a Patriot meg egyelore mukodik, szoval raernek szep lassan kidolgozni az utodjat...
Én csak azt mondom, hogy az MBDA Dajcsland meg a Diehl elképzelhetö, hogy létrehozná Mo-on a rakétaklasztert, ha azt mondanánk, hogy fejezzék be a dolgot
nálunk és kinálják innen a portékát. Mi meg megvesszük hozzá a patriotot a császártól.
Szerintem felreertesz valamit. Egyreszt vege,
kaput, nincs tovabb TLVS hivatalosan (errol mindjart tobbet), masreszt semmifele "nemet Patriot" nem volt fejlesztes alatt, hanem az
utodjat kellett volna kifejleszteniuk. Mas szoval
jelenleg nincs mas ABM opcionk, mint a teljesen amerikai Patriot, a francia-olasz SAMP/T avagy valamelyik izraeli rendszer. Ezek kozul szerintem egyedul az utobbiak ajanlananak kiszamithatoan valamifele gyartast ill. osszeszerelest (talan meg a franciak sem zarkoznanak el valamilyen minimalis helyi uzlettol.)
A kep viszont erdekes es jo otlet volt idetenni, mert ebbol latszik, hogy a TLVS
mindennel integralva lett volna, kb egy uber-SAMOC-es-minden umbrellakent - ott van a Skyshield/Skyranger telepitett verzioja (MANTIS), mellette a Cheetah CRAM missile (LeFlaSys) stb stb.
Ez szamomra azt sugja, hogy csendben dolgoznak ezen es szerintem a Diehl sem ucsorog az IRISon...
Ez csak egy spekuláció, de beleillene az irányba.
Annyiban igaz, hogy amit en spekulalok - a Diehl csendben dolgozik egy limitalt, mondjuk theater-levelig hatekony ABM rendszeren -, abbol akar valamit el is csiphetne egy kovetkezo Orban-kormany, de annak biztosan semmi koze nem lesz az amerikaiakhoz, plane a Patriothoz.