Tekintve, hogy a magyar állam vett egy aknavető gyárat, nem kell nagyon keresgélni....
A lengyel dizájn (magas torony, viszonylag keskeny alvázzal, egy szovjet aknavető továbbgondolásából amit nem toronyba szántak) nem olyan jó konstrukció de te most a teljes kategóriát temeted 1 rosszul sikerült dizájn alapján.
Kriss, nektek kell majd vele lőni. És igen, vannak kétségeim afelől, hogy csak az orosz technika-e a szar. Mint említettem, pár napja én is gondolkodtam azon, hogy nem lenne-e olcsóbb kerekes platformon megoldani. Ahogy van Boxer alapon nehéztüzérség, úgy tűnik a németeket is épp úgy izgatja a téma, mint a lengyeleket izgatta.
Wilson, az osztrákok -tudtommal- pont ugyan úgy nem mozgó járműre tervezték az aknavetőiket, annak az előnye leginkább csak az, hogy elektromosan tud célozni és így egy főssé tehető a töltés. Gyorsabban telepíthető és gyorsabban összepakolható. És ettől a pillanattól fogva engem az érdekel csak, hogy milyen nálunk gyártott platformon tudja a legjobbat nyújtani?
Én jó indulatúan szeretném, hogy az általunk összevásárolt technológiai ismereteket teljesen nyílt lapokkal vizsgálhassák meg a mérnökök, hogy melyiknek van értelme és melyiknek nincs. Az, hogy a közepes dd-ben lesz Lynx, már egy jó ideje eldöntött kérdés. Ettől a pillanattól kezdve nem szempont az, hogy ki kell-e építeni a keleti laktanyákban az ellátó bázist a típushoz.
Én annyit mondok, ha igazatok van abban, hogy a mi aknavetőink a teljes visszarúgást elnyeli és egyébként is alkalmas maximálisan a kerekes platform, mert lesz annak is annyi lengéscsillapítója, akkor nem leszek ellene. De amiatt, hogy a lánctalp nagyobb felületen érintkezik a talajjal, a felfüggesztése nagyobb teher lengéscsillapítására lett tervezve, ezért vannak kétségeim afelől, hogy a két platformon megvalósítás ugyan azzal az aknavetővel egyenértékű lesz-e. Azt meg látatlanban nem tudom megmondani, hogy ár/harcérték arányban mit jelent, ha a kétségeim valósak egyáltalán.
Ha a mostani félelmeim tényleg igaznak bizonyulnak, akkor meg remélem, hogy nagyon gyors és határozott döntés fog születni arról, hogy minden katona a jobbik fajtából fog kapni.