T
Törölt tag
Guest
Zsupszi!http://magazin.regiment.hu/cikk_1_1...Idt7Z9wkN4xR0IIl98a5D4Jcub--koCqAnKCZuG-LWoHU
Lippai tábornok úr cikke a regimentből leopard 2 témában.
Itten elég komoly információs szivárgás történt!
1.
Újdonság: HX-32 alapú daru/vontató. Kezdjük szokni:A harckocsizászlóalj állománytáblájába kerülnek az utánpótlás-szállításhoz, a technikai kiszolgálásához és vontatásához (HX–32 mentő-vontató), a nagytávolságú közúti szállításához (HX–81 harckocsitréler), valamint a harcászati vezetés-irányítás céljából speciálisan felszerelt teher- és személygépjárművek is.

mondjuk ez az SX széria, de én HX-et nem nagyon találtam. Ez lehet elírás is, de ha valakinek van pontosabb infója, szóljatok.
Mondjuk hivatalos katalógusban is csak SX-et találtam.
Itt pedig használat közben:
Ez meg ugye a Mammut:

2.
Ez érdekes, mert szerintem ebbe nem radart kell érteni, hanem optikai rendszereket.Hasonló rendszerszemlélet alapján a tatai 101. tüzérosztályt átfegyverezik a világ egyik legkorszerűbb tüzérségi fegyverrendszerének számító, német gyártású PzH 2000 (Panzerhaubitze) önjáró lövegekkel, amelyből 24 db-ot terveznek beszerezni. Természetesen itt sem csupán a lövegekről van szó, hanem a tüzérségi rendszer működtetéséhez szükséges valamennyi támogató és kiszolgáló eszközről egyaránt, beleértve a tüzérségi felderítő rendszerektől a speciális lőszerszállító járművekig valamennyi eszközt.
3.
Itt azért minden meg is lett erősítve, de külön vicces, hogy a nyilvánosságra került infóknál semmivel sem több, ráadásul még mindig a külső forrásra hivatkozik, pedig belsős főtisztként ennél azért nagyobb rálátása kell legyen.A török szakfolyóiratok már jó ideje cikkeznek jelentős magyar megrendelésekről, amelyek szerint a török Nurol Makina cégtől Ejder Yalcin és Yörük típusú, többfeladatú, páncélozott, 4x4-es járműveket fog kapni a magyar fél. Ezt megerősíteni látszik a tavaly májusi budaörsi rendezvény, ahol a beszerzésre tervezett külhoni járművek között ezek a típusok is bemutatásra kerültek.
Török szakforrások szerint az első török Yalcin típusú páncélosok még az idei évben átadásra kerülnek a MH részére. A küzdőtérből vezérelhető Aselsan SARP távirányítású fegyverplatformmal szerelt harcjárművek főként harctámogató fegyvernemeknél lehetnek hasznosak és rendelkezni fognak SEDA torkolattűz-észlelő rendszerrel is.
Hozzátenném, hogy Dr. Lippai Péter dandártábornok a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese.