A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
A képesség vesztést szerintem senki sem támogatja a liberálisokon kívül.  Hiryu neked pedig reagálok egy jóval ez előtt hisztériádra ha szabad így neveznem, mert ez az én szememben az volt...      Tehát elsőként a fiatalságba bele kellene nevelni a hazafiasságot,azután pedig,hogy mozogni, edzeni kell.  Lehet pár embernek hülyén hangzik, de én a meséknél kezdeném. A mai meséket én betiltanám! Hogy miért? Nézzetek meg egy mai mesét/rajzfilmet, agyrém. Van helyette nekünk jó kis Süsünk illetve Magyar Népmeséink, legalább valamilyen szinten jobb lenne a történelem tudásuk. A másik pedig,hogy igen is az emós és hasonló emberszabásúakból férfit kellene nevelni, amit bizonyos közegfelfogásában a börtön tesz meg, szerintem meg a sorkatonaság tenné meg. Aztán rájönnének ,hogy miért ilyen fontos a honvédelem fejlesztése.

 

 

A tartalékos rendszerhez : szerintem nem ad elég plusz-t, szlovák mintára megcsinálhatnánk,hogy aki belép ide az kedvezményeket/többlet pontokat kap a felsőoktatásban a NKE-re. Illetve a felvételiknél például az RSzKI-n. Ez nem kerülne még pénzbe sem..

 

A másik én összetákoltam valami rendszert, igen a helikoptereknél túlzásba estem..picit :D

A mentő ezredet vagy nem tudom minek neveztem, azért szedtem külön, mivel akkor horvát mintára tudnának dolgozni a mindennapi életben. Ami azért több rep.órát jelentene, illetve könnyebb bevethetőséget, a nagyobb tapasztalat miatt. A másik pedig,hogy nem tudom mennyire vannak felszerelve az OMSZ helikopterei éjjellátókkal. Meg tudnának kitelepülést és végrehajtani az EÜ-sök, mint például Kolontárnál lehetett volna rá példa. Egy EÜ bázist kiépíteni, a veszélyzóna mellett,oda a katonák kivitték volna a sérülteket (akik nem azonnali kórházasok),aztán ott ellátni őket, majd kórházba vinni. Szintén EÜ és OMSZ tapasztalatok..
 

lui7889

Well-Known Member
2012. január 27.
243
272
63
Mi-24-re visszatérve, dumájuk meg az ország milliárdosait, hogy fogadjanak örökbe egy-egy gépet és finanszírozzák a nagyjavítást+modernizációt. Legalább megmutathatnák mennyire szeretik a hazájukat.

 

Tudom tudom most könyékig bilibe lóg a kezem.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
ehát elsőként a fiatalságba bele kellene nevelni a hazafiasságot,azután pedig,hogy mozogni, edzeni kell.  Lehet pár embernek hülyén hangzik, de én a meséknél kezdeném. A mai meséket én betiltanám! Hogy miért? Nézzetek meg egy mai mesét/rajzfilmet, agyrém. Van helyette nekünk jó kis Süsünk illetve Magyar Népmeséink, legalább valamilyen szinten jobb lenne a történelem tudásuk. A másik pedig,hogy igen is az emós és hasonló emberszabásúakból férfit kellene nevelni, amit bizonyos közegfelfogásában a börtön tesz meg, szerintem meg a sorkatonaság tenné meg. Aztán rájönnének ,hogy miért ilyen fontos a honvédelem fejlesztése.

 

Ja Eurázsia mindig is Óceániával állt hadban...

Orwell ennyire tetszik?

Rajongva tisztelt elméletedet jó párszor kipróbálták, és eddig csődöt mondott.

Ui.... Szexi csajok képére rákattintasz a neten, vagy erkölcsromboló  hatása miatt kerülöd?

Mert ha igen, akkor álszentségből jeles.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
<a title="Pela profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/pela/">Pela</a>: Szerintem jó a meglátásod , ezen már Én sokat gondolkoztam mennyire korán kell visszaépíteni az emberekbe a hazafiasságot .
Egyébként halkan megjegyzem kötelező lesz 1 óra tanításba hazafiasság oktatásból az oktatás része lesz, persze mire elég az 1 óra ?  Az bíztos hogy heti 1 órával több a semminél.

 
<a title="hiryu profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/hiryu/">hiryu</a>: Mi is láttuk az 1984 -et köszi :)
Nem vagy tisztába a társadalom erkölcseit romboló eszközök tárházáról, Igen is szűkíteni kell ezeket.
Szerinted mi lenne a megoldás ? Elég káosz pártinak látlak , gyújtsuk fel az országot vagy mi ?
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
hiryu érdekes én erre miért nem emlékszem,hogy jó párszor kipróbálták volna?

A kommunizmusban is volt hazafiasság akármennyire próbálták eltüntetni,mert majd az Sz.U.-é. lesz a világ.. az azt követő liberálisok pedig a honvédelmet eléggé...    meg a hazafiasságot is, inkább mindent el kell fogadni.. adj fel mindent,hogy másoknak jó legyen és örülj neki,hogy nekünk rossz de legalább másnak jó...

A példádra pedig : szerintem minden egészséges férfiember rákattint, kivéve ha megvan a megfelelő párja ;)
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
<a title="lui7889 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/lui7889/">lui7889</a>: egyébként nem log könyékbe ,de efektíve így nem lehet, hogy magánhadserege lesz valakinek... Mert külföld egyből így adná elő. Mindenképpen érdeke a hazai elitnek , hogy konfliktus esetén megvédjék a befektetéseiket az országba és itt hazai elitre gondolok , nem a Tescora , mert az lepaktál bárkivel és nyomatja tovább.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
<a title="Pela profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/pela/">Pela</a>

46369 said:
Tehát elsőként a fiatalságba bele kellene nevelni a hazafiasságot,azután pedig,hogy mozogni, edzeni kell.

Nem akarok szőrszálhasogató lenni, de ezt a hazafiasság belenevelést se szabad túlzásba vinni, mert a történelemben volt rá példa nem is egy, hogy mit művelt a túlzott elhivatottság. Persze gondolom, hogy nem erre gondoltál, csak megjegyeztem.

46369 said:
A mai meséket én betiltanám! Hogy miért? Nézzetek meg egy mai mesét/rajzfilmet, agyrém. Van helyette nekünk jó kis Süsünk illetve Magyar Népmeséink, legalább valamilyen szinten jobb lenne a történelem tudásuk.

Milyen téren agyréme? A rajzolásuk, történetük vagy túlzott durvaságuk miatt? Én a Süsün, és a Magyar Népmeséken kívül olyanokon nőttem fel, mint a Dexter laboratóriuma vagy a Johnny Bravo és nem lettem vérhippi vagy beteg gyerek:). Azt azért hozzáteszem, hogy voltak beteg kinézetű rajzfilmek, mint például a Ren & Stimpy Show, ami akkor gyerekfejjel gusztustalan volt és elvont, ma már meg úgy néztem meg 1-1 részt, hogy szakadtam meg a röhögéstől, szóval ez a dolog is többoldalú. Mellesleg egyetértek veled ebben is (részben) de addig amíg vannak olyan kontárok, mint a Kis Vuk förmedvény rendezőcsapata (Gát György és Uzsák János), addig én egy forintot nem adnék senkinek se régi klasszikusok újrarendezésére! Egy történelmi rajzfilmbe én is benne lennék, de több nézőpontból, nem csak a szent és sérthetetlen magyarok nézőpontjából.

Az egészséges testneveléssel egyetértek, nagyon ergya a fiatalság egészsége, viszont azért sokan el is kezdtek sportolni pl különböző küzdősportokat, na ilyen irányba két legyet lehetne ütni egycsapásra, gondolom érted, hogy mire gondolok;). Viszont (előre is elnézést) de ezt a gőgös foci istenei vagyunk és a gyereknek azt kéne csinálni dolgot elfelejthetnénk már végképp, már nem erről szól az egész tudjuk jól. Inkább olyan sportágakba kellene invesztálni a fiatalokat és a pénzt, ami megy is (jégkorong, kézilabda stb).

Na de, hogy ne csak offoljak:

Ez a mentősezred ötlet szerintem nem is lenne rossz, én is látok benne elképzelést;).
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
 

 

mentő ezredet vagy nem tudom minek neveztem, azért szedtem külön, mivel akkor horvát mintára tudnának dolgozni a mindennapi életben. kell:

Gondolom ez az:

A horvát légierő helikopterei az előző évekhez hasonlóan, tavaly is kivették részüket a polgári betegszállításból.  

A horvát polgári-katonai együttműködés közel húsz évre tekint vissza; a légierő 1993 óta segít a bajbajutottakon. Az együttműködést az hívta életre, hogy Közép-Dalmácia szigeteiről csak légi úton tudták gyorsan kórházba juttatni a rászorulókat. ++SAR, az ország földrajza miatt.

Ide viszont ez kell:

 
Nyílt közbeszerzésen, nettó 393 millió forintért használt helikoptert vásárolna az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), az erről szóló felhívás a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.




Az eddig csak polgári célra használt, üzemképes helikopter maximum 2600 kilogramm kabinterheléssel – és külső függesztésű terheléssel – maximum 2800 kilogramm felszálló tömegű lehet. Követelmény a két gázturbinás hajtómű. A jármű gyártási éve nem lehet 1995-nél korábbi, és alkalmasnak kell lennie arra, hogy két perccel a személyzet beszállása után felszálljon.

További követelmény, hogy – legalább 210 kilométer/órás repülési utazósebesség mellett – legalább 120 perces repülésre legyen alkalmas.

Omsz:

http://www.airambulance.hu/index.php?mod=ShowStatic&wmode=wide&page=gyik

 

 


 
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Unio, csak is "egészséges módon",meg kellene nekik mutatni,hogy miket értünk el,miket értek el a magyar emberek.. igaz,hogy az éremnek 2 oldala van, de ma csak a rossz oldalát nézzük. Szerinted,hány magyar ember tudja,hogy amit a mindennapokban használunk,mindennek a tervezésében,feltalálásában jelentős szerepet képviseltek a magyar emberek. Számítógép, dinamó,tranzisztor,villanymozdony,gyufa,légzőgépe és ez csak egy töredéke.. nem mindig holokauszt, válság,meg úgyis szar ez az egész ország ilyen is marad..stb kinek lenne kedve végig ezt hallgatni?  Ellenben ha mindenki a fellendülésen dolgozna,azon a téren ahol a legjobban tudja hasznosítani a tudását.

 

Mesék: Dóra a felfedező, teletabik (mikor a gyerekek felvágták a hasukat..) ..stb. Nem a dexterrel van a gond. Meg kell határozni,hogy mennyire lehet hasznos, vagy káros és mérlegelni.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Mellesleg..Mo-n is van SAR, nemzetközi egyezményeknek megfelelően,  de más a követelmény, felszerelés mint a mentőhelikopterek esetében.

ja..és:

A legtöbb kórház közvetlen közelében a Mi-8-asok nem tudnak leszállni, kivétel ez alól pl. a budapesti Honvédkórház vagy a kecskeméti kórház leszállóhelye.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
hiryu ez rendben van ezért is jöhetne akkor pár fekete sólyom :)  Amúgy meg ha én is szeretnék kötözködni akkor azt mondom,ha már a katasztrófa védelemről is szól a honvédség,hogy vannak területek ahol messze van a kórház vagy autóval járhatatlan még is nagyszámú sérült ember rekedt bent a területen, vagy nem is kell hogy sérült legyen, oda még mindig jó a helikopter aztán hátra vinné a támaszpontra. Ott EÜ ellátás aztán pedig a mentőkkel bevinnék akiket be kell vinni :)
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Ezért adtam az OMSZ linket:

A súlyos sérültek ellátása során azt tapasztalták, hogy azok a sérültek, akik a sérülés bekövetkeztét (a balesetet) követő egy órán belül végleges ellátást nyújtó kórházba kerülnek, nos azoknak a sérülteknek a felépülési, túlélési esélyei lényegesen jobbak. Ők kevesebb napot töltenek az intenzív osztályon, hamarabb hagyják el a kórházat, kevesebb szövődménnyel kell, hogy számoljanak, jobb eséllyel épülnek fel teljesen. Az „Arany Óra”-n belül egyes osztályozások megkülönböztetik még a „Platina Tíz Perc” fogalmát is (ld. „Miért fontos a 15 perc?” kérdést). Ha megnézünk egy mentési folyamatot a légimentőknél – átlagosan 8-10 perces kiérkezés, átlagosan 20-25 perces helyszíni ellátási, állapotstabilizálási idő, újabb max. 15 perc repülés a végleges ellátást nyújtó intézetig - akkor látjuk, hogy jó eséllyel teljesülnek az „Arany Óra” szakmai kritériumai.

nem felszedem, máshol átpakolom, mással továbbviszik....
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
46380 said:
Szerinted,hány magyar ember tudja,hogy amit a mindennapokban használunk,mindennek a tervezésében,feltalálásában jelentős szerepet képviseltek a magyar emberek. Számítógép, dinamó,tranzisztor,villanymozdony,gyufa,légzőgépe

Én csak a saját ismerőseimből, barátaimból tudok kiindulni, és szerencsére a többségük tudja, hogy sok találmányhoz magyar feltaláló köthető pl: Jedlik Ányos, Irinyi János stb... Sajnálatos módon (tudom most hímsoviniszta leszek de) a nők többsége nem tud ilyen dolgokat, sőt meglehetősen buták mint a vér (főleg a tízen/huszonéves picsák), Tisztelet a kivétel!  Mondjuk mindazt, amit tudok a feltalálóinkról/ történelmünkről, azt köszönhetem a világ egyik legjobb történelemtanárjának, másoknak és magamnak is ;).  

Az igaz, hogy a fejekben rendet kéne rakni, mert ez az évszázados negativitás megtelepedett a magyarságon. Elég ha csak a kommenteket elolvassuk itt is, akkor látható, hogy sok ember negatív (még én is:)) de ez azért érthető is, hogy miken ment át ez a nép (meg nyeljük mindennap az ideget), nehéz ezt levetkőzni :S.

46380 said:
Mesék: Dóra a felfedező, teletabik (mikor a gyerekek felvágták a hasukat..) ..stb.

A Dóra szerintem még elviselhető, bár nem vagyok rendszeres nézője és nincs gyerekem :). A teletabikkal kapcsolatban viszont egyetértek, ott kicsit rosszul lőtték be a korosztályt:).  Azért annyit hozzátennék, hogy sok esetben a szülők is okolhatók, talán neki is le kellene ülni a gyerekkel 1-2 rész erejéig a tv vagy gép elé és eldönteni, hogy a gyerkőc nézheti-e vagy nem. Meg azért az internetbe annyi a jó, hogy lehet a sok mocskon kívül értékes dolgokat is találni.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
A TV és az internet elég nagy veszélyforrás lehet ... mindenhol megy a hülyeség és az "agymosás",a TV-ben azt látod amit egy bizonyos érdekcsoport szerint látnod kell, az interneten meg -"mivel szabadon alakítható"- ezért, elég nehéz kiszűrni a valóságot, a torzítást, és a "valótlant hazudott" irományokat. :)   Sokan elfelejtik a "szerintem, véleményem szerint" szavak szinonimáit feltüntetni,abban az esetben ha feltevésükről írnak és így biztosnak sikerül beállítani. Véletlen vagy direkt..

Szerintem az egyik alappillére a humánerőforrás ami,hát most ugye nem a legjobb... ezen változtatni kellene,mind felfogás,hozzá állás és fizikai szempontból.  Minden emberen!

Aztán jöhetne a gazdaság...

A harcihelikopterekhez pedig: "Luxus, csak a gazdagabb országok engedhetik meg maguknak, így nekünk sem fontos,mert a környéken nincs." Őszintén, Csehország,Bulgária,Lengyelország,Macedónia,Szeriba,Románia   olyan gazdag országok lennének?! Majdnem mind a szomszédunk! Elég közel vannak és nem túl gazdag országok, viszont rendelkeznek harcihelikopterekkel. Ja igen nekünk nem kell,mert felesleges ugyanúgy ahogy a földi egységeink... szép lassan eltűnnek majd a BTR-ek típusváltás nélkül vagy kisebb számban lesz típus váltás. Hol vannak a harckocsizóink,tüzéreink? Körülbelül sehol, a szomszédos országok,pedig mind elég kemény tüzérséggel és szárazföldi erőkkel rendelkeznek(harckocsi + ifv amire itt gondolok elsősorban).

Tehát a harcihelikopter sem kell.. sőt lassan már az ország területe sem kell,a politikusoknak.

 

Lenne itt pénz a haderőre, nem is kevés. Csak éppen normális politikusok kellenének, meg a mentelmi jogok elvenni arra a tekintetre,hogy hazaárulás esetén, hazaárulás lenne az is,hogy lop a országtól,mint erre nem kevés példa volt már..

Bekéne röffenteni a NAV-ot és a Rendőrséget.. akik hallottak már róla, hány állami tulajdont privatizáltak és zártak be, saját vagy külföldi érdekek miatt? Hol vannak a régi úttörő szállások? Több csillagos hotelként vannak, 10-20%-os áron megvették .. hol vannak a cukorgyárak? Nem volt akkor baj,mert majd az EU-ból olcsóbban szerezzük be,hát láthatjátok. (Megsúgom , Németországban jóval olcsóbb a cukor) sőt az országnak nem kellene legalább mezőgazdasági szinten önállónak lennie.. minek is azt? Aztán még lehetne sorolni.. autópálya építés 2x annyiért,mint a németeknél tized olyan minőségben. Metró építés,M6-os autópálya ha jól emlékszem, völgyben nem a dombot kell eltolni onnan, hanem alagutat építeni 10-20 x áron..
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Pela

Én speciel a HTKA (statisztikában látott) olvasóközönségének alsó rétegét képviselem, koromat tekintve.  Edzek, közelharcot tanulok (nem a valós harcról lenevelő idióta küzdősportot), egy csomó minden katonai cuccal tudok lőni.(Hogy az oldalt esetlegesen hivatalból nézőket megnyugtassam: csak semmi illegalitás :) )  Ezzel pedig ha kevesen is vagyunk, de nem vagyok egyedül. De most őszintén: egy háborús helyzetben megy az ország ezzel valamire? Szerintem nem sokra... Történelmi példának hozhatom a leventéket. Hát egy ilyen kormányzat ha hason csúszik, akkor sem fog tudni fegyverbe állítani az ő keretei között.  Másrészt, aki ilyen irányban mint civil képzi magát, az megkapja a társadalomtól a magáét, következő körben pedig a szolgálatoktól.  Hülyék lennének civilek széles rétegének használható katonai tudást a kezébe adni. A konkrét harci alkalmazásról meg inkább nem is beszélnék, hogy lenne megoldva? A jelenlegi vezetéssel? Ne röhögtess, csak ágyútöltelék lenne az összes.

Én a területi alapú többlépcsős,  hivatásos (országos) és milicista (helyi, az adott környék védelmére felkészülő) haderőt támogatnám.  Ehhez előbb a gazdaságot és a demográfiai válságot kell a helyére tenni.  Ami normális, józan paraszti ésszel elérhető lenne. Csak a hatalomnak egyáltalán nem érdeke egy erős magyar nemzet, ezt pedig jó lenne nagyon mélyen a fejetekbe vésni.

Ami a tömeget illeti,  arról pedig annyit, hogy az agymosás már magát generálja. Ott tartunk (saját korosztályomat, ismerőseimet példának véve) hogy ha valakinek van egy komolyabb elfoglaltsága,  valamihez nagyon ért, az már le van hurrogva.  Minden második ki akar menni az országból...Ja, a tanárok egy jókora része is. Na akkor erre építs.

Az ellenséget meg várjátok nyugodtan a határon kívülről, de akkor ne tessék csodálkozni...

Szomorú, hogy ez van (és ez a problémáknak csak töredéke), de amíg ekkora sz@rban vagyunk, felesleges a Honvédség fejlesztésével foglalkozni. Ameddig pedig ez a helyzet fennáll, újra és újra elő fog jönni a téma itt is,hiába haditech az oldal.

 
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Pela

Ami a médiát illeti, tulajdonképpen, az én olvasatomban a sajtó megkapta azt a szabadságot azokkal az előnyökkel és hátrányokkal együtt, ami a fejlettebb társadalmakban évtizedek óta megvan. Amit problémának érzek, az a megfelelő jogi háttér (a híradó nem kékfény, akkor sem ha ez hozza a nézettséget) és a töketlen vezetők garmadája, akik képtelenek kiállni a saját álláspontjuk vagy embereik mellett (ide a politikusokat most ne vegyük, ők másképp intézik).

Ami a hazai ipart illeti - bár csak történeteket hallottam a rendszerváltásról - de maximálisan egyetértek. Ahogy leírtad, szinte párhuzamba lehetne állítani a Honvédséggel és a NATO csatlakozással (nincs pénz,majd megvédenek felfogás).

Pislogtam egyet a wiki-n. 15 aktív T-72-t ír és 103 konzervált állapotút. A románok TR-85 típusú harckocsija szerény 300 darabbal képviselteti ott magát, de kétlem, hogy jobb körülmények uralkodnának odaát mint itt. Mindenesetre, elég szomorú, hogy csak ennyi. Nem a darabszámmal van a baj, hanem az állapotukkal, ahogy elképzelem a lekonzerváltakét (is).
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
silirusglanis (remélem jól írtam a neved):  Pont ez az amire szükség lenne,hogy ilyen emberek legyenek. Mellesleg a tartalékos rendszer erre lenne jó,hogy képzést kapsz egy bizonyos területen és oda be tudnának hívni a baj esetén. (Bár én a sorkatonaságot is visszaállítanám!) Igen tényleg nem érdeke a politikának.. legalábbis az egyik oldalnak,véleményem szerint az MSZP/LMP/Fidesz ugyan azon a háttérhatalmak (bankok,külföldi befektetők,politikusok ) befolyása alatt állnak.. a hivatásos és milicista rendszer sem lenne túl gazdaságos.. nem mondom,hogy nincs rá szükség, de szerintem oldja meg a rendőrség, vagy hozzák tényleg létre a csendőrséget mint rendvédelmi és katonai szervezet.. nem tudom régen milyen volt a határőrség, de ők is AK-val járőröztek ha nem tévedek, tehát azért őket is lehetne egy adott terület megvédésre illetve rendfenntartására irányítani. Szerintem egy korosztályban vagyunk.. viszont ne a discorajok véleményére adjatok már.. a másik pedig, igen elég sokan ki szeretnének menni, nekem is a testvéremék ki szeretnének menni pár évig Németországba, mert ott ismerős révén tudnának munkát, megalapoznák az életüket és később visszajönnének.. bár ez ugye már kérdéses.. a viszonyok miatt..         a honvédséget , meg mindig fejleszteni kell.

 

luperator : lehet,hogy a sajtószabadság megvan, de szerintem érdemes lenne megnézni az érdekköröket is,kik támogatják. Hidd el egyből az megy a hírnek amiért fizetnek.. ;) Ezt reklámnak is mondhatnánk..

A 15 aktívból szerintem jó az nagyon max 6db-nak amit lövészetre lehet használni, bevethetőség szempontjából nem tudom,hogy mennyire lenne de szerintem a 3 is sok.. Egyébként ha jól tudom 77db Modernizált(?!),előtt "N konzervált" (ha jól tudom ez a megnevézse)  T-72-es harkocsit a saját költségünkön adtunk az Irakiaknak..  Körülmények.. hát nem tudom de szerintem ők nem hagyják szétrohadni a technikát.. ,mint mi... (Mig-29 pl)

 

Tehát még mindig nagy a baj.. nem fejleszteni kellene a honvédséget hanem előtte újraéleszteni :(
 

atuti

New Member
2013. január 7.
11
0
1
Pela: a roman hadsereg minden tekintetben erosebb a magyarnal,kiveve a vadasz repulok tekinteteben gyengebb egyelore.van vagy 40 mig-21 Lancer-uk,amit Izrael segitsegevel ujitottak fel,de 2016-ra lejarnak,tavaly kotottek szerzodest a portugalokkal,es vesznek 12 hasznalt F-16-ot,es meg a spanyoloktol is akarnak venni vagy 10 gepet 2020-ig.most csokkentettek le az allomanyt 80 ezer katonara,es ez lesz a vegso szam.40 Puma helikopteruk van,vettek unimog Piranha harckocsit,gyartanak sajat tankot ami a ruszki T-85-os felujitott valtozata,az amcsiktol is vettek egy csomo mindent,mondjuk 2000 katonajuk van Afganisztanba,az amcsik romaniaba telepitik a raketavedelmi allasaikat,szoval ez a szomoru valosag.
Eloszor a magyar fiatalok fejeben kell rendet tenni,es utana kell egy komolyabb hadsereg fejlesztes!
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Pela

"Mellesleg a tartalékos rendszer erre lenne jó,hogy képzést kapsz egy bizonyos területen és oda be tudnának hívni a baj esetén."

Nagyon hangzatos szlogenek vannak, de nem több az egész. Jó ha egy sorkatona képzését megkapják, de azzal ma már nem mennek túl sokra,más időket élünk. Asszimetrikus hadviselésre meg már írtam, miért nem fognak senkit felkészíteni.

"(Bár én a sorkatonaságot is visszaállítanám!)"

Lásd előző pont. Óriási fenntartási költségek, kevés valós harcérték. Állandóan azt hallgatom középkorú és afeletti hölgyektől, hogy de jó lenne a sorkatonaság "mert ott fegyelemre nevelték a fiúkat, ott férfit faragtak belőlük". Először is a hadsereg nem erre van, másodszor igen kevesen mondhatják el, hogy ott értek férfivá. Itt visszautalva a messze fentebb olvasottakra: egy emo-s b*** nem fog megváltozni a fegyverolaj illatától.

"legalábbis az egyik oldalnak,véleményem szerint az MSZP/LMP/Fidesz ugyan azon a háttérhatalmak (bankok,külföldi befektetők,politikusok ) befolyása alatt állnak.." Hidd el nekem, a negyedik is. DE ennyire aktuálpolitikát már ne keverjük bele :)

"a hivatásos és milicista rendszer sem lenne túl gazdaságos.." Hát osztan mé'? :D A haderő sosem termel profitot az államnak, a területi alapú védelmi rendszer nem igényli a békebeli katonai logisztikának csak töredékét. Ha így érthetőbb, akkor kvázi tartalékos, csak otthonról havonta több mint 1x, de inkább heti 1-2x bejár a körzeti bázisra. Az ilyeneket lehetne (egy normális helyen) gerillaarcra, rendkívüli helyzetek kezelésére és a többire képezni (ezt az egészet én szigorúan nemzeti jelleggel képzelem el. egyes csoportok így is nagy biztonsági kockázatot jelentenek. Egyszerűen megoldható, hogy ha már a megalakításakor úgy hirdetik ki, hogy a körzeti parancsnok személyesen bírálja el a jelentkezőt. és voálá, szűrés megoldva). Mindez a rendőrség mellett (aminek a 47k fős létszámát egy 10M fős országban irreálisnak tartom--főleg ilyen hatékonysággal), egyáltalán nem rendvédelmi céllal.

Ezt az egészet azonban csak egy nagyon dinamikus gazdasággal lehetne létrehozni. Ezért is nem szabad tőkeellenesnek lennünk.  Egy kitörési pontot látok, ez pedig a mezőgazdaság. A föld adott, a munkaerő adott. Innentől meg már csak felelős,hozzáértő vezetés kell az alsó szinteken IS. Ha az embereknek van egy biztos állásuk, amiből tisztességesen meg tudnak élni, csak akkor várható el hogy a "katonásdi" felé forduljanak.

--------------------------

A T-72 pedig egy rakás szerencsétlenség,  össz-vissz 100-at tartanék meg, a többit még egy ideig hagynám, hátha kitalálnak valamit rá a hazai fejlesztők (elég sok kutató-fejlesztő csapat működik hazánkban, igaz főleg elektronikai téren).  Ha nem, akkor Szállj el kismadár...

Na és most az egész kommentemhez, alátétzene: http://www.youtube.com/watch?v=C2qrpwplkGI

 

 

 
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
46428 said:
tavaly kotottek szerzodest a portugalokkal,es vesznek 12 hasznalt F-16-ot

<a title="atuti profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/atuti/">atuti</a> a bolgárok lecsaptak rá, a románok nem vesznek onnan már semmit se.