Persze.Pl. sisakból, aminek van szavatossági ideje?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Persze.Pl. sisakból, aminek van szavatossági ideje?
Vagy simán más aknavetőt veszünk jobb vissszarúgás elnyeléssel?Szittya remélem meg tudta válaszolni.
Amúgy pár napja én is azon filóztam, hogy nem elég-e kerekes az aknavetős verziónak. Dudi adott rá egy választ, és utána véletlenül pont jött is egy új cikk, amit beraktam a Rákba, hogy a lengyelek áttervezték gyors ütemben a picsába az önjáró aknavetőjüket, mert hamar kiderült, hogy a kerekes változat csak kívülről néz ki jól. (És tényleg sokkal jobban néz ki, mint az új verzió.) Az APC alváz nem elég stabil a pontos lövésekhez. Ha célozni akarsz vele, akkor szükséged lesz egy láncos alvázra és szilárd szerkezeti megoldásra. (Vagy a másik megoldás a nagyobb tüzérségnél a teherautó, amit talpalni kell, de egy APC alvázra rátervezni egy kinyúló talpat meg macerás és pont elvesztené az előnyét a gyors megállás, gyors újra indulásnál.)
Szóval az meg végkép meggyőzött arról, hogy vagy kipróbáljuk, hogy az RM okosabb, szebb és egyébként is a miénk, mint a lengyelek, vagy a közepes dd zászlóalj tüzérsége 120-as láncos aknavető lesz.
És ettől a pillanattól kezdve kár azon gondolkodni, hogy ott kell-e kiépíteni szervizhálózatot...
Amúgy valamikor valahol olvastam egy cikket arról is, hogy a szerb hadseregnél a többihez környező országhoz képest borzasztóan megnőtt a BMP-k aránya a háborúban, mert a kerekes nem rendelkezik érthető okokból olyan túlélőképességgel. Ahogy Szittya jól levezette, háborúban nagyobb szükségünk lesz sok Lynxre, mint kerekes APC-re. Már most is kérhető Stanag4 verzió -ami eredetileg is volt- a Hiúzból és kiegészítő páncél is hozzá.
Ha megint hegyekbe megyünk, mint Afganisztánban, ott meg a Bocskainak szüksége lesz ilyen járművekre is.
Legalábbis szerintem. Ezt csak a magam kútfejéből okoskodtam.
Tudom, erre mondtam, hogy olyat kell beszerezni ami ezt tudja.Ezt általában daruval oldják meg, lőszerszállítóról, komplett podokban.
Egy 155mm javadalmazás is lefoglal egy járművet.A gond ott van, hogy mivel 1-1 rakéta jóval nagyobb, így egy újratöltéssel egyszerre kell feltenni tulajdonképpen egy 6x6-os/8x8-as jármű teljes rakományát.
Ez még mindig egyszerűbb mint a Lynx topikban linkelt M109 battery.Meg lehet nézni, hogy az ütegenkénti 6 M270-esre jut 12db M985 + utánfutóval. És ez csak az ütegek közvetlen logisztikai ellátása.
Multikalibereset, legózható indítókonténerekkel. Nem tartom lehetetlennek, hogy egy indítóplatform összehozására képesek lennénk itthon (teherautóra felépítmény, csőkötegek, szoftver, mindegyik elérhető), a rakéta már kérdéses de a 122mm legalább olcsó, és bárhonnan lehet venni. A "nagyobb" és az "irányított" nem feltételezi egymást, Grad irányító kit is van (még a románok is gyártanak).Másrészről tényleg az van, hogy válaszúton vagyunk.
A loitering munition-ök, meg a drónhadviselés korában már nagyon kérdéses, hogy megéri-e, és hogy pontosan melyik típust éri meg nekünk megvenni.
Itt most nem gyártó/márkára gondolok, hanem mondjuk fajtára. Pl. kis kaliberű, tömegben alkalmazható területtüzre alkalmasat, vagy nagyobb irányítottat, esetleg loiteringet, vagy cirkálórakétát? Esetleg ezek kombinációját? Mindegyiknek van előny, és hátránya is.
Vagy simán más aknavetőt veszünk jobb vissszarúgás elnyeléssel?
Tekintve, hogy a magyar állam vett egy aknavető gyárat, nem kell nagyon keresgélni....Én abban reménykedtem, hogy abból is a legjobbat vesszük, ahogy eddig ígérték és alá egy olyan platformot, ami a legjobban kielégíti a mi igényeinket.![]()
A titok fontos fegyver - jó döntés!Igen, titok kerül rendszeresítésre helyette.
A lengyel dizájn (magas torony, viszonylag keskeny alvázzal, egy szovjet aknavető továbbgondolásából amit nem toronyba szántak) nem olyan jó konstrukció de te most a teljes kategóriát temeted 1 rosszul sikerült dizájn alapján.Én abban reménykedtem, hogy abból is a legjobbat vesszük, ahogy eddig ígérték és alá egy olyan platformot, ami a legjobban kielégíti a mi igényeinket.![]()
Simán minden is titkos.A titok fontos fegyver - jó döntés!![]()
Szerintem nálunk ezt túl tolják, de ez van.Simán minden is titkos.
Bezony.Szerintem nálunk ezt túl tolják, de ez van.
Pl. sisakból, aminek van szavatossági ideje?
A titok fontos fegyver - jó döntés!![]()
Ja. Meg a CZ Brekkencs a kezükbe, és ledobjuk őket Erdélyben. A romhányók komoly pszichológiai teszten esnének át, ha skalpolt román katonák tömkelege rohangálna visítva a hadműveleti területen.Mehet a Gidrán a seggük alá oszt csá!
Minden rendben?Ja. Meg a CZ Brekkencs a kezükbe, és ledobjuk őket Erdélyben. A romhányók komoly pszichológiai teszten esnének át, ha skalpolt román katonák tömkelege rohangálna visítva a hadműveleti területen.
Picit OFFJa. Meg a CZ Brekkencs a kezükbe, és ledobjuk őket Erdélyben. A romhányók komoly pszichológiai teszten esnének át, ha skalpolt román katonák tömkelege rohangálna visítva a hadműveleti területen.
Egy ilyen esetben a Magyar kormány hivatalos közleménye így nézne ki:Ja. Meg a CZ Brekkencs a kezükbe, és ledobjuk őket Erdélyben. A romhányók komoly pszichológiai teszten esnének át, ha skalpolt román katonák tömkelege rohangálna visítva a hadműveleti területen.
Atya Isten! Eddig azt hittem én vagyok itt a legnagyobb zakkant, de örömmel tapasztalom mindig van lejjebbEgy ilyen esetben a Magyar kormány hivatalos közleménye így nézne ki:
"Megdöbbenve értesültünk és a leghatározottabban visszautasítjuk a Román külügyminisztérium azon kijelentéseit és vádjait, hogy Románia területén,azon belül Erdélyben a magyar állam megbízásából indián konkrétabban csirikava apacs szabadcsapatok tevékenykednek. Apacs barátaink a nagyszerű Geronimo vezetésével csupán csak egy erdélyi körutazáson vesznek részt a magyar állam támogatásával, amellyel egyrészt a több ezer éves észak-amerikai indián és ősmagyar testvériség előtt tisztelegnek, másrészt pedig megismertetik az érdeklődő és arra "fogékony" román nemzetiségű román állampolgárokkal a (harci)kultúrájuk főbb jellegzetességeit.
A magyar állam és Magyarország kormánya ahogy eddig is úgy a jövőben is mindent megtesz a magyar és a román nép baráti és kölcsönös tiszteleten alapuló viszonyának fenntartása érdekében...."
Huron Menyhért..
A Magyar Külügyminisztérium Indiánügyi főelőadója..
![]()
A Magyar Külügy helyében én ezt lementeném egy biankónak, csak a nevet, dátumot meg az indiánokat kell átírni és bármikor jól jöhet!Egy ilyen esetben a Magyar kormány hivatalos közleménye így nézne ki:
"Megdöbbenve értesültünk és a leghatározottabban visszautasítjuk a Román külügyminisztérium azon kijelentéseit és vádjait, hogy Románia területén,azon belül Erdélyben a magyar állam megbízásából indián konkrétabban csirikava apacs szabadcsapatok tevékenykednek. Apacs barátaink a nagyszerű Geronimo vezetésével csupán csak egy erdélyi körutazáson vesznek részt a magyar állam támogatásával, amellyel egyrészt a több ezer éves észak-amerikai indián és ősmagyar testvériség előtt tisztelegnek, másrészt pedig megismertetik az érdeklődő és arra "fogékony" román nemzetiségű román állampolgárokkal a (harci)kultúrájuk főbb jellegzetességeit.
A magyar állam és Magyarország kormánya ahogy eddig is úgy a jövőben is mindent megtesz a magyar és a román nép baráti és kölcsönös tiszteleten alapuló viszonyának fenntartása érdekében...."
Huron Menyhért..
A Magyar Külügyminisztérium Indiánügyi főelőadója..
![]()
Vagy feljebb ez ugye mindig nézőpont kérdéseAtya Isten! Eddig azt hittem én vagyok itt a legnagyobb zakkant, de örömmel tapasztalom mindig van lejjebb![]()
Ha lejárt majd akkor kiosztják a hétköznapokra. Addig vigyázni kell rá, végülis egy sisak nem bírná ki a harcászatot a gyak téren...
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..