A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 374
55 053
113
Ha már használt MBT-k, azért az oroszoktól is be tudnánk szerezni T-72B-ket, némi felújítás után bagóért:
79_big.jpg


artemovsk.jpg
 

vajk

Member
2012. október 23.
45
0
6
Nagy felelőtlenség lenne ennek a bohóc szervezetnek komolyabb 21. századi haditechnikát a kezébe adni. A gripeneken is csodálkozom. Miért nem vettük a románok példáját és tartottuk meg a mig 21-es flottát.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 374
55 053
113
A koreai MBT-vel csak két gond van:
Se megvenni nem tudjuk, sem üzemeltetni. Ezt leszámítva nagyon jó kis gép.
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 209
2 689
113
<blockquote rel="joker"><blockquote rel="honved"><blockquote rel="joker"><blockquote>Részemről a K-2 Black panther jöhetne, ha már úgyis csak álmodozunk itt. :)

Ennyi erővel export T-14 Armatát is írhattál volna magyarországi gyártással.</blockquote>

Nem, mert Orosz tank.
Amerikai sem jöhet szóba nálam.
A K-2 elméletben jöhetne, de gyakorlatban persze, soha nem lesz. :)


</blockquote>
Ha Magyarországon van a gyártás, akkor tökmindegy milyen tank, lehet az orosz vagy amerikai vagy akármilyen. Akkor annyit legyártasz magadnak amennyit akarsz, gyártasz hozza lőszer és pótalkatrészt, szervízeled házon belül, tökmindegy, hogy ki fejlesztette ki ha megvan minden terv és minden tech a gyártáshoz és üzemben tartáshoz.
</blockquote>

Magyarországon gyártás kilőve.
El tudod képzelni hány beszállító dolgozik egy harckocsigyártáson ?
Komplett gyártás kilőve.
Itt, max., a karbantartás, üzemeltetés feltételeit lehet megteremteni, megfelelő alkatrészellátással.
Már ez is nagyon komoly eredmény lenne.


</blockquote>

Annyiban pontositanam a dolgot, h. mint minden egyebb eseteben csak akarat es penz/eroforrasok atcsoportositasa az egesz. Tehet a jelenlegi tervek es a raforditott eroforrasok mellett van a gyartas kilove.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
Nem olyan rossz a helyzet. Csupán néhány finomhangolást kell végezni a rendszeren. Először is a <del>11. Harckocsiszázadot</del> 11. Harckocsizászlóaljat át kell nevezni 11. Harkocsi Ezreddé. A 3 db ERA téglás kocsi alkotná a Különleges Műveleti Páncélos Századot.
Hasonlóan kellene eljárni a páncéltörő- és tüzérosztállyal is.

Még a rosszabbnál is rosszabb a helyzet.
A nemrég bevonult fiataloknak, azt mondták a felszereléskor, örüljenek, mert új bakancsot kaptak. Az előző bevonulók használtat.
Egyenruhát, 3 garnitúrát adtak nekik, amiből igazából 1 mérethelyes. A másik 2 inkább azért van, hogy elmondhassák, megkapták a 3 garnitúrát.
Egy ismerősöm fiának elmondásából tudom ezeket.
Említette még, egyik társának 2 számmal nagyobb bakancs jutott csak.
Gondolom sokat fogja istent emlegetni, ha menetelni kell.
Tömören, minden téren katasztrofális a helyzet.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 650
14 626
113
Továbbra is tartom, hogy első körben

- a katonák egyéni felszerelését kell korszerűsíteni és persze minél több embert megfelelő kiképzésben részesíteni korszerű aszimmetrikus hadviselésre. Lehetőleg hazai ipari bázison.
- aztán minél többféle korszerű hordozható eszközt beszerezni (MANPADS, ATGM, könnyű aknavető, stb.) Lehetőleg hazai ipari bázison.
- katonai titkosszolgálatokat megerősíteni

Azért kellene ezzel kezdeni, hogy egy esetleges megszállás minél kockázatosabb legyen még egy erős ellen számára is.

+ - legalább 2-3 gyorsreagálású ezred helikopteres kapacitással. Kisebb határvillongásokat ezekkel lehetne legjobban kezelni.


Második lépésben legyen legalább 2 de inkább 3 működő katonai reptér és mindegyiken legyen alakulat (legalább egy-egy tényleges század), és a gépekhez legyen fegyverzet + kellene 4-6 légvédelmi dandár nagyobb hatótávolságú légvédelmi rakétákkal. Legalább két eltérő típus, egy orosz/kínai és egy nyugati + elektronikai hadviseléssel foglalkozó egységek felállítása.

Helyi háború - esetén ez - a légtér uralma - érne a legtöbbet.

Területvédelemre ezek után lehetne berendezkedni, hogy erre kiépült egy megfelelő haditechnikai kapacitás, ugyanis csak akkor tudnánk finanszírozni egy ilyet, ha a pénz nagy része itthon marad. Mondjuk ebben az esetben sem a harckocsikkal kezdeném, hanem a tüzérséggel.
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Csak elméletben kérdem. Ha beakarnék vonulni, a saját boci szettjeimet vihetném magammal? (Plusz a PASGT sisakot /van rá huzat is, meg a Rabintexet) Oké, hogy más mintában vannak ezeknél fényévekkel jobb dolgaim, de a saját boci ruháim legalább mérethelyesek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 042
113
tomsinner

Fel sem tűnne,hogy saját vagy céges van rajtad mert nincs különbség,te is a Honvédségben rendszeresített gyakorlót hordod nem mellesleg illegálisan.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
@dudi
A kikerült boci mennyiség inkurrens értékesítés útján került ki, továbbá felvarró nélkül a maradék jogalap is megszűnik.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
Ma délelőtt a körmendi piacon vettem egy polár felsőt, egy katonai, vadász, horgász, cuccot áruló árustól.
Eszembe jutott, hogy a fickó jobb cuccokat ad el, egy piacon, mint ami a Honvédségnél van.
Mellesleg mindenféle terepruha van nála, de honvédségi anyagot nem láttam.
Amerikai kulacs, Ghurka nadrág, Bundeswehr ruhák, meg mindenféle egyéb.
A neten is van olyan hazai bolt, ahol bármi beszerezhető.
Itt is írták már, hogy egy misszió előtt a katonáink bevásárolnak, hogy megüsse a cucc, a nemzetközi szintet.
Na, ez a szégyen, a Honvédségre nézve.
Mert ha egy jó katonai használatra szánt kést vezs magának valaki, az egy dolog.
Azonban amikor a ruházati, esetleg harcászati felszerelést is maguk veszik, az a hadsereg szégyene.
 

gaborv

Member
2013. február 2.
141
11
18
A harcértékkel kapcsolatban is nevetséges a kijelentésed, nézz utána a T-72 topikban.

http://warsonline.info/bronetechnika/voyska-otkazatsya-ot-modernizirovannogo-tanka-t-72b-3.html
Röviden: Az orosz hadsereg szerint a T-72B3 egy kalap sz@r.

A panaszok:
- A védettség és tűzerő megmaradt a 90-es évek szintjén,
- De komplexebb már mint a nyugati megfelelők, a karbantartása rémálom.
- A tank legjobb fejlesztése a Sosna beépítése... 30 éves technika csak.
- Ráadásul a + 0,7 millió USD áró továbbfejlesztéseel a tank mág nem is sokkal olcsóbb, mint egy zsírúj T-90
- Alexander Shevchenko tábornok egyenesen követeli hogy ne gyártsanak többet belőle

Mellékes hír: az orosz ügyészség szerint a katonai beszerzéseknél a pénzek 25%-át ellopják a korrupt katonák és politikusok.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 022
113
Hahaha, ha csak a 25% át lopják el a korrupt katonák, és politikusok, szerintem nincs szégyenkezni valójuk, nézz körbe bárhol nyugaton, keleten, ahol akarsz, minimum ugyan ez lesz az eredmény. Azzal, hogy a T72 B3 gyengébb mint a T-90, szerintem senki sem vitatkozik. Az hogy kalap szar lenne, az azért viszont egy pöppet túlzás, szerintem. Ilyen alapon az F-15 is egy kalap szar, mert az AirForce F-22 szeretne helyette.
 

gaborv

Member
2013. február 2.
141
11
18
zsolti: az ár-érték aránya a szar. Sokkal gyengébb képességű gép mint a T-90 de az ára és fenntartása alig olcsóbb. A T-72B3 potens gép, csak irreálisan sokba kerül.
Ja és az USA tudtommal jelenleg nem tervezi F-15 beszerzését :D
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 393
2 660
113
tomsinner

Fel sem tűnne,hogy saját vagy céges van rajtad mert nincs különbség,te is a Honvédségben rendszeresített gyakorlót hordod nem mellesleg illegálisan.
Tényleg ruhaügyileg mi a helyezt?
Ha valak leszerel, akkor hordhatja a maradó cuccait? Mi most a szabályozói környezet erre?
Úgy tudtam csak akkor illegál, ha azonosító van rajta.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 022
113
zsolti: az ár-érték aránya a szar. Sokkal gyengébb képességű gép mint a T-90 de az ára és fenntartása alig olcsóbb. A T-72B3 potens gép, csak irreálisan sokba kerül.
Ja és az USA tudtommal jelenleg nem tervezi F-15 beszerzését :D

Na, most akkor új gyártásból akarják beszerezni ezeket a T-72B3-at, nem felújításról volt szó eddig?

Mert ha erről van szó, akkor igazad van, ha NEM erről van szó, akkor viszont csúsztatsz :p.