A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
A BTR-eket szerintem már inkább kukázni kellene. Sok negatívom elhangzott már velük kapcsolatban, plusz öregek.
Rengeteg ország fejlesztett APC-t vagy gyárt liszenszben egy sikeresebb modellt... Ez már csak beleférni nekünk is, ha akarnák. :)
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 938
18 426
113
Még a meglévő eszközök tisztességes karbantartása sincs igazán megoldva, nemhogy fejlesztésük, netán cseréjük.
A hazai alkatrészgyártás, ahogy egyik társunk itt szeretné, csak azt jelentené hogy folytatjuk a gányolást.
Egy nagyobb járműlétszám esetén, szerződést kell kötni a gyártóval, aki így biztosítja a karbantartás megfelelő alkatrészellátását.
Na, ilyesmi gondolom teljesen idegen gondolat a HM szemében. :)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Az a gond, hogy új, vagy kevésbé használt beszerzésnek nem sok esélye van. Néhány helikoptert nem tudunk/akarunk/ évek óta beszerezni, akkor miből gondoljuk, hogy bármi mást sikeresen be tudnánk? Ha a külpolitikai, pártpolitikai akadályokat nem is nézzük, csak a költségeket, akkor még mindig reálisabb egy pár évre ütemezett modernizálás, mint új beszerzése. De ha be is szerzünk valami jobb járművet, akkor sem kellene egyből kukázni a btr-eket.
 

csaba77

Member
2013. június 24.
40
0
6
A Terminator 2 darab ár persze csak az internet szerint 3 millió újonnan, ha T széria átalakítása, akkor a nagyjából a fele 1.4 millió euró.
500 millió dollár, hogyha új akkor nagyjából 150,. darabot lehetne venni.

A Puma IFV drágább, de korszerűbb szerintem mint a BTR.
100,- darab Puma IFV lenne 700 millió dollár.

Az Eurocopter Tiger tényleg nem olcsó.

Összességében a nagyjából 2 milliárd szerintem sem kevés, de nem egyszerre kell venni. Nagyjából egy évnyi magyar honvédelmi költségvetés lenne, ami a magyar gazdaságnak a minimális százaléka. Úgyhogy szerintem nem lehetetlen, hogy évente 1 milliárd értékben vásároljon Magyarország korszerűbb haditechnikát évente. Egyik évben Tiger helicopter-t, a következő éveben páncélozott harcjárműveket, ......
 

xfotel

Member
2013. április 10.
960
8
18
nem osztja valaki azt a benyomásomat, hogy a terminátor egy nem túl jól sikerült valami, ami korlátozottan jó bármire se?
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 633
5 358
113
nem osztja valaki azt a benyomásomat, hogy a terminátor egy nem túl jól sikerült valami, ami korlátozottan jó bármire se?

Én egyetértek, persze, sokaknál favorit, mert orosz, mert jól néz ki, ötletes, mert hasonló szinte nincs is máshol, de egy legatyásodott honvédségnek egy modern APC vagy IFV sokkal fontosabb, használhatóbb lenne. Ráadásul 150 darab Terminátor minek? :) Egy Pandur vagy Rosomak vétel/licencet már rég meg lehetett volna lépni. Harci heli jelenlegi helyzetben tiszta álom kategória, kb ha mindent helyre raktunk már, én legutoljára vennék harcit. Sokkal kisebb pénzből megoldaná a Gripen, és a felfegyverzett szállítóheli. Lehet itt álmodozni itt 2 milliárd dollárról, de gondoljatok már bele, pl 2,7 milliárd FORINTOT Gripen AG-re, két évig tartott összegereblyézni...
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
Érdemes átnézni, honnan jutott ilyen mélyre a Honvédség:

http://helyihaboruk.lapok.hu/
 

csaba77

Member
2013. június 24.
40
0
6
Szerintem eléggé röhejes, hogy 2,7 milliárd forintot nehezen tud össze szedni a katonaság, amikor több száz milliárd megy el fontos, de csak nagyon hosszú távú programokra.
Hogyha az olcsóságot nézzük, akkor még a Terminator 2 nem rossz és nem drága. Nem azért lenne hasznos, mert Oroszországban gyártják, hanem mert szerintem képes a gyalogságot hatékonyan támogatni. Kár, hogy csak Oroszországban fejlesztenek ilyet. Ráadásul a meglévő T-55/T-72 készletet is át lehet alakítani Terminator 2, ami nem lenne drága....

A használt Leopard 2 széria vételét szerintem sokan írták már előttem...

Rosomak nem rossz, de a "Kommondor" csapatszállítóként szerintem nem rosszabb. Talán egyedül az "Amos" toronnyal szerelt változata lenne hasznos.

A csapatszállító helikopterként "Chinook" helikoptert miért nem veszünk, szerintem nem csak én nem értem...
 
M

molnibalage

Guest
A BTR-80A is alkalmatlan sajna, hiába toldozgatod. Nekünk egy IFV kell aminek vannak védelmi képességei. A lengyelek Rosomakja lenne szerintem a legjobb választás (főleg hogy azt hallottam, hogy amikor kivonják a PT-91-eket akkor azokat megkapjuk mi, de ez pletyka)
A CFE szerződés szerint aminek 30 mm-es lövege van az már IFV kategória annak ellenére, hogy páncél elhárítási képessége 0 egy ATGM-es járműhöz képrest.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 381
77 070
113
molnibalage

Igen bár ez elég röhejes.Igazából olyan mintha a MIG-29-re azt mondanánk,hogy csatagép mert tud bombázni.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 098
26 705
113
Speciel CFE ebből a szempontból eléggé elcseszett. De ne feledjük, hogy olyan kor terméke, amikor a gumikerekes páncélvadászt még reális lehetőségnek szánták a harckocsik ellen, így a kaliberre többet adtak, mint a tartalomra. Legalább kijátszani nem lehetett a szerződést egy félmegoldással.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 307
120 192
113
A fő fegyverzeten kívül semmilyen követelményt nem teljesít, amit egy ifv-től elvárnak. Szóval a CFE-től eltekintve az egy APC.
 

xfotel

Member
2013. április 10.
960
8
18
<blockquote rel="xfotel">nem osztja valaki azt a benyomásomat, hogy a terminátor egy nem túl jól sikerült valami, ami korlátozottan jó bármire se?

Én egyetértek, persze, sokaknál favorit, mert orosz, mert jól néz ki, ötletes, mert hasonló szinte nincs is máshol, de egy legatyásodott honvédségnek egy modern APC vagy IFV sokkal fontosabb, használhatóbb lenne. Ráadásul 150 darab Terminátor minek? :)
</blockquote>

jó, a terminátor nekem is jobban tetszik mint egy tigriscsíkos barkasz, de ha mán itt tartunk, miért nem tolnak el egy is pénzt ezeknek a T-72eseknek a robotizálására? lehetne hazai és ami külön szép lenne benne, hogy <b><i>a jövőben is</i></b> hasznosítható tudást és technikai háttéret lehetne összegereblyézni vele
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 938
18 426
113
Tehát fizetnek a gyakorlatért.
Jó tudni hogy olvasnak minket. :)
Mert ugye itt volt szó arról, hogy a Hollandok fizetnek-e a gyakorlatozás lehetőségéért ?

http://www.honvedelem.hu/cikk/55027_nemzetkozi_gyakorlat_kezdodik_varpalotan