A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Ellenben a HIMARS lobbija elég erős volt az utóbbi időkben, nagyon nem lepődnék meg rajta ha emberünk (magától vagy kisebb ráhatásra) ezt ajánlotta volna.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
A Grad-okat ezer éve kivontuk. Politikai súlya, következménye lenne ha visszahoznák, és ránk nézve elég súlyosak. A D-20-asokból viszont csak töredékét tartjuk rendszerben. A többi kuka ? És veszünk helyette egy kis "demokráciát" újfent ?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 223
125 290
113
Amúgy ott a lengyel Langusta, Grad helyett. Teljesen demokratikus és kb ugyan az az egész, sőt még V4-is, hogy erősítsük az összetartozást.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Amúgy ott a lengyel Langusta, Grad helyett. Teljesen demokratikus és kb ugyan az az egész, sőt még V4-is, hogy erősítsük az összetartozást.

Nah én meg épp erre gondoltam :) Saját hordozójárművel :)
https://hu.wikipedia.org/wiki/WR%E2%80%9340_Langusta
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 223
125 290
113
A lengyelektől meg a csehektől kb mindent be lehet szerezni, normális áron.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 596
70 277
113
Bármi lenne is a polákoktól vagy a csehektől örülnék neki. Nálam a Zuzanna és változatai a favoritok ha álmodozásról van szó. A valóság viszont tuti kiábrándító lesz. Valami 6-8 db, egy ütegre vagy tűzszakaszra való rozsdás M198-ra tippelnék ha már annyira nagy a szerelem a producer asszonnyal.
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 470
1 874
113
A múltban a HIMARS-nak elég erőteljes volt a lobbija. Őszintén, én azt se bánnám már, ha azt is megvennék, feltéve ha odafigyelnek odafent, mi van a csomagban, meg mennyiért. Demokrácia szint-növelésre egy fillért sem áldoznék az amerikánusoknak, nem hogy milliárdokat. De szánalmas hogy hogy még a Magyar Királyi Honvédséghez képest is elmaradásban van a tüzérség. Ami most van, kb K.u.K. szint... Oké, hogy nem lóval vontatják a D20-asokat (még, mert lehet környezetvédelmi meg hasonló nagyon fontos szempontból bevezetik a lóvontatást) de az Uralokat tekinthetjük jó öreg igáslovaknak. Muszáj valamit tenni, nem tartható állapot az önjáró tüzérség nélküli lét. A HIMARS-ról anno cikkezett a kétfő is: http://www.hidfo.ru/2015/11/a-liberalis-sajto-a-lockheed-martinnak-lobbizik-magyarorszagon/
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 757
5 698
113
A wiki szerint másfél milliárdba fáj egyetlen egy HIMARS, az azért durva :s
 

independence

Active Member
2012. december 28.
385
63
28
Nem akarom, hogy úgy tűnjön, hogy önmagam reklámozok, de nagyon kevesen reagáltak az írásomra (2-en), igaz ők érdemben.
http://www.mediafire.com/view/85q741qef4bzvbx/Magyar_L%C3%B6v%C3%A9szdand%C3%A1rok.pdf

Szerintem sokat lendítene a topikban zajló vitával kapcsolatban, úgy érzem, hogy sok hozzászólás nincs megalapozva.
Vagy szervezetileg (kell 120 Leo azt kész) vagy pénzügyileg (3-4 dandár kell...).

Dudi véleményére külön kíváncsi vagyok! :)

Nekem tetszik... Merkava , Namer , Vityaz . Nagyon profi választás ! De meg se gondoltam volna , hogy ennyi Pantsir kell... (kár ,hogy a Merkava , Namer nem elérhető és ugye a Nato miatt az orosz cuccok se... Viszont egy K2 ,K21 combo Bronco ATTC-vel igen...)
 

csaba77

Member
2013. június 24.
40
0
6
Elolvastam az írásod. Biztos sokat foglalkoztál az információk összeszedésével. Szerintem az irányvonalakkal van elég nagy probléma. A Pantsir S-1 szerintem is a legjobb, kár hogy Orosz hadtechnika... Nem igazán értem, hogy ilyet Európában miért nem lehet gyártani... Lengyeleknek van GROM anti airtifact, amit az interneten lévő információk szerint akár ZSU-23-4 -ra is integrálnak (Biała).

Izraeli technika szerintem nem a legjobb és az ára sem a legjobb. 10 millióért egy tank szerintem nem ér annyit...
T-72 AV érzelmileg nem szeretem, de pl. az Indiai változat már éjjellátóval is el van látva és szerintem ár/érték arányban kedvezőbb mint a Nyugati változatok....
Manapság már mindenkinek van RPG-7. Amerikában van RPG-7 felújított változata és ebből szerintem lehetne többet is venni. Szerintem az Izraeli haditechnika nem biztos, hogy örül egy ilyennek:
http://www.airtronic-usa.com/products/airtronic-rpg-7-usa/

Hiányolom, hogy nem gondolkoztál el olyan járművekben mint pl. ST1 8x8 tank destroyer -t vagy a Maneuver Combat Vehicle. Szerintem hogyha hegyeken kell keresztül menni vagy mocsarasabb vidéken vagy erdőben akkor a tank szerintem nem túl mozgékony szerintem....

Szerintem a Nyugati haditechnikában az IFV-ben van olyan verzió, amin érdemes elgondolkozni a Puma Lancer toronnyal ami szintén drága, de lehet hogy megérni venni ilyet....
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 470
1 874
113
Lengyeleknek van GROM anti airtifact,

Mi az az airtifact? Ez?
avionescol02_09.jpg
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Flip7 nem akarlak megsérteni rengeteg munkád lehetett az anyag összeállitásában de inkább felejtsd el... sajnos amit leirtál sehogy se jo szinte semmilyen szempontból kiemelhetnék részeket belolle de sajnos akkor az egészet ki lehetne mert igencsak utik egymást a dolgok arrol nem is beszélve hogy merkavátol az isten mencs ide teljesen alkalmatlan
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Az alapoknál kell kezdeni Doktrinák.
Ki az ellenség kép?
Mi lenne a koncepció?
Milyen idő intervallumra készülünk?
Ennek a feladatnak a végrehajtásához mire lenne szukség? És mennyire?
Milyen hátteret épitsünk ki hozzá?
Hogyan tudjuk ezt megoldani behatárolt kereteink között?
Mennyi anyagi forrás áll rendelkezésünkre?
Stb.