A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
<i>nem Ő a felelős , egy olyan országban ahol a Gazdaság gyufaszálakon állt az előző kormány munkája miatt. </i>

Ahogy egyszeri felettesem mondta annak, aki az előző bagázsra panaszkodott:

"A f.szomat sem érdekli, mások mi jó.....-t csináltak. Ez nem a kib...tt .....

Végeztem."
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Köszönjük Hiryu :D Na szóval a Pocok már ne haragudj , de ha itt hagytad az országot és mi evezünk együtt eben a Kenuban és a kakiba , sok közöd nincs hogy mire költik az Én adómat meg a többi itt élő ember pénzét. Szívesen fogadom a jó tanácsot egy konstruktív anyagi támogatással vagy építs itt valami gyárat vagy valamit ha teljesen sikeres leszel, ne felejtsd el hogy hazád az Magyarország és azért tudsz számolni és olvasni mert ide születtél és nem egy Afrikai országba.

@joker A Sorrend a lényeg, érted ? Tudom hogy értelmes vagy , de nem elöször hadsereg kell. Jelenleg Óriási pénzeket költenek fejlesztésekre és gazdaság lábra állítására.
Vasút fejlesztése és az elmúlt 4 évben kb. meghaladta elmúlt 20 év össz fejlesztését. Nem így működik , van egy sorrend.
Részemről ennyi , de Hende fikázásával kezdödött az egész mert utolsó 2 hír van a fejetekben, víztisztító, hímzőgép....
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
desertfox védelmére jelentkezem!

Szerintem az oldalon a politika mentesség hülyeség, inkább pártatlan legyen, hisz a honvédelem és haditechnika mindenféle képpen politika. Ha csak: Kivel lehet jó üzleteket/ szövetséget kötni, kik fenyegetnek vagy fenyegethetnek minket. Miért ezt,miért az vegyük. Vegyünk valamit kapásból, vagy próbáljuk meg jobban pörgetni a gazdaságot és akkor talán egy újabb, modernebb dolgot, vagy nagyobb számban felszerelni. (Persze sajnos kétlem,hogy így gondolkodnának)

A pártatlanság viszont más dolog, szerintem az ide köthető híreket, be lehet emelni és véleményezni és szoktuk is. Szerintem ez rendben van, míg ész érvekkel történik és nem esünk egymás nyakának.(Ezt viszont GrGLy-ék szankcionálják, hál istennek.)

blogen: Értem amit mondasz, de te nem érted amit desertfox ír,legalábbis szerintem érted csak nem tetszik, vagy máshogy látod.

Erre hoznám a példát: Emlékszünk,hogy felvázoltuk,hogy milyen jó lenne itthonra Leo2, mert potens masinák és az ellent nagyobb átgondolásra sarkallja. Jött az,hogy a tataiak a seggüket a földhöz vernék, mekkora képesség növekedést jelentene és jött az is amit desertfox próbál közölni. Bizony ahhoz,hogy itthon a Leo2 szolgálatba álljon, (ha ingyen is kapjuk) bizony a nagymacskát el kell bírniuk a hidaknak, közutaknak, nem ártana ha vasúton is tudnánk szállítani,esetleg közúton (bár én láttam traileren). Erre rájön,hogy a nagymacska éhes és kényes. Etetni/itatni és karbantartani elég drága mulatság. Ha jól tudom az üzemórája 2 vagy 3x annyiba kerül,mint a T-72-esé.



Azt,hogy a technika milyen állapotban, hány darab és milyen szinten modern, meghagynám másoknak akik dolgoznak vele. Védjék vagy támadják őket.


Hende sincs könnyű helyzetben, de igazából azt sem tudom,hogy az ember már ténylegesen akarja-e fejleszteni az MH-t vagy nem. Én úgy tudom, Orbán Viktor már nyilatkozta,hogy váltani fogják Hendét tehát ezért is kérdéses lehet (később megkeresem a forrást!)

Ha én lennék a helyében, én is a költségnyirbálással kezdeném.
Vízfej ki, szakértő be; A legtöbbet használt nagy fogyasztású logisztikai járműveket lecserélni,kisebb fogyasztásúakra. (Hülye ötlet lenne az Uralokba, újabb hajtást rakni? Gondolom drágább lenni,mint a jármű...)

Aztán ott vannak az épületeket, amiket nem használnak értékesíteni(folyamatban..), a külsős biztonsági őröket kirugdosni (elvileg megtörtént).
Az aktív használatban lévő épületeket pedig felújítani. (GRÁNÁTOKAT A KÉZBE!!) Nem tartanám hülyeségnek, a laktanyákat önellátóra felhúzni. Ahogy már részben megtörténtek: Napelem, víztisztítás. (Rezsiköltség csökkentés.)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 836
113
desertfox
Nem csoda, hogy az a két hír jön fel egyfolytában, mivel azt harangozták be fejlesztésként a MH-nél, de úgy, mintha az egyik atomtöltet, a másik a hordozórakétája lenne. Ok még vettek egy Unimogot a robotkájuknak a taval vagy mikor.
Amikor olyan szarul állnak helikopter-üzemórákkal, hogy itt a fórumon vita lesz belőle, hogy miért kell a helikopteres ki-beszállásokat helikopterrel gyakorolni, akkor elég egyértelmű, hogy milyen irányba kellene inkább fejleszteni. Persze nem ez az egyetlen, mert van Gripen de bombázni nem tud, tüzérség nincs (akarom mondani lopakodó), tankok 30 évesek és nem tudni, hogy 1-2 tucat legalább működik-e, ruházattal probléma van, stb stb stb, hosszú a lista. És akkor négy év alatt felmutattak egy civil technológiát, mint fejlesztést, és hogy vettek pár filléres szövőgépet. Emellett meg a katonai technológia szétrohadt, használhatatlan lett és minden évvel egyre kevesebb az ami bevethető belőle. Miniszterként igenis dolga és felelőssége pénzekért lobbizni a kormánynál függetlenül attól, hogy nem ő osztja el a pénzt. Ezzel az erővel senkinek nem kellene pénze legyen a pénzügyminiszteren kívül, meg még esetleg a miniszterelnöknek. Ehez képest az eltelt 4 év során folyamatosan csökkentek a honvédség forrásai. Az államnak van pénze, az elosztás viszont olyan amilyen, de feltételezem, hogy keretei között azért őa főnök miniszterként. A saját portáján ha minden korrupciót felszámolt volna, kialkudta volna, hogy ne csökkentsék a forrásait (esetleg évente 10%-ot növeljék amíg eléri a GDP 2%-át) és ésszerűsített volna minden folyamatot, kiadást, munkálatot, mindent, akkor max az lenne a kérdés, hogy két vagy háromtucat KA-52-es lesz beszerezve a szállítóhelik mellé, és már az önjáró löveg tendernél tartanának, nem pedig ott ahol most.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
@joker értsd már meg hogy amint belekezdünk a fejlesztésbe , akkor a környezeti szomszédainkat is megtömik fegyverekkel , azért kell a tecchalot állapotot szimulálni , ameddig meg nem nyeri a kormány köv választást. Nézel híreket ?
Vegyük gorcső alá TÖRÖKORSZÁGOT a szintén kétútas Törököket.

IMF hitelt nem vették fel, mint mi.
A haderő fejlesztésnél a nagy hatótávolságú rakétákat Kínaiktól akarták vagy fogják beszerezni.
A szír konfliktusnál szerintem a légtérben engedték az oroszokat szállítani fegyverzetet, plusz a Fekete tengert sem zárták le az Orosz flotta előtt , hogy felvonuljon a Szír partok előtt.


Mi is lett az eredménye? Hirtelen 2 felvétel is előkerült a Török elnőkről és ott táncol az egész török kormány a belpolitikaiszakadék szélén. Vajon kinek volt hatalma lehallgatni ekkora ember vajon kinek állt érdekében ? ? ? ?
Hitler féle elvek kezdenek játszani ha nem velem..... Akkor ellenem....

Visszatérve a Magyar helyzetre a helikopter képesség kb olyan döntés lesz mint Paks , egy helyes , de nem demokratív döntés.
MAjd nézd meg , de nem köpheted szembe az Alfa hímet( USA) dugás előtt , mert letépi a fejed a kis ujjával.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 836
113
Ez a fejlesztésbe kezdés és a többi ország fegyverkezése téma unalmas. Megint az kurva lapítás áll mögötte. Hogy jaj mit mond vagy mit tesz a szomszéd ország. Már így is nagyobbak a hadseregeik. Miért nem nézik már egyszer úgy, hogy ha a román / szlovák / osztrák / szerb / bosnyák / szlovén hadsereg akkora, akkor a magyar is legyen minimum akkora hogy visszaverje gond nélkül?! Mindig nem lehet azt, hogy nem fejlesztünk mert arra a másik is lépni fog. Bezzeg a visszafejlesztésre nem lépett a másik és nem kukázta a hadi felszerelélsének felét vagy háromnegyedét. És készül szerinted a MH lépni arra, hogy Románia 2017-re rendszerbe állít F-16-osokat? Lesz több Gripen? Esetleg Patriot / S-300 / HQ-9?
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
ne viccelj már most vagyunk egálba az f-16 sokkal, lemostuk volna a jó kis 21-eseket az égről , eddig ez még itt sem volt kérdés
 

eSeM

Member
2012. június 12.
719
13
18
"De viccet félretéve , Én azt látom hogy a Honvédség és a társdalom közötti eltávolodást közelebb hozzták 4 év alatt"

én egyáltalán nem

"Én látom a stratégiát és a tervszerüséget, de lehet ez az Én bajom és nyomorom"

az, mert ami nincs azt nem lehet látni

"Emberek a gazadaságot kell elöször lábraállítani'"

ami az uccsó tizensok évben senkinek sem sikerült, nem még a mostani kormánynak sem, akármennyire így szeretnéd a dolgot beállítani vagy erőltetni

"értsd már meg hogy amint belekezdünk a fejlesztésbe , akkor a környezeti szomszédainkat is megtömik fegyverekkel , azért kell a tecchalot állapotot szimulálni "

ugyan kérlek, azt nem kell szimulálni mer van, akár "teccik" akár nem, akár nagyra tartod az aktuális kormány munkáját akár nem, eddig jottányit sem tettek hozzá semmihez, bár tudom, ezt nehezen vallanád be

"Hende sehol sem lesz ? ? Talán egy kormányváltásban gondolkodsz ? :)"

nézz utána, elméletileg a drága Hendédet le akarják cserélni a drága Mengyi Rolandra

"Visszatérve a Magyar helyzetre a helikopter képesség kb olyan döntés lesz mint Paks , egy helyes , de nem demokratív döntés. "

ugyan kérlek!

"Hende lojális volt"

csak nem azokhoz, akikhez kellett volna
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Köszi @therob :) Na szóval ESEM az Én hozzászolásom is egy vélemény és a tied, nem kell egyezni. A Hende leváltásával kapcsolatos hírek meg elkerülték a figyelmem. Militáris szemléletű Mengyi Roland ? ? Az ismeretlentől fél az ember, részemről is meg van
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 836
113
ne viccelj már most vagyunk egálba az f-16 sokkal, lemostuk volna a jó kis 21-eseket az égről , eddig ez még itt sem volt kérdés

Nem erről van szó. Ok ezt veheted úgy, hogy az egy lépésük a Gripenekre (elég lassú lépés mondjuk, de az ilyen nem megy egyik napról a másikra). És ha a MH lépne mondjuk a román hadsereg többi felszerelése alapján a fejlesztések irányába, akkor meg az van szerinted, hogy jaj mit szolnak és mit tesznek.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 554
76 427
113
2014. március 11.

Egyéb ruházat beszerzése
85500_14-70_010

http://honvedelmibeszerzes.kormany.hu/8550014-70-010
 

shornet24

Active Member
2011. július 7.
272
65
28
Desertfox: Én értem mit mondasz, csak az a baj, hogy amikor GDP 0.8%-a (nem 0.9) a honvédelmi költségvetés és 1.4% fog tetőzni 2022-ben AZ GÁZ!!!! Csabika az meg egy jellemtelen faszi és ezt nem egyszer bizonyította be! A politika meg nagyon könnyen egymásnak tudja ugrasztani az embereket!
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
Azért a teletömik fegyverrel dolgot nem éppen gondolom reálisnak.

Miért? Elsőnek nézzük meg,hogy miket kíván kivonni a Júeszáj, fregattok: Hát szlovákia, szerbia nem éppen venné hasznát. ukrajna meg érdekes kérdés, románia kaphatna valóban, viszont ott a másik kérdés, ezekkel mit érnek ellenünk?

Feljönnek a Dunán?
szerbia meg alapból kilőve és nem hiszem,hogyha a hajók képesek is lennének feljönni, engedélyeznék-e a románoknak, illetve,hogy azok a hajók mit kezdenének 1 aknazárral :D

Az A 10 és az OH 58D jó lehet, de azért a reptereket és a hegységeket figyelembe véve érdekes lehet.

A HMMWW és az Ambrams is szóba jöhet.

Mondjuk szerintem elég érdekesen venné ki magát,hogy eddig szinte minden szomszéd a haderő csökkentését tűzte ki, illetve van akik pár képességről le is mondtak (szlovák harckocsik?)
Ha viszont megjelenik,hogy csak úgy kapnak pár cuccot, meg hirtelen növekedni kezd a létszám, az úgy elég érdekes lenne nem de?

Főleg ha más államtól kapják (ugyanazoktól), ez azért provokáció.

Ha mi fegyverkezünk, azt a szomszédoknak le kell nyelniük. szlovákiának még lehetősége lenne, de romániának? Számbeli fölényben vannak, szóval csendben maradhatnak. Oroszország sem hülye és nem tetszene neki ha románia erősödne.
 
T

torsen

Guest
A "lojális volt" alatt pont ezt értettem: kifelé megvédte a kormány döntéseit, nem kritizált, kicsit se fogalmazott meg más véleményt, mint a kormányálláspont. A kormányülésen attól még lehetett olyan, aki megpróbálja képviselni az MH érdekeit, csak nem sikerült túlzottan.Ezt nem tudom. De lehet, hogy még ez a kekeckedés is sok a Főnöknek. Ezért írtam -persze cinikusan-hogyha megy, akkor jöhet mondjuk Szíjjártó
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
@joker értsd már meg hogy amint belekezdünk a fejlesztésbe , akkor a környezeti szomszédainkat is megtömik fegyverekkel

Kicsoda, a télapó? Egyrészt a szomszédaink tele vannak fegyverekkel, nekünk nincs fegyverünk, másrészt ez megint milyen logika már! Ne védjük a hazát, mert a szomszédoknak van hadseregük?
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
@shornet24 az van hogy a Helikopter beszerzés is központi költségvetés rovására fog menni és ha Innen nézzük akkor pedig igen csak katonai lesz az az 400 millió dollár, mert annyit szántak rá. Ne felejtsük el hogy még 2013 nyarán túlzott deficit eljárás alatt voltunk az EU -val kellett szinte minden költségvetési költésüket egyeztetni és nehogy azt higyük hogy az EU erős honvédséget akar. Putyin bácsi is 20% olcsobban adja az orosz gázt. Ez sem a 2 szép szemünkért kaptuk, de putyin se add mindent oda egy hónap alatt, mint a dunaffert is megvárja a választások végét , nem fog az ellenségnek adni egy statégia vállalatot.

A másik nem vetéttek észre hogy a v<b>álasztások előtt 1 évvel lecserélték a főbb parancsnokokat </b>, hogy nehogy megkörnyékezetek legyenek.
Bocskai Debrecen
http://www.bocskaidandar.hu/new/index.php/hirek/dandar-hirek/39-parancsnokvaltas
Kecskemét
http://www.honvedelem.hu/cikk/37832
Tata
http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/parancsnokvaltas-a-tatai-dandarnal-542383
Szentendre
http://www.honvedelem.hu/cikk/42791_uj_parancsnoka_van_az_altiszti_akademianak

Azt kell hogy mondjam jól csinálja a jelenlegi kormány stabil belügyi helyzett nélkül , vehetünk mi tankokat és 1000 db vadászgépet is :D
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 824
2 548
113
Desertfox! Szóval, ha Kassán vagy Gyergyószentmiklóson születtem volna akkor belepofázhatnék, hogy mire költsd az adódat csak mert kettős állampolgár lennék?? Nem ti jajveszékeltek itt, hogy jajj, hadszavhasson mert magyar volt az üköreganjya, de lehet, hogy ő már csak az Eu-s útlevél miatt valja magát magyarnak a Kárpátalján?? Na mindegy, nem süllyedek le a te szintedre! Ja, és húsz évig keményen adóztam otthon mert mindig is állami alkalmazott volta! A vasúton havi 150 ezer forintért, több milliárd forintnyi állami vagyonért voltam anyagilag és büntetőjogilag felelős, úgy hogy érdemi döntést csak az egyel felettem levő kommunista csökevény főmérnök úr hozhatott, neki persze semilyen felelősége nem volt az ügyben. Na mindegy, részemről befejeztem! Többet magyar vonatozású hírhez nem írok. :(
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
@pocok75 :) :) Aranyos vagy de a szavazati jog a Kassainak vagy a Kolozsvárinak azért jár közel 100 éve után , mert cserrben hagytuk őket, jaaaaa és nem utolsó sorban Ők nem önszántukból hagyták el az országot, ne emlitsd már magad egy lapon velük.
Szóval másodsorban pedig képzeld ennek Oriási jelentősége van mert biztonsági kockázatott jelent mindegyik szomszédunknak , mert MA ha egy Magyar kisebbségbe esetleg atrocitások történének, akkor Magyarokat gyilkolnak vagy bántalmaznak míg 4 évvel ezelőtt , egy erdélyben történt atrocitás esetén miért szerettél volna beleavatkozni hisz Román írt Románt, mi közöd hozzá ? Légyszi ezt a sakkjátszmát bízzuk a nagyokra. Az hogy ismered a játékot attól még nem tudod játszani.
 

pulai

Member
2010. október 10.
64
0
6
http://www.honvedelem.hu/cikk/42888_hende_csaba_a_nato_tagjakent_magyarorszag_koteles_reszt_venni_a_globalis_biztonsag_kialakitasaban

Még mindig csak a duma bla, bla,bla, Nato meg véd minket éljen a szövetség szöveg.Unalmas már jó lenne ha felébrednének a csipkerózsika álmukból és végre technika fejlődés menne végbe a Honvédségnél.Tudom pénz és politika,de körülöttünk forrong a világ mi meg lassan ott tartunk,hogy parittyás századokat és csúzlis elit kommandó állítunk fel.Én mint magyar állampolgár és katona viselt ember követelem hogy állítsák vissza az el reformált képességeket és legyen normális Honvédségünk.,