A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 484
113
konkrétan ott van hogy "all around" ez is megvan mit jelent ugye?

az megvan hogy a 30mm az a frontal armorra vonatkozik? utána írja hogy "and all round protection against 14.5 mm armour piercing incendiary (API)"

leírom mégegyszer hatha Te is megérted és végre válaszolsz rá : miből/kitől gondolod hogy a 30-as nem elég arra a 25 évre? főleg a környezetünkben?
szlovákok : bmp2 (jelen pillanatban)
románok: piranha meg btr meg bmp1
horvátok : hagyjuk is....
szerbek : bmp2
osztrákok : ulan/pandur
???mégegyszer : mutass valami logikus/konkrét érvet miért mondod hogy nem elég a 30-as még egy darabig?

Igen, tudom. Hogy a 14,5-öt minden irányból fogja. Viszont mivel a páncélzat elől szokott a legvastagabb/hatékonyabb lenni, szemből ált. többet. 25 vagy 30mm-t.


Igen, megvan, én is azt írtam, hogy a 30mm-el szemből már ma sem nagyon lehet modern IFV-t kilőni, és a jövőben még kevésbé....

Ezt a környezetünkben dolgot felejtsd már el ha nem akarod hülyének nézetni magad.

Egy évvel ezelőtt a környezetünk számára még mi is BTR-80-at jelentettünk.

A Lynx-et 25 évre vesszük. Szerinted 10 év múlva is az lesz a környezetünkben, amiket írtál?

Elég sok logikus konkrét érvet írtam, csak sajnos nem volt annyi eszed, hogy felfogd.
 
  • Tetszik
Reactions: Luthero and Pogány

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 484
113
Nézd, ha operett-hadsereget akarnának csinálni, akkor még igazad is lehetne. Viszont egy operett-hadsereghez elég lett volna kb. 40-50 db Hiúz és akkor is verhetnék a mellüket, hogy igen -megcsináltuk. Ellenben, a 218-as darabszám már arra utal, hogy komolyan gondolják amit csinálnak, ez már nem csak a külcsínről, hanem a belbecsről is szól. Ráadásul most ehhez van politikai támogatás is.
Az, hogy mi volt 2017 előtt, most már teljesen mindegy. Remélhetőleg egy új szemlélet van kialakulóba. Én 1995-ben vonultam be Orosziba. Ha akkor valaki azt mondta, hogy hivatásos, akkor nem tudtam hogy sajnáljam vagy kiröhögjem. Azt a helyzetet a mostanival össze sem lehet hasonlítani.

A 218-as darabszám egyáltalán nem sok. Ebből a jármű kategóriából a nemzetközi szerződések szerint 1700-as darabszámunk lehetne.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 020
11 852
113
Ne feltételezzük már azt a, hogy Benkőék (vagy éppen a Bundeswehr) hülyék az ilyen "játékokhoz". Eddig nagyon is tudatosnak tűnik amit csinálnak, és valószínűleg egy pöttömnyit Ők is tisztában vannak az elvárásokkal. Persze lehet okoskodni , de felesleges túltolni.
Ők tudják a legjobban, hogy egy adott keretből mit lehet kihozni és biztos hogy a lehető legjobbat akarják.. Nem csak a pillanatnyi vásárlás a fontos, hanem az is, hogy utána normálisan üzemeltetni is tudjuk ezeket a masinákat.
2 éve még a seggünk kilógott a gatyából, most ilyeneken vagyunk felakadva, hogy miért 30 mm-es?
Itt meglátásom szerint NEM a pénzről van szó, hanem jóval inkább a - több évtizedes, elavult - NATO szabványoknak való szervilis megfelelésről.
Egyszerűen szabványügyi csőlátással rendelkeznek.

Idézek egy idevaló, nagyon találó mondatot:
"It never ceases to amaze me how military bureaucracies can smother and disintegrate sound military practices by conformity non-sense executed by weak co-dependants who do not study their profession and only want to get by doing the day's routine at lowest common denominator "standards"."
http://www.combatreform.org/smokescreen.htm
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 484
113
És embert rajzolunk rá? Senki nem mondta, hogy nem lehet majd többet is venni, de a humán-technikai-gazdasági részeknek szinkronban kell lenni.

Ha feltételezzük, hogy egy modern haderő állományának 20-25%-a lövész, akkor egy 55-70 ezer fős sereg gépigénye.

Nálunk a cél ennek a bő fele, tehát akkor 800-1000 darabra lenne szükség ha rendesen fel akarjuk szerelni őket.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 484
113
PT-17_main_battle_tank_MSPO_2017_defense_exhibition_Kielce_Poland_925_001.jpg


A lengyelek már megcsinálták.
https://www.armyrecognition.com/msp...odernized_pt-91_pgz_poland_mspo_2017.amp.html

(Még nincs megrendelője a típusnak)

Ez a PT-17. Az ukránokkal csinálták. Olcsóbb, mint a PT-16, a páncélzat nincs anynira megerősítve, ukrán ágyú és autotöltő a torony hátuljában.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Hát pl.egy Pumát jó eséllyel nem lősz ki szemből 30-assal, de egy Ulan-t/ASCOD-ot sem. BMP-3nál is bizonytalan vagyok. Ésez csak a jelen.

A Lynxnek 2050-ig harcképesnek kell maradnia.

Hát pl.egy Pumát jó eséllyel nem lősz ki szemből 30-assal, de egy Ulan-t/ASCOD-ot sem. BMP-3nál is bizonytalan vagyok. Ésez csak a jelen.

A Lynxnek 2050-ig harcképesnek kell maradnia.

Ahol a Pumát nem lövöm keresztül a 30 mm -ssel - ott a 35 mm -essel meg igen? Persze írták mások a környékbeli felhozatalt, de maradhatunk ennél a képzelt forgatókönyvnél.

Mondjuk Puma és Lynx meglátja egymást 2-3 km -ről (ez már elég vége a 30/35 mm -es gpá. lőtávnak). Amit szerintem biztosan nem fognak csinálni az a "vad gépágyú csata". Hanem amint lehet suhintanak egy ATGM -et. Aki előbb lőtt/pontosabb az nyert/túlél ... Most aktív védelmet, manőverezést, füstöt stb. vegyük ki a képből - mert egyfelől lehet eredményes - de nem feltétlenül. Másfelől pl. egy füst a gpá. -t is megblokkolja miközben az ATGM meg már úton van ...

Egészen ilyen távolságból (de még 800-1000 méter környékén) is a gpá. (legyen az 30 vagy 35 mm) egyszerűen túl bizonytalan ("kemény" cél ellen). Hol találod el (lehet, hogy átüt, de érdemleges kárt nem csinál), meg milyen szögben stb. stb. Közben meg a gépágyúzással kitettél a homlokodra egy óriási "IDE LŐJETEK!!" táblát ...

Nem - "kemény" IFV/APC ellenében (pláne ahol ATGM is lehet), ott ATGM -el fognak odasuhintani ...

Egész egyszerűen amilyen célokra tervezetten gépágyúzni foghatunk (BTR-szerű dolgok max. meg persze a "puhatestűek") ott az számít, hogy mennyi a lőszer. Amennyiben a 35 mm -esből "kemény" IFV/APC -re is sokat puffogtatunk, akkor az eleve jóval kevesebb lőszerből nagyon hamar nem fog maradni. Meg különben is - csak "dísznek" hordják a "100 ezer eurós rakétákat" (ATGM -eket)? ... :)

Annyiból lehet félreérthető vagyok, hogy nem vagyok "35 mm -es gpá. ellenes". Sőt, hatalmas kedvenc, a szívem csücske. Reméltem, hogy lesz RM Oerlikon 35 mm -es C-RAM és/vagy akár járművön is csapatlégvédelemként és ezzel IFV -k főfegyvere is tüzelhetné ezt a kalibert. Titkon (de ez maradjon kettőnk között, mert lebukok) reménykedem benne, hogy a RM -esek "rámelegítik" valahogy az RM Oerlikon 35 mm -et Maróth -ékra és árukapcsolással jöhetne akár a Wotan 35 mm is az IFV -kre ... Sőt én még nem érzem 100% -osnak ezt a 30 mm -t sem, hiába mutat minden ebbe az irányban. Az első éles vasakig évek vannak hátra - bármi lehetséges. Nem érzem úgy, hogy most az "epét hányásnak" van itt az ideje ...

Persze utóbbi esetben sem azért szeretném elsősorban (persze másodsorban számít), mert "erősebb", hanem az RM Oerlikon 35 mm -essel a közös logisztikája (lőszer) miatt ...

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az IFV -k harcászata változna. 35 mm -es gpá -val sem fognak "kemény" célokra sokat lövöldözni ...

Amennyiben meg eljönne a 50/57 mm -es gépágyúk kora, okos lőszerekkel (na ezek baromira nem lesznek olcsók) meg toronyóra faliláncostúl (ezek minimum 1, de inkább több évtized), akkor meg rendelünk új harcjárműveket az érintett kaliberrel és a lecserélendő 30/35 mm -es gpá. ús és nehézgéppuskás konfigok mehetnének a tartalékosoknak (ugye ekkor sem cserélnénk mindent, mert a kisebb kaliberes gpá. is kelleni fog). Ugye a 50/57 mm -es gépágyúkra cserénél ez mindkét kisebb kalibert érintené - azaz nem úsznánk meg ezt, ha pl. 35 mm -es gpá -nk lenne most ...

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne látnám a 35 mm korlátait és ne látnám a koncepciót a 30 mm -ben. Sőt teljes mértékben is azonosulni tudok vele. Függetlenül attól, hogy minek örültem volna inkább és pláne "epét hányni rá" nem fogok ... :)

P.S.: Ez inkább másoknak szól. Az 57 mm -es - meg nagyobb - naval (haditengerészeti) gépágyúk meg azok okoslőszerei nem érdekelnek (csak e tekintetben). Ezek ugyanúgy ahogy pl. a 40 cm -es hajóágyúk nem fognak IFV/APC -re kerülni. Éppenugyanúgy ahogy a Gripen -ek 27 mm -es gpá. -ja sem érdekes amivel az eltévedt sárkányrepülősöket tudják majd ijesztgetni. Ez is egy teljesen más világ, egy másik univerzum - ezekkel nem számít a "közös logisztika" ...
 

Centurio

Well-Known Member
2018. december 10.
438
1 133
93
Nem azért, de itt egyeseknek tényleg a szar sem elég büdös. Megvettük a világ egyik legmodernebb IFV-jét, hazai gyártással! és még normális mennyiség is jön! Aki meg kevesli nézze már meg a jelenlegi szervezeti felépítését. Honvédelem.hu-n szépen fent van. Hamar ráfog jönni, hogy nem az. Sőt...
Mindenki jobban örült volna a 35-ösnek? Persze, de a 30-assal sem kell szégyenkeznünk még jó ideig, hát ha még a környező országokat nézzük. Meg a nagyobb lőszerkészlet sem elhanyagolható tényező.
És mi akadálya lenne egy későbbi átfegyverzésnek? Vagy további vasak rendelésének? Az ég egy adta világon semmi.
Meg ugye egyben kell látni a dolgokat, nem külön-külön. A fenébe is a világ legjobb vasaival lesz felszerelve a nehéz dandár!
Aki pumát akart, megértem. Ellenben ehhez tudtuk kialkudni a gyárat, szerintem kib@szott nagyot szakítottunk ezzel az üzlettel!
Örülni kéne, hogy végre kapnak modern technikát a srácok nem pedig itt szarrágni...
+ még betenném ide @SilvioD kommentjét a másik topicból.
Milyen verziók lesznek a Hiúzból Benkő szerint. Legtöbb lövész, azontúl felderítő, tüzér felderítő, lokátor, aknavető, páncéltörő, eü. kimenekítő.
Aztán majd meglátjuk.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 570
8 166
113
Ahol a Pumát nem lövöm keresztül a 30 mm -ssel - ott a 35 mm -essel meg igen? Persze írták mások a környékbeli felhozatalt, de maradhatunk ennél a képzelt forgatókönyvnél.

Mondjuk Puma és Lynx meglátja egymást 2-3 km -ről (ez már elég vége a 30/35 mm -es gpá. lőtávnak). Amit szerintem biztosan nem fognak csinálni az a "vad gépágyú csata". Hanem amint lehet suhintanak egy ATGM -et. Aki előbb lőtt/pontosabb az nyert/túlél ... Most aktív védelmet, manőverezést, füstöt stb. vegyük ki a képből - mert egyfelől lehet eredményes - de nem feltétlenül. Másfelől pl. egy füst a gpá. -t is megblokkolja miközben az ATGM meg már úton van ...

Egészen ilyen távolságból (de még 800-1000 méter környékén) is a gpá. (legyen az 30 vagy 35 mm) egyszerűen túl bizonytalan ("kemény" cél ellen). Hol találod el (lehet, hogy átüt, de érdemleges kárt nem csinál), meg milyen szögben stb. stb. Közben meg a gépágyúzással kitettél a homlokodra egy óriási "IDE LŐJETEK!!" táblát ...

Nem - "kemény" IFV/APC ellenében (pláne ahol ATGM is lehet), ott ATGM -el fognak odasuhintani ...

Egész egyszerűen amilyen célokra tervezetten gépágyúzni foghatunk (BTR-szerű dolgok max. meg persze a "puhatestűek") ott az számít, hogy mennyi a lőszer. Amennyiben a 35 mm -esből "kemény" IFV/APC -re is sokat puffogtatunk, akkor az eleve jóval kevesebb lőszerből nagyon hamar nem fog maradni. Meg különben is - csak "dísznek" hordják a "100 ezer eurós rakétákat" (ATGM -eket)? ... :)

Annyiból lehet félreérthető vagyok, hogy nem vagyok "35 mm -es gpá. ellenes". Sőt, hatalmas kedvenc, a szívem csücske. Reméltem, hogy lesz RM Oerlikon 35 mm -es C-RAM és/vagy akár járművön is csapatlégvédelemként és ezzel IFV -k főfegyvere is tüzelhetné ezt a kalibert. Titkon (de ez maradjon kettőnk között, mert lebukok) reménykedem benne, hogy a RM -esek "rámelegítik" valahogy az RM Oerlikon 35 mm -et Maróth -ékra és árukapcsolással jöhetne akár a Wotan 35 mm is az IFV -kre ... Sőt én még nem érzem 100% -osnak ezt a 30 mm -t sem, hiába mutat minden ebbe az irányban. Az első éles vasakig évek vannak hátra - bármi lehetséges. Nem érzem úgy, hogy most az "epét hányásnak" van itt az ideje ...

Persze utóbbi esetben sem azért szeretném elsősorban (persze másodsorban számít), mert "erősebb", hanem az RM Oerlikon 35 mm -essel a közös logisztikája (lőszer) miatt ...

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az IFV -k harcászata változna. 35 mm -es gpá -val sem fognak "kemény" célokra sokat lövöldözni ...

Amennyiben meg eljönne a 50/57 mm -es gépágyúk kora, okos lőszerekkel (na ezek baromira nem lesznek olcsók) meg toronyóra faliláncostúl (ezek minimum 1, de inkább több évtized), akkor meg rendelünk új harcjárműveket az érintett kaliberrel és a lecserélendő 30/35 mm -es gpá. ús és nehézgéppuskás konfigok mehetnének a tartalékosoknak (ugye ekkor sem cserélnénk mindent, mert a kisebb kaliberes gpá. is kelleni fog). Ugye a 50/57 mm -es gépágyúkra cserénél ez mindkét kisebb kalibert érintené - azaz nem úsznánk meg ezt, ha pl. 35 mm -es gpá -nk lenne most ...

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne látnám a 35 mm korlátait és ne látnám a koncepciót a 30 mm -ben. Sőt teljes mértékben is azonosulni tudok vele. Függetlenül attól, hogy minek örültem volna inkább és pláne "epét hányni rá" nem fogok ... :)

P.S.: Ez inkább másoknak szól. Az 57 mm -es - meg nagyobb - naval (haditengerészeti) gépágyúk meg azok okoslőszerei nem érdekelnek (csak e tekintetben). Ezek ugyanúgy ahogy pl. a 40 cm -es hajóágyúk nem fognak IFV/APC -re kerülni. Éppenugyanúgy ahogy a Gripen -ek 27 mm -es gpá. -ja sem érdekes amivel az eltévedt sárkányrepülősöket tudják majd ijesztgetni. Ez is egy teljesen más világ, egy másik univerzum - ezekkel nem számít a "közös logisztika" ...
Simán lehet, hogy a kész változatok nem 30 milisek lesznek. Még azt sem tartom kizártnak, hogy unmanned torony is kerül...
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 963
7 009
113
@Wilson már ,megtette a Lynx topicban de úgy látom itt is kell

"A torony fő fegyvere az MK30-2 / ABM automata ágyú, amelyet a Rheinmetall fejlesztett és épített. Ennek az ágyúnak a használata számos előnnyel jár a jármű személyzete számára. A torony 200 db két különböző lőszert tartalmaz a fő fegyver számára. Ez azt jelenti, hogy a fegyver újratölthető lőszerrel anélkül, hogy a katonáknak el kellene hagyniuk a jármű védett belsejét. A torony lehetővé teszi a mozgó célok pontos és hatékony leküzdését még akkor is, amikor maga a jármű mozog. Természetesen más, különféle kaliberű vagy más beszállítók fegyverei is integrálhatók a LANCE toronnyal. Ebben a tekintetben is a teljes rugalmasság biztosított."
 
R

Ruby de Puteaux

Guest
Korabban mar kiveseztem itt, szerintem biztos, hogy a nemet tuzerosztaly mintat fogjuk leutanozni, egyet-egyet dandaronkent:
Én nem magyar vezényleti nyelvű bundeswehrt akarok, hanem egy hatékony, nagy tűzerejű Honvédséget. Ehhez két üteg sorozatvetőt kevésnek ítélek, az általam elképzelt 2 osztályban legalább 6 üteg lenne.

Ebbol a 120mm mortarrol el tudom kepzelni, hogy csak kesobb lesz es akkor is csak a kozepesben...
Ennek semmi értelmét nem látom, minden lövészzászlóaljnak rendelkeznie kell magas szögcsoportban tüzelő támogató tüzérséggel is!

Az a baj a zsidok akarmilyen kritikus fontossagu rendszerevel, hogy az aztan nemhogy nem europai avagy EFCS, de meg csak nem is az eredeti amerikai -
Az elektronikához nem túlzottan értek de nem hiszem hogy a tűzvezérlő rendszer egységesítése nagy probléma lenne, pénz szükséges hozzá. Izrael hadiiparából leginkább ez(tüzérségi rendszerek) és a drónok érdekelhetnek minket.

Ez elég részletes lett, köszi! Esetleg leírhatnád, hogy egy MARS II által indított rakétának mennyi a lőtávja? Bár gondolom ez rakétafüggő!
  • nemirányított rakéták: 45 km
  • irányított rakéták: 70 km
  • GLSDB: 150 km
  • ATACMS: 300 km, PrSM azt hiszem 400 vagy 500 km, de az még új fejlesztés
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Nem azért, de itt egyeseknek tényleg a szar sem elég büdös. Megvettük a világ egyik legmodernebb IFV-jét, hazai gyártással! és még normális mennyiség is jön! Aki meg kevesli nézze már meg a jelenlegi szervezeti felépítését. Honvédelem.hu-n szépen fent van. Hamar ráfog jönni, hogy nem az. Sőt...
Mindenki jobban örült volna a 35-ösnek? Persze, de a 30-assal sem kell szégyenkeznünk még jó ideig, hát ha még a környező országokat nézzük. Meg a nagyobb lőszerkészlet sem elhanyagolható tényező.
És mi akadálya lenne egy későbbi átfegyverzésnek? Vagy további vasak rendelésének? Az ég egy adta világon semmi.
Meg ugye egyben kell látni a dolgokat, nem külön-külön. A fenébe is a világ legjobb vasaival lesz felszerelve a nehéz dandár!
Aki pumát akart, megértem. Ellenben ehhez tudtuk kialkudni a gyárat, szerintem kib@szott nagyot szakítottunk ezzel az üzlettel!
Örülni kéne, hogy végre kapnak modern technikát a srácok nem pedig itt szarrágni...
+ még betenném ide @SilvioD kommentjét a másik topicból.

Amiatt szar csak a 30 mm-es, mert korábban sokan azért tartották jobbnak a Pumánál, mert van 35 mm-es gépágyú. :rolleyes:
Tehát nincs. (amúgy szerintem a katonák ezt is hónapok óta tudták szerencsétlenek, de végig kellett szenvedni itt a sok álmodozást, meg biztosnak hitt ötletelést a 35 mm-esről).
Ebben a kontextusban kell nézni.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
Elég sok logikus konkrét érvet írtam, csak sajnos nem volt annyi eszed, hogy felfogd.
annyira hülye vagy és akkor az arcod hogy az már fáj, egy konkrét érvet nem írtál és baszol adni VÉGRE egy példát amit már kérek 5 komment óta.... ennyi eszed van... arcoskodás helyett inkább legyen 10 IQ-d és mondjuk válaszolj a kérdésemre
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 020
11 852
113
Ahol a Pumát nem lövöm keresztül a 30 mm -ssel - ott a 35 mm -essel meg igen? Persze írták mások a környékbeli felhozatalt, de maradhatunk ennél a képzelt forgatókönyvnél.

Mondjuk Puma és Lynx meglátja egymást 2-3 km -ről (ez már elég vége a 30/35 mm -es gpá. lőtávnak).

Egészen ilyen távolságból (de még 800-1000 méter környékén) is a gpá. (legyen az 30 vagy 35 mm) egyszerűen túl bizonytalan ("kemény" cél ellen). Hol találod el (lehet, hogy átüt, de érdemleges kárt nem csinál), meg milyen szögben stb. stb. Közben meg a gépágyúzással kitettél a homlokodra egy óriási "IDE LŐJETEK!!" táblát ...
Ilyen nagy távolságból biztos, hogy hatástalan lenne mindkettő.
1000 (de még inkább 5-700) . alatt van elméleti esély az átütésre. 2000 m-re 76 OM-et ajánl 10 szakértőből 9. :)

Egész egyszerűen amilyen célokra tervezetten gépágyúzni foghatunk (BTR-szerű dolgok max. meg persze a "puhatestűek") ott az számít, hogy mennyi a lőszer. Amennyiben a 35 mm -esből "kemény" IFV/APC -re is sokat puffogtatunk, akkor az eleve jóval kevesebb lőszerből nagyon hamar nem fog maradni. Meg különben is - csak "dísznek" hordják a "100 ezer eurós rakétákat" (ATGM -eket)? ... :)
kemény célpontra AP, API, APFSDS; puha és területcélra HE, HEPD lőszer alkazható. Elve már meghatározott darabot táraznak be mindegyikből. Hiába lősz tehát HE-vel IFV-re, API-val emberre (bár ez utóbbi hatásos, de overkill), nem célkompatibilis!

Titkon (de ez maradjon kettőnk között, mert lebukok) reménykedem benne, hogy a RM -esek "rámelegítik" valahogy az RM Oerlikon 35 mm -et Maróth -ékra és árukapcsolással jöhetne akár a Wotan 35 mm is az IFV -kre ... Sőt én még nem érzem 100% -osnak ezt a 30 mm -t sem, hiába mutat minden ebbe az irányban.
A próféta beszéljen belőled! :)

Amennyiben meg eljönne a 50/57 mm -es gépágyúk kora
Jőni fog, mert jőni kell...
okos lőszerekkel (na ezek baromira nem lesznek olcsók) meg toronyóra faliláncostúl (ezek minimum 1, de inkább több évtized), akkor meg rendelünk új harcjárműveket az érintett kaliberrel és a lecserélendő 30/35 mm -es gpá. ús és nehézgéppuskás konfigok mehetnének a tartalékosoknak (ugye ekkor sem cserélnénk mindent, mert a kisebb kaliberes gpá. is kelleni fog). Ugye a 50/57 mm -es gépágyúkra cserénél ez mindkét kisebb kalibert érintené - azaz nem úsznánk meg ezt, ha pl. 35 mm -es gpá -nk lenne most ...
Minek rendeljünk majd újat, ha már a maiakra is rá tudnánk rakni???
Sőt, az Rh 503 választásával egyszerű csőcserével megoldhatjuk a kaliberváltást???


P.S.: Ez inkább másoknak szól. Az 57 mm -es - meg nagyobb - naval (haditengerészeti) gépágyúk meg azok okoslőszerei nem érdekelnek (csak e tekintetben). Ezek ugyanúgy ahogy pl. a 40 cm -es hajóágyúk nem fognak IFV/APC -re kerülni. Éppenugyanúgy ahogy a Gripen -ek 27 mm -es gpá. -ja sem érdekes amivel az eltévedt sárkányrepülősöket tudják majd ijesztgetni. Ez is egy teljesen más világ, egy másik univerzum - ezekkel nem számít a "közös logisztika" ...
Érintve érzem magam, mivel én lennék a nagyobb űrméretek egyik szószólója.
Csak két példa a "nem fognak IFV/APC -re kerülni"-re:
CV9040, Rooikat.
És a Marder 57 AIFSV protót is említhetném.
Az okoslőszerek - itt gondolom, az irányított lövedékekre gondoltál, mivel azok léteznek 50 mm fölött - pedig nagyon is érdekeljenek!

@Wilson már ,megtette a Lynx topicban de úgy látom itt is kell

"A torony fő fegyvere az MK30-2 / ABM automata ágyú, amelyet a Rheinmetall fejlesztett és épített. Ennek az ágyúnak a használata számos előnnyel jár a jármű személyzete számára. A torony 200 db két különböző lőszert tartalmaz a fő fegyver számára. Ez azt jelenti, hogy a fegyver újratölthető lőszerrel anélkül, hogy a katonáknak el kellene hagyniuk a jármű védett belsejét. A torony lehetővé teszi a mozgó célok pontos és hatékony leküzdését még akkor is, amikor maga a jármű mozog. Természetesen más, különféle kaliberű vagy más beszállítók fegyverei is integrálhatók a LANCE toronnyal. Ebben a tekintetben is a teljes rugalmasság biztosított."
A Lance toronnyal kapcsolatban én eddig csak a 30 mm-esről tudok.
Lefelé biztos, hogy rugalmas.
Ha vki tud róla többet, akkor ne tartsa magában. Szerintem ez utóbbi mondat csak szépségtapasz.
Utólag már szabhatjuk...
 
  • Tetszik
Reactions: dkes