A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Star Trek

Active Member
2010. április 19.
1 252
6
36
http://nationsdawnofanera.weebly.com/tanks.html

Itt van egy oldal amin nagyon sokminden le van írva hogy mi és mennyibe kerul.Tobbé kevésbé hiteles.
Ebbol lehet számolgatni hogy mennyibe kerulne fenntartani a technikát.

Érdekes oldal.De ezek az árak ...
 

doberamann

Member
2010. május 1.
566
7
18
"Én Gepárdal váltanám,azért kisebb talajnyomás, nem sokkal kisebb sebesség,no meg azért azt könnyebb elrejteni."

Szerinted melyik melyik?
3710x7600x3290 mm
2130x4900x2190 mm
 

hangtompito

Member
2013. október 22.
44
0
6
Gepárd???max.4km hatótáv,nincs "okos" lövedék hozzá (a csőben kapná a robbanáshoz szükséges távolsági adatokat)...az Amerikaiak azért vetették el a saját 40mm-es önjáró légvédelmi rendszerüket 1981-ben,mert már akkor 4km -nél jóval nagyobb hatótávolságú levegőből indított páncéltörő rendszerek léteztek (azóta meg még több)...Nem rossz a Mistral,de ez is csak egy mutyi okán lett anno rendszeresítve....Ez egy ilyen ország.Egyébként nem rossz az Unimoggal kombinálni,mozgékony,jól álcázható...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 792
57 500
113
Ezért javasoltam inkább őt csapatlégvédelemre:
http://en.wikipedia.org/wiki/9K22_Tunguska

Menetből is tud lőni, rakétával 10 km-re, 3.5 km-s magasságig.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
Szerintem a lánctalpasnál a talajnyomás még mindig kisebb,mint a 4 kerekesen,mellesleg itt az ország "közepén" Fejér és Pest megye hatrán,nincsenek nagy városok a légvédelemhez meg szerintem a kis falvak jobban megfelelnek(legalábbis errefelé,mert 1 nagyobb város közelében van pár kisebb falu vagy gazdaság.),mert szerintem pont ott nem számítanának rá és rengeteg olyan terület van ahol azért jobb a lánctalp,mivel a kerekesnél több olyan hely van ahol a hasmagasság megakadályozza a tovább jutást.
A katonákat pedig az időjárási körülmények ugyanúgy befolyásolják,ami jelentősen ronthat a harcértéken.

Jó mondjuk a T-50nél és a Gepárdnál igazatok van (úgy emlékeztem,hogy képes rakétát indítani,de mint kiderült az a Tunguska).
Lehet,hogy nagyobb hatótávval rendelkeznek, de az önjáró képes helyzetet változtatni + rejtőzködni. (NEm ismerem őket,de szerintem) van rajta besugárzás jelző és képes füstfüggönnyel kivédeni a rakétát. A levegőbe elbújni már nehezebb.
 

erdifefe3

Member
2013. január 15.
97
2
8
<blockquote rel="erdifefe3">http://nationsdawnofanera.weebly.com/tanks.html

Itt van egy oldal amin nagyon sokminden le van írva hogy mi és mennyibe kerul.Tobbé kevésbé hiteles.
Ebbol lehet számolgatni hogy mennyibe kerulne fenntartani a technikát.

Érdekes oldal.De ezek az árak ...
</blockquote>


Azért mondtam hogy tobbé kevésbé de amúgy szerintem 95% ban helyes
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
joker

"A Jak-130 és az L-15, mint kiképző / könnyű támadó, hogy jön egyáltalán egy kategóriába a T-50-nel?"

Szerintem a koreai T-50-re gondolt, nem az oroszra.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 836
113
Az én tudástáramból kimaradt a koreai T-50 (de mostantól pótolom), emiatt az oroszra gondoltam :) Így már van értelme a dolognak.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 921
4 670
113
Reagálva a beszélgetésekre:
Összfegyvernemi harcban a páncélosok adják az ék hegyét, míg a szárnyakat a gépesített lövészek biztosítják. A támadó hk. dd-t is biztosítja egy lövész zlj., valamint a szárnyakon elhelyezkedő lövészeket is hk-k. Egy támadást mélységi, csapat és műszaki felderítés előz meg, ahol megállapítják a fő csapás irányát. Ezt az irányt megpróbálják előkészíteni tüzérségi tűzzel, a mélyebben fekvő célokat légierővel. Gyakorlatilag előzetes felderítés, valamint a térképek szerinti következtetések alapján megbecsülhető a támadás kivitelezésére veszélyes egységek, eszközök elhelyezkedése. A támadás előtt ezekre a helyekre a tüzérség piszok nagy tüzet zúdít pl. a pct.-k semlegesítésére, valamint a légierő a mélyebben elhelyezkedő célokra (ha megvan a légi fölény, de ha még kergetőznek a precíziós lövedékek és rakéták is kiválóan átveszik a szerepet így elég ha biztosítják, lekötik a légteret).
Szóval aki azt hiszi, hogy összfegyvernemi csapatok ellen elég a pct rakéta az nagyon téved. A tüzérség kinyírja mielőtt hk-t lát. A lövészek mellé szükséges a páncélozott célok leküzdése érdekében, de soha nem pótolhat egy hk-it és nem lehet rájuk alapozni az ország védelmét.

Amúgy én azt vallom, hogy az ország politikája legyen védelmi jellegű, de a hadsereg erősen offenzív feladatokra kiképzett, nagyszámú hk-alakulatokra épülő mozgékony hadviselést folytasson (nekem Az izraeli hadsereg a példa). Erre hazánk földrajzi jellegei tökéletesen megfelelnek, míg szomszédaink erre korlátozottabbak. (Nem hiába volt a II. vh egyik igen nagy páncélos csatája Debrecen környékén).

A beépített területeken történő hadviselés:
Ha senki nem akar polgárháborút folytatni akkor ne a szíriában folyó harcokra alapozzatok. A falvak gyakorlatilag könnyedén szarrá lőhetők néhány üteggel, a nagyobb városok pedig körülzárhatók, és elvághatók az utánpótlási vonalaktól, kiéheztethetők folyamatos lövés és bombázás alatt. Mondjuk tőlem nagyon távol áll ez a fajta hadviselés, de annak örülnék, ha egy haderő sem érhetne el egy magyar várost, falvat se.

A frontvonalak mögötti ellenséges területek ellenőrzésére, valamint a gerilla-tevékenységek elleni harcra kellene létrehozni a Nemzetőrséget, melyre az ezredforduló környékén voltak is próbálkozások. Ez alapulhat sorozott állományra (plusz néhány különleges alakulat).

Végül a légierő kérdése:
Hiába gondolják egyesek annak mindenhatóságát, gyakorlatilag soha egyetlen Közép-európai ország sem fog rendelkezni olyan nagyszámú repülőgéppel és helikopterrel, mellyel bármilyen nagyszabású, nagy kiterjedésű szárazföldi offenzíva (benne a légvédelemmel) megállítható lenne. -Bár ezt a jelen lévő nagy többség soha nem fogja megérteni. Zavarni, késleltetni tudja de megállítani néhány tízen-huszon repülő soha. Ha Izrael kb. 3-400 gépes flottája mellett még mindig nagy igényt tart páncélosokra, ráadásul nem engedi annak csökkentését akkot Ti mit vártok 14 db esetleg a duplája grifftől? Biztosítani a légteret, esetleg támadni néhány nagyobb mélységben lévő statikus célpontot.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 245
67 980
113
fip7

Az én koncepcióm, feltételezve évi 200 milliárd Ft plusz forrást a következő:

A honvédség fő erőit 3 nagy, jól kiépített bázisra összevonni. Ezeken a bázisokon van reptér, vasút és megfelelő közút.
Mindegyik bázison egy kb. 4-5000 fős dandár kap helyet.
A dandárok felszerelése a járművek tekintetében kb.:
400 PSZH (pl. Patria AMW)
50 Harckocsi
40 Önjáró tüzérség
10 Önjáró légvédelem (pl. Tunguska, Gepárd )
És az ezekhez kapcsolódó műszaki járművek, teherautók, felderítő járművek stb...

4-5000 fő nem tudom melyik laktanyába férne be de nem sokba az biztos. Sok laktanyát zártak már be és a létszám töredéke diszlokált csak más távoli helyekre, és ez nem csak a honvédségre igaz. Gondolom te se adnád fel az életviteledet, házad, családod,rokonság, barátok,kapcsolatok, másodlagos bevételi források azért hogy 150km odébb költözz. Jobbára csak a fiatalok és a nyugdíj előtt állók vállalnak ilyesmit tapasztalatom szerint. Én is átszervezéssel szereltem le. Ahol megszűnt laktanya, ott a település is megszívta. Mert a katonák nem ott költik el a pénzüket, a rokonaik szintén nem, munkahelyek szűntek meg közvetlenül és közvetve a beszállítókon keresztül. A laktanyákat ideig óráig még őrizték de aztán az enyészeté lett java és nem tudják hasznosítani őket semmire.
Elfogadom, hogy nem jön be. Ez is csak egy koncepció amin lehet vitázni.
Ha pedig költünk a légvédelemre az még plusz pénz, nem olcsó mulatság ám ez!
Viszont a 3 bázist ha jó a légvédelmed, könnyebb megvédeni, mint 60 kisebbet, azoknál esélyed sincs telepített légvédelmet kiépíteni!
Nem csak a bázisokat kell megvédeni hanem az országot kompletten.
- Ha 3 bázisba bezsúfolsz mindent akkor az ország másik 1300 települése tök üres, az ellen azt csinál ott amit akar.
- 3 bázis 3 célpont. Nem véletlen csinálják a svédek a sok tartalék repteres dolgot.
- Valaki azt mondta rakjuk oda a győri Mistralokat. Minek? A Mistral max 4km sugarú kupolát képes húzni maga fölé, értsd tőled 3km -re levő pont felett 1500 m magasan repülő célt nem képes lelőni. A 4 km akkor van meg ha pont a fejed felett repül el de erre minimális az esély. A repülőgépek pedig ennél magasabbra mennek. A támadó fegyvereik hatótávja pedig bőven több mint 4km. Nem vagyunk egy alpesi ország szóval a 4km ből se lesz 6-7 mint afganisztánban.
- Mielőtt harcra-háborúra kerülne a sor már minden egység elfoglalja a számára kijelölt védelmi vagy kiindulási pontot attól függően hogy védeni vagy támadnia kell e. Tehát a laktanya kiürül és mindegy hogy 5 vagy 1 laktanyából megy a sereg, oda megy ahol a vezérkarban megtervezték a helyét minden alegységnek.
- Nem csak a 3 bázist kell megvédeni.
Meg kell védeni az elektromos áram termelő erőműveket. Áram nélkül nem folyik víz a csapból mert nem műkszik a szivattyú. Nincs üzemanyag sem, ha nincs üzemanyag, nincs árúszállítás, nincs kaja. Nem tudsz munkába menni, leáll az ország nem lesz kenyér pl. Nem lesz telefon, internet, tv, újság. Leolvadnak a hűtőházak.
Szóval ott fogsz állni víz és élelem nélkül, nem tudsz menni sehova, és semmi információd nincs arról hogy mi van. És nincs fűtés sem. Magyarul K.O. 2-3 nap alatt.
Meg kell védeni az üzemanyag depókat, mert hatalmas kincs mikor nem fog hozzájutni az ország és a Honvédségnek kell elsődlegesen.
Hidakat,minisztériumokat és mindent ami kell az állam működéséhez.
És persze a katonai objektumokat, reptereket hadiipari létesítményeket.
A mai ember (főképp a városi) nem képes már a 100 évvel ez előtti állapotok közt élni. Legalábbis magyarországon. Mert a 6-ik emeleten nem fúrhat kutat pl. Falun még csak van élelem és víz.
Szóval hirtelen ennyi.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 245
67 980
113
Én szerintem elég lenne a vadászok mellé 1szd könnyű támadó - kiképző gép ebből a kategóriából nagy a választék. Harci helikopterből is elég lenne egy szd mennyiség.

Békeidőben mint most. De ilyenkor 1 gép is felesleges. Háborús helyzetben uralni kell a légteret különben elvesztél. Ergo több géped és fegyverzeted kell hogy legyen mint a támadó félnek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 245
67 980
113
Mistralfüggőknek: Ez a fegyver olcsóbb és ugyan azt tudja és teherautóval nem járható helyeken is jelen lehet:
Mujahideen1.jpg

Ez pedig a Mistral, ami viszont gyorsabb. :
14265.jpg



Az ideális kombó kb szvsz ez:
6118966476_38e7f8bc9f.jpg
 
D

danielblack

Guest
Ijasz:
Szerintem megfelelő fegyverzettel, és képzettséggel megállítható egy nagy kiterjedésű szárazföldi offenzíva. Gondolok itt 1-2 századnyi gépre, amit be lehetne vetni az ellenség ellen... Egy kulcsa van a dolognak: kazettás bombák!
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 921
4 670
113
Üdv Danielblack

Hány repülővel tudsz megszórni kb 3 x 100-150 km2 területet (ha csak egy összpontosított kisebb területre gondolok, támadásban)? A nehézpáncélzatot is átütöd. Ja , és mindezt úgy, hogy azért a földről is lőnek rád. Persze nem árt ha 1-2 gép biztosítja körülötted a levegőt, plusz a folyamatos hullámokban történő csapások különben nem sokra mentél vele. Meg aztán gazdaságilag sem a leghatékonyabb.
 

erdifefe3

Member
2013. január 15.
97
2
8
Volt szó hogy milyen ellenséges páncélos hadsereget lenne képes kb 24 Gripen meg kb 24 harci heli megállítani.NEM AMERIKA ELLEN MEGYUNK!!
A szomszédok ellen ha odáig fajulna a helyzet.Kinek van jelenleg tobb száz páncélosa a hadseregében.Ukrajnának talán de ok ugye nem fognak a NATO nak nekimenni.Senki másnak.A szlovákok felszámolták a hk jaikat.A tuzérséguk szintén leépuloben van.A szerbekkel nem számolnék mert igaz hogy már idestova 16 éve bombázták félhulyére oket de még ma sem tértek magukhoz.A románoknak elméletileg van nagyob létszámú páncélosa, 250-300 darab,azt viszont az elobb említett 24 Gripen meg 24 harci heli meg megfelelo számú foldi pct meg egy kis tuzérség az egy nap alatt kifullasztaná azt a támadást.Sot ha odáig fajulna a helyzet akkor ugye eloszor is a románok osszevonnák oket a határon.Na ebbol kiindulva én megsoroznám azokat az ossszevont csapatokat egy jó kis zárótuzzel,meg mehetnek a harcigépek meg harcihelik.Az a roman támadás még azelott osszeomlana hogy elindult.Ugyanis mint ahogy két mezei gyerek bunyójában itt a kárpát medencében is az gyozne aki eloszor támad.Feltéve hogy az ellenfénél nincs vipera.És a mi viperánk lenne a légiero.
Én ezert mondom hogy egy légiero centralizalt honvédség.két század vadászgéppel,két század harcihelikopterrel.Két század szállítóhelivel,néhány szállítógéppel.
Ez itt a kárpát medencében total overkill lenne.És kihangsúlyozom hogy itt a Kárpát medencében.Ugyanis mi még mindig nem az USA ellen készulunk.Mennyibol jonne ez ki? Vizfej leépítéssel 100% ban,és évi kb 1,5 % os katonai koltségvetésseel.

Lehet itt elmélkedni hogy ki fog minket megtámadni tobb száz hk val, SENKI ugyanis a szomszédos országoknak nincs ilyen jellegu hadserege.Ez tény.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 921
4 670
113
Hidd el ennél ez sokkal összetettebb folyamat. Ha egy folyó minden hídját lebombáznak akkor egy időre megállítható. De addig az ellen sem ül le olvasgatni. Azon lesz, hogy a repülőket bármi áron elpusztítsa akár földön akár levegőben. És most csak kishazánk és környéke lehetőségeiről beszéljünk, ne az allied force légierőről.
 

erdifefe3

Member
2013. január 15.
97
2
8
Reagálva a beszélgetésekre:
Összfegyvernemi harcban a páncélosok adják az ék hegyét, míg a szárnyakat a gépesített lövészek biztosítják. A támadó hk. dd-t is biztosítja egy lövész zlj., valamint a szárnyakon elhelyezkedő lövészeket is hk-k. Egy támadást mélységi, csapat és műszaki felderítés előz meg, ahol megállapítják a fő csapás irányát. Ezt az irányt megpróbálják előkészíteni tüzérségi tűzzel, a mélyebben fekvő célokat légierővel. Gyakorlatilag előzetes felderítés, valamint a térképek szerinti következtetések alapján megbecsülhető a támadás kivitelezésére veszélyes egységek, eszközök elhelyezkedése. A támadás előtt ezekre a helyekre a tüzérség piszok nagy tüzet zúdít pl. a pct.-k semlegesítésére, valamint a légierő a mélyebben elhelyezkedő célokra (ha megvan a légi fölény, de ha még kergetőznek a precíziós lövedékek és rakéták is kiválóan átveszik a szerepet így elég ha biztosítják, lekötik a légteret).
Szóval aki azt hiszi, hogy összfegyvernemi csapatok ellen elég a pct rakéta az nagyon téved. A tüzérség kinyírja mielőtt hk-t lát. A lövészek mellé szükséges a páncélozott célok leküzdése érdekében, de soha nem pótolhat egy hk-it és nem lehet rájuk alapozni az ország védelmét.

Amúgy én azt vallom, hogy az ország politikája legyen védelmi jellegű, de a hadsereg erősen offenzív feladatokra kiképzett, nagyszámú hk-alakulatokra épülő mozgékony hadviselést folytasson (nekem Az izraeli hadsereg a példa). Erre hazánk földrajzi jellegei tökéletesen megfelelnek, míg szomszédaink erre korlátozottabbak. (Nem hiába volt a II. vh egyik igen nagy páncélos csatája Debrecen környékén).

A beépített területeken történő hadviselés:
Ha senki nem akar polgárháborút folytatni akkor ne a szíriában folyó harcokra alapozzatok. A falvak gyakorlatilag könnyedén szarrá lőhetők néhány üteggel, a nagyobb városok pedig körülzárhatók, és elvághatók az utánpótlási vonalaktól, kiéheztethetők folyamatos lövés és bombázás alatt. Mondjuk tőlem nagyon távol áll ez a fajta hadviselés, de annak örülnék, ha egy haderő sem érhetne el egy magyar várost, falvat se.

A frontvonalak mögötti ellenséges területek ellenőrzésére, valamint a gerilla-tevékenységek elleni harcra kellene létrehozni a Nemzetőrséget, melyre az ezredforduló környékén voltak is próbálkozások. Ez alapulhat sorozott állományra (plusz néhány különleges alakulat).

Végül a légierő kérdése:
Hiába gondolják egyesek annak mindenhatóságát, gyakorlatilag soha egyetlen Közép-európai ország sem fog rendelkezni olyan nagyszámú repülőgéppel és helikopterrel, mellyel bármilyen nagyszabású, nagy kiterjedésű szárazföldi offenzíva (benne a légvédelemmel) megállítható lenne. -Bár ezt a jelen lévő nagy többség soha nem fogja megérteni. Zavarni, késleltetni tudja de megállítani néhány tízen-huszon repülő soha. Ha Izrael kb. 3-400 gépes flottája mellett még mindig nagy igényt tart páncélosokra, ráadásul nem engedi annak csökkentését akkot Ti mit vártok 14 db esetleg a duplája grifftől? Biztosítani a légteret, esetleg támadni néhány nagyobb mélységben lévő statikus célpontot.






Erre a légiéros felvetésre kérdezném hogy melyik szomszédos ország lenne képes nagyszabású szárazfoldi offenzívát indítani eros csapatlégvédelemmel,eros tuzérséggel ellenunk?
A válasz: SENKI. Tehát ez a felvetés már kijelentésében nem állja meg a helyét.
Tény hogy 24 gép nem állítana meg egy ilyen offenzívát de én megint cask azt tudom mondani hogy maradjunk a Kárpát medencében és ne abból induljunk ki hogy az Usa holnap megtámad vagy az oroszok.
Abból induljunk ki és arra készuljunk ami itt a Kárpát medencében van..
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 921
4 670
113
erdifefe

Én mindössze 3 dandárról beszélek, amiből 1 hk, 2 gl. Mellesleg amit Te mondasz annak jelenleg az 1/4-vel rendelkezünk, azaz 1 sz griff. Amiket akár egy rakétával le lehet mosni a betonról, ha Ők kezdeményeznek.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
@joker: Wolframnak igaza van, a koreaira gondoltam, azért a PAK-FA-t oktató gépnek,meg könnyű támadónak.. főleg ha van Gripen.. :D Szóval igen, a koreaira gondoltam, azthittem,hogy azért mondod,mert "multirole" nem pedig "csak" kiképző és könnyű támadó repülőgép. Szerintem 1 század mindenféleképpen szükséges,már csak kiképzési feladatokra, így nem kell a Gripenekre erőltetni , ugyanúgy hangsebesség feletti gép, a Jak-52 -t pedig nem hiszem,hogy olyan nagyon hiányolnák.

Szerintem Mistral csak fixen telepített obejktumok védésére kellene,hogy szolgáljanak vagy pedig kézből. Igazából RBS-70re cserélném őket,bár ezek meg pont fixen telepítendők és "nehéz" dögök,legalábbis nem tudok róla,hogy kézből lehetne vele lőni,viszont egy terepjáró simán elviszi vagy ott van pédául az Ozelot, bár én a Wiesel tankokkal nem vagyok kibékülve,egyszerűen azért,mert rondák :D A Kubok helyett nem tudom mennyire lenne megfelelő például a NASAMS2, amit pl szerintem simán lehetne Rába vázra rakni és hát hmm, 2 legyet egy csapásra. Beszélhetnénk az S-300-ról is,de nem tudom mekkora lenne rá az esély, de én mondjuk 6-7db-ot szívesen látnék, mondjuk Szentendrén,Nyíregyházán és Békéscsabán,de mivel mobillégvédelem így,Budapest,Szentes és Tiszavasváriban állomásoztatnám őket. Persze lehet hülyeség..

Kicsit gondolkozva, majd összehányok 1 általam megszervezett haderőt, páran a hasukat, páran a fejüket fogják fogni.. :D