A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 823
4 111
113
http://index.hu/tech/2014/11/28/a_romanokat_megallitanank_valahol_a_tiszanal/


<i>A minisztériumi válasz szerint van modernizált AK-63-asunk, amire akár éjszakai irányzékot is szerelhetnek a katonák, és a régi pisztolyok cseréje is elindult, pontosabban „a GLOCK-17 típusú pisztoly bekerült a Magyar Honvédség készletébe”.</i>

No, akkor a Glock hivatalosan is rendszeresítve lett? Vagy ez is csak a KMZ-nél, mint pl. az M4?

Mondjuk ezen felsírtam és leginkább nem a nevetéstől:
<i>Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy több forrásunk sem lát problémát abban, hogy itthon még mindig az AK-63-as karabély és a magyar gyártmányú FÉG P9RC pisztoly van túlsúlyban. „Ezek hadifegyverek, egyszerű őket használni, könnyű rá kiképezni a bakákat, és biztonságosak. A Glock 17 amúgy persze kiváló pisztoly, de szinte semmilyen biztosító nincs rajta.”</i>

Szinte semmilyen biztosító? Mármint az a baja, hogy nincs külön biztosítókar? Az minek kéne rá, talán megszokásból? A Glock az egyik legbiztonságosabb pisztoly, ami csak létezik. Ja, hogy ha valaki szándékosan húzogatja a ravaszt (szakszóval: elsütőbillentyűt), akkor hajlamos elsülni? Ez sajnos benne van a pakliban.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 616
127 143
113
Amúgy szerintem az utóbbi 1-2 évben a missziós felszerelés már nem annyira tragikus hatású, csak akkor kaptam agyvérzés ha megláttam a homokszín védőmellényen a zöld tárzsebeket, vagy egyenesen a zöld mellényeket(bár én azon pillanatban bevásároltam volna pár homokszín tárzsebet, minthogy azt a zöldet föltegyem az biztos) . A többi cucc már annyira nem egetverően szar.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 733
82 692
113
Pénzért megy a katona misszióba nem pénzt költeni olyanra ami szinte felesleges.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
<blockquote rel="Unio">Mondjuk én olyat írtam volna, hogy a külön cenzor bizottságot hoztak volna létre miattam, úgy kiakadt volna a tökömtelevanmostmárelküldömaHMetafrancba :).

Szívesen írnék folytatást, de egyelőre csak pár embert találtam, aki hajlandó volt mesélni. :)</blockquote>

Mivel nem vagyok baka, így nem lennék hiteles forrás :). Nagyjából ugyanezekről beszéltem/írtam volna én is, mivel ezeket hallottam a katonáktól (plusz olvastam), csak kekeckedő stílusban írtam volna, meg enyhén dühből :).
Én régi dolgok után is kutakodnék, legyen egy picit kínos a helyzet 1-2 fejesnek.
Pl: Régen a harckocsizó beszerzéses sztori, hogy mennyire igaz vagy legenda.
Valamint egyéb rossz felszerelések beszerzése, vagy jók be nem szerzése.
Aztán ott van az, hogy miket adtak volna nekünk egyes országok, és mi persze mindig arra hivatkoztunk, hogy nem kell mert nincs pénz stb, vagy nem is nyilatkozott semmit se a HM mert ugye minek az.
Nagyon sok ember keresett egy halom pénzt azon, hogy a sereget leépítették és szó szerint szétlopták.
Arra is kíváncsi lennék, hogy egyes fejlesztéseket miért kaszáltak el idehaza, és nem hiszem el azt a púlos szöveget, hogy mert nem volt rá keret.

Egyébként meg HTKA :))), CombatGear kommentek és egyéb fórumokon belelehet érdekes infókba futni. Persze fontos a hiteles forrás, de őszintén szerintem a 99% igaz amit irkálnak egyes személyek.

Ez is milyen már, hogy a sereg sz*rt se fejleszt, ha meg mégis az meg olyan rossz minőségű, hogy egy kínai munkás is sírva fakad tőle.
Az én elméletem szerint a HM-ben tuti agyhalottak vagy majmok ülnek (tisztelet a kivétel), mert csak ezek (meg a politikusok) tudták Mariana-árok szintű mélységbe süllyeszteni a honvédséget .

A másik: Nem akarok itt politizálni de..

1: Legyen ez a kormány vagy akár a gyíkemberek meg a holdnácik, itt az lesz, hogyha valamit is fejleszteni fognak, az kb kimerül abban, hogy: Ne! Itt van ez a 15-25 helikopter ami semmire sem jó és semmi képességnövekedéssel nem fog járni, de látványos és majd a média is ezt fogja szajkózni. Mindenki fogja be a pofáját és a Mars gyarmatosításáig (vagyis soha napján) kuss legyen!

2: A tisztesek között még igenis van eléggé sok kommunista felfogású, mutyizós szétlopom az agyamat rohadék, és ezek valahogy csak nem akarnak kihalni mint a dinók. Egyébként én sokuknak lefaragnám a fizetését, sőt sok olyannak is aki már nyugdíjas!

Egyébként megértem, hogy most nekünk nagyon kellenének a szállítóhelikopterek, de én inkább a katonák személyes felszerelésének a megújítását szorgalmaznám, utána jöhetnének a következők: Járművek (új Pszh, terepjárók, ágyúk vagy önjáró tüzérség stb).

Egyébként azokkal kezdek egyetérteni, akik azt mondják, hogy lerombolni, sóval behinteni majd újrakezdeni. Mert ennek semmi értelme, hogy cukrozzuk a szart, attól az még szar marad.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 616
127 143
113
@dudi

Hát nekem azért megérne 10 ezret 2 cordura tárzseb, hogy azért kinézzek valahogy a külföldi kollegák előtt :D
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113
http://index.hu/tech/2014/11/28/a_romanokat_megallitanank_valahol_a_tiszanal/

Nem akarok pesszimista lenni, de 4-5e katonával ott sem.
Ha összevetjük, 1919-ben volt legalább 60e bakánk, relatíve normálisan felszerelve, tüzérséggel. És aug. 4-én a románok már Budapesten koccintottak.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 217
8 074
113
1919-ben a Tanácsköztársaságnak nem csak a Románok, hanem a Csehszlovákok, Szerbek, (és kisebb létszámban Angolok és Franciák) ellen is kellett harcolnia.

Hortiéknak meg állítólag nem volt 60e katonája:
http://pogessor.pcdome.hu/egyeb6.html
"A Gömbös Gyula által Szegeden szervezett, és Horthy által parancsnokolt Nemzeti Hadsereg (2 gyenge zászlóalj, 1 huszárszázad, 1 tüzérosztály, 1 utászzászlóalj és kb. 1 000 főt kitevő tiszti századok), illetve a Dunántúlon ténykedő Lehár-különítmény (5 zászlóalj, 5 üteg és 4 páncélvonat). Természetesen ezenkívül is léteztek elszórva kisebb-nagyobb fegyveres csoportok.
Ezekután kényszersorozással sikerült a létszámot megemelni, következő hónap végére 30 ezer főre, 1920 őszére pedig már 100 ezer fölé (7541 hivatásos tiszt, 4702 nem hivatásos tiszt, 6811 altiszt és 96393 katona, összesen 115447 fő)"
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 616
127 143
113
A megfelelő személyi felszerelés, szerintem adna némi morális lökést az állománynak, és a mostani fizetésemeléssel erősen hozzájárulna ahhoz, hogy csökkenjen a kiáramlás. Tudom, hogy külsőség de szerintem jól érintene mindenkit :)
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 616
127 143
113
Főleg mivel most a litván gyakorlaton is kissé szakadtnak látszott az egész banda a külföldiekhez képest.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 733
82 692
113
krisss

Azok a tárzsebek kivételesen használhatóak(nem évekig mert kinyúlik a gumi ami a tárakat tartja de arra a 6 hónapra mindenképp) így csak azért kicserélni mert nem néz ki jól pénzkidobás.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 246
19 374
113
Egyébként nem lehetne rásózni az ukránokra a btr, fug, brdm gépeket?

Minden bizonnyal igen, de akkor mi maradna jelenleg nekünk ? :)
Egyébként...

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/hatvanket-eves-a-legidosebb-onkentes-tartalekos-439764
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 733
82 692
113
Amúgy a Litvániában gyakorlatozók harcászati felszerelésből szinte jobbat kaptak mint ami némelyik misszióban jut az embernek.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 246
19 374
113
Ez az indexes cikk komoly vagy hirtelen egy párhuzamos világba kerültem, ahol mernek beszélni a honvédség problémáiról? :O :)

Van egy olyan érzésem, hogy így se fog változni a helyzet, de aránylag jó (és szomorú) volt olvasni amit írt az újságíró. Mondjuk én olyat írtam volna, hogy a külön cenzor bizottságot hoztak volna létre miattam, úgy kiakadt volna a tökömtelevanmostmárelküldömaHMetafrancba :).

Az indexes cikk a véletlen műve lehet. :)
Más aspektusból, ha a kormány haderőfejlesztésbe kezdene, ami nem egyezne az amerikai elvárásokkal, akkor Orbán lenne a legnagyobb békétlenkedő, soviniszta, nacionalista, revizionista. :)
Így most viszont, hirtelen meglátták az indexesek a Honvédséget a maga mezítelen valóságába.
Attól függetlenül hogy az írás több gondolata is pontatlan kissé.
Ilyenkor magam elé kerül Gusztos Péter egykori Szdsz-es képviselő, amint veri a pulpitust és követeli a haderő csökkentését, a sorkatonai szolgálat eltörlését.
Talán rajtam kívül mások is emlékeznek rá.
 

chimera

Member
2010. április 19.
559
1
18
http://index.hu/tech/2014/11/28/a_romanokat_megallitanank_valahol_a_tiszanal/

Elég jó írás annak ellenére hogy Indexes
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 565
17 052
113
http://index.hu/tech/2014/11/28/a_romanokat_megallitanank_valahol_a_tiszanal/

Ezzel nekem az a gondom, hogy ha komolyan és értelmesen költenének az MH-ra, vélhetően egy másik indexes újságíró arról cikkezne, hogy a pénznek mennyivel jobb helye lenne a mélyszegényeknél...
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
<blockquote rel="Unio">Ez az indexes cikk komoly vagy hirtelen egy párhuzamos világba kerültem, ahol mernek beszélni a honvédség problémáiról? :O :)

Van egy olyan érzésem, hogy így se fog változni a helyzet, de aránylag jó (és szomorú) volt olvasni amit írt az újságíró. Mondjuk én olyat írtam volna, hogy a külön cenzor bizottságot hoztak volna létre miattam, úgy kiakadt volna a tökömtelevanmostmárelküldömaHMetafrancba :).

Az indexes cikk a véletlen műve lehet. :)
Más aspektusból, ha a kormány haderőfejlesztésbe kezdene, ami nem egyezne az amerikai elvárásokkal, akkor Orbán lenne a legnagyobb békétlenkedő, soviniszta, nacionalista, revizionista. :)
Így most viszont, hirtelen meglátták az indexesek a Honvédséget a maga mezítelen valóságába.
Attól függetlenül hogy az írás több gondolata is pontatlan kissé.
Ilyenkor magam elé kerül Gusztos Péter egykori Szdsz-es képviselő, amint veri a pulpitust és követeli a haderő csökkentését, a sorkatonai szolgálat eltörlését.
Talán rajtam kívül mások is emlékeznek rá.

</blockquote>

Hát tényleg azt hittem, hogy álmodom mikor olvastam :).

De most nem úgy van, hogy pont azért megy a Honvédség fejlesztésének reklámozása mert az amcsikok az ukrán helyzet miatt megtámogatják az ilyen csipfasz országokat is mint a szlovákokat meg minket?
Nekem legalább is ez jött le azon kívül, hogy a szokásos „ígérjük most már fejleszteni fogjuk a sereget, de amúgy szart se fogunk tenni” mézesmadzagot megint eljátsszák.

Nálam kimaradt Petike megnyilvánulása, de már csak poénból is utánanéztem :)
http://img.index.hu/cikkepek/0212/belfold/katonaend1.jpg

http://index.hu/belfold/onkentes1209/

Ez tag is hihetetlenül "hasznos" figura volt, mint úgy az összes többi szdszes. :)
Még a sorkatonaság felfüggesztését megértem, de ez a haderőcsökkentést már nem. Főleg úgy nem, hogy ez nálunk nem úgy ment mint egy normálisabb országban, hanem elmutyizni mindent, meg lopni ezerrel, vagy nyugodtan rohadjanak a cuccok a szabadban, minek arra vigyázni.