A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 182
14 155
113
Mit akarsz ezzel mondani ? M zárolt is lehet a gépek egy része. Lesz hozzá tartalékos kezelőszemályzet, vagy mozgósítás estén behíottak lesznek kiképezve rá. Naiv nagyon a tárasadalom jelentős része, hogy elhiszi, háború estén majd a tv-ben megnézi mi van. Egy fenét, mozgósítás esetén, tízezrével fognak kimenni a "behívóparancs" feliratú postai küldemények, ajánlott levél formában.
Jaja csak mikor elfogy a 44db leo meg a kis maroknyi t-72 akkor majd nézünk boci szemekkel egymásra hogy most mi lesz

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 676
14 005
113
Jaja csak mikor elfogy a 44db leo meg a kis maroknyi t-72 akkor majd nézünk boci szemekkel egymásra hogy most mi lesz
Ezt mindenki tudta eddig is. Vannak penzugyi realitasok, es a kormanyzatnak vannak politikai prioritasai. Ennek a matrixaban alacsonyabban van a MH, mint monodjuk a rezsicsokkentes. Az atlagembernel meg alacsonyabban van a MH kepessege nemcsak az inflacional, de a tanaroknal, az egeszsegugynel es meg sorolhatnam, mindennel. A NER nem fog beleallni olyasmibe, amire ramehet a kovetkezo valasztason.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 182
14 155
113
Ezt mindenki tudta eddig is. Vannak penzugyi realitasok, es a kormanyzatnak vannak politikai prioritasai. Ennek a matrixaban alacsonyabban van a MH, mint monodjuk a rezsicsokkentes. Az atlagembernel meg alacsonyabban van a MH kepessege nemcsak az inflacional, de a tanaroknal, az egeszsegugynel es meg sorolhatnam, mindennel. A NER nem fog beleallni olyasmibe, amire ramehet a kovetkezo valasztason.
Majd meg lesz ennek is az eredménye egyszer

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
952
8 262
93
Nem értem milyen logika mentén megy ez a nagyon kis mennyiség mindenből...az nem támasztja alá, hogy mert a bajban jön a Nato és az sem hogy lepippantjuk Putyint meg a Hiszi a piszi csing-et (Micimackó) ezért úgysem fenyeget senki és az sem, hogy kis ország vagyunk. Az mbt-nél még mindig úgy tudom, hogy lesz párduc...arra gondolok hogy az a stratégia, hogy amíg nincs hazai gyártás(ra pénz) addig kell minden fegyvernemből (a világűrtől a rakétatüzérségig) egy minimális "váz" vagy egy alap amire és amelyekkel mehet a ki és átképzése a magyar haderőnek. A "kis ország" az hülye elképzelés (lásd izraelt) pont hogy ez miatt és a Trianon után nehezen védhető terület miatt volna nagyobb szükség az ütőképesebb hadseregre. A pénzhiány az gáz de ami még rosszabb, hogy bár én is úgy gondoltam (MIATTATOK) az elmúlt években hogy nagy a vizfej a honvédsegnél és fiatalitani kell, de erre ezt is sikeresen elb.szták a fizetést meg nem lehet jó marketinggel (amúgy nem jó) kiváltani.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 490
8 063
113
Nem értem milyen logika mentén megy ez a nagyon kis mennyiség mindenből...az nem támasztja alá, hogy mert a bajban jön a Nato és az sem hogy lepippantjuk Putyint meg a Hiszi a piszi csing-et (Micimackó) ezért úgysem fenyeget senki és az sem, hogy kis ország vagyunk. Az mbt-nél még mindig úgy tudom, hogy lesz párduc...arra gondolok hogy az a stratégia, hogy amíg nincs hazai gyártás(ra pénz) addig kell minden fegyvernemből (a világűrtől a rakétatüzérségig) egy minimális "váz" vagy egy alap amire és amelyekkel mehet a ki és átképzése a magyar haderőnek. A "kis ország" az hülye elképzelés (lásd izraelt) pont hogy ez miatt és a Trianon után nehezen védhető terület miatt volna nagyobb szükség az ütőképesebb hadseregre. A pénzhiány az gáz de ami még rosszabb, hogy bár én is úgy gondoltam (MIATTATOK) az elmúlt években hogy nagy a vizfej a honvédsegnél és fiatalitani kell, de erre ezt is sikeresen elb.szták a fizetést meg nem lehet jó marketinggel (amúgy nem jó) kiváltani.
Volna rá pénz, ha akarnák.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 676
14 005
113
Ahány statisztika, annyi szám.
Ha jól értem a tweetet, olyasmit magyaráz, hogy látható a különbség az ukránokkal szomszédos és nem szomszédos országok védelmi költése között...?
Mondjuk Slowacja nincs is a grafikan, csak Slovensko meg Slovinsko, azt nem értem, szoval ritka szarul sikerült az egész tweet, de a lényege igaz.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 935
72 736
113
Hàt ugye voltunk pàran ellenerô ezen tendenciàkkal szemben, de sajnos úgy sem lett a szükséges vàz megteremtve, hogy itt volt maga a beszerzés és olvasott. Képességek hiànyoznak még mindig ezàltal és emiatt amikor lesz talàn, az lesz a nulla pontjuk. Àtmeneti erôt sem hoztak létre félmodern-modernizàlható-modernizàlt eszközökbôl, így a kisalegység szintû harcàszati képzés ténylegesen csak a kellô mennyieségû új eszközzel lesz kivitelezhetô, jelenleg ez sem érte el a nulla pontjàt. Sôt késik. A tüzérség halad(t) és jelenleg meg is àllt egy szinten ami igen tisztességes, csak mindannyian tudjuk, hogy kevés ez is. Àllítàsuk szerint a teljes gazdasàg-politikum-haderô szinten a hírszerzés benézte a készülô helyzetet. Tulajdonképpen minden le lett vezetve, hogy miért kellett volna, miért lesz szar most. És most itt a gazdasagi szankciók kora, a kapacitàshiànyok kora, az elérhetetlenné vàló raktàkészletek kora. Na meg a legfôbb teremtményük, a hazafiatlan emberek kora. És ahogy a technikai beszerzéssel simàn szerencsejàtszottak, úgy most a minimum technika mellé vàrt àltaluk is teremtett hazafiatlan emberekben csak úgy majd felbuzduló hazafiassàggal ugyanezt teszik. Majd lesz valami, de kôtjük a kétszàzalékot, mi kôtjük.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 335
43 600
113
Elképesztő, hogy ilyen sok pénzből ilyen kevés megy.
A magyar költségvetés annyira "gránit szilárdságú", mint az alkotmányunk: semennyire!
Jól hangzik a jövőre a több mint 4 mrd EUR-nyi védelmi költségvetésünk, de aztán lehet hogy nem lesz annyi amit tényleg erre költünk.
Árfolyam is változhat, infláció van, a gyártók is csúsznak...meg közben lehet hogy egy rendelettel másba tolják a pénzt.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 335
43 600
113
Lehet hogy volt, már de itt egy érdekes promó videó a honvédség új infókomm rendszeréről: E-LynX az ELBIT-től.
Ez lesz a HM infókomm alapértelmezett rendszere minden harcjárművön és katonán...

Rugalmas és erősen zavarvédett, egyszerre tud képet, hangot és adatot küldeni. elvileg képes folyamatosan hely adatokat küldeni hogy a parancsnokság is lássa hol vannak a saját erők ("nyomkövető").
Látok abban kockázatot, hogy mi van ha az ellenség is szerez (zsákmányol) egy ilyen eszközt, de feltételezem erre is van megoldás...
Naponta változó hozzáférési jelszó?

• Tetszik
Reactions: Loken and Anti

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 056
15 185
113
Lehet hogy volt, már de itt egy érdekes promó videó a honvédség új infókomm rendszeréről: E-LynX az ELBIT-től.
Ez lesz a HM infókomm alapértelmezett rendszere minden harcjárművön és katonán...

Rugalmas és erősen zavarvédett, egyszerre tud képet, hangot és adatot küldeni. elvileg képes folyamatosan hely adatokat küldeni hogy a parancsnokság is lássa hol vannak a saját erők ("nyomkövető").
Látok abban kockázatot, hogy mi van ha az ellenség is szerez (zsákmányol) egy ilyen eszközt, de feltételezem erre is van megoldás...
Távolról akvivált önmegsemmisítés (én legalábbus azt csinalnám).

• Tetszik
Reactions: fip7

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 335
43 600
113
Távolról akvivált önmegsemmisítés (én legalábbus azt csinalnám).
és honnan tudod, hogy zsákmány lett egy rádiód?
lehet hogy véletlen saját eszközt és katonát "önsemmisítesz meg".

Ennél talán egyszerűbb a hozzáférési kódok cseréje, bár elég macerás lehet pár naponta minden egységhez eljuttatni az aktuális kódokat. Mivel az egész rádió szoftver alapú (SDR), így feltörhetőnek tűnik, ha valaki fizikailag is hozzáfér egy ilyen készülékhez...
Ha valaki tudja, hogy szokták ezt elvben csinálni, akkor árulja már el - persze titoksértés nélkül! :)

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 676
14 005
113

Ez a SDN meg SDR korában régen nem akkora probléma.