<blockquote rel="ms07"><blockquote rel="emel"><blockquote rel="ms07">Állítólag a 3 "új" Minyóba egy civil szerveződés vett gps cuccot, valamint nvg nélkül repülnek éjszaka a határon, holott volt ilyen képességünk, de ki is lehetne építeni újra, nem tízmilliárdos tétel... Ennyit a szándékról, nem nagyon lesz itt semmi, Griffen és a Kmz-n kívül
Az "NVG-képességünket" mindössze két gép jelentette, a "703" és a "705" gépek, ezeket viszont a modernizáláskor nem nagyjavíttatták az okosok, így elég gyorsan ki is fogyott belőlük a javításközi engedélyezett üzemidő (szerintem ezért is írtak ki a gépekre nagyjavítási felhívást, de ez csak az egyik dolog, utána a személyzeteknek is újra kiképzés és vizsgázás kell az éjszakai szemüveges repülésből/hez). A meglévő NVG/infra-szemüvegeket így csak a tehertérben lévő utasok/megfigyelők tudják hasznosítani, a földi mozgásokat figyelhetik vele. A pilóták csak akkor használhatnák, ha az üzemképes gépeken a kabinban lévő műszerek és jelzőlámpák technikailag illesztve lennének az NVG-szemüveghez, enélkül az infra-szemüvegen keresztül nézve vakítanak, ami nagyon messze esik a biztonságos repüléstől!!</blockquote>
Ezeket eddig is tudtam, de köszi
Szerinted a két N is benne lesz az ötös csomagban? Az ilyen egyedi átépítést is nagyjavíthatja bármelyik cég?
</blockquote>
Hát, nagyon elkeserednék, ha a két N kimaradna a nagyjavításból, hiszen összesen ez a két gépünk van, ami igazán használható éjszaka is akár határellenőrzésre, akár éjszakai kutató-mentő akcióra is. A nagyjavítás viszont alapvetően jóval nagyobb, átfogóbb munka, mint a csak kabinterületre korlátozódó N-re történő feljavítás, úgyhogy amelyik cég a nagyjavításra képes, abba belefér a kabin-munka is, akár az eddig kimaradt gépek (egy részének) feljavítása N-re - már ha megrendeli (és kifizeti) a HM.</blockquote>
A próféta beszéljen belőled, de asszem itt is írta valaki, hogy már vagy 3-4 éve áll a 703, 705 duó. Én Szolnokon láttam repülni az egyiket 2012. augusztus 20-án.
Nagy kár volna ezt a verziót is kukázni, amikor éjszakai repülésre éppen ezek alkalmasak.