A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 831
113
Azért van ebben vmi. A bölcsészek képzésének egy része igazából csak magának a szaknak az önfenntartásáért létezik. Mire gondolok? Irodalomtudományi bölcsészképzés. 100 végzősből mondjuk csak a legjobb 10-20 fog tudni a pályáján elhelyezkedni. Feladatuk% ők fogják oktatni a jövő bölcsészeit és hazai, nemzetközi szakfolyóiratokban fognak szép elemzéseket irni. Igazából nemzetgazdasagilag semmi hasznuk. A végzősök 80-90%-nak képzése fölösleges, az ott szerzett tudást sohasem hasznosítja, csak a műveltsége nőtt, az élet teljesen más területén fog elhelyezkedni. Az oktatás lényegében csak a saját utánpótlás felneveléséért van.

Igen, biztos nagyon sarkított a példám, de így tudom egyszerűen elmagyarázni.
Erre nem az a megoldás, hogy kevesebbet fizetek a magyar vagy, történelem tanárnak, hanem az, hogy kevesebbet képzek abból ami nem kell.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 327
113
ez az általános ettől vannak nagyon eltérőek.
irja is a kezdőlapon hogy kattints a példák áttekintésére hogy mik lehetnek a plusszok és miért vagy hogyan amit toborzóval vagy késöbb csapatnál személyügyessel lehet módosítani akár/plusztkérni mást kérni... bizonyos vállalásoért...
van aki helyett hiteltörlesztenek mondjuk..
egy csomó mindenért járhat plusz pénz (pl tűzharcért ) (de nem feltétlen pénz másbeni juttatás is...)
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
Mi lenne, ha már eleve úgy alakulna át (ez részben zajlik) az egyetemi képzési rendszer, hogy ne bölcsészek menjenek el multikhoz és ott tanulják meg a szakmájuk, hanem eleve ilyen felsőfokú képzéseket indítanánk. Legyen bölcsész is nem az ellen szóltam, de ésszerű, magyar gazdaság jövőbeli igényei szerint alakulna a közép és felsőfokú szakképzés. Sztem itt egyébként rengeteg jó változás volt, de természetesen vannak szent tehenek.
Abban igazad van, hogy nálunk sok olyan képességet egyetemen tanulnak, amit középiskolában kellene átadni. Szövegértés: tizenévesek 25-30% nem érti amit olvas! Hajmeresztő! A helyesírás pedig?!? Katasztrófa... Nem vagyok egy "nyelvtan-náci", én is hibázok néha, de amikor kommentekben (nem itt a fórumon, hanem általában) a "milyen" rendszeresen "mien" lesz... :(
Magyarország nyitott gazdaság, itt összeszerelt cuccok exportjából élünk. Ennek ellenére egy érettségizett emberek többsége semmilyen nyelven nem tárgyaló képes. Tragikus.

Magyar közoktatás szar (pl. PISA eredmények alapján). Objekít tényként megállapítható, hogy a jelenlegi kormányzatot ez nem különösebben érdekli. Finoman fogalmazva nem igazán támogatom őket, de elismerem, hogy a Zrínyit jól tolják és az adórendszer is egész jól ki lett találva. Ellenben mind az oktatás mind az egészségügy egyszerűen le van szarva: szinte minden mutatónk romlik etéren, amire 11 évnyi 2/3-os kormányzás után nincs mentség.
Ugyanez igaz a közalkalmazotti és fegyverestestületi bérekkel. A legtöbb autoriter rendszer legalább a fegyvereseit megszokta becsülni - itt még az sem...
Logikátlan, hogy ezen a téren semmit nem lépnek. Ilyen mértékű elhanyagolás csak szándékos lehet.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 327
113
Nemtudom tözsdézik e valaki?
nem tünt fel annak hogy háború kezdetén és nagyobb váltásoknálemelkedik a tőzsde. (a sok katonák közt "kiosztott" részvénymiatt) a 2. vh ba sem véletlen volt az usa tözsde pl a csúcson és nem véletlen lettek azok a márkák világmárkák amibő a legtöbb részvény a katonákhoz került. (ezért érte meg nyoott áron szállítani a gyártoónak ezen termékeket mert részvénybe visszajött) ezért nem szívott vagy ivott evett mindenki ugyan azt a luxus cikket. ezért osztogatták nyakra főre a katonák (mert ki is vólt adva és tudták is hogy ezzel a háború utáni részvényárrakat tornázzák fel... ezzel növelve a háborus hasznukat...)

na ezek a háborús gépezetek amit ha elfelejt egy nép elfelejt háborúzni.
többek között az ilyenek miatt üzlet a háború. nem csak a fegyver eladás. és akatona nem csak lő hanem marketinges termék terjesztő próbamintákkal megpakolva.
afgánba a reklámtollak pl nagyon keresettek vóltak... (a törzsi gyerekek se véletlen kérték megvolt a kvázi sponzor. a törzsfő meg tudta mi a helyzet melyik sponzorral hogy is áll irakba ez méginkább. (talán ott vólt a csúcson)
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
Azt lehet tudni, hogy a százmilliókért kiképzett vadászpilóták mennyi keresnek kb.?
Pár hónapja az Aranysasban volt cikk a Gripen demo-pilotákról. A bemutatott pilóta két kollégája, akivel együtt volt a kanadai képzésen, már nincs a légierőnél - azt hiszem a WizzAirnél repkednek már...
Óriási pazarlás, ha a vadász pilótákat sem tudjuk megtartani...

Pár éve asszem 550 körüli nettót olvastam, és ez valami hivatalos ábra volt, ami azt mutatta h x évhez képest mennyit nőtt a pilóták száma/fizuja/repült órák száma. De nincs külön olyan hogy pilóta fizetés. Rendfokozatnak megfelelő illetmény + a repülési és egyéb pótlékok adják ki.

Amúgy tavaly tavasszal amikor bejött az első hullám jó páran jöttek be a civil repülésről a szállítókhoz. Hallottam olyanról aki korábban hajtogatta hogy nem sokáig szeretne seregben repülni. Amióta látta mire képes egy járvány már nem gondolkozik váltáson. A vadászpilóták pedig megszállottak, nem fogják +100 ezerért otthagyni a Gripent miután elképesztő energiát beleöltek a hivatásukba - amíg tudják csinálni, és persze amíg nem alávalóan alacsony a fizetésük. SENKI NE ÉRTSEN FÉLRE, EZZEL NEM AZT MONDOM HOGY NE EMELJÜK FOLYAMATOSAN A PILÓTÁK BÉRÉT, meg hogy nem érdemlik meg az átlag fizu többszörösét!!
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 327
113
érdemes megnézni ezeket a szponzortollakat mint legjobb pl. természetesen telefonszámmal ahol a vonal másik végén adott ország nyelvét beszélő uriember várja a hívást. azonosító számmal ellátva és természetesen a szponzor névjegyével.... akatona meg azt a tollat osztotta ahonnan észvényt kapott (már ha nem zöldkártyáért volt ott ahol...) USA ba a részvénycsomag a minimum egy állampolgárnak általába a felszerelés gyártójától az meg hogy milyen luxuscikk részvént választ az is meghatározza hogy hova is fog kerülni beosztásra (áthelyezés esetén sem olyan egyszerű egyik részvénycsomagosból a másikba átmenni egyszerübb ugyanolyan részvénycsomagos alakulatot választani...) nem árulok el titkot hogy pepsi és a coca két külön csomagba van. a szárazföld zöme egyébként coca mig a légierő zöme pepsis
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Nem nem az. Senki sem a zsoldért kockáztatja az életét.(plussz pénzért már többen. és annál többet vállalnak.) pont itt hozot valaki valami igaz történetes filmet a multkor. valami völgybe vóltak az amik afgánba. ott még az összeget is kimondják nyíltan mennyivel kapnak több pluszt ha maradnak továbbra is...
(az alap illetmény és az kiküldetés felletti pénzösszeget.) ez van. (de hát hogy is beszélhetnénk hazaszeretetről mielött valaki azzal jön egy olyan hadsereg esetében melynek a harcoló állományának egy igen jelentős része nem is állampolgár majd leszerelés után kapja meg a zőldkártyáját...)

ez a harcolj az eszmékért dolog max az 1. csatáig szokott működni. utánna nem a LÖLÖ (vagy bárki más politikai pártol függetlenül) gazdagodásáért akar harcolni az ember hanem a maga jobblétéért. USA ban diplomájért nagyon népszerü pl. meg a magánnyugíjéert
Hogy te milyen hülyeségeket olvasol össze, az egy dolog, pár hete linkleltem US fejvadász-munkaképző oldal honlapját kb az utolsó centire leírta fegyveres erőknél elérhető járandóságokat...

2002 óta 140 000 külföldi állampolgár szerzett államplgárságot a hadseregben való szolgálattal, aminek elnyerése nem automatikus. Ez a szám annak ellenére ekkora hogy 2001-től napjainkig tartó konfliktus kömmyebbé teszi a "jogállást" ugyanis a háborús szolgálat könnyebb valamivel jogilag, mint a békeidős.
Szóval le kellene állni a vilgáhelzelyzete durunginfo oldalakkal,,,,
 

Madár Fokker

Well-Known Member
2017. december 17.
503
1 381
93
Amúgy tavaly tavasszal amikor bejött az első hullám jó páran jöttek be a civil repülésről a szállítókhoz. Hallottam olyanról aki korábban hajtogatta hogy nem sokáig szeretne seregben repülni. Amióta látta mire képes egy járvány már nem gondolkozik váltáson.
Név szerint több, mint 10 embert ismerek, aki bevonult az elmúlt bő 1 évben a szállítókhoz. A kétharmaduk már nincs a seregnél!

"A külső megfog, a belső megtart."
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 327
113
Hogy te milyen hülyeségeket olvasol össze, az egy dolog, pár hete linkleltem US fejvadász-munkaképző oldal honlapját kb az utolsó centire leírta fegyveres erőknél elérhető járandóságokat...

2002 óta 140 000 külföldi állampolgár szerzett államplgárságot a hadseregben való szolgálattal, aminek elnyerése nem automatikus. Ez a szám annak ellenére ekkora hogy 2001-től napjainkig tartó konfliktus kömmyebbé teszi a "jogállást" ugyanis a háborús szolgálat könnyebb valamivel jogilag, mint a békeidős.
Szóval le kellene állni a vilgáhelzelyzete durunginfo oldalakkal,,,,
nem dezinformálok te az én hivatalos toborzóoldalamat olvasd el.
te a zöldkártyásokról beszélsz. (amihez kb én is ugyan ezt írtam)
a 2 részébe hosszaban meg a már USA állampolgárok helyzetéről írok. (akikre a toborzóirodák elsősorban koncentrálnak országon bellül)

Vagy te tényleg azt gondolod a legkapitalistább ország Kapitalizmust leginkább terjesztő szervezetében nem él a kapitalizmus :D

kapitalizmus röviden csinálsz valamit valakinek valaminek pénzt kapsz vagy (értéket) csináltatsz valamit (pénzt adsz vagy értéket.)
1. szabály és egyben utolsó semmi nincs ingyen.

ez olyan mint a kituntetés mindenki tudja hogy az a kituntetés ami mellé nem jár pénz vagy más juttatás az nem is valódi kituntetés. hanem csak osztogatott plecsni.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 327
113
azt a kituntetést amiért semmi plussz nem jár ki se teszi magára senki csak egy két elvetemült vagizni annak aki nincs a rendszerbe (mert szinte mindenkinek van.) a szocializmus kiválló dolgozója anno.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 327
113
lemerem fogadni @dudi nak is van vagy 8 plecsnie 3 misszios 2 árvizes 1 határvédelmis meg 2 egyéb (hadgyakorlatos.) minimum ami mellé nem kapott semmit (és nem is nagyon érdekli.) és szerintem van egy kis porcelánszobrocskálya is amit nem tud magáraaggatni de többet ér (nem maga a szobor) mint az összes plecsni eggyütt. (jó dolog a plecsni és hasznos is minél kevésbé van valaki a rendszerbe annál többre becsüli annak értékét.) és nem akarok senkit se megbántani. de az inkább csak egy emlék hogy itt is ott is ebbei abba is résztvett az ember. de nem valódi kitüntetés.
De az újak miatt hasznos (igen hasznos) ezért van a mai napig.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
A reáloktatással az a baj nálunk, hogy nagyon nem gyakorlat orientált. Fontos lenne ha mindig demonstrálnák, hogy egy-egy tétel vagy fizikai jelenség ismerete milyen gyakorlati haszonnal jár az ember életében.
Pl. ha építkezel vagy felújítasz és ismered a tető szögét, akkor trigonometriával kitudod számolni, mennyi cserepet kell rendelni.
Ehelyett ilyenek vannak, hogy: vezesd le a Potyahorgász tételt meg bizonyítsd be, hogy gyök kettő irracionális szám!
Tök fölösleges ezzel traktálni a népet - csak elveszik a kedvét az embernek az egésztől!
 
  • Tetszik
Reactions: ssgtzlan and honved

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
A rendszert szokták szidni.

Azért furcsa, hogy aki egy munkahelyre megy, az előtte nem tájékozódik kellően. Mi várja ott, munka, munkakörülmények, kollégák, fizetés tekintetében, stb. Ahol 10 belépőből fél év múlva már csak 4 van ott, azon érdemes elgondolkodni, hogy miért. Persze lehet a rendszer, ahogy írtad, de az embereket is megnézném, hogy tájékozódtak, ha ennyire nem tudták hova mennek.
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros