Jó lenne ha technikai beszerzés mellé a fizukat is megemelnék legalább 50%-kal.
Ne kelljen már "admirális-generálisnak" lenni ahhoz, hogy "ne haljon éhen" a család és tudjon fizetni egy lakástörleszőt...
A magyar állam az egyik leghálátlanabb foglalkoztató: sok szakmában monopóliuma van és azt ki is használja. Ha tényleg megemelik most a bruttó minimálbért (tehát nettóban alig lesz változás!), akkor pl. a tanárok jelentős része már a minimál bért sem fogja megkeresni, ugyanis az ő bértáblájuk 2015 óta független a minimálbértől. (Katonákat nem ismerek közvetlenül, de tanárt igen - gondolom a HM-nél sem sokkal jobb a helyzet...)
Én bevezetném, hogy egyetlen állami alkalmazott sem kereshet nettó 200ezernél kevesebbet. Akinek alapból nem jön ez ki, akkor SZJA elengedéssel, bérpótlékkal fel kell húzni erre a szintre. Nyilván ez tolná a többi állami bért is kicsit felfelé, de simán ki lehetne gazdálkodni ezt is, ha nem hagynák elfolyni a pénzt "ide-oda".
Honvédségnél, rendőrségnél is a szolgálati időhöz kellene erősebben kötni a fizetéseket, nem a rendfokozathoz.
Nagyon kellene egy humánpolitikai reform is a Zrínyi keretében, mert jelenlegi humánpolitika mellett a garázsban fog porosodni a beszerzendő eszközök jelentős része. A jelenlegi feltételrendszer mellett el nem tudom képzelni, hogy lesz nekünk három vagy akárcsak két feltöltött dandárunk...
Teljesen egyetértek. Valóban jó lenne valamiféle új humán koncepció. Novemberben szavaz az országgyűlés az új honvédelmi törvényről.
Az is egyfajta próbálkozás, a pk kezébe adja a döntést, sávos fizetésekkel és az indoklás nélküli kirúgás lehetőségével.
A 3 évenkénti fegyverpénz is erre megy ki hogy állománymegtartó erő legyen.
Hogy ezek mennyire lesznek hatékonyak az majd elválik. De hogy a keresik a megoldást azt nem lehet elvitatni.
A fizetéseket meddig lehet emelni az persze nem csak a honvédség én múlik. Nyilván ha minden katona 3x forintot keres a rendőr meg 2x-et akkor a rendőrségtől szívjuk el az embereket ( most éppen ez van) ami nem jó az államnak hiszen rendőr is kell. 2002-2015 között meg a katonàk mentek rendőrnek ami szintén nem volt túl jó.
Ha a rendőrök, katonák bv dolgozók nagyon jól keresnek de mondjuk a nővérek meg a tanárok nem akkor jön a diktatúra kiabálás ami a választásokon nem mutat jól.
Ha az összes állami dolgozó nagyon jól keres azt meg az állam nem tudja sokáig fenntartani (100 napos programban 2002 Ben megpróbálta Medgyessy, csak puccs lett a vége. Jött Feri aki mindent gallyra vágott)
Ebből csak annyit akartam kihozni hogy azért itt a fizetésekkel körültekintően kell bánni.
Nagy megtartó erő lehetne az előre tervezhetőség. Na ilyet én meg a 22 éves szolgálaton alatt nem nagyon tapasztaltam. Bár ez is erősen pk függő. A saját szintjén sokat tudott tenni hogy ne legyenek ad hoc döntések. Ez mondjuk abban az időben működött amikor pénz se volt még feladat se. Most hogy pénz azért van meg feladat is bőven ez már sokkal nehezebb.
Összefoglalva: nagy feladat ezt manapság rendbe tenni. Van egy öröklött, nem túl jó kiindulási alap, van egy csomó feladat, van kormányzati elképzelés és még rájön hogy az XYZ generációnál nem nagyon népszerű a sereg mentalitása
Szóval én nem szívesen lennék az MHPK helyében...