A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

EXPAL-M-08 spanyol aknavető, az MH-nál csapatpróbán. Tud valaki erről a sztoriról valami? Köszi előre is!

A Magyar Honvédség 2008–2010 között 96 db 60mm-es aknavető beszerzésére írt ki pályázatot.[31]
2008–2010 között a következő lőszertípusok kerülnek beszerzésre a 60mm-es aknavetőhöz: 15 075 db +/- 25% 60 mm-es repesz aknavető lőszer, 2 000 db 60 mm-es lőtéri gyakorló aknavető lőszer, 1 800 db 60 mm-es világító aknavető lőszer, 1 800 db 60 mm-es köd aknavető lőszer.

60 mm-es aknavető? Óvodás koromban játszottam akkorával... :D
Van hozzá esetleg állomány is vagy megrohadnak valami raktárban? Hova lettek a saját aknavetőink hogy vesznek? Spanyol kiselejtezett cuccok ezek mint a német teherautók voltak?
Aknavetőt azért talán tudnánk gyártani, csak némi jó kis acél meg egy faxa eszterga kell hozzá + 1 tervező meg egy melós aki legyártja.
Na ennek utána is nézek.

reálisan kivitelzhető specforce képesség. a szállítójárműre is lenne magyar gyártókapacitás.

http://www.zimbio.com/pictures/-Zn8UhU9iz0/Royal+Edinburgh+Military+Tattoo+Kicks+Off/MSp0ndQkeWy

1. Hungarian Rapid KDU

Ez a 60-as aknavető nagyobb hatótávolságú mint a mostani 82-es a gránátjának nagyobb a pusztítóereje cserében kisebb könnyebb.Gyakorlatilag a mi 80-es aknavetőnk egy MIG-21MF a spanyol meg egy GRIPEN EBS HU ha már nagyon össze akarjuk hasonlítani.

Már megint úgy írtok hülyeséget,hogy egy kicsit sem néztek utána annak,hogy van-e akárcsak egy hangyányi igazságtartalma a mondanivalótoknak...

talán mert ilyent is olvasunk-

http://portal.zmne.hu/download/konyvtar/digitgy/nek/2004_1/07_erdelyi.pdf
ja igen...
ezt asszem 2004-ben Írták!

illetve idéznék:

Nincs semmi baj a 60 mm-es aknavetővel. Jó kis fegyver az. Jó kis LÖVÉSZFEGYVER ott, ahol van tüzérség.

Na meg ott, ahol nem látják be, hogy a kézi rakétavetők (RPG és társaik) mind jelenlegi hatékonyságukkal, mind fejleszthetőségükkel, lőszerszortimentjükkel és kiképzési igényükkel réges - rég nagyságrendekkel lekörözték mindazokat az aknavető jellegű eszközöket, amelyek csak a horizontig képesek hatni.

Na persze ahol azt hiszik, hogy bármilyen - de olcsó - aknavetővel megoldható a tüzérség hiánya, ott is jó.

Nem az döglik meg, aki majd rákényszerül, hogy ezzel próbáljon ellentüzet lőni.

Mottó:

„<b>Azt a pénzt, amit a tüzérség rovására megtakarítunk,

háború esetén gyalogságunk vérével fogjuk megfizetni.”[1]

</b>

[1] A magyar tüzér. Budapest, 1938. 12. oldal

<i>
Ebben nem vagyok szakember, de azt hallottam, hogy egy mai modern 60mm aknagránát pusztítóereje veri a régi 82-est.
</i>

Az lehet, hogy te nem vagy tüzér szakember, de akitől ezt hallottad az egészen biztosan nem az.

Ez ugyanis - még ha igaz is lenne - csak az egyik összetevő a sok közül. Csak egy kérdés: hány kiló - vagy akár darab - repesz lesz az egyikből és a másikból? Hány kaliber hosszú a csöve, mekkora a kezdősebessége -meghatározza az amúgy is gyenge pontosságot. Hány gránát kell egy rajfészek lefogására és ehhez hány cső, hogy mindez elfogadható időn belül megtörténjen?

Nehogy valaki azt higgye, hogy az űrméret és a hatékonyság között egyenes arány van, mert korántsem.

Tüzér szemmel a 60 mm-es aknavető akkor is fos, ha atomlőszert veszel hozzá.

illetve idéznék:

<b>Ha már idézel, akkor azt megfelelően tedd: idézőjel, forrás, mert így egyáltalán nem látszódik, hogy mi az, amit máshonnan veszel át, és mi az, ami saját.</b>

ill:

Akkor már csak az a kérdés, hogy kik és miért döntöttek a 60-as mellett és miért nem a 81-est javasolták.

Hát ez az! pl. a ZMNE szakállománya (a fene tudja most mi a tüzér neve), a HTI-vel és másokkal közösen idevarázsolta a lőtérre a Vaisalát, az Arthurt, az izraeli közelségi gyújtót, a magyar fejlesztésű kezdősebesség-mérőt, az integrált vezetési-felderítési rendszert. Kiépítette a kapcsolatot a németek tüzériskolájával.

Nem kellett senkinek (na a vaisalából van egy).

Oszt annyi.

ezt pedig még én írtam le:

<i>Elmentünk abszukút civil csajokkal kutyát sétálni ... Előjöttz az állami hülyeség, pénzpocsékolás stb..... Elmeséltem a 60 mm-es sztorit. csak a hecc kedvéért.

annyit mondtak, ne akarják elhitetni egy nővel hogy hogy a ha valami két és félszer akkora mint a másik akkor a kissebb jobb...</i>.

még válogatás a fórumról.
szintén 2011:

L<i>ázár János hozzátette: azon dolgoznak, hogy a jövőben olyan hadsereg legyen Magyarországon, amely megélhetést, tisztes egzisztenciát és komoly társadalmi megbecsülést biztosít mindenki számára."

- Te én újra meg akarom dugni Sharon Stonet!

- Miért egyszer már megdugtad?

- Nem, de egyszer meg akartam...</i>

Tehát a most tíz éves " A magyar honvédség megsemmisült" fórumon két éve szétszedtük egy a 60 mm-es aknavetőt IS-

idézetek onnan, ahogy átment.

ha valakinek van türelme végigolvasni tíz év 90 000 hozzászólását, javaslom tegye meg.

hiryu

Egy árva szót nem értek abból amit írsz!Tedd már meg,hogy egy átlátható és érthető egésszé szeded össze a gondolataidat mert ez így semmit sem ér.

A 120 mm alatti aknavetők nem tartoztak a tüzérség állományába, azok lövészfegyverek. A fegyver űrmérete 100 mm-től kezdődik, tartotta egy kissé soviniszta mondás.

No, a 120-ast kivonták, hogy azokat a 122 mm-es M-30 as pótolni tudja mert képes meredek pályán lőni (45 fok feletti csőállás). Persze nem ártott kikaparni alóla a földet mert csőhátrasikláskor már belefúródótt volna a talajba a csőfar. Aztán hamarosan ezeket is kivonták mert 2sz1- re váltunk mindenhol (ezek is képesek rá). Monjuk az egyetlen értelmes döntés volt, úgyhogy biztosan véletelenül hozták mert gyorsan korrigálták és azokat is kivonták.
Na a D-20 max 45 fokig emelhető, úgyhogy ezzel nem lövök be íveltet a domb mögé, nem világítom meg a terepet (mert ezt illik magasra lőni) és TOT (Time on Target az MRSI elődje) lövése is nehézkes ill. korlátolt.

Ez a bolhafing még egy falat sem tud bedönteni, zavarni, esetleg lefogni még jól jöhet.

100 mm, mondás -meg egy egyezmény... ezért volt 97 mm-es aknavető..

illl asszem lengyelek prototipusig jutottak a 99milissel.

tanulság. 2 óra alvás nem elég.

megkérdezted, honnan veszem, hogy az 60 mm-es aknavető nem ér fel a nagyobbakkal. nos feljebb mint írtam, ezt a meccset lejátszottunk már két évvel, fent néhány jellemző idézet olyan kollégák hozzászólásából aki hosszú időn át tüzérséggel (IS)
foglalkoztak.
erről a környékről:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?go=108745555&t=9098576

illetve szintén laikus hölgyismerős véleménye:

"60 mm? Vibrátorból talán elég."

az ajánlott tanulmány pedig elég szépen részletezi, mennyit fog érni az akkor tervezett átalakítás.

egy szóval: lótrágyát.

És az a tervezet, ahhoz képest, ami MOST van, Halálcsillaggal számol.

hiryu

A 60 mm-es aknavetőt a 82 mm-es aknavető leváltására rendszeresítették és azoknál minden tekintetben jobb eszköz!
Minden más elvárás az eszköztől értelmetlen mert erre vásárolták és erre is használják.Arról nem ez a szerencsétlen tehet,hogy nincs tüzérségünk!