A magyar hadiipar napjainkban

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 470
113
Átadták a ZalaZONE tesztpálya katonai off-road pályájának első ütemét: a Rheinmetall-gyárhoz épült
tn4-web-27_210715_dt_5365.jpg

A minisztériumi közlemény ugyanerről:

 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
571
2 322
93
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 683
13 344
113
Szóval konkrétan annak lehettünk szemtanúi, hogy a lengyelek a seggnyalás oltárán bedobták a darálóba a 20 éve nagy szenvedések árán szintbe hozott és fenntartott hadiiparukat


Ugyanez okból --a lengyel eseményeket látva-- én erősen gondolkodnék azon, hogy a hazai hadiipar túlélését hogyan kellene biztosítani egy "választási baleset" ellen!
Valamilyen alapítványi tulajdon, vagy névleg külföldi tulajdonú holding alá szervezve, egyebek...
A szükséges/elkerülhetetlen rosszra jobb felkészülni! "cak" fennmaradásunk múlhat rajta!
A (korábbi)svéd mintát erre pl...
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ugyanez okból --a lengyel eseményeket látva-- én erősen gondolkodnék azon, hogy a hazai hadiipar túlélését hogyan kellene biztosítani egy "választási baleset" ellen!
Valamilyen alapítványi tulajdon, vagy névleg külföldi tulajdonú holding alá szervezve, egyebek...
A szükséges/elkerülhetetlen rosszra jobb felkészülni! "cak" fennmaradásunk múlhat rajta!
A (korábbi)svéd mintát erre pl...

Azon kívül, hogy igazad van, biztosítani kéne a túlélést, én több problémát látok.
A magyar hadipar -mint minden országé alapvetően- arra épül jelenleg, hogy az ország 2%-ot költ GDP arányosan és nálunk közel- és középtávon a most bevezetett min 20% új vas helyett jóval fölötte, valahol említettek pár év távlatában a létszámhiány miatt 50%-ot is.

Szóval! Ha ki is szerveznénk egy látszólag külföldi tulajdonba, ez nem oldaná meg szerintem a problémát, mert például egy Vadainak lehetősége lenne simán csak nem kötni új hazai beszerzést -mondjuk arra hivatkozva, hogy megvan a 200 IFV pár év alatt és az a most fejlesztett APC túl gyenge páncélzatú a Lynxhez képest, ő szakpolitikusként nem érti, hogy miért küldünk ki elégtelen védelemmel magyar katonákat a frontra meghalni és ha már ezt tesszük, miért nem BTR-ekkel tesszük- és ezért nem lesz egy darab se megrendelve. A gyárak rövid úton kivéreztetve.
Másik gond, hiszen még mindig túlélhet 4 évet külföldi megrendeléssel a gyár, hogy ennél sokkal nagyobb mozgástere van az exportnál a kavarásra. Nagyszerű dolog abban bízni, hogy az RM egymaga is le tud tárgyalni valamelyik harmadik országban egy tendert, de ha a gyártó országként mi kijelentjük, hogy még bizonytalanság van bennünk az előző kormány által ígért ellentételezéssel kapcsolatban. Lásd hogyan reagáltam a csehek döntésképtelenségére a mi Lance 2 tornyunkkal kapcsolatban, ha ők mégsem Lynxet akarnának meg mégsem annyit, hanem a fele is elég... Egy rutinos tárgyaló multi esetén is az maradna nekik, hogy megpróbálnak Berlinben valami helyettesítő csomagot kisírni, amivel nem zuhannak a többi versenytárssal szemben 0% ellentételezésre. Ahogy mi egy pillanat alatt átvisszük a torony megrendelésünket olyan országban, ahol komoly szándékot látunk vásárlásra, úgy ez velünk is megtörténhet, ha egy új kormány "már irányokat" állít fel magának.

Az, hogy a legtöbb és talán legfontosabb gyárakban nincs állami többség, az elég garanciának tűnik ahhoz képest, mintha egy látszat külföldi kiszervezést csinálnánk. A cég központjának külföldre vitele esetén ráadásul felesleges kitettségünk lenne ellenséges hírszerzéssel szemben. A hazai védelem ott nem tudná... vagy nem olyan széles mozgástérrel ellenőrizni, hogy a helyi internetszolgáltatónál mely szolgálatnak van kapcsolata, a székház környékén hová és ki telepít műszeres megfigyelő rendszereket, egy titokszolga sokkal szebben meg tudná ezeket fogalmazni, de a lényeg szerintem átment. Én is támogatom a szempontot, hogy ne azzal számoljunk, hogy teljesen biztosan még 20 évig ugyan ez a kormány lesz hatalmon, de nagyon nehéz aláásni egy jövőbeli kormány mozgásterét úgy, hogy most a jelenbe mi ne szűkítsük még radikálisabban a tárgyalási mozgásterünket. Valószínűleg a kérdés megválaszolásában lesz egy olyan rész, hogy egy ilyen bekövetkezése esetén pillanatokon belül érdekelté teszi az RM a fő döntéshozókat, míg a hatalomátvétel elmaradása esetén tovább folytatódik az, hogy nekik nincs szavuk a 2026-ig kifutó vásárlásokban és valszeg a német cég sem számol nagy összegekkel addig a szavazataik megvásárlásával.

Én egyik lehetőségnek látom azt, hogy berendelünk még idén mindent, ami a NATO-2026 és a felajánlott 3 dd-hez kell, meg amit addig még saját magunknak be akarunk vásárolni (drónból, tüzérségből, miegymásból). Nem nagy biztosíték, de a létrehozott struktúra pénzforrása egy választási ciklus alatt nagyjából biztosított lenne. Nyilván ezek jól megfogalmazott szerződések esetén és ezen kívül szükség lesz sokkal többre.

A fő veszélyforrás az RM-re nézve az, ha mind a két országban balos kormány nyerne választást. Berlinben a szocik már most a koalíción belül is azt szorgalmazzák, hogy ne legyen a hadi kiadás 2%. Ha egyszerre történne váltás mind a két helyen és csökkenne a megrendelés, az az új gépek kutatásánál egy fél évtizedes lendületvesztést jelentene az RM számára a globális versenytársakkal szemben.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 470
113
Szlovénből google fordítóval...

2021.07.23.
"Együttműködési megállapodás a Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériuma, a Magyar Köztársaság kormányának védelmi fejlesztési biztosa, a Szlovén Köztársaság Kormánya, a szlovén Pipistrel doo és a magyar Genevation Aircraft Ltd. társaság között.

A kormány határozatot fogadott el az együttműködési megállapodás megkötéséről a Magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium, a magyar fejlesztésért felelős kormánybiztos, a Szlovén Köztársaság kormánya, a szlovén Pipistrel doo és a magyar Genevation Aircraft Ltd társaság között. A Szlovén Köztársaság kormánya felhatalmazza Zdravko Počivalšeket, a gazdasági fejlesztés és a technológia miniszterét az memorandum aláírására, míg a magyar kormány aláírja a memorandumot. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és dr. Maróth Gáspár, a védelmi fejlesztések kormánybiztosa.

Szlovénia arra törekszik, hogy növelje a két ország közötti kölcsönös kereskedelmet, ideértve a beruházásokat is. Ez a beruházás fontos jelzést jelent a magyarországi szlovén befektetések terén, mivel csúcstechnológiás befektetésről van szó, a Pipistrel doo vállalat pedig az egyik leginnovatívabb és technológiailag legfejlettebb szlovén vállalat, amely a repülés területén tevékenykedik.

A Memorandum meghatározza a tervezett ipari és üzleti együttműködésre, valamint a Pipistrel SW 121 ultrakönnyű modell továbbfejlesztésére és gyártására vonatkozó szerződéses tárgyalások vagy megállapodások körét a jelen Memorandum érvényességi ideje alatt, azaz legkésőbb 2021. szeptember 15-ig, mind a Magyar piac és azon túl. A memorandumhoz titoktartási megállapodást csatolnak, amelyet az összes aláíró aláír."

Ezt meg csak úgy érdekességnek: 2021. július 14.



De talán érdemes egy pillantást vetni az UAV/DRONES/VTOL menüpontra is...
 
K

kamm

Guest
Első plenáris ülésén megválasztotta elnökségét a Magyarországi Drón Koalíció
Az induló hatvanról a megalapítása óta eltelt két hónapban kilencvenhatra nőtt a Magyarországi Drón Koalíció (MDK) tagjainak száma.


Dron Koalicio, baszki... biztos sokat eltem mar tavol, de ezek nekem olyan igazi europai burokratikus gittegyleteknek tunnek, ennek meg a neve is rohejesen gyerekes.
En preferalom a jol mukodo rendszereket, de pontosan itt, a technologiai innovation teruleten ez a fajta "mederbe terelt', burokraciat ujratermelo (kilenctagu elnokseg! WTF? Bele sem kezdek, kik a tagjai...) 'committee design' (ez egy kifejezes angolul, ugye), ez itt a legrosszabb, a legbiztosabb modja, hogy mindig lassabban fejlodj, mint a vilag, sosem fogod beelozni a nyilt, kimeletlen versenyen alapulo technologiai innovaciot - ahhoz kellene egyenlo felteteleket teremteni inkabb...
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 470
113
2021. június 29.


"A Milipol volt az a cég, amelyet a Védelmi Beszerzési Ügynökség (VBÜ) tavaly nyáron megpróbált kizáratni a Magyar Honvédség kétmilliárd forintos lőszerbeszerzéséből. A 24.hu írta meg, hogy az ügyben kartellgyanú miatt versenyhivatali eljárás indult, ám végül a cég mégis elnyerte a megbízást, 40 millió darab parabellum lőszer leszállítását, ami aztán jelentősen megdobta a forgalmát.

Információink szerint a kormány döntése nyomán az állam az elmúlt hetekben kivásárolta a cég két tulajdonosát. A Milipolt a Techimpex Kft. nevű állami cég vette meg.

Közvetítőként voltak jelen a piacon, és nélkülük nem egy, nem két, hanem legalább harminc gyártóhoz nem lehetett hozzáférni. Az állam minden eszközével próbálta megkerülni a Milipolt, de ez nem sikerült. El kell ismernünk, hogy a tulajdonosok jó céget raktak össze, amely ezentúl az államnak dolgozik

– mondta lapunknak az ügyletről Maróth Gáspár kormánybiztos. A VBÜ vezetője a pontos vételárat nem árulta el, csak annyit mondott, hogy a cég két, két és fél év alatt termelheti ki az árát."

Hatmilliárd forintért vett meg a kormány fegyverkereskedő céget. A kormány úgy számol, hogy 2-2,5 fél év alatt megtérülhet a beruházás.
 
K

kamm

Guest

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 824
4 742
113
Az alaptevékenységük földmunka-, bánya- és rakodógépek, és dömperek alvázának gyártása olyan megrendelőknek, mint a Terex, a Liebherr, a Caterpillar, Atlas és a Sandwik. Most vettek kettőt Európa legnagyobb hegesztőrobotjából (15 tonnás darabokat tud mozgatni), plusz megvették néhány külpiaci beszálítójukat is. Pont olyan cég a Pausits, amely könnyen be tudna kapcsolódni az újra felépülő hadiiparba is.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 470
113
Frissült a programterv a statikkal, sok újdonság nincs:
Ugye ezek után a Pipistrel Virus SW21 dinamikus bemutatón már nem lepődik meg senki... ;)