A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Valaki tegyen már be egy linket LMzek -ek arról hogy kreatív kezdő mérnőkök il technikusok jelentkezését várjuk a cégünknél. Legalább lesz mivel eltőlteni az idejét :)
 
W

Wilson

Guest
A vietek vesznek T-72 B1MS-t is a T-90 mellett, illetve upgradelnek 310 db T-55-öt is, szóval a példának felhozott ország pont, hogy az ellenkezőjét teszi annak amit sugallni kívánok. Mivel nem hülyék, a beszerzés alatt álló első vonalas eszközök mellett, azt kiegészíteni képes másod és harmad vonalas járműveket is csinálnak. Bár @LMzek 2.0 előadása vagdalkozós és olykor irreális, a fentiek után aligha hülye.

Persze a vieteknek is meg kellene állni a T-90-nél gondolom, kit érdekel, hogy magában az kevés, mert az olyan modern, hogy a T-72 meg a t-55, ha modernizálják is feleslegessé válik mellette.

Van ahol számolnak azzal, hogy a minőség mellett minőségnövelt mennyiséget is odarakjanak. Háború esetén mindegyik a maga szintjén képes lesz jelen lenni és feladatot ellátni. Hülye vietek mi?

A lényeg szerintem az (amire kriss is próbált rávilágítani), hogy még a Vietnámiaiak is a T-90-n gondolkoznak magyarul a minőséget helyezik előtérbe, pedig aztán ők két tál rizsért annyi embert kapnak amennyit csak akarnak.Mégis T-90 vesznek (nem is pár darabot), pedig a T-90 árából mennyi T-72 és T-55 vehetnének v újíthatnának fel.
Egy olyan kis ország mint mi egyszerűen nem engedheti meg, hogy a kislétszámú haderejének katonái ne a számára elérhető legfejlettebb haditechnikába ultesse.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Meglepődnél a számon, hogy ma Magyarországon hány ember van kiképezve T-72-re!!!! Gondolj azokra is akiket konfliktus esetén be fognak hívni.
A baj továbbra is ott van, hogy nagyon kevés Leo-t rendeltünk, és még arra is vérrel-verítékkel lesz meg a személyzet. Kilátás sincs több gépre, nem fér bele a 2%-ba. (csak, ha más fontos kimaradna - és ugye még hátra van a légierő fejlesztése)
Pedig ezen vita lesz addig, de egyébként ezt az illetékesek is tudják, ezért nem durrantották még be a Fedett Mókus által annyira szorgalmazott kohókat. Úgy tudom a Tatán lévő T-72-k maradnak.
Ez egy megoldás nélküli probléma...
Akik T-72-re lettek részben felkészítve, azok több mint húsz éve leszereltek. Ötven év körüli népekkel mit akarsz kezdeni. Neked is téveszméid vannak?
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
44 darab, bármiből kevés: koporsó!

A csehek -nagyságrendileg kisebb fenyegetettséggel körülvéve-- legkevesebb 200 hk-t tartanak szükségesnek!
A lengyelek 800+ darabot.

Nekünk meg sulykoljátok, hogy 44 mindenre ( is ) elég.
...amire ráadásul kölcsönadási kötelezettségünk van!
Nézd csak meg mi is maradna itthon???

...na az mind!
Oszd be!
tény, 44 darab az kevés de senki sem sulykolja hogy 44 az elég, ilyet fixen senki nem mondott vagy nyilatkozott le, meg milyen kölcsönadásról beszélsz???
NATO kötelezettség???
a NATO nem vár el semmit, a NATO csak ajánlást fogalmaz meg, mi vállaltuk be hogy felállítunk egy nehéz dandárt 28-ig és egy közepes dandárt 23-ig
Ha a fő cél nem a (nem létező) jóindulat(békén-hagyás) megvásárlása lenne, akkor költséghatékonyan lehetne a védelmi képességet elérni.
Maradna pénz másra.
Maradna pénz tartalékban.
Mátyás óta először!!!
A politika(i hiszékenység) megint tönkreteheti egy komoly minőségi és mennyiségi ugrás lehetőségét.
Ennél több előrelátást és csibészséget várok el a FIDESZ-től!
a Te költséghatékony mentalitásod baszta szét a honvédséget kb a rendszerváltás óta.... felejtsük már el ezt a mentalitást, sovány húsnak híg a leve....
egy kicsi haderőtől hova akrsz spórolni? meg másodvonalas tuningolt szarokba küldeni őket akárhova??
A második 44 Leo árából kb. 440 modernizált T-72-t lehet építeni(...csak a számmisztikusok kedvéért!).
Akár --szinte teljesen-- Leo kompatibilis kezelési módra is lehet megvalósítani.
Mégegyszer: 440 db! Amennyi egyébként nem kell! kb. 300 elég.
Maradna pénz máshova is!
ez meg még mindig csak a Te fejedben létezik....
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 251
113
A csehek -nagyságrendileg kisebb fenyegetettséggel körülvéve-- legkevesebb 200 hk-t tartanak szükségesnek!
Ezt meghonnan a tökből vetted? Ha annyira nem tudnának 200 harckocsi nélkül élni, akkor nem 30db T72M4CZ felújításán gondolkoznának 5 éve.
Náluk is van még M1, egy halommal. Ha nagyon akarnák, akkor a mostani aktív 30 mellett egy szuszra az összes többit is felújítanák. Aztán mégsem teszik!
Honnan vetted ezt a 200 harckocsit a cseheknek???

A lengyelek 800+ darabot.
Jah a németeknek meg - akik szintén elég komolyan a nehéz technikára építik fel a haderőt - , olyan 350-400db harckocsinál fognak megállni.
A finn haderő azt a 100db A6-ot fogja aktív állományban tartani, amelyiket megvettek a hollandoktól.
Az A4-eseket (140db) meg vagy átalakítják, vagy letárolják.
Ha nem jöttél volna rá, nem a mindenki más használ kevés harckocsit, hanem a lengyelek akarnak kurv@ sokat. Nálunk a kb.150-es szám lenne a maximum, amit még lenne értelme tartani.
Azt meg saját magunk is meg tudjuk venni vacsi újból. @krisss levezette neked, hogy a KMW bizniszből hozzávetőlegesen a vasak ára 4-500M USD lehetett.
És csak ezzel kell számolni onnantól, mert minden a kiképzéssel kapcsolatos már addigra megkapunk. Legyen technikai kiszolgáló, vagy a kiképzéshez szükséges. Ezen felül a kiképzés már itthon történik. Tehát ott már csak a szükséges ellövöldözni/felhasználni való anyagot kell biztosítani.
 
K

kamm

Guest
"...jöttek a támogató harcjárművek – hadd említsem meg a Gidránokat –, valamint a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműveket. Utóbbi abból a szempontból is különleges és érdekes, hogy nem úgy kell alkalmazni, mint a korábbi gyalogsági harcjárműveket, hiszen olyan szintű védelmi- és fegyverrendszerei vannak, amelyek teljesen megváltoztatják a lövész fegyvernem alkalmazását. Ezek az új haditechnikai eszközök – harckocsik, önjáró lövegek, gyalogsági harcjárművek – egy új fegyvernemet hoznak majd létre. Ugyanis amikor a csapatokat felszereljük ezekkel az eszközökkel, akkor ezt követően már nem gépesített lövész fegyvernemről, hanem páncélos gyalogságról beszélhetünk. Ami már egy teljesen új kategória."

"...Amelynek az alapja egy nehézdandár és egy közepes dandár lesz. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik legfontosabb célja ugyanis egy nehézdandár kialakítása, amit 2028-ig kell megvalósítanunk. Vagy egy köztes lépcsőfok, az úgynevezett közepes dandár, amit 2023-ig kell létrehozni. Ezek a dátumok már azt jelzik, hogy átalakulnak a képességeink, új haditechnikai eszközök kerülnek be a rendszerbe."
Panzergrenadier - teljes lesz a nemet mintara atallas, meg az elnevezésekben is. :)
A 41st PzG Bde a BWnel: 2 zl Puma + 1 Jager (Boxer) zl es 1 recon (Fennek) zl (plusz torzs etc.)
Itt a kozepes dd technikai mintaja tehat, 2 zl Lynx es 1 zl kerekes (egyelore BTR, majd az uj 8x8 hibrid 2026 utan) plusz 1zl Gidran.
 
K

kamm

Guest
Ezt meghonnan a tökből vetted? Ha annyira nem tudnának 200 harckocsi nélkül élni, akkor nem 30db T72M4CZ felújításán gondolkoznának 5 éve.
Náluk is van még M1, egy halommal. Ha nagyon akarnák, akkor a mostani aktív 30 mellett egy szuszra az összes többit is felújítanák. Aztán mégsem teszik!
Honnan vetted ezt a 200 harckocsit a cseheknek???


Jah a németeknek meg - akik szintén elég komolyan a nehéz technikára építik fel a haderőt - , olyan 350-400db harckocsinál fognak megállni.
A finn haderő azt a 100db A6-ot fogja aktív állományban tartani, amelyiket megvettek a hollandoktól.
Az A4-eseket (140db) meg vagy átalakítják, vagy letárolják.
Ha nem jöttél volna rá, nem a mindenki más használ kevés harckocsit, hanem a lengyelek akarnak kurv@ sokat. Nálunk a kb.150-es szám lenne a maximum, amit még lenne értelme tartani.
Azt meg saját magunk is meg tudjuk venni vacsi újból. @krisss levezette neked, hogy a KMW bizniszből hozzávetőlegesen a vasak ára 4-500M USD lehetett.
És csak ezzel kell számolni onnantól, mert minden a kiképzéssel kapcsolatos már addigra megkapunk. Legyen technikai kiszolgáló, vagy a kiképzéshez szükséges. Ezen felül a kiképzés már itthon történik. Tehát ott már csak a szükséges ellövöldözni/felhasználni való anyagot kell biztosítani.
Pontosan. Egyszer valahol tavaly-tavalyelőtt osszeirtam, kinek mennyi van, látványos volt, hogy szinte minden közepes európai orszag (mint mi) 100-120 körüli hk tart szolgalatban vagy meg annyit sem.

A lengyelek annyiban nem siman paranoidok az oroszok ill a feheroroszok kapcsan, hogy egyszerűen kenytelenek olyan erot kiallitani, ami visszatarto hatású, mert a masik oldalon tobbezer hk van, mese nincs. Ha nelunk a romanoknal nem tobbszaz hulladek lenne, hanem mondjuk 400-500 top-notch T72B3 avagy T-90, akkor nalunk is lenne hirtelen 250-300 2A7HU, az biztos.
Viszont nincs, ezert jelenleg 120 koruli mennyiseg pont idealis lenne (abbol mar jutna Kárpátaljara is ;)...
 
H

Hummen23

Guest
Panzergrenadier - teljes lesz a nemet mintara atallas, meg az elnevezésekben is. :)
A 41st PzG Bde a BWnel: 2 zl Puma + 1 Jager (Boxer) zl es 1 recon (Fennek) zl (plusz torzs etc.)
Itt a kozepes dd technikai mintaja tehat, 2 zl Lynx es 1 zl kerekes (egyelore BTR, majd az uj 8x8 hibrid 2026 utan) plusz 1zl Gidran.
Mit teszel akkor a tatai dandárba, ha debrecenbe és hódmezőre küldöd a lynxeket?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 042
73 525
113