A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 221
4 573
113
Most ebbe a direkt politikába itt nem akarok belemenni, de ez a stadionok vmi joker?? Bármilyen témában, bármikor.....
Azért tegyél oda a TAO-pénzekből is, az 1000 milliárdos nagyságrend. Úgy már eléri az ingerküszöböd?
Felülről nézed lefelé a pénz jelentősségét, de ha alulról - mondjuk @krisss gatyája felől :cool: - nézed, vagy a létszám- ill. béremelési szándék költsége felől, úgy már számít évi 33 milliárd.
A sok "kerekítési hiba" költségvetési tétel, amivel az elcsaklizott, rosszul felhasznált, stb. pénzeket sokan illetik, eggyütt már jelentős tételt képviselnek. Akinek még műbőr tártáskája van, azt nem vigasztalja, hogy értelmetlen dolgokra/projektek túlárazására a költségvetésnek "csak" 0,0000000001%-a ment el, ha ebből neki lehetne tisztességes felszerelése, de járni járt, csak nem jutott.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Nem.Katonai pályára BÉKEIDŐBEN csak a kiszámitható életpálya,a megfelelő bérezések és szociális háló,Normális parancsnoki hozzáállás és a nem lanullázott,semmit nem érő technika fog bevonzani,és ami a legfontosabb,hogy megtartani is.Háborús helyzetben meg ugyis visznek mindenkit,akit kell.Attól hogy te építesz 2 focistadiont,8 sportcsarnokot és 9 futópályát,még nem jelenti azt hogy a 11 éves Józsika sportolni fog,és fizikálisan toppon lesz.Ez nem így működik.
Most még(!) talán nem igy működik! De nálunk meg a vidéki rokonságban a gyerekeket már viszik az iskolából a 7-8 ezres lakosú kisváros új úszodájába úszni minden héten 2x és a hamarosan (idén) megépülő új sportcentrumba kézilabdázni kispályás focizni meg atlétikára sőt harcművészetre is stb. Szfváron is számos csarnok épül újul készül stb. Erős nemzet alapja a jó hadsereg aminek az alapja az egészseges jó katona (nem csak a fizetés hanem a sportos, fegyelmezett ember, jó csapatjátékos és egeszséges életmód) a sport az ókortól kezdve a békeidős felkészítés.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Először is a Zrinyihez fogható hadiioari és haderőfejlesztési terv még nem zajlott itthon.

A sebességében a háború tükrében sztem konszenzus van, hogy lassú. De ha a térség haderőfejlesztéseihez nézzük, akkor egyértelműen pozitiv a mérleg és relativ gyors.

De nézzük a számokat.

1. Rendeltünk 36 helit. A térségben még a felét sem rendelte semelyik ország. Extrában kaptunk egy fullban exportra termelő gyárat. Ez sztem teljesen hasznos beszerzés. Persze ez alatt is ment a nyünnyögés nem jó kamera van rajta, nem lesz légiutántöltés, aztán mindet cáfolta az élet.

Ami itt kritika az alkalmazott fegyverzet lassú rendszeresítése. És nem elsősorban a Spike-ra gondolok, mert ott az integráció elhúzodik. A nem irányított rakéták használatának csúszása.


2. Leopard
A legjobb európai tankot vettük. Rajtunk kívül senki sem vett semmit, csak a lengyelek, mki a ruszki vasakat rozsdátlanítja, már aki nem passzolta le az összeset az ukroknak.

Itt a mennyiség lehet kritika, de ha dupla ennyit rendelünk, akkor sem lenne itt ma több.

3. Lynx
A mennyiség és a hadiipari üzlet is top, a legjobb beszerzés. Fejlesztési potenciál itthon.

Az hogy nem a 90es évek kifutó CV90esét valasztottuk, inkább jó döntés. Itt a csehszlovákok stratégiai hibát követtek el, de legyen az ő bajuk.

4.Gripen
Itt jogosnak érzem a kritikát. Lassan updateljük a gépeket és fegyverzet is lassan érkezik. De legalább mindkettő zajlik és top fegyvereket szerzünk be. A bővítés is egyértelműen jó hír, itt az állandó kérdés mikor....

5. A Bren gyártását nem áll le. 200 ezer darabra szól a licensz. Még 2026 ban is fogjuk gyártani.


Van vészhelyzet a szomszédban zajlik a háború. De ettől még a stratégia maradt, csak finomítanak rajta. Mivel NATO tagok vagyunk, nincs miért kapkodni. Illetve nem is lenne hova. Tudsz vkiről, aki február óta beszerzett nagyobb mennyiséget? Nem papíron szerződésre, hanem fizikai vasakra gondolok. Kelet - Europa, még a lengyelek is, max. leadott egy csomó nehézfegyvert, lőszert. Tehát augusztusra gyengültek a kepességeik év elejéhez képest. Jó ez átmeneti, de akkor is.


Állandóan mantrázod ezt a forráshhiányt.,pedig sosem költöttünk ennyit a seregre. Bárhol vágnak csak itt nem. Persze ahhoz képest hogy nulláról indultunk lehet forráshiánynak nézni, de azért lássunk már a pályán és a realitásokat figyelembe véve kérjünk számon vmit.
Te túl optimiska, Pisti meg túl pesszimiska nekem, valahol kettőtök között van a véles valóság...
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
766
2 277
93
Most még(!) talán nem igy működik! De nálunk meg a vidéki rokonságban a gyerekeket már viszik az iskolából a 7-8 ezres lakosú kisváros új úszodájába úszni minden héten 2x és a hamarosan (idén) megépülő új sportcentrumba kézilabdázni kispályás focizni meg atlétikára sőt harcművészetre is stb. Szfváron is számos csarnok épül újul készül stb. Erős nemzet alapja a jó hadsereg aminek az alapja az egészseges jó katona (nem csak a fizetés hanem a sportos, fegyelmezett ember, jó csapatjátékos és egeszséges életmód) a sport az ókortól kezdve a békeidős felkészítés.

Szfváron most pont nem építenek ha jól tudom,mert közutálat van meg pénztelenség.Inkább arra költsenek ott,ami sokkal égetőbb probléma,mindig csak a maszatolás megy. :D
Félreértesz szerintem,nem mondom hogy nincs igazad abban,hogy nem kell a sportos utámpotlást ki nevelni,sőt.Csak ne foci arénákat építsünk hozzá,ami semmi másról nem szól,csak az odavissza számlázásról,meg a túlárazott anyagok lenyulásáról.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 633
3 913
113
Szia,

Először is a Zrinyihez fogható hadiioari és haderőfejlesztési terv még nem zajlott itthon.

Pl. a PSZH gyartas joval nagyobb volt.
Abban persze igazad van, hogy az nem terv, hanem megvalosult fejlesztes. :)
Ha csak a terveket nezzuk, akkor a FEG elodjenek megalapitasa is jatszik (mivel elloptak a toket, ezert ez akkor lenyegeben maradt terv).

Van vészhelyzet a szomszédban zajlik a háború. De ettől még a stratégia maradt, csak finomítanak rajta. Mivel NATO tagok vagyunk, nincs miért kapkodni. Illetve nem is lenne hova. Tudsz vkiről, aki február óta beszerzett nagyobb mennyiséget?
Az utolso kerdesed hibas, helyesen: tudsz valakirol, aki 2014 ota beszerzett nagyobb mennyiseget?
Az azelotti mondattal se ertek egyet: a NATO mi vagyunk, akkor erosodik, ha a tagok erosodnek.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Ezt valahova a belpolba kellett volna :D Amíg nem csillagrombolót, vagy legalább repülőgéphordozót rendszeresítünk, addig ezek csak üres szavak, de hát ilyet reálisan elvárni nem is lehet, nem is teszi senki, miért nem lehet jól felkészült és jól felszerelt, fealadatát ellátni képes MH-t prognosztizálni... majd valamikor a távolban... ja hogy ez ciki, hát az... de hát ők is belátták több interjúban, hogy nem modernizáció hanem majd 0-ról felépítés zajlik... ez van, ennek is örülünk, de hát tudjuk, vadász, horgász, obsitos katona és politikus szeret nagyot mondani .... de szerintem ez belpol :)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 082
73 599
113
A Magyar Honvédség feladata az ország fegyveres védelme...

A katasztrófavédelmi állomány létszámának növeléséről, a honvédelmi miniszter a haderő készenlétének fokozására adott utasításának gyakorlati végrehajtásáról, a koszovói biztonsági helyzetről, illetve a hazánkba települő NATO-csapatok feladatairól beszélt dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Hír TV „Napi aktuális” című műsorában, augusztus 2-án, kedden.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 082
73 599
113
2021. november 22.

Közbeszerzési értesítőből

Részvételi felhívás

„Vegyivédelmi képességfejlesztés, egyéni védőeszközök-kiegészítők és mentesítő eszközök és ABV felderítő és azonosító, kézi meteorológiai mérőműszerek, eszközök beszerzése"

1.Részajánlati kör:
Megnevezés/ mennyiség (készlet/ db) / Eltérés (mennyiség készlet/ db)

  • „NFPA 1994 Class 3” GORE CHEMPAK szelektív szigetelő típusú egyéni vegyivédelmi védőruha készlet /Mennyiség 50 készlet/Mennyiségi eltérés -5 készlet
  • „NFPA 1994 Class 3” GORE CHEMPAK szelektív szigetelő típusú egyéni vegyivédelmi védőruhával típusazonos kiképzési védőruha készlet /Mennyiség 64 készlet /Mennyiségi eltérés -6 készlet
  • Zárt légzőrendszer (6,8 literes - 45' palackkal) a kombinált csatlakoztatásra alkalmas (szűrőbetét, légzés rásegítő, sűrített levegős – környezeti levegőtől független – mód) Twinport kialakítású gázálarchoz ütésálló hordtáskával /Mennyiség 20 készlet /Mennyiségi eltérés -2 készlet
  • Zárt légzőrendszer (2 literes - 10' palackkal) a kombinált csatlakoztatásra alkalmas (szűrőbetét, légzés rásegítő, sűrített levegős – környezeti levegőtől független – mód) Twinport kialakítású gázálarchoz ütésálló hordtáskával /Mennyiség 13 készlet /Mennyiségi eltérés -0 készlet
  • Belső mikrofon és kihangosító készlet a kombinált csatlakoztatásra alkalmas (szűrőbetét, légzés rásegítő, sűrített levegős – környezeti levegőtől független – mód) Twinport kialakítású gázálarchoz /Mennyiség 50 készlet /Mennyiségi eltérés -0 készlet
  • Peltor csatlakozós, NATO J11 lábkiosztású összekötő kábel a Twinport kialakítású és a kombinált csatlakoztatásra alkalmas (szűrőbetét, légzés rásegítő, sűrített levegős – környezeti levegőtől független – mód) Twinport kialakítású gázálarcokhoz /Mennyiség 250 db/Mennyiségi eltérés -25 db
  • 2-pin to 2-pin összekötő kábel a Twinport kialakítású és a kombinált csatlakoztatásra alkalmas (szűrőbetét, légzés rásegítő, sűrített levegős – környezeti levegőtől független – mód) Twinport kialakítású gázálarcokhoz /Mennyiség 10 db/Mennyiségi eltérés -0 db
  • ABV szűrőbetét /Mennyiség 1024 db/Mennyiségi eltérés -100 db
  • Kombinált csatlakoztatásra alkalmas (szűrőbetét, légzés rásegítő, sűrített levegős – környezeti levegőtől független – mód) Twinport kialakítású gázálarc hordtáskával/Mennyiség 50 készlet/Mennyiségi eltérés -0 készlet
  • Twinport kialakítású gázálarc hordtáskával /Mennyiség 200 készlet /Mennyiségi eltérés -20 készlet
  • Belső mikrofon a Twinport kialakítású gázálarchoz /Mennyiség 200 db/Mennyiségi eltérés -20 db
  • Légzésrásegítő a kombinált csatlakoztatásra alkalmas (szűrőbetét, légzés rásegítő, sűrített levegős – környezeti levegőtől független – mód) Twinport kialakítású gázálarchoz/Mennyiség 50 készlet /Mennyiségi eltérés -0 készlet
  • Tápellátás a légzésrásegítőhöz /Mennyiség 50 db/Mennyiségi eltérés -0 db
  • Víztiszta védőlencse a Twinport kialakítású és a kombinált csatlakoztatásra alkalmas (szűrőbetét, légzés rásegítő, sűrített levegős – környezeti levegőtől független – mód) Twinport kialakítású gázálarcokhoz /Mennyiség 250 db/Mennyiségi eltérés -25 db
  • Szürke védőlencse a Twinport kialakítású és a kombinált csatlakoztatásra alkalmas (szűrőbetét, légzés rásegítő, sűrített levegős – környezeti levegőtől független – mód) Twinport kialakítású gázálarcokhoz /Mennyiség 250 db/Mennyiségi eltérés -25 db
  • Folyadékfelvételi adapter a Twinport kialakítású és a kombinált csatlakoztatásra alkalmas (szűrőbetét, légzés rásegítő, sűrített levegős – környezeti levegőtől független – mód) Twinport kialakítású gázálarcokhoz /Mennyiség 250 db/Mennyiségi eltérés -25 db
  • Ütésálló hordtáska elválasztó készlettel (tároló láda a kisméretű eszközök szállítására) /Mennyiség 2 készlet/Mennyiségi eltérés -0 készlet
  • Ütésálló hordtáska szivacs nélkül (tároló láda a minták szállítására) /Mennyiség 2 db/Mennyiségi eltérés -0 db
  • Ütésálló hordtáska szivacs nélkül (tároló láda a nagyméretű eszközök szállítására) /Mennyiség 2 db/Mennyiségi eltérés -0 db

2. Részajánlati kör
Megnevezés/ mennyiség (készlet/ db) / Eltérés mennyiség (készlet/ db)

  • ABV mentesítő készlet (24 fős) Mennyiség 2 készlet/Mennyiségi eltérés -0 készlet
  • ABV személy mentesítő készlet Mennyiség 2 készlet /Mennyiségi eltérés -0 készlet
  • Egyéni ABV mentesítő készlet (azonnali mentesítéshez) Mennyiség 42 készlet /Mennyiségi eltérés -5 készlet

3. Részajánlati kör
Megnevezés/ mennyiség (készlet/ db) / Eltérés mennyiség (készlet/ db)
- FT-IR és Raman kézi spektrométer, spektrumkönyvtárral (helyszíni, elsődleges azonosításhoz), felkészítéssel Mennyiség 1 készlet/Mennyiségi eltérés -0 készlet

4. Részajánlati kör
Megnevezés/ mennyiség (készlet/ db) / Eltérés (mennyiségkészlet/ db)

  • Vegyi-, biológiai- és radiológiai felderítő eszköz készlet ABV felderítéshez Mennyiség 1 készlet/Mennyiségi eltérés -0 készlet
  • Dózisteljesítmény mérő műszer készlet Mennyiség 2 készlet /Mennyiségi eltérés -0 készlet
  • Multigáz érzékelő műszer Mennyiség 1 db/Mennyiségi eltérés -0 db
  • Helyszíni biológiai ágens azonosító műszer készlet (fogyóanyagokkal, tesztekkel) Mennyiség 1 készlet /Mennyiségi eltérés -1 készlet
  • Helyszíni radionuklid azonosító műszer Mennyiség 1 db/Mennyiségi eltérés -0 db
  • Meteorológiai mérőműszer Mennyiség 1 db/Mennyiségi eltérés -0 db
  • MOLLE tok a meteorológiai mérőműszerhez Mennyiség 1 db/Mennyiségi eltérés -0 db
  • Forgó lapát-hegy készlet a meteorológiai mérőműszerhez Mennyiség 1 készlet /Mennyiségi eltérés -0 készlet
  • Hordozható mini tripod a meteorológiai mérőműszerhez Mennyiség 1 db/Mennyiségi eltérés -0 db
  • Állvány bilincs a meteorológiai mérőműszerhez Mennyiség 1 db/Mennyiségi eltérés -0 db

Alkalmatlan a részvételre jelentkező, ha nem rendelkezik az eljárást megindító felhívás közzétételétől visszafelé számított 5 évben (60 hónapban) a beszerzés tárgyához illeszkedő (ABV eszközök, műszerek vagy haditechnikai eszközök kereskedelme/ forgalmazása), szerződésszerűen teljesített referenciával, legalább az alábbi mennyiségek tekintetében:
1. részajánlati kör: nettó 40.000.000 Ft.
2. részajánlati kör: nettó 500.000 Ft.
3. részajánlati kör: nettó 6.500.000 Ft.
4. részajánlati kör: nettó 3.500.000 Ft.
Ugyanaz a referencia több rész igazolására is bemutatható. A referencia igazolható egy vagy több szerződéssel is.

Részvételi határidő: 28.12.2021

Közbeszerzési értesítőből

Tájékoztató az eljárás eredményéről

Vegyivédelmi képességfejlesztés, egyéni védőeszközök-kiegészítők és mentesítő eszközök és ABV felderítő és azonosító, kézi meteorológiai mérőműszerek, eszközök beszerzése

1-2. Részajánlati kör
A beérkezett ajánlatok száma: 1
A nyertes gazdasági szereplő neve: Lenár Korlátolt Felelősségű Társaság
A szerződés végleges összértéke: 248 707 000.00 HUF (Áfa nélkül)

3.részajánlati kör
A beérkezett ajánlatok száma: 1
A nyertes gazdasági szereplő neve: CBRN Magyarország Kft.
A szerződés végleges összértéke: 41 990 000.00 HUF (Áfa nélkül)


A szerződések végleges összértéke: 290 697 000.00 HUF (Áfa nélkül)
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 082
73 599
113
Mindenhol, mindenki előre penget.
Lehet utólag fizetni! Azt úgy hívják, hogy hitelre, lízingre. A NASAMS-unk pl. ilyen, de a szerződés megkötésének pillanatában ott is előre le kellett tenne signing fee-t. A maradékot meg hitelből fizetik ki. De a fegyvergyartó sosem finanszíroz előre.
Az ügyletek érzékenysége miatt.
Mert a fegyverek beszerzése mindig politikai döntés. Ha meg új politikusok kerülnek a polcra a választásoknál, akkor előszeretettel szeretik felmondani az elődeik által kötött szerződéseket....
Más országok hasonló szerződéseiről van bármilyen konkrét információ? Valószínűleg van különbség ha államközi szerződéssel vagy közvetlenül a gyártótól vesz valaki fegyvert.
 
K

kamm

Guest
Más országok hasonló szerződéseiről van bármilyen konkrét információ? Valószínűleg van különbség ha államközi szerződéssel vagy közvetlenül a gyártótól vesz valaki fegyvert.
Mindig elore ill. utemezve fizetsz. Egyszeruen ez az uzleti norma nagyerteku, nagyvolumenu szerzodeseknel ideat. Sot, mint consultant, ha projectre szerzodok, akkor en is mindig kerek 25-30 szazalekot elore.
Esetunkben ugye MO nemigen tud $1B osszegeket kipengetni ugy, mint mondjuk a szaudiak, ezert payment plan a megszokott fizetesi forma. Ez persze uzlettol is fugg. Itt most tippelgetek, de azert ez eleg logikusnak tunik innen... Pl a NASAMSot nezve az ottani ~$500M osszegnek az elso 20% biztosan elore le kellett volna tenni, majd deliveryre ki kellett volna fizetni az egeszet, gondolom. Ez utobbi nem biztos, hogy budget szempontbol egyszeru lett volna nekunk, ezert (feltetelezem) fejeltek meg egy ingyenes/olcso kamatozasu norveg allami kolcsonnel (ez technikailag a financing resze), elnyujtjando a kifizetest, kisebb osszegekre stb.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 431
46 325
113
Más országok hasonló szerződéseiről van bármilyen konkrét információ? Valószínűleg van különbség ha államközi szerződéssel vagy közvetlenül a gyártótól vesz valaki fegyvert.
Most nem találok forrást, de a szlovákok F-16-os beszerzése is biztosan előre fizetős. Már csak a kiképzés költségét is (ingyen senkit nem fognak kiképezni a gépekre.), meg némi előleget biztosan bekért a LM.
Ezért is van hőbörgés a szlovákok részéről a jelentős késés miatt. Nem tudom, hogy a LM vis maiorba el tudja-e síbolni a késést, vagy különben igen komoly kötbért kell neki fizetni. Maradjunk annyiban, hogy a jelenlegi szlovák kormánytól meg nem várom, hogy a sarkára állna az amerikaiakkal szemben... :rolleyes:

De ha abból indulsz ki, hogy a saját beszerzéseinkre van rálátásunk (részben a HM költségvetési irományaiból, részben a RM negyedéves jelentéseiből, ahol többször említettek az aláírással egy időben érkező bevételeket), akkor egészen feltűnő, hogy MINDEN beszerzésünk már előre fizetéssel terveznek. És lényegtelen, hogy melyik cég a szállító. Legyen az a SAAB, a KMW, a RM, az Airbus, vagy akár az Embraer.
A CG4, a helikopter beszerzések, a gépesített lövész képesség fejlesztése már akkor szerepelt a költségvetésben, amikor még semmilyen teljesítés nem történt.
Miért gondoljuk, hogy csak Magyarországra alkalmaznának egy speciális üzleti scenariót, amikor nekünk az lenne MINDEN ESETBEN az érdekünk, ha minél később fizethetnénk.
A NASAMS esetén meg úgy is le kellett tenni az elején a beugrót, hogy egy bank mindent kifizet helyettünk a szállítónak. Mi meg neki törlesztünk.
 
K

kamm

Guest
Hat ez pont semmi, kar is volt idetenni.

Ez legalabb latvanyos:

 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 060
4 015
113
Most ebbe a direkt politikába itt nem akarok belemenni, de ez a stadionok vmi joker?? Bármilyen témában, bármikor.....
Leírták már elöttem, hogy nem csak stadionok, hanem egyéb sportlétesítmények, nem csak építés, hanem fenntartás is (TAO).
Így már nagyságrendileg jelentősebb az összeg. És ezek fenntartása is óriási összegeket emészt fel, amiket az önkormányzatok helyett már az állam, tehát mi fizetjük, 1-2 kivétellel.
Mondasz erre egy példát?
Mert teljesen nyilvánvaló, hogy halvány lila fingod nincs a fegyverpiacról - de rendszeresen teli szájjal okoskodsz.
Mindenhol, mindenki előre penget.
Lehet utólag fizetni! Azt úgy hívják, hogy hitelre, lízingre. A NASAMS-unk pl. ilyen, de a szerződés megkötésének pillanatában ott is előre le kellett tenne signing fee-t. A maradékot meg hitelből fizetik ki. De a fegyvergyartó sosem finanszíroz előre.
Az ügyletek érzékenysége miatt.
Mert a fegyverek beszerzése mindig politikai döntés. Ha meg új politikusok kerülnek a polcra a választásoknál, akkor előszeretettel szeretik felmondani az elődeik által kötött szerződéseket....


Bár természetesen nem látok bele a lengyel szerződésekbe, de ők a napokban megrendelt fegyvereiket, már idén elkezdik átvenni!
Nekem ez úgy tűnik, hogy nem fizetnek előre, mert idő sem lenne rá!
Ehhez képest mi a 2018-ban megrendelt LEO2 A7+ harckocsik első darabjait 5 év elteltével kezdjük el átvenni. A késlekedés oka többek közt az, hogy nem is akartuk korábbi időpontban átvenni őket.
És nyilván az is lassít a szállításokon, hogy mindjárt a magyar igényekre építik őket, ahogy a PZH-kat, LYNX-eket, GIIDRAN-okat is.
A lengyelek például úgy tudják meggyorsítani a szállításokat, hogy kezdetben a már kész K2 harckocsikat, K-9 önjáró lövegeket kapják, és majd utólag alakítják át őket a saját igényeikre fejlesztett változatra.
Sajnos nem mentettem el a mi fizetési ütemtervünket, és nincs időm visszakeresni, de ha jól emlékszem, akkor kezdenek jönni például a H225 helik is, amikor az áruk már teljes egészében ki van csengetve.
Nálunk stratégiai nyugalom van.

A szerződést visszamondani a megrendelő részéről csak akkor lehetséges nagyobb bukta nélkül, ha a gyártó nem védi ki magát egy ilyen előnytelen helyzettől. Ez egyébként nem nagyon jellemző.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 431
46 325
113
Bár természetesen nem látok bele a lengyel szerződésekbe, de ők a napokban megrendelt fegyvereiket, már idén elkezdik átvenni!
Nekem ez úgy tűnik, hogy nem fizetnek előre, mert idő sem lenne rá!
Ehhez képest mi a 2018-ban megrendelt LEO2 A7+ harckocsik első darabjait 5 év elteltével kezdjük el átvenni. A késlekedés oka többek közt az, hogy nem is akartuk korábbi időpontban átvenni őket.
És nyilván az is lassít a szállításokon, hogy mindjárt a magyar igényekre építik őket, ahogy a PZH-kat, LYNX-eket, GIIDRAN-okat is.
A lengyelek például úgy tudják meggyorsítani a szállításokat, hogy kezdetben a már kész K2 harckocsikat, K-9 önjáró lövegeket kapják, és majd utólag alakítják át őket a saját igényeikre fejlesztett változatra.
Igen, így készülnek a mítoszok. Amikor az olyan, mint te elkezdenek mindent összekutyulni.
A lengyelek 2 külön ügyletben kapnak Abramsokat. Az első 250db-ért rendesen fizetnek, a másik 116db-ot "ajándékba" kapják azért a 240db T-72-esért, amelyiket átadtak az ukránoknak.
Az eredeti fizetős 250db-ot még a februárban bejelentették. Az aláírás áprilisban történt. Azokból szállítottak le villámgyorsan egy adagot, hogy a lengyelek megkezdhessék a kiképzést rájuk. Idén 28 darabot kapnak meg belőle. A teljes szállítás 4 évre húzódik el, és 4,75Mrd USD lesz.
Azaz öreg, letárolt, de modernizált harckocsikért fizetnek 16,2M USD-t/db. Ebben már benne vannak a support verziók is!
Ez neked mennyire tűnik jó ötletnek?


Ezek nem új harckocsik, ahogy a mi Leo2 A7+-osaink, hanem letárolt amerikai gépek, amelyeket a Pentagon Depoiban felújítanak, és átalakítanak a legmodernebb verzióra. Lehetséges, hogy olyan gépeket kaptak, amelyek eredetileg az US Armynak voltak előkészítve, mert párhuzamosan ők is berendelték a legmodernebb SEPv3-as gépeket. De maga a felújítási procedúra folyamatosa Depo-kban. Tehát szinte mindig van gyakorlatilag szállításra kész harckocsi ott.
De ismétlem, ezek igencsak nem mai darabok! És gondolom export verzióra alakítva.
A 116db-ról pedig nincs - én eddig nem futottam bele - hogy milyen verzió lesz. Az biztos, hogy a szállítást meggyorsítja, ha nem SEPv3 -ra kérik, mert abban az esetben a modernizációs elemeket még be kell várni.
Hja és a 116 harckocsit jóelőre, és teljes egészében kifizették, mivel azok ellenértéke már az ukránoknál pusztul a fronton...

Az meg külön vicces, hogy azt írod, "nem fizetnek előre, mert idő sem lenne rá!"
Mire? A fizetésre? :rolleyes: :oops:
Neked mennyi időbe kerül egy utalást elintézni? Na, a lengyel Kormánynak sem sokkal hosszabb idő. Mindenféle aláírással együtt sem több mint pár nap.
Biztos lehetsz benne, hogy náluk sem csengetett a Fedexes kézbesítő az Abramsszal, amíg előre meg nem jött a szerződött összeg egy jelentős része.
Sajnos nem mentettem el a mi fizetési ütemtervünket, és nincs időm visszakeresni, de ha jól emlékszem, akkor kezdenek jönni például a H225 helik is, amikor az áruk már teljes egészében ki van csengetve.
Nálunk stratégiai nyugalom van.
Ez egy nettó hülyeség. A H225M gépek 2023-ban kezdenek el érkezni. A 2021-es költségvetés szerint (26. oldal) még biztosan nem fogjuk teljesen kifizetni ugyanis 2023-ig csak kevesebb, mint 400M USD lesz rájuk kifizetve, de ez nem fedi le a 16 gép valószínű árát. De a H145M is úgy érkezett, hogy 2021-ben még fizettük őket, amikor az utolsó gép is leszállt. Tehát valószínűleg az előleg után teljesítés arányában kellett fizetnünk.
Hogy a H225M-eseket meddig fizetjük, nem tudom, mert 2022-re megváltoztatták a költségvetés fejezeti részletező részét. Legalább is nem találtam részletesebb infót.
 
Last edited by a moderator:
H

Hummen23

Guest
Hat ez pont semmi, kar is volt idetenni.

Ez legalabb latvanyos:

Pont a "nesze semmi fogd meg jól" stílusa miatt tettem ide, mint negatív példát.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 060
4 015
113
Igen, így készülnek a mítoszok. Amikor az olyan, mint te elkezdenek mindent összekutyulni.
A lengyelek 2 külön ügyletben kapnak Abramsokat. Az első 250db-ért rendesen fizetnek, a másik 116db-ot "ajándékba" kapják azért a 240db T-72-esért, amelyiket átadtak az ukránoknak.
Az eredeti fizetős 250db-ot még a februárban bejelentették. Az aláírás áprilisban történt. Azokból szállítottak le villámgyorsan egy adagot, hogy a lengyelek megkezdhessék a kiképzést rájuk. Idén 28 darabot kapnak meg belőle. A teljes szállítás 4 évre húzódik el, és 4,75Mrd USD lesz.
Azaz öreg, letárolt, de modernizált harckocsikért fizetnek 16,2M USD-t/db. Ebben már benne vannak a support verziók is!
Ez neked mennyire tűnik jó ötletnek?


Ezek nem új harckocsik, ahogy a mi Leo2 A7+-osaink, hanem letárolt amerikai gépek, amelyeket a Pentagon Depoiban felújítanak, és átalakítanak a legmodernebb verzióra. Lehetséges, hogy olyan gépeket kaptak, amelyek eredetileg az US Armynak voltak előkészítve, mert párhuzamosan ők is berendelték a legmodernebb SEPv3-as gépeket. De maga a felújítási procedúra folyamatosa Depo-kban. Tehát szinte mindig van gyakorlatilag szállításra kész harckocsi ott.
De ismétlem, ezek igencsak nem mai darabok! És gondolom export verzióra alakítva.
A 116db-ról pedig nincs - én eddig nem futottam bele - hogy milyen verzió lesz. Az biztos, hogy a szállítást meggyorsítja, ha nem SEPv3 -ra kérik, mert abban az esetben a modernizációs elemeket még be kell várni.
Hja és a 116 harckocsit jóelőre, és teljes egészében kifizették, mivel azok ellenértéke már az ukránoknál pusztul a fronton...

Az meg külön vicces, hogy azt írod, "nem fizetnek előre, mert idő sem lenne rá!"
Mire? A fizetésre? :rolleyes: :oops:
Neked mennyi időbe kerül egy utalást elintézni? Na, a lengyel Kormánynak sem sokkal hosszabb idő. Mindenféle aláírással együtt sem több mint pár nap.
Biztos lehetsz benne, hogy náluk sem csengetett a Fedexes kézbesítő az Abramsszal, amíg előre meg nem jött a szerződött összeg egy jelentős része.

Ez egy nettó hülyeség. A H225M gépek 2023-ban kezdenek el érkezni. A 2021-es költségvetés szerint (26. oldal) még biztosan nem fogjuk teljesen kifizetni ugyanis 2023-ig csak kevesebb, mint 400M USD lesz rájuk kifizetve, de ez nem fedi le a 16 gép valószínű árát. De a H145M is úgy érkezett, hogy 2021-ben még fizettük őket, amikor az utolsó gép is leszállt. Tehát valószínűleg az előleg után teljesítés arányában kellett fizetnünk.
Hogy a H225M-eseket meddig fizetjük, nem tudom, mert 2022-re megváltoztatták a költségvetés fejezeti részletező részét. Legalább is nem találtam részletesebb infót.
Már értem, hogy miért mondták, hogy ne rajzoljunk téged a szavazólapra, mert a végén még megválasztanak!
Látom nehezedre esett a cikket elolvasnod, és csak az utolsó pár mondatra összpontosítottál.
Mondd meg anyukádnak, hogy legközelebb olvassa fel neked az egészet!
Elárulom, hogy elötte a Dél-Koreai dealről volt szó benne, vadiúj fegyverekről, K2 Black Panther harckocsikról, K9 Thunder önjáró lövegekről, FA-50 repülőgépekről.
Látom azt is, hogy nem sikerült kiragadnod a további lényeget sem!
Nevezetesen a mi 5 év szállítási időnket, fizetési ütemtervünket a LEO2A7+-ra, nem sikerült összevetni a dél-koreai-lengyel K2 Black Panther, 2-3 hónapos idejével.
Nincs is több kérdésem hozzád!
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 203
33 610
113
Már értem, hogy miért mondták, hogy ne rajzoljunk téged a szavazólapra, mert a végén még megválasztanak!
Látom nehezedre esett a cikket elolvasnod, és csak az utolsó pár mondatra összpontosítottál.
Mondd meg anyukádnak, hogy legközelebb olvassa fel neked az egészet!
Elárulom, hogy elötte a Dél-Koreai dealről volt szó benne, vadiúj fegyverekről, K2 Black Panther harckocsikról, K9 Thunder önjáró lövegekről, FA-50 repülőgépekről.
Látom azt is, hogy nem sikerült kiragadnod a további lényeget sem!
Nevezetesen a mi 5 év szállítási időnket, fizetési ütemtervünket a LEO2A7+-ra, nem sikerült összevetni a dél-koreai-lengyel K2 Black Panther, 2-3 hónapos idejével.
Nincs is több kérdésem hozzád!
a lengyeleké használt K2 lessz nem? a PL ek késöbb jönnek azok lessznek új gyártásúak