Köszi a választ. Megnéztem a Fuchs 2-ről a videót, amit Algériában gyártanak, hát ezeket szerintem mi is bőven össze tudnánk szerelni. Idáig megvoltam győződve, hogy ha veszünk 6x6-ból, az is török lesz, de ez a német cucc kifejezetten jó lenne, ha akarunk ilyen kategóriát, mivel akkor több 8x8-ast tudnánk venni, és az már lehetne Patria. Mondjuk Patriaból is van ilyen 6x6-os, hát szerintem ez a német cucc jobb lehet. Lett írva a fórumban, hogy BTR-ek helyett jó volna, hát azt nem tudom elképzelni, hogy 8x8-ast ne vegyünk. Szerintem ha veszünk is ilyen 6x6-ost, csak azért, hogy több 8x8-ast tudjunk venni.
Az a gond, hogy a Patria 6x6 nem az AMV családhoz tartozik, hanem a Pasi családhoz. Ez tényleg nagyon hasonlít a Fuchs2-re de ez tényleg csak APC. Semmi több. Ez a konstrukció bár lehet, hogy rendelkezik pozitív tulajdonságokkal, de egy elavult konstrukció.
Sokkal kisebb védettséget jelent a főirányból érkező találatok ellen, mint azok a járművek, ahol az orrban elhelyezett motor jelentős többletvédelmet jelent az élőerőnek.
Ezen túl a 3 tengely ugyan csökkent a méreteken, a vételáron, a súlyon, és ezzel együtt a fogyasztáson és a karbantartási ígényen is, de veszít a terepképességeken, valamint belső méreteken, illetve a túlélőképességen, mivel egyel lecsökkenti oldalanként a kerék számát.
Az AMVnek is van elvileg 6x6 os verziója, de a finnek nem erőltették, mivel a 8x8 annyival többet ad.
Érdekes, hogy a lengyelek viszont tervezik az AMV 6x6 hadrendbe állítását.
Ha jól tudom ATGM platform, meg Recce verziók készülnek.
A Fuchs különben majdnem teljesen ki lesz vonva a Bundeswehrből. Ha jól tudom, a Boxer váltja. Csak a felderítőknek marad pár, a Fennek mellé. De pl. az ausztral felderítő jármű tenderen is a Boxer indult - és nyert is - nem a Fuchs, pedig annak is van felderítő verziója.
Ugyanezen sorminta miatt cserélik le a franciák a VAB-ot, de az összes modern kerekes APC/IFV ezen az elöl motor, és hagyományos szélvédő-mentes kialakításban készülnek.
Az mondjuk kemény, hogy a BTR-eknél még a Fuchs is hasznosabb lenne....