A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Azzal pont nincs bajom. :D
Bár most, hogy mondod.
4x4: Iveco LMV (kb az összes elképzelhető kiszerelésben)
ATGM hordozó Patria AMV 6x6 Spike NLOS-al.
8x8 Patria AMV XP. 30mm gépágyú spike LR (ha úgy van legyen 35mm)
Láncos: KF41 Heavy Lynx Spike LR-el és 35mm -es gépágyúval.
Teherautó: Rába H sorozat jóval erősebb motorokkal.

A Patriakkal szivbol egyetertek, viszont semmikeppen sem kellene Lynx kiserleti nyulakka valnunk, plane ugy, hogy fizetunk erte...
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Majd kérdezzük meg róla azokat a katonákat is akik egy kicsit magasabbak il + felszereléssel vannak bemálházva benne. Lehet hogy komoly cucc a Puma. De mit ér IFV ént ha a katonák hering módjára ülnének benne. El tudom képzelni azt a jó anya...ást egy átlagostól kicsit magasabb vagy zömökebb alkatú katonától. Ráadásul a nem megfelelő testhelyzet miatt előbb vagy utóbb jönne a görcs is a végtagokba.
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram
M

molnibalage

Guest
Ott, ahol számbaveszik, hogy az erkölcsös norvégok milyen szutyok rendszereknek adtak el cuccost!

pp. 16-68! Szép kis listája a diktatúráknak, vallási fanatizmustól sújtott brutális erőszakra épülő tradícionális monarchiáknak és mindenféle szutyok rendszernek, ami össze sem hasonlítható a működő és e tekintetben makulátlan magyar demokráciával! A norvégok egy szutykos aljanép, ha problémájuk van velünk!
Azért megnézném, hogy Mo. milyen közel-keleti országokkal üzletel. Ja, hogy a MOL Irakban is jelen volt.
Igen bő kézzel osztogatod a jelzőket...
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Már annyiszor lett itt emlegetve hogy még a végén fel is fog tűnni pl a horvátoknál :D Az izraeliek biztosan bepróbálkoztak a sikertelen F-16 ok eladása után.
Próbálkozni azt lehet, de Trump Samu bácsi ugyanúgy meg tudja torpedózni mert a Kfir-ben ugye amerikai hajtómű van ...
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
K

kamm

Guest
Azért megnézném, hogy Mo. milyen közel-keleti országokkal üzletel. Ja, hogy a MOL Irakban is jelen volt.
Igen bő kézzel osztogatod a jelzőket...

Barkivel, konkretan. Tiz ezustert barkinek barmit eladunk: kinaiaknak, szaudiaknak, nem mellesleg evtizedeken at volt rengeteg partnere es uzlete a magyar iparnak a Kozel-keleti arab orszagokban meg Afrikaban, a leggazosabb, hibbant rendszereket (pl Libia) is belertve.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
A norvégok egy szutykos aljanép, ha problémájuk van velünk!
Mert mi vagyunk a bölcsek kövének birtokában, és mindenről el tudjuk dönteni, hogy jó, avagy rossz dolog az.
" Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! Amilyen ítélettel ítélkeztek, olyannal fognak fölöttetek is ítélkezni, és amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek majd nektek is."
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Egyébként mit torpedózzon meg rajta? A 40+ éves hajtóműveket? Mert akkor elég ..................
Az izraeli F-16 üzletet sem holmi "titokvédelem" miatt lőtte ki, hanem hogy tessék csak bátran az USA-tól venni vadászgépet ... szóval ilyen alapon bármilyen üzletet letilthat amiben van USA-részrendszer, de nem az USA-tól akarják megvenni!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Konkrétan jobban jár, ha ránktukmálja a saját rendszerét ami még drágább is.
Azt már a lengyelekre sem tudta rámelegíteni, pedig a polákok gyakorlatilag mindent megvesznek, amin csillagos sávos lobogó van, meg az orruk alá tolják.
Ehhez képest vettek fejlesztett izraeli "Patriot"-ot, és nagggyon jól jártak...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Sot, konkretan azt hangsulyoztak mostanaban, hogy 2026 helyett mar 2022-24 kozott elerhetjuk (ne kerdezd, hol olvastam.)
Igen ez nekem is megvan. Az az igazság, hogy a kormány alapvetően a GDP 0,1%-os emelést ígérte be. Ez bele is kerül a mindenkori honvédelmi költségvetésbe, viszont a "helyzettől" függően a hozzácsapott "ajándék" pénz az ami komolyat tud dobni a beszerzésre szánt kereten.
Ha beüt egy komolyabb baki a gazdasági életbe, akkor max. nem adják azt hozzá, de a vállalt 2% így is úgy is összejön 2016-ra...
 

XYZ86

Member
2018. március 28.
52
78
18
A honvédség megmutatta a régi és az új eszközeit
sok fotóval

https://totalcar.hu/magazin/2019/05...e=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
"A török NMS cég MRAP-ja és a LAVTP-je. Ezeken magyar felségjel volt látható, de egyelőre az MH nem rendelt belőlük"
Nem hiszem hogy a nagytudású "független" indexes ezt konkrétan tudja, hogy rendeltünk-e vagy sem. Szerintem csak úgy leírta. A MAN vontatóhoz is oda írta hogy néhány napja érkeztek. http://www.tataidandar.hu/2017/02/01/uj-vontato-eszkozzel-bovult-a-magyar-honvedseg/ 2017-ben már érkeztek ilyenek a Tatai dandárhoz. Abszolút nem érdemes a szöveget olvasni csak a képeket kell nézni. Ezen a fórumon 1000x több infóhoz jutsz mint a mainstream sajtóbol (Legyen az kormánypárti ellenzéki vagy "független"). Bocs az offért.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 359
113
Az a kérdés merült fel bennem, hogy valakit idézzek: vettünk bármit is amivel lőni lehet?
úgy érted mostanában ? vagy ami már ki van fizetve? mert ha úgy vesszük H145M-el lehet lőni , leo2-vel lehet lőni , cz-kel lehet lőni , pzh-val lehet lőni , hirtelen ezek jutottak eszembe de ha másra gondolsz akkor bocsi
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and XYZ86

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Az NMS meg tetszik, egyre jobban.
resized_efd45-1115_tur_picture_20180314_14851744_14851740.jpg
turkish-nurol-makina-nms-4x4-missile-carrier.jpg
https://www.nurolmakina.com.tr/en/products/nms-4x4-en


Upsz, hátulra már nem futotta a független kerékfelfüggesztésből... Amikor kb. az összes modern MRAP-et elöl-hátul független felfüggesztéssel csinálja már mindenki...

Valaki mintha írta volna korábban, hogy ez, vagy a másik török csoda elvileg tudja a STANAG 4569 Level 4-et. Na én megeszem a kalapom, ha tudja, pláne a 4a/4b aknavédettséget. Szerintem még a 3a/3b is erősen kérdőjeles, tekintve, hogy az összes komolyabb, ezekhez hasonló méretű/tömegű MRAP is csak 3a/ab-t tud és valahogy erősen kétlem, hogy pont a törökök nyomták volna le az amcsikat, oroszokat, európai országokat ebben a témában.

Egyébként mitől egyedi a Nasams? A jó esetben 30-35 km hatótávtól (lassan bomba dobható onnan), vagy a 15 km-es elméleti elfogási magasságtól? Élesben, hogy menne?

ESSM-mel 40+ kilométer (50 körül lehet, de hivatalosan csak 40+ van leírva) és 20-25 km-es magasság az elméleti max.

Azzal pont nincs bajom. :D
Bár most, hogy mondod.
4x4: Iveco LMV (kb az összes elképzelhető kiszerelésben)
ATGM hordozó Patria AMV 6x6 Spike NLOS-al.
8x8 Patria AMV XP. 30mm gépágyú spike LR (ha úgy van legyen 35mm)
Láncos: KF41 Heavy Lynx Spike LR-el és 35mm -es gépágyúval.
Teherautó: Rába H sorozat jóval erősebb motorokkal.


Tetszik a listád, de nem lehetne az Iveco helyett Hawkei? Naaaaa, légyszilégyszi :hadonaszos:
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 830
4 749
113
Szerintem meg lehet nyugodni, mert biztos, hogy jön a NASAMS. Volt olyan újsághír melyik szerint a jenkik már az engedélyezési eljárást is elkezdték a kongresszusnál. A norvég kormány igyekszik kihasználni a helyzetet, hogy legalább azt elérje, hogyha egyszer pénzt ad akkor legalább a 10% elköltésébe beleszólhasson, de nincs könnyű helyzetben, mert egyik oldalról a legfontosabb szövetségesük és fegyverszálítjuk a jenkik gyakorolnak rájuk nyomást a másik oldalról a legfontosabb hadiipari vállalatuk a gyártó Kongsberg üti őket, hogy ne foglalkozzon annyit a civilekkel, adják el a fegyverrendszert. Nem támadó fegyverről van szó, kizárólag védelmi jellegű, bárkinek eladható. Eladták már egy sor diktatúrának is pl. Ománnak is, egy autokráciával több vagy kevesebb kit érdekel. A norvég kormány jól tudja, hogy ilyen fegyverrendszert több ország is gyárt, az MBDA ugrásra készen várja a megrendelést, egyetlen indok sincs rá, hogy ne engedélyezzék a fegyvereladást. Csak várnunk kell egy pár hónapot, lesz valami megoldás pl. a norvégok hozzájárulnak, hogy a magyar kormány is beleszólhat a pénz 100%-ának az elköltésébe, de mellette még pár millió euróval támogatja a neki tetsző civileket is. Egyébként MBDA terméket biztos, hogy nem fogunk venni (legalábbis légvédelmi rakétarendszert, Meteort még vehetnénk) leginkább a horror ár miatt. Ha akartunk volna MBDA-tól vásárolni, már régen aláírtuk volna a szerződést.