A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 275
68 227
113
Elmenekülnenek külföldre. Amúgy sokan dolgoznak meg halasztanak meg stb nyáron. Érettségi meg fosuli közé kell tenni ,kötelező jelleggel lányoknak is úgy 10 hónap kb , Juli elejétől április végéig. Aki még potvizsgazik az később vonul így legalább or mindig lenne benn. Kötelezően ha nem rokkant az illető. Majd lefogyni.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 446
23 610
113
Te hol olvasol ilyen szterotíp hülye városi legendákat? Komolyan érdekelne... Falúdzsa ostromáról anno Cifu és más is tett be hosszabb anyagot. Egészen másról szült a történtet...

Már nem emlékszem, de valószínűleg a szerző terepen manőverező nagysebességú mozgásra számolhatta a 150 km-t.
A falúdzsai részéről a Discovery csatornán volt egy dokumentumfilm, ott mondták. Mondjuk ettől még nem biztos hogy igaz :)
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 427
7 987
113
Elmenekülnenek külföldre. Amúgy sokan dolgoznak meg halasztanak meg stb nyáron. Érettségi meg fosuli közé kell tenni ,kötelező jelleggel lányoknak is úgy 10 hónap kb , Juli elejétől április végéig. Aki még potvizsgazik az később vonul így legalább or mindig lenne benn. Kötelezően ha nem rokkant az illető. Majd lefogyni.
Á ez túl drasztikus. Elég lenne nekik az a másfél két hónap is. Egyébként se lenne akkora kapacitás laktanyákban hogy ez megvalósoljon.
 
R

rejsz felügyelő

Guest
A nyugati doktrína az vèdi a katona èpsègèt amenyire csak lehet, a ruszki meg küldi megdögleni.

Ez régen tényleg így volt, bár megjegyzem a BMP-3 páncélvédettsége egyáltalán nem rossz. Elölről a 30mm-es lövedékeknek ellenáll. Igaz ennek az ára a gyengébb oldalpáncél, ha jól emlékszem 12,7 a max, amikor jellemzőbb a 14,5 elleni védelem az IFV kategóriában. A fegyverzete meg elég overkill a többihez képest.

Az új harcjárműveikben viszont a személyzet védelme különösen fontos, lásd: Armata alvázú cuccok, de a Kurganyec sem papír.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo
M

molnibalage

Guest
A BMP vèdettsège meg a hulladèk kategória minden èrtelemben. Más doktrína alapján kèszült, totál tömeghadsereg alapján.
A BMP-1 védelme a korszakban lealázta az összes PSZH-ét és olyan löveg volt rajta - még, ha pontatlan is - amivel az összes másodvonalas hk kinyírható volt szemből is, a 73 mm-es HEAT-tel a Leo1, Centurion és AMX-30 is kilőhető volt Amikor ATGM került rá, akkor még a Chieftain korai változatára is halálos veszélyt jelentett. A Konkursszal még a Leo2-re és az alap M1-re is.

Szovjet doktrína a mennyisèg a tűzerő a minősèg és vèdelem rovására.
Ez is téveszme, akkor a T-72 maradt volna 105 vagy 115 mm-es lövegnél és nem kapott volna 125-öset... A szovjet hk-k páncélvédelme az M1IP és a Leo2A1 megjelenésésig mindig felülmúlta a nyugati hk-ét, de min. azzal egyenértékű volt.

A szovjetek leszarták ha a BMP t egy nehèzgèppuskàval kijukasztjàk mert 4 szer annyi volt mint nyugati ifv.
Ebben is kételkedek, de javaslok egy kis matekot, én felvázolom a keleti oldal elméleti plafonját, aztán kérlek, hogy dolgozz te is és számold a nyugatit. A szovjet mintájú gl. hadosztályhoz az FM 100-2-3-at lehet segítséget hívni, de összefoglalom.

A gl. hadosztályban 4 db ezred volt, amiből 1 db hk. 3 db gl. ezred. 1 db gl. ezred volt BMP-s, 2 db BTR-es. Ez ezredben volt 3 zl. azokban 30-40 db BTR vagy BMP. Tehát egy gl. ho-ban legfeljebb cirka 120 db BMP lehetett. A teljes Vsz elsővonalas (szovjet + VSz országok) hadereje kb. 3 front volt, ami 2+2+3 hadereg volt, hadseregenként 5 db ho. + 1 db tartalék hk. ho-val, aminek nem volt tudtommal sem APC-je sem BMP-je.

Volt gl. és hk. hadsereg is, a gl. hadseregben volt 4 db gl. ho. és 1 db hk ho.

Tehát idealizált esetben ez legfeljebb 7*5 = 35 + 7*1 ho. volt, amiből a tartalék hk. ho.-nak nem volt BMP-je és a 35-ből min -7-nek. 28*120 = 3360.

Figyelem, ez erősen idealizált szám, mert a VSz tagországok ho-inál legfeljebb az elit (VSz és nem szovjet szemmel nézve) 2-3 db hadosztálya volt teljesen feltölteve... Itthon a 15. nyíregyházi ho-nak már PSzH sem jutott, ezért gépkocsizó és nem gépesített lövészek voltak. Akkor lenne ennyi, ha mindden hadosztály szovjet minta szerint fullra rendelkezne mindennel, ami rohadtul nem volt igaz, a HT. összefoglalóban látod majd.

Ez egy elemzés 1979-ből.
https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/DOC_0005517771.pdf

A nyugati számolást meghagyom neked, hogy szoktassalak a színvonalas és gondolkodó kommenetlésre röhejes sztereotípiák erőltetése helyett...

A papír BMP re rábasztak egy nagy űrmèretű ágyùt azt indulàs előre.
Az az ágyú megdöbbentően hatékony volt pc. átütés terén. Egyébként meg ATGM-et is. Megjegyzetm a harckocsizók és egyes vezetők utálták a BMP-t, mert a BMP-1 Maljutkával és a BMP-2 Konkursszal kb. annyiba kerültek, mint az akkori korszak csúcs T-72 variánsa, csak éppen támogató tűzerejük kisebb volt, pc. meg semmi egy hk.-hoz képest. És ez sokaknak nem tetszett a kétéltű IFV egyéb rugalmassága ellenére is. Elvben tudott olyan szovjet gl. ezred, hogy Sztrela-1/10-zel és Oszával menetből úszva küzdöttek le folyóvizes akadályt. Rendelkeztek MANPAD és SHORAD-dal is úgy, hogy bármilyne hk. kilőhető volt velük, pct. képessége RGP-7-től az SZPG HSN és ATGM-ig terjedt. Kérszemszépen nem viccből hívták összhaderőnemi hadiselésnek...

A nyugati doktrína az vèdi a katona èpsègèt amenyire csak lehet, a ruszki meg küldi megdögleni.
Javaslom az 50-es és 60-as évek európai hk-inak "péncéljának" mélyreható elemzését. Olyan szinten remélytelennek gondolgták az akkori tech. szinte mellett a páncélt, hogy lényegében a gépágyú és gyorstüzelő kiskaliberű ágyús ellen védték a hk-kat, a korao Leo1-et és az AMX-30-at is.

A csehek is élből zàrták ki a BMP modernizaciot.egy nyugati IFV minimáál páncèlzattal is több vèdelmet nyujt mint a BMP teljes harci diszben.
A BMP-1-et lehet. A BMP-3 meg a '80-as évek végén erős túzlással egyes képességeket nézve földöntúli csoda volt nyugati szemmel. Az ATGM-mel bármilyen nyugati hk-t képes volt kilőni és asszem mozgás közben is használható volt, stabilizált volt. A simacsövű löveg király fire support volt és a gépágyúval is lehetett bontani és kis távolságon helikopter ellen is megfelelt. Páncélvédelme körkörösen 12.7 gpk. ellen jó volt, szemből a 20 mm-ert meg sem érezte. És mindezt úgy, hogy úszott...

Lehet, hogy az orosz elektronika hiányosságal küzödött, de olyan szárazföldi harárműveket raktak össze, hogy a '80-as éveke elejéig a nyugat elég csúnyán le volt lépve, az Leo2/M1 kezde a fordulatot hozni és a korszerűbb M2 Bradley.

Szerintem qrva gyorsan felejtsük el a ruszki technikàt.
Ez általánosságban monda képességeket nézve orbitális hülyeség. A mai orosz mintájú csapatlégvédelem olyan teljes feltöltés esetén, hogy középhatalmak légierőt teszi félig zárójelbe vagy állítja szinte lehetetlen kihívások elé. Kurvadrága? Igen. Brutális képességeik vannak. Igen. A HT összefoglalóban majd meglátod.

Az oroszok közel sem tökkelütött hülyék sokszor, csak az ipari és anyagi forrásaik korlátosak, ami a harceszközök elterjedtségének szab gátat. Ezért van az, hogy 2017-ben is az Moszkva melletti elit ho. felszerelése az, amit a '90-es évek végi átfegyverzésekre álmondtak meg. Ami akkor durva is lett volna. Csak ma 2017 és nem 1997 van...

Ne haragudj, de nem ez az első kommented, ahol azt látom, hogy csak sztereotípiákban tudsz godolkodni számok, tényleg és/vagy modellek helyett...
 

erdifefe1

Active Member
2016. január 13.
246
220
43
erdifefe1

Nem az alapjármű 40 éves, hanem a legutoljára legyártott jármű is már 42 éves. Jobb híján többször modernizálták őket a németek, de a járművek akkor is 40 évesek elmúltak. Szó szerint!

"A BMP vèdettsège meg a hulladèk kategória minden èrtelemben."

Szemmel láthatóan fogalmad sincs a BMP-k páncélozottságáról.
A BMP-1 az első IFV volt, így nem meglepő ha később készült társai jobban védettek nála.
A BMP-1 páncélzata alapvetően nehéz géppuskák ellen készült, lévén akkoriban ez jelentette a fő fenyegetést.
Például a test felső páncélzata csak 7 mm vastag, ellenben 80 fokos döntése van a derékszöghöz képest így 40 mm-s relatív vastagsága van. Ez még a mai legmodernebb 12.7 mm-s lőszerek ellen is bőven elég, de itt a 60's évekről beszélünk.

A Marder a BMP-1 után jött, majdnem 10 évvel később, más elgondolás alapján, ez már védve volt szemből a 20 mm-s gépágyúkkal szemben. Csak épp több, mint kétszer olyan nehéz volt , mint a BMP-1...

Ez után jött a BMP-2 1980-ban.
A BMP-2-nek ugyan ezen frontpáncélja már 19 mm vastag, nagyjából ugyan ilyen szögben. Ez 100+ mm-s páncélvastagságnak felel meg, 0 fokos (vízszintes) becsapódási szög esetén. Ez minden ma létező 20 mm-s gépágyú ellen elegendő, akár 0 méteres távolságból is. De a 25 mm-s gépágyúk ellen is védelmet nyújt már nagyobb távolságokról. (A 80's években szinte bármely távolságból)
Hozzátenném, hogy a Marder még mindig kétszer nehezebb, mint a BMP-2-ő, tűzerőben pedig messze elmarad tőle.

A BMP-3 1987-óta létezik, a 90"s évek óta gyártják.
Ezen jármű páncélzata alapból megfogja a 2A42-ből 300 méternél távolabbról kilőtt pct. lövedékeket is. A legvastagabb helyen összetett kompozit páncélzata van amely 82 mm vastag.... (10+12+60)
E mellet 360 fokban 12.7 mm-s pct. lőszer rezisztens ha a lövedék 100 méternél messzebbről érkezik. Kiegészítő páncélzattal 0 méterről is.
Ugyanúgy 500-660 LE , mint a legerősebb Marder és a tűzereje fényévekkel nagyobb, mégis csak 18.7 tonna a súlya, ellenben a Marder-ből az a változat amely szemből 30 mm-s gpu. rezisztens közel 38 tonna.....

Gondoltam leírom azt, hogy mennyire "papír" a BMP-k védelme. :cool:


Az extra súly az egy IFV nél előny nempedig hátrány. Extra súly = extra védelem.Végeredményben pedig a Mardert vagy Bradley-t vagy bármely más IFV-t jobban fellehet páncélozni mint a BMP-t.Ergo extra védelem.Nah de erről ne nyissunk hitvitát.
Az egész eszmecsere lényege hogy költséghatékonyan miként tudnánk beszerezni egy modern-modernizált IFV-t.A szóba jöhető verziók a Marder,Bradley vagy BMP-2.
Vagy majd dicső vezetésünk valami használt kerekest fog IFV ként használni a nehézdandárban...
Elméletileg még modernizált BMP-2 is QRVA nagy előrelépés a jelenlegi Lófasz se nincsen hez képest..... Szóval ha ebből valamely NATO tag által levedlett BMP2 lesz hát sírni akkor sem fogunk.Majd örülünk neki hogy visszatért....ÉS használva,megteremtődik megint a képesség lassacskán és megteremtődik a lehetősége annak hogy a későbbiekben ha már van megfelelő képzett személyzet akkor egy modernebb IFV re lehet cserélni.
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
925
251
63
A fiatalabbak már nem voltak katonák. Emlékszem nekem se volt nagy kedvem hozzá mikor besoroztak. Aztán a végére megjött a kedvem hozzá.
Már nem is tudom hanyadik hozzászólás, hogy a fiatalabbak nem voltak katonák. De voltak nem is kevesen. Például én 2007-től voltam szerződéses pár évig. Akkor 19 évesen kezdtem csak elegem lett az egészből. Nem hosszabítottam szerződést. Laktanyaparancsnoknak elbeszélgetéskor elmondtam miért döntöttem úgy ahogy (nézett az öreg rendesen). Most, hogy az idő megszépítette az emlékeket elgondolkodtam, hogy hátha hasznomat venné a rendszer, de ahogy látom minden a régi (egy rossz vicc az egész).
 

erdifefe1

Active Member
2016. január 13.
246
220
43
Nem tudom mennyire kell hasonlítani a Marder 1A5 harcjárművet, a BMP-3 harcjárművel esetünkben ? Mert a BMP-3 nem hinném hogy lesz, pontosabban arra reális esélyt nem látok. Ami a német vasat illeti, a legújabb felújítás esetén, már csak a páncéltest maradt lényegében, az eredetileg gyártott eszközből. Elvileg egy majdnem teljesen új járművet kapnánk szinte. Légkondi, IED elleni védelem, stb., már benne van. A fő fegyvert valóban kellene 30 mm-es gépágyúra cserélni, Viszont egy nagyobb tétel esetén, lehet a gyártó, maga elvégezné számunkra ezt a módosítást.

Kb erre gondoltam énis.Ettől ésszerűbb használhatóbb dolgot elképzelni nemtudnék.Még a Bradley USA bol.Esetleg.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
M

molnibalage

Guest
Az extra súly az egy IFV nél előny nempedig hátrány. Extra súly = extra védelem.Végeredményben pedig a Mardert vagy Bradley-t vagy bármely más IFV-t jobban fellehet páncélozni mint a BMP-t.Ergo extra védelem.Nah de erről ne nyissunk hitvitát.
Az egész eszmecsere lényege hogy költséghatékonyan miként tudnánk beszerezni egy modern-modernizált IFV-t.A szóba jöhető verziók a Marder,Bradley vagy BMP-2.
Vagy majd dicső vezetésünk valami használt kerekest fog IFV ként használni a nehézdandárban...
Elméletileg még modernizált BMP-2 is QRVA nagy előrelépés a jelenlegi Lófasz se nincsen hez képest..... Szóval ha ebből valamely NATO tag által levedlett BMP2 lesz hát sírni akkor sem fogunk.Majd örülünk neki hogy visszatért....ÉS használva,megteremtődik megint a képesség lassacskán és megteremtődik a lehetősége annak hogy a későbbiekben ha már van megfelelő képzett személyzet akkor egy modernebb IFV re lehet cserélni.
Juj... Az első M1 változat kétszer nehezebb volgt cirka a BMP-1-nél, páncélvédelme alig volt jobb és úszni sem tudott...
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg and fip7

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 427
7 987
113
100-150 db IFV hez mennyi kezelőszemélyzetre lenne szükség? Beleértve mindent. Sofőrt,"parancsnok-lövész" karbantartók: szerelők,technikusok stb? Mert jelenleg legalábbis nem a létszám a legnagyobb gond? Ha ebből indulunk ki akkor részben érthető az APC felé a húzás a HM részéről. Abban legalább van némi tapasztalatunk + személyzetünk hozzá. Az más kérdés hogy milyen feladatkörre lesznek alkalmasak.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

erdifefe1

Active Member
2016. január 13.
246
220
43
A BMP-1 védelme a korszakban lealázta az összes PSZH-ét és olyan löveg volt rajta - még, ha pontatlan is - amivel az összes másodvonalas hk kinyírható volt szemből is, a 73 mm-es HEAT-tel a Leo1, Centurion és AMX-30 is kilőhető volt Amikor ATGM került rá, akkor még a Chieftain korai változatára is halálos veszélyt jelentett. A Konkursszal még a Leo2-re és az alap M1-re is.


Ez is téveszme, akkor a T-72 maradt volna 105 vagy 115 mm-es lövegnél és nem kapott volna 125-öset... A szovjet hk-k páncélvédelme az M1IP és a Leo2A1 megjelenésésig mindig felülmúlta a nyugati hk-ét, de min. azzal egyenértékű volt.


Ebben is kételkedek, de javaslok egy kis matekot, én felvázolom a keleti oldal elméleti plafonját, aztán kérlek, hogy dolgozz te is és számold a nyugatit. A szovjet mintájú gl. hadosztályhoz az FM 100-2-3-at lehet segítséget hívni, de összefoglalom.

A gl. hadosztályban 4 db ezred volt, amiből 1 db hk. 3 db gl. ezred. 1 db gl. ezred volt BMP-s, 2 db BTR-es. Ez ezredben volt 3 zl. azokban 30-40 db BTR vagy BMP. Tehát egy gl. ho-ban legfeljebb cirka 120 db BMP lehetett. A teljes Vsz elsővonalas (szovjet + VSz országok) hadereje kb. 3 front volt, ami 2+2+3 hadereg volt, hadseregenként 5 db ho. + 1 db tartalék hk. ho-val, aminek nem volt tudtommal sem APC-je sem BMP-je.

Volt gl. és hk. hadsereg is, a gl. hadseregben volt 4 db gl. ho. és 1 db hk ho.

Tehát idealizált esetben ez legfeljebb 7*5 = 35 + 7*1 ho. volt, amiből a tartalék hk. ho.-nak nem volt BMP-je és a 35-ből min -7-nek. 28*120 = 3360.

Figyelem, ez erősen idealizált szám, mert a VSz tagországok ho-inál legfeljebb az elit (VSz és nem szovjet szemmel nézve) 2-3 db hadosztálya volt teljesen feltölteve... Itthon a 15. nyíregyházi ho-nak már PSzH sem jutott, ezért gépkocsizó és nem gépesített lövészek voltak. Akkor lenne ennyi, ha mindden hadosztály szovjet minta szerint fullra rendelkezne mindennel, ami rohadtul nem volt igaz, a HT. összefoglalóban látod majd.

Ez egy elemzés 1979-ből.
https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/DOC_0005517771.pdf

A nyugati számolást meghagyom neked, hogy szoktassalak a színvonalas és gondolkodó kommenetlésre röhejes sztereotípiák erőltetése helyett...


Az az ágyú megdöbbentően hatékony volt pc. átütés terén. Egyébként meg ATGM-et is. Megjegyzetm a harckocsizók és egyes vezetők utálták a BMP-t, mert a BMP-1 Maljutkával és a BMP-2 Konkursszal kb. annyiba kerültek, mint az akkori korszak csúcs T-72 variánsa, csak éppen támogató tűzerejük kisebb volt, pc. meg semmi egy hk.-hoz képest. És ez sokaknak nem tetszett a kétéltű IFV egyéb rugalmassága ellenére is. Elvben tudott olyan szovjet gl. ezred, hogy Sztrela-1/10-zel és Oszával menetből úszva küzdöttek le folyóvizes akadályt. Rendelkeztek MANPAD és SHORAD-dal is úgy, hogy bármilyne hk. kilőhető volt velük, pct. képessége RGP-7-től az SZPG HSN és ATGM-ig terjedt. Kérszemszépen nem viccből hívták összhaderőnemi hadiselésnek...


Javaslom az 50-es és 60-as évek európai hk-inak "péncéljának" mélyreható elemzését. Olyan szinten remélytelennek gondolgták az akkori tech. szinte mellett a páncélt, hogy lényegében a gépágyú és gyorstüzelő kiskaliberű ágyús ellen védték a hk-kat, a korao Leo1-et és az AMX-30-at is.


A BMP-1-et lehet. A BMP-3 meg a '80-as évek végén erős túzlással egyes képességeket nézve földöntúli csoda volt nyugati szemmel. Az ATGM-mel bármilyen nyugati hk-t képes volt kilőni és asszem mozgás közben is használható volt, stabilizált volt. A simacsövű löveg király fire support volt és a gépágyúval is lehetett bontani és kis távolságon helikopter ellen is megfelelt. Páncélvédelme körkörösen 12.7 gpk. ellen jó volt, szemből a 20 mm-ert meg sem érezte. És mindezt úgy, hogy úszott...

Lehet, hogy az orosz elektronika hiányosságal küzödött, de olyan szárazföldi harárműveket raktak össze, hogy a '80-as éveke elejéig a nyugat elég csúnyán le volt lépve, az Leo2/M1 kezde a fordulatot hozni és a korszerűbb M2 Bradley.


Ez általánosságban monda képességeket nézve orbitális hülyeség. A mai orosz mintájú csapatlégvédelem olyan teljes feltöltés esetén, hogy középhatalmak légierőt teszi félig zárójelbe vagy állítja szinte lehetetlen kihívások elé. Kurvadrága? Igen. Brutális képességeik vannak. Igen. A HT összefoglalóban majd meglátod.

Az oroszok közel sem tökkelütött hülyék sokszor, csak az ipari és anyagi forrásaik korlátosak, ami a harceszközök elterjedtségének szab gátat. Ezért van az, hogy 2017-ben is az Moszkva melletti elit ho. felszerelése az, amit a '90-es évek végi átfegyverzésekre álmondtak meg. Ami akkor durva is lett volna. Csak ma 2017 és nem 1997 van...

Ne haragudj, de nem ez az első kommented, ahol azt látom, hogy csak sztereotípiákban tudsz godolkodni számok, tényleg és/vagy modellek helyett...


Molni ez mind szép és jól hangzik de mindent amit leírtál az az hogy mi volt 1960-1980 között.2017 van...Az hogy milyen volt egy BMP 1970 ben hát az 1970 ben volt.Meg az akkori harckocsik is 1970 ben voltak.Arról beszéljünk amiről én beszélek,hogy az akkori technika az mit ér manapság 2017 ben...
Nemnézem le egyáltalán az orosz technikát,sőt.Szóba került itt orosz légvédelem meg egyebek,a modern orosz technika az nyugati szemmel mérve is csúcs.
Egy másik kommentemben írtam hogy ha a végén BMP2-t szerzünk esetleg be,azis qrva nagy előrelépés lesz a jelenlegi semmihez képest.És adhat egy alapot a jövöbeni modernebb nehézdandár képességek megteremtéséhez...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 275
68 227
113
100-150 db IFV hez mennyi kezelőszemélyzetre lenne szükség? Beleértve mindent. Sofőrt,"parancsnok-lövész" karbantartók: szerelők,technikusok stb? Mert jelenleg legalábbis nem a létszám a legnagyobb gond? Ha ebből indulunk ki akkor részben érthető az APC felé a húzás a HM részéről. Abban legalább van némi tapasztalatunk + személyzetünk hozzá. Az más kérdés hogy milyen feladatkörre lesznek alkalmasak.
Ezt nem igazán értem. Mihez van tapasztalatunk?
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 875
113
A BMP-1 védelme a korszakban lealázta az összes PSZH-ét és olyan löveg volt rajta - még, ha pontatlan is - amivel az összes másodvonalas hk kinyírható volt szemből is, a 73 mm-es HEAT-tel a Leo1, Centurion és AMX-30 is kilőhető volt Amikor ATGM került rá, akkor még a Chieftain korai változatára is halálos veszélyt jelentett. A Konkursszal még a Leo2-re és az alap M1-re is.

https://thesovietarmourblog.blogspot.hu/2017/03/field-disassembly-bmp-1.html?view=classic
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 275
68 227
113
8x8 as üzemeltetéséhez. (BTR-80 as kategória)
Aha, szóval akkor ne vegyünk semmit mert nincs hozzá gyakorlatunk vagy mi? Szerinted korábban az a btr pilóta,lövész,javító,pk, nem véletlenül bmp-n volt beosztva pl Tatán? Ilyen alapon a középkorban ne használjunk tuzfegyvert mert csak az ijjhoz értünk?
 
  • Tetszik
Reactions: danielblack

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
Azert egy harcra tervezett harckocsit es egy szallitasra ES harcra tervezett IFV t ne keverjunk ossze. Persze lehetnek szerencses korulmenyek de alapvetoen a hk. mindent visz.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and zsolti