Ez sztem ilyen általános közhely. A társadalmat nem butítják, hanem ilyen. Sőt mondok durvábbat. Sosem volt még ilyen jól informált a világban mint most. Ennyi információ még sosem ömlött rá. Mert régebben mi volt? A nagy hírtelevíziók és újságok elmondták, hogy mi a valóság és azt elfogadták. Ma tudsz válogatni, minden eseményről több oldalról kapod az információt. Gáza. AlJazeera vs, CNN. Régen csak a CNN volt.Ha tudatosan és módszeresen hülyíted a társadalmat sosem fog felőni. Ez igaz itt is és ott is.
Nem találni kell, hanem dolgozni, hogy elérjük.
Most is van nehézség, mert a túl sok infó, sem infó. De most van esélyed válogatni.
Ettől függetlenül jó kérdés, hogy a társadalom minden kérdésben képes dönteni, vagy csak a saját kárán tanulná ezt meg. Alapvetően nekem tetszik a svájci modell, hogy havonta népszavaznak Ott sem mindenről.
De pl. haderőfejlesztésről lehet szavazni.
Vadászgép beszerzés. Döntött anno a svájci kormány, a parlament nyert a Gripen E. Majd a nép népszavazáson leszavazta.
Eltelt 5 év újra vegigpörgött újra a tender, nyert az F-35. A kormány és a parlament is jóváhagyta. De most újra várjuk a népszavazást. Mi van ha újra leszavazzák???
Ettől függetlenül Magyarországon az európai átlagnál jóval kevesebb információ van a haderőfejlesztésről, nincsenek nyilvános tenderek. Ez utóbbi sztem faszság, tipikus parasztvakítás a népnek, rengeteg ellentmondással. Lásd cseh tenderek. Ahol sem a beszerzési összeg, sem a szerződési feltételek nem egyeznek a tendereken jóváhagyott feltételekkel, rengeteg jogi problémát, támadási felületet okozva.
Viszont ami most van, nulla infó, nem tartozik a népre címszó sem jó. ( nem azért mert minden aiz adófizetők pénzéből van, mert az bullshit. Nem minden onnan van, ráadásul a társadalom fele inkább visz, mint hoz a költségvetésnek, amit a vállalati adók, vámok stb. és állami cégek bevételei pótolnak ki )
Sokkal szimpatikusabb volt a Maróth módszer. Nem a mainstreamben, hanem célzottan a közönségnek volt tájékoztatás, ha nem is teljes körű. De alapvetően nem tartom kardinális kérdésnek, amíg halad a projekt.