A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 543
77 365
113
<a title="Unio profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/unio/">Unio</a>

Nem a lőszer maga drága hanem az átállás a lőszerre.Gondolj bele új készletek felhalmozása teljesen új gyártósor új logisztika hozzá stb.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
bullpup.... pro és kontra:

http://www.honvedelem.hu/container/files/attachments/34069/honvedsegi_szemle_2012_05.pdf

A Steyr karabély cikk.

Ezt pedig nem merném egy G-36-al...

http://www.gunsamerica.com/blog/underwater-ak-47-zastava-pap-century/
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
46925 said:
<a title="Unio profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/unio/">Unio</a> Nem a lőszer maga drága hanem az átállás a lőszerre.Gondolj bele új készletek felhalmozása teljesen új gyártósor új logisztika hozzá stb.

Igaz. Van amúgy olyan ország ami már nagy részben vagy teljesen rendszeresített ilyen típusú fegyvert/lőszert?

<a title="hiryu profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/hiryu/">hiryu</a>

Kösz az olvasmányt;).
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Tudtommal nincs...hacsak a Svájci Gárda nem...:)

lehet számolni mibe kerülne...nem a lőszer a fegyver:)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 543
77 365
113
Unio

A kínaiaknak van egy olyan lőszerük,hogy 5,8x42mm de erről nem igazán tudok semmit azon kívül,hogy úgy reklámozzák mint a 5,8-as és 6,5-ös lőszert.Amúgy még fegyvert sem nagyon gyártan a 6,5-ös és a 6,8-as lőszerekhez.Ráadásu a 6,5-ösből van két féle: 6,5x47mm Lapua és 6,5x38mm Grendel.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
<a title="hiryu profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/hiryu/">hiryu</a> :)

<a title="dudi profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/dudi01/">dudi</a>

Értem, szóval ez még nagyon a jövő zenéje. A kínaiak qzb-95-es is egy érdekes jószág, de pluszba még hozzá ez az új lőszer,erre kíváncsi lennék én is.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 308
13 781
113
Indítottam egy új topikot a kínai lőfegyvereknek, nem kéne szétoffolni ezt a topikot ilyesmivel:)
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Nem ismerem, mert én nem éltem akkor amikor még az MHSz működött,de az is lehetne 1 opció nem? :)
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
Legalább minőségi változások állnak be még ha nem is nagy mértékben de a pozitív irány az elmúlt évek után tiszteletreméltó.
 

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
marcika:
Minuteman? Minek? Igazából fegyver se kell!
Bármelyik támadónak elég megüzenni:
"Ha megtámadtok, megkapjátok a politikusainkat!"
Hát nem lenne az az ellenség, aki ne menekülne hanyatt-homlok! :DDD
 

lui7889

Well-Known Member
2012. január 27.
243
272
63
Ebben az írásban van szó a magyar fejlesztésű 5,56x45 lőszerrel tüzelő fegyverről:

http://www.kaliber.hu/cikkek/magyar-kalasnyikovok.html
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Kijelenthetjük tehát, hogy ha a 90-es évek elejére egy kiforrott, megbízható 5,56-os Kalasnyikovval tudtuk volna megjelenni a világ fegyverpiacain, akkor az életképes, kurrens termék lehetett volna. Így azonban ez is csak egy lett azok közül a fejlesztések közül, amelyek eltűntek a rendszerváltás utáni süllyesztőben, hiába előzte meg évekkel korát.
Ahogy a dalmondja: "Álmodj, királylány...."
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 543
77 365
113
Nekem is furcsa ez a nagy bizalom,mert már létezett akkor egy 5,56-os AK mégpedig a Galil ami egy jól kiforrott és kipróbált konstrukció volt még sem lett exportsiker.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Ahová exportálhatták volna, mint igénytelen fegyvert, ott már valamelyik Kalasnyikov vagy klónja rendszerben állt.

5,56-nál pedig telítve volt a piac, már akkor is.  Megnézném melyik szegényebb ország cserélte volna le az M-16-t a kiskaliberű magyar Kalasnyikovra..

 

Erre mondják azt,  hogy fel is kell mérni a piacot.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
halihó

Egy valamit nem értek. Miért nem gondolkodik senki orosz kézifegyverben? AK-100-as széria újabbjai, de még inkább 200 vagy 12. Ezek egy része (200 és 12) már alapból picattini-sínes, és az oroszok erre való optikát is gyártanak. Nem AIMPoint meg tudom is én M4-re tervezett cuccot.
 

doberamann

Member
2010. május 1.
566
7
18
"A Magyar Honvédség alapvető feladata Magyarország függetlenségének, területi épségének és határainak katonai védelme..."

Itt van a kutya elásva jól mélyre - mert igazából ezért van a Honvédség de senki nem tudja hogy ez mit jelent konkrétan és miből mennyi kell hozzá, a többi az már csak maszlag.

Az rendben van hogy nincs akkora haderőre szükségünk mit a hidegháború alatt, de békeidőben milyen feladata van a hadseregnek és ahhoz mennyi ember és felszerelés kell? Erre aztán épülhetnek a Nato feladatok, külföldi missziók stb.

Más részről hol ülnek börtönben azok az elvtársak akik a rengeteg haditechnikát elsikkasztották, hagyták szétrohadni vagy simán csak rosszul gazdálkodtak vele? - Mert ha ezek a dolgok meglennének ma is és pénzé tudnánk őket tenni kissé jobban állnánk...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 543
77 365
113
<a title="silirusglanis profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/silirusglanis/">silirusglanis</a>

Mert NATO tagok vagyunk és az AK felett már eljárt az idő.