A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 708
5 595
113
<blockquote rel="ms07">Mindenki fregattokat, rombolókat küld, mi meg folyami hajócskát? Na azt megnézném :D A Duna európailag is jelentős folyó, szerintem egy ekkora vízre kell valamilyen egység, plusz tűzszerészkednek is

Tengeri hajók. A Nestin az egy tengeri naszád, csak mi a Dunán használjuk. Mind a hatótávja, mind a tengerállósága adott az Indiai óceánhoz. A folyóra pedig merev gumicsónakok kellenek.</blockquote>

okés, nem tudtam, elnézést. Mégis mindenki sokkal nagyobb hajókat küld, ha jól tudom
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
okés, nem tudtam, elnézést. Mégis mindenki sokkal nagyobb hajókat küld, ha jól tudom

A kalózok több fregattot és rombolót mentettek meg a költségcsökkentés okán kivonástól, mint bármilyen más érv együttvéve. De a valóságban annyira hatékonyak, mint a B-52-esek voltak a Vietkong ellen.
 

nalson

Member
2013. december 30.
187
0
16
Ennyire értelmetlenek a hadihajósok? Erőszakos folyami átkelés támogatására/megakadályozására már teljesen korszerűtlenek? Természetesen nem nehéz elképzelni, hogy akár a levegőből, akár a szárazföldről ki lehet őket lőni, viszonylag könnyen. De pl. a szerbek is használnak ua. ilyen hajókat.
Amúgy a Dunában is találnak sok háborús aknát, robbanóeszközt, azt hiszem ez is a hatáskörükbe tartozik és búvárjaik is vannak.
 

ruckoj

Member
2013. február 11.
74
0
6
Tudtommal, a rendőrségnek is vannak tűzszerészei egyébként.
Mit csinálnak esetleg Ők, tudja valaki ?

Igen vannak, méghozzá a kr-en belül főosztály jogállásban.

Úgy tudom legfőbb feladatuk, bizonyos épületek/ nagyobb tömegrendezvények helyszínének tűzszerészeti ellenőrzése, illetve ha netalántán valami barom összerak egy bombát akkor azt hatástalanítják.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 797
80 345
113
joker


Nem csak ez a lőlap létezik + már egy ideje vannak békefenntartó missziók(pl Balkán) ahol nem baj ha nem azonnal agyonlovod azt akire lőni kell
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 360
68 721
113
Hú mennyit írtatok ma...
Először azt mondom a fizut tegyék rendbe. 100000 nettó alatt még a kezdő bakának se szabadna keresni. Nem egy egetverő összeg 2014-ben egyáltalán. + Erzsébet utalvány + utazás 10% -os jeggyel+ 13. havi
Ezután ki lehet nyitni a laktanyakaput és várni hogy valaki besétáljon.
A zászlós, tzls,ftzls, rendfokozatot megszüntetném, minek?
Jelenleg több a tábornokunk is mint az alakulatunk...

Új alakulatokat hozni létre a vízfej vidékre vezénylésével (átszervezéssel), aki nem megy viszlát.

Mondjátok hogy 58 leo2. Ok nézzük:
Szvsz 58 kevés , kell némi tartalék ha 1-2 kiesik és várjuk az alkatrészt, kell némi tartalék és kell pár a tiszti tiszthelyettesi suliba is tanulmányozni, kiképzésre pl ( a botlábúak ne az éles alakulatnál levőt hajtsák széjjel) Kb 75 Leo2 amire szükség lenne.
Használt xarokban nem gondolkodok, 50x szétszedett meg összerakott Leo2A4-5 felejtős szvsz. Azok amúgy is 20-30 évesek. Új Leopárd viszont 20 millió körül van. Az arabokéba spéci cuccok is kellettek a sivatagi üzem miatt ezért számolok csak 20 gurigát.
4 Új leo egyenlő árban egy új griffel! KB.
a 75 leo árán kapunk egy új griff századot 14 gripent. Most azt mondjátok overkill a vidéken, én azt mondom meddig? 28 griff még nagyon sokáig az lenne! Védelemre rendezkedünk be tudtommal nem támadásra. Így még az elején lebonthatjuk az ellenséges országot mielőtt szárazon összecsapnánk. A fenntartása a Leonak is horror nemcsak a griffnek.
Én inkább + 14 gripent választanék és a T72-esekre egy kis ráncfelvarrást.
Ifv? Darabja egy új profi gépnek kb 2 millió. Na ezekből is kéne vagy 120-130 db. (tartalék stb) Akkor az mennyi? 250 millió dollár? Abból mennyi Mi-171-et kapunk? Kb 24 et. 2 század. Ez elvisz egy fordulóval kb egy zászlóaljat 500 főt. Kb. Melyik gyorsabb? Melyikkel mész ahova akarsz? Mert a légifölény a griffek révén a tied! Nem kell áttörni az ellen arcvonalát sem megkerülni azt. Nem kell órákig zötyögni erdőn mezőn át.
Az én koncepciómban a 28 griff kiiktatja az ellen légierejét ,légvédelmét, infrastruktúráját, hátországát, hidakat, közmű stb mindenét.
A btr 80 meg a T 72-essel egy másodvonalas dandárt létrehozva (sok páncéltörő és légvédelmi eszközzel) feltartóztatná ha kell a betörő ellenfélt. Nem kell megtizedelni csak feltartani - lekötni.
Az üresen maradt ellenséges fővárosba meg beröppen a 24 szállítóheli (a griffekkel a háttérben) és pár fordával kirak egy légimozgékonysági dandárt. Azok pedig elfogják az ellenséges kormányt, elfoglalják a parlamantet, minisztériumokat, tv tornyot , katonai vezetési pontot stb. Sakk matt.
A nato bepisilne örömében ha ilyen seregünk lenne, most úgyis a gyors reagálásra izgultak be.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 735
4 189
113
blogen: Az MS-25 partközeli hadihajó, a tengerállósága elég korlátozottnak tűnik, ráadásul a holtvízi sebesség kb. 6-7 csomó (ez egy egyszerű aknaszedő/rakó), szóval a kalózok elmenekülnének előle a zsákmányolt teherhajókkal . A szerbek használták partmenti tevékenységre is állítólag, az irakiak meg a Perzsa-öbölben.
Egyébként békeidőben a Dunából szokták kihalászgatni a második vh-s bombákat (nem biztos, hogy erre a flotillán kívül képes lenne bárki is az országban).
Ha jól rémlik, akkor is pásztázták a Duna medrét, amikor az eltűnt francia lányt keresték pár éve.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 360
68 721
113
A nestinek aluból vannak tudtommal. Papírvékony az oldaluk, nem épp egy páncélhajók. Ha jól tudom az előéletét a típusnak akkor a francik tervezték és a jugók megszerezték a terveket. Lehet kicsit módosították is. Az alu könnyű nem merül mélyre a test, és nem tapad hozzá a mágneses akna. Partmenti naszádok voltak egyrészt a jugóknál de a dunán is használják.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 901
58 129
113
antigonosz

Szerinted ,hogy támadja meg a 28 db Griffünk azt a páncélozott menetoszlopot vagy hadtestet amit légvédelem véd?
Tetszés szerint 3 üteg Pancir-S1 vagy BUK-M1 vagy NASAMS védi őket. (A Gripen beszerzésnél olcsóbban megvehetőek ezen rendszerek.)
Mennyi ideig is tart megtenni 100 km-t az ellenségnek? 2 óra?
2 óra alatt, hogy lősz ki egy 100-300 járműből álló ellenséges csoportosulást a vadászgépeinkkel, ha SAM rendszerek védik az ellenséget?
Nem öngyilkos küldetés ez a pilótáinknak? Hány Griffünk is marad a végére?
Szerintem pont ezért nem helyettesíthető az MBT semmi mással, a mi terep adottságaink mellet. (Ha egy őserdőben laknánk mást mondanék)

"Az üresen maradt ellenséges fővárosba meg beröppen a 24 szállítóheli (a griffekkel a háttérben) és pár fordával kirak egy légimozgékonysági dandárt. Azok pedig elfogják az ellenséges kormányt, elfoglalják a parlamantet, minisztériumokat, tv tornyot , katonai vezetési pontot stb. Sakk matt."

Bár ilyen könnyű dolgunk lenne :)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
Igen, partközeli. De nem mindegy milyen vizeken. A skót partok mentén a rakpart elhagyása is kockázatos vállalkozás lenne vele, míg az Indiai óceán nyugodt vizein ez már kékvízi hajózásra is több mint alkalmas. A naszád hátsó részére pedig egy kis daruval együtt felfér egy jó motorral ellátott géppuskás RIB, azt próbálják meg lehagyni!

Amúgy a maximális sebessége a Dunán hegymenetben 13,5 csomó, míg völgymenetben 17,0 csomó. Tehát nagyjából 13-14 csomó lehet a gazdaságos cirkálósebessége, ami a 850km-es harci hatótávot lehetővé teszi:
http://img685.imageshack.us/img685/8647/inocp.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 360
68 721
113
Szerinted ,hogy támadja meg a 28 db Griffünk azt a páncélozott menetoszlopot vagy hadtestet amit légvédelem véd?
Sehogy, azt feltartja a másodvonalas dandár a a T-72-esekkel és páncéltörőkkel. A gripenek a hátországot és a légierőt zúzzák szét. Ha nincs utánpótlás nincs benzin-kaja-ivóvíz-lőszer stb. Lásd Ardennek 1944.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 901
58 129
113
antigonosz

Ezzel csak két baj van:
1. A mi 15-30 T-72-önk nem tud feltartani semmit, maximum a román tuning T-55-öket. De azokmeg vagy vagy 500 van :)
2. Ez az ország 400 km hosszú (Nyugatról-keletre) és 200 km magas (Északról-délre). Egy modern harcjármű <b>terepen</b> 250-300 km-t tud megtenni, úton 400-500 km között. Mire kifogy a nafta a szlovákok már Pécsen vannak, vagy a románok/szerbek Budapesten.
Jah és a modern MBT motorok mindenevőek, és ma már elég sűrűn vannak benzin kutak.

Én még mindig érzek némi "zavart" az erőben :)
 
2013. december 7.
934
4
18
zotyek: a T55 ágyúja csak 100 mm-es. Korszerű harcban nem ér semmit amikor mindenkinek 120 vagy 125 mm-ese van. És eddig semmilyen t55 korszerűsítésben nem jelent meg 120mm-es ágyú tehát valószínűleg nem lehet megcsinálni
 
2013. december 7.
934
4
18
a T72-vel azértlehetne kezdeni valamit, ha van akarat és van pénz. ha az ágyú jó, márpedig jó, akkor "csak" a páncélzatot kell felerősíteni, szerintem lehetséges.
 
2013. december 7.
934
4
18
Vajon milyen felszerelése van az MS25nek? Nemcsak a hajótestet kell nézni, hanem van-e rajta szonár, korszerű rádió, távolságmérő radar vagy lézer, navigációs rendszer stb
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
antigonosz

Ezzel csak két baj van:
1. A mi 15-30 T-72-önk nem tud feltartani semmit, maximum a román tuning T-55-öket. De azokmeg vagy vagy 500 van :)
2. Ez az ország 400 km hosszú (Nyugatról-keletre) és 200 km magas (Északról-délre). Egy modern harcjármű <b>terepen</b> 250-300 km-t tud megtenni, úton 400-500 km között. Mire kifogy a nafta a szlovákok már Pécsen vannak, vagy a románok/szerbek Budapesten.
Jah és a modern MBT motorok mindenevőek, és ma már elég sűrűn vannak benzin kutak.

Én még mindig érzek némi "zavart" az erőben :)

Rossz, nagyon rossz.

Megint ott vagyunk, hogy egy végtelenül lepusztult Honvédség kerül szembe egy idealizált és tökéletes támadó hadsereggel.

Mellesleg a románoknak több száz tankjuk van... a Wiki szerint. A Wiki szerint nekünk is van ~150 T-72-esünk, meg ~300 tarackunk.

Aztán pedig Stefan berobog a TR-85-össel a MOL-kútra, tankol 400 liter 95-öst, a kutasfiú meg csak annyit kérdez, hogy "Smartkártyád van?". Ne csináljuk már ezt. Ha egy arcvonal elindul, akkor annak utánpótlás kell, mert egy támadó sereget nem a helyben összekukázott dolgokból fognak támogatni.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
Vajon milyen felszerelése van az MS25nek? Nemcsak a hajótestet kell nézni, hanem van-e rajta szonár, korszerű rádió, távolságmérő radar vagy lézer, navigációs rendszer stb

Ahhoz, hogy a Dunán hajózhasson meg kell legyen az alap műszerezettség. Szerintem már van valamilyen navigációs térképszoftverük is ilyen kis multifunkciós kijelzővel. Ez egy-két millió forintos tétel csak, valamikor az elmúlt tíz évben csak volt ennyi pénz, amikor megtörtént a nagygenerálja a hajóknak. Talán csak egy fordított ozmózisos víztisztító hiányzik róluk néhány százezer forintért, hogy korlátlan mennyiségű friss víz álljon rendelkezésre.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 360
68 721
113
Melyik szomszédos sereg rendelkezik normális harckocsikkal amit ne tudnánk kilőni, Egyik se. A román tankok fele is nyakam rá üzemképtelen. Előbb fel kell vonulniuk, és azt sem nyílegyenesen teszik így hiába számolsz 250-400 km-eket. És még a felvonulásig se jutnak ha már elkezdte bontani a légierőnk az országukat. Ha nincsenek repülőik nincs ami fedezze őket csak a lérak egységek. De melyik szomszédnak van olyan ami képes elkapni egy griffet? A légvédelmi rakéta sem mindenható. Egy Kub egység rakétája lehet elér 25km távolságra de annyit a gripen Agm65-je is tud. Menetből. Nem véletlen bujkáltak a jugók sem a lérak csapataikkal. És van még lehetőség az Agm88 vásárlására is, bár azt most meg nem mondom hogy gripennel házasítva van e.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 901
58 129
113
GrGLy

Én szoktam mondani, hogy a wikipedia a tudományos világ Blikkje.
Viszont itt nem az általad írt számok vannak:
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Magyar_Honv%C3%A9ds%C3%A9g_fegyverzete

"Megint ott vagyunk, hogy egy végtelenül lepusztult Honvédség kerül szembe egy idealizált és tökéletes támadó hadsereggel."

Itt szó nincs erről. Az volt a kiindulási alap antigonosznál, hogy nem kell nekünk MBT, inkább vegyünk még 14 Griffet.
Most miből gondolod, hogy az ellen fele ekkora értékben nem tud venni magának valamit? Mondjuk csapatlégvédelmet?

A járművek hatótávjánál pedig valós adatokat írtam, ez egy kis ország, és nem a II. VH! Az üzemanyag pedig üzemanyag akárhonnan is szerzed be...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 901
58 129
113
antigonosz

"Melyik szomszédos sereg rendelkezik normális harckocsikkal amit ne tudnánk kilőni, Egyik se."

Talán a szerb?
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerbia_hadereje

Vagy az osztrák?
http://hu.wikipedia.org/wiki/Osztr%C3%A1k_Sz%C3%B6vets%C3%A9gi_Hadsereg

Vagy az Ukrán?
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ukr%C3%A1n_Fegyveres_Er%C5%91k

"És még a felvonulásig se jutnak ha már elkezdte bontani a légierőnk az országukat."

Ők persze ezt karba tett kézzel megvárják...

"De melyik szomszédnak van olyan ami képes elkapni egy griffet? "

Talán az ukrán?
De a románoknál is egyszerre van KUB és kb. 20-30 bevethető Mig-21. Nem tudnánk zavartalanul dolgozni a Griffekkel.