Fúú
Annyira gyorsan pörög most a Fórum, hogy egyszerűen nem volt érkezésem megírni a székfoglalómat.
De majd most. Hosszú lesz. Bocs.
Szóval érdekes fejlemények vannak itt.
Mindenki tudja rólam, hogy én a PUMA-t többre értékelem, mint a Lynxet. De azt is tudhatjátok, hogy a hazai gyártásban igen is látok perspektívát. Én a PUMA gyártósorban bíztam, mivel a cseheknél is belebegtette a PSM CEO-ja. Tényleg nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen szempontrendszerek szerint választották a Lynx-et. Ez remélem 1-2 háttérbeszélgetés során azért csak ki fog derülni.
Azt is elmondtam már, hogy ezer és egy dolog szól a PUMA mellett, de én a Lynx-szet is el tudom fogadni, amolyan "Meghalt a Király. Éljen a Király!" elven (most valakitől plagizáltam a fórumon, de lusta vagyok visszakeresni). Ha nem hazai gyártás lenne, akkor sokkal nehezebben menne ez a folyamat...
Ami nem tetszik (ebből lesz kevesebb, ezért ezzel kezdem):
- Túl nagy méret. Minden értelemben.
- 0 gyakorlati tapasztalat. A harceljárásokat magunknak kell kidolgozni rá. Emiatt nagyon csücskös lesz a timetable.
- nagy a gyanúm, hogy marad a Lance 2.0 emberes torony, és ez nem baba, mert egy modern harcjárműre ember nélküli kell!
Ami tetszik:
- a hazai gyártás
- kétségtelen, hogy a 35mm-es ágyú nagyobb tűzerőt jelent, és ahogy láttam (a kis makett szerint), a párhuzamosított géppuska mellett, még kapni fog egy független .50-eset is a tetejére
- a hazai gyártás mellett egyedi hazai fejlesztésű verziók is készülhetnek. Bár én a sebesültszállítást meg a műszaki mentéshez nem ragaszkodtam volna, így viszont - hogy itthon készül - már ki kell használni az erre optimalizált járművet. (Meg a GDP növelő hatást)
- a hazai gyártás azt jelenti, hogy nem 200db-bal fogunk pöcsölni. Lesz elegendő M-zárolt jármű is, ha nem is a legelején. Gyaníthatóan 3-400 darabig nem fognak megállni.
Ez pedig előre vetíti a valódi 3 dandáros (értsd: 2+KMD) rendszert.
Egyéb kapcsolódó dolgok:
Nem véletlenül ide tettem ezt, és nem a Lynx topicba.
Azt gondolom, hogy itt ezzel a Lynx üzlettel vannak kapcsolódó hatások is. Azzal, hogy beszántásra került a H sorozatú Rábák gyártói kapacitása biztosan felszabadult egy komolyabb gyárrészleg, ahol például a Lynx egyes elemei is készülhetnének.
Alapvetően szerintem az ausztrálokéhoz (és úgy általában a licence gyártáshoz) hasonlóan itt is az első 20-50 jármű a németeknél lesz legyártva. Ez egyrészt tényleg lehetségessé teszi egy viszonylag korai első batch szállítását, másrészt a németekkel együtt a hazai szakemberek odakint építhetik fel (közben tanulva) az első Lynx gyártósort, amit az első széria legyártása után egyszerűen kamionra pakolnak, és hozzák. Emellett a Rába új kovácsoló gépsora (és egyéb részlegei, de más cégek is) gyakorlatilag azonnal elkezdheti a beszállítást a kinti RM-nak.
Azzal, hogy Magyarország bekerül a RM beszállítói láncába, az azt fogja eredményezni, hogy a későbbi Boxer, Lynx és esetleg PZH 2000 megrendelésekbe is beszállíthatunk. Mindenesetre most már nagyon fogok szurkolni ezek sikeréért!
Ezen túl nekem akkor eldőlni látszik, hogy a Lynx üzletbe több háttéralku is belekerülhetett. Szerintem ennek folyománya volt a Rába H széria leállítása, és egy esetleges BW-s járműbeszerzésbe való társulás (ugye a múltkor írtam erről a RM gyártói elemzései alapján). Ezzel esetleg biztosított lehet a MAN járművek tömeges (és kedvezményes) beszerzése, és ez fogja minden kerekes eszköz alapját adni. Az biztos, hogy a Tatra nem hinném, hogy beszállíttatna a járművei gyártásába. A MAN meg már - tudtommal - eddig is.
Kérdés, hogy mi lesz a kisebb platformokkal úgy mint a G Mercivel, és az UNIMOG-gal. A RM elvileg gyárt (átalakít)
militarizált Amarok-ot, Ez talán bele is illene a további VW konszernes összefonódásba, de nem gondolom, hogy teljesen eleresztenénk a Merci kezét hadiipari beszállítóként.
Mindenesetre, ha és amennyiben beszerzésre kerül 8x8 APC, akkor az innentől nem nagyon lehet más, mint Boxer. Pontosan, a sok közös alkatrész miatt. Sőt tulajdonképpen a tornyot - és a mission modulokat - komplett mi is gyárthatnánk, ha egy Lynx már megy.
Lehet, hogy a GAMMA moduláris Komondorai már ennek a referenciái voltak?
Meglátjuk!