1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A pénz világa

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - elimgarak által indítva @ 2015. július 1..

 1. melampo

  melampo Well-Known Member

  Már megpróbáltam finoman megértetni veled, hogy ha valaki ott tart, hogy az MNB bocsátja ki a forintot az ne kommenteljen hanem vegye elő a közgáz középiskolai első osztályos tankönyveket és kezdje elolvasgatni.
   
 2. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  <b>Ennek a main stream hányadénak tonnaszám való tolását amit a gazdáid nyomatnak veled nyugodtan hagyd abba.</b>

  A primitív manipulációs technikákat <b>én negyven éve tanultam és elég alapos tanáraim voltak</b>, így a második harmadik mondatnál felismerem a módszert.
  Az ismételgetés pedig csak felbosszant és bunkó leszek.

  "Most hirtelen ennyi, hagylak okosodni."
  </blockquote>

  Úgy tűnik a kor neked sem vált előnyödre.  Hááát, pedig a monetáris bázist még mindig a jegybank határozza meg.

  Leegyszerűsítve kb. ennyi:)
   
 3. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  "A még szélesebb körű transzparencia érdekében a Magyar Nemzeti Bank nyilvánosságra hozza a forint bankjegyek és forgalmi érmék gyártásának címletenkénti árát, továbbá a bankjegy- és érmegyártás éves költségét, valamint a gyártott mennyiségeket.

  Mely szervezetek vesznek részt a forintbankjegyek gyártásában?
  A forintbankjegyek nyomtatását az MNB megrendelésére az MNB 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaság, a Pénzjegynyomda Zrt. végzi. A bankjegyek előállításához szükséges papírt a Pénzjegynyomda Zrt. tulajdonában álló Diósgyőri Papírgyár Zrt. gyártja. Mindkét szervezet hosszú ideje vesz részt a készpénz gyártásában. A Diósgyőri Papírgyárnak, mint az ország legrégebbi, ma is működő papírgyárának a hagyományai több mint 200 évesek. A Pénzjegynyomda Zrt. pedig az 1920-as évektől kezdődően gyárt bankjegyeket, így természetesen már az első forintbankjegyek is náluk készültek el. Az 1990-es évek első felében került sor a Diósgyőri Papírgyár és a Pénzjegynyomda rekonstrukciójára, amelynek eredményeként korszerű alapanyagok és új, modernebb technológia alkalmazásával készülhettek el az új sorozat bankjegyei.

  Mely szervezet gyártja a forintérméket?
  A forintérmék verését az MNB megrendelésére az MNB 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaság, a Magyar Pénzverő Zrt. végzi. A cég e tevékenységét az 1920-as évektől kezdődően végzi, így már az első forintérmék is náluk készültek el. Az 1993-ban lebonyolított teljes forgalmi érmecsere előtt, az 1990-es évek elején nagyarányú beruházási és rekonstrukciós munkálatokat hajtottak végre a Pénzverőben."

  http://www.mnb.hu/Bankjegy_es_erme/mnb-keszpenzestev/forintbankjegy-es-ermegyartas

  "A jegybank készpénzzel kapcsolatos tevékenysége
  A gazdaság készpénzellátásának biztosítása és a készpénzfizetésekbe vetett bizalom fenntartása a Magyar Nemzeti Bank alapvető feladatai közé tartozik. Ennek érdekében a jegybank:
  A gazdaság készpénz-keresletének kielégítése érdekében dönt a forint címletkínálatáról, bankjegyeket, érméket gyártat és hoz forgalomba, valamint készpénzkészleteket tart;
  Folyamatosan ellenőrzi a forgalomban lévő készpénz minőségét, kiselejtezi az elhasználódott fizetőeszközöket;
  Gondoskodik a forintbankjegyek és -érmék hamisítás elleni védelméről;
  Szabályozza, ellenőrzi és szakmailag támogatja a jegybankon kívüli készpénzforgalmazás és -feldolgozás folyamatait.

  1. <b>Az MNB a pénzkibocsátás kizárólagos jogosultjaként végzi a készpénz előállításával és forgalomba hozatalával kapcsolatos teendőket. A forgalom bővülése és az elhasználódott fizetőeszközök pótlása miatt szükséges új bankjegyeket és érméket kétoldalú szerződések alapján jelenleg a Pénzjegynyomda Zrt. és a Magyar Pénzverő Zrt. gyártják. </b>A bankjegyek és érmék elsősorban a jegybank nagybani forgalmazási tevékenységén keresztül kerülnek forgalomba. A forgalmazás alapjául az szolgál, hogy a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi számlát vezet a hitelintézetek és a posta számára, melyek – jellemzően készpénzlogisztikai közvetítő vállalkozások közreműködésével – számlájuk terhére készpénzt vesznek fel a jegybanktól, illetve számlájuk javára készpénzt fizetnek be.
  A címletskála módosítására bár nem túl gyakran, de szükség van. Ilyen intézkedés volt legutóbb az 1 és 2 forintos címletek megszüntetése és a 200 forintos bankjegy érmére cserélése. A jegybank mindkét esetben a gazdaság egészét figyelembe véve döntött és ezek a döntések jelentős megtakarításokat eredményeztek.
  A jegybank a készpénzforgalom mindenkori zavartalanságának biztosítása, ill. az esetleges rendkívüli helyzetek kezelése érdekében tartalék készpénzkészleteket is tart.

  2. A forgalomban lévő készpénz megfelelő minőségének megőrzése érdekében az MNB a hozzá beérkezett bankjegyeket korszerű bankjegyfeldolgozó gépek segítségével feldolgozza, vagyis számszerű ellenőrzés után valódiság és forgalomképesség szerint osztályozza. A forgalomképtelen, selejtnek minősített bankjegyeket a jegybank a bankjegy-feldolgozási folyamat részeként folyamatosan megsemmisíti, a jó minőségűeket pedig a gazdaság szereplőinek szükségletei szerint visszaforgatja. Statisztikailag minden esztendőben valamennyi forgalomban lévő bankjegy legalább egy ízben megfordul a jegybankban.

  3. A jegybank végzi a fizetőeszközök védelmi elemeinek folyamatos fejlesztését, kutató-fejlesztő munkában feltárja a bankjegybiztonsági elemek korszerű, nemzetközileg is bevált és költséghatékony megoldásait, valamint az előforduló hamisgyanús forint-, illetve külföldi bankjegyek és érmék szakértői vizsgálatát. A hamisítás elleni küzdelem jegyében együttműködik a bűnüldöző szervekkel, illetve a bankjegyvédelmi technológiai fejlesztéseket végző nemzetközi szervezetekkel. E tevékenység a készpénzbe vetett bizalom szempontjából kiemelt jelentőségű.

  4. A jegybank részt vesz a hazai készpénzforgalom szabályozásában és ellenőrzésében: MNB rendeleteket bocsát ki, ajánlásokat fogalmaz meg, ismeretterjesztő tevékenységet végez. 2008-ban az MNB megújította készpénzes stratégiáját. Ennek keretében több területen is átfogó változások indultak el, melyek nemzetgazdasági szempontból hatékonyabb, ugyanakkor megbízhatóbb készpénzellátáshoz és a készpénzes szféra működéséhez jobban illeszkedő szabályozási környezethez vezetnek. A már említett címletskála racionalizálás mellett így a készpénzes szféra hazai gyakorlatának sajátosságai miatt az aktuális szabályozási környezet megújítása időszerűvé vált: Magyarországon a hitelintézetek, a posta illetve az általuk megbízott készpénzlogisztikai szolgáltatók (pénzfeldolgozó szervezetek) jogosultak a bankjegyek és érmék minőségének ellenőrzésére és – a megfelelő minőségűek – forgalomba történő visszaforgatására. A készpénz megfelelő minőségének biztosítása érdekében az MNB felülvizsgálta a bankjegy-visszaforgatásra vonatkozó szabályozási környezetet: rendeleteiben a korábbi, jellemzően adminisztratív előírásokat – európai mintára – szigorú szakmai és technológiai kritériumokkal váltotta fel.
  A készpénz-visszaforgatásban érintett szervezetek számára az MNB műszaki, szakmai támogatást nyújt, továbbá a hitelintézeti, pénzfeldolgozói szféra számára állandó konzultatív fórumot tart fenn, ahol a készpénzzel kapcsolatos témák kerülnek megvitatásra, illetve a szféra kifejtheti véleményét az egyes jegybanki intézkedésekkel kapcsolatban."

  http://www.mnb.hu/Bankjegy_es_erme/mnb-keszpenzestev

  Bemasoltam az egeszet, de a kiemelt resz a legfontosabb.
  Eleg meggyozo?
   
 4. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Igy mukodik a magyar bankjegykibocsatas. Amiket az interneten lehet olvasni, hogy nem is a nemzeti bank bocsatja ki a penzt, az az USA bankjegyeire vonatkozik. Ott a FED nyomtatja es kamatra adja az allamnak. Minden mas normalis orszagban ugy mukodik, mint Magyarorszagon.
   
 5. vendeg2

  vendeg2 Well-Known Member

  Te tényleg semmit nem értesz.
   
 6. skara

  skara New Member

  A neten az esetek 99%-ban amikor arról írnak hogy nem a nemzeti bankok bocsátják ki a pénzt, azt nem a fizikai készletre értik hanem az elektronikus pénzre.

  Pl. XY besétál kér hitelt a banktól. Kap is, és a bank <b>létrehoz</b> mondjuk 30 millió forintot XY számláján. Ezután a rendszerben extra harminc millió forint kering amihez a nemzeti banknak semmi köze.
   
 7. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Te tényleg semmit nem értesz.</blockquote>

  Amit leírt az az M0.

  Létezik kereskedelmi banki pénzteremtés is, de ennek kereteit (maximális mértékét) is a jegybank szabályozza.
   
 8. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Igen, de a kötelező tartalékráta segítségével ezt is maximalizálni(értsd: korlátozni) tudja a jegybank, így jkorlátozza is.

  Az USA-ban ezt az értékpapírosítással játszották ki.
   
 9. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Es szerinted azt a 30 milliot csak ugy bepotyogi a szamitogepbe es maris eloteremtodik? Azt a 30 milliot valaki berakta a bankba letetbe. Az osszes bank szigoru MNB felugyelet alatt all, ahogy az elozo kommentemben is bemasoltam az MNB oldalarol.
  A Lehman Brothers a vilag egyik legnagyobb bankja volt es azert ment csodbe, mert megrohamoztak es ki akartak venni a penzeket. Ha igaz lenne amit irsz, akkor ok is teremtettek volna egy csomo virtualis penzt es kifizetik a beteteseket.
   
 10. skara

  skara New Member

  Es szerinted azt a 30 milliot csak ugy bepotyogi a szamitogepbe es maris eloteremtodik? Azt a 30 milliot valaki berakta a bankba letetbe. Az osszes bank szigoru MNB felugyelet alatt all, ahogy az elozo kommentemben is bemasoltam az MNB oldalarol.
  A Lehman Brothers a vilag egyik legnagyobb bankja volt es azert ment csodbe, mert megrohamoztak es ki akartak venni a penzeket. Ha igaz lenne amit irsz, akkor ok is teremtettek volna egy csomo virtualis penzt es kifizetik a beteteseket.</blockquote>

  A bankok több pénzt adhatnak ki mint amennyi tartalékuk van. Ezt egy közgazdász haverom mondta, igaz USA-ról volt szó. Nem tudom Mo.-n hogy működik. Viszont ez több a bankrendszerről szóló dokumentumfilmben is elhangzott, igaz ott is az USA bankokról volt szó.

  <b>Viszont.. Mi van akkor ha XY nem tudja visszafizetni a 30 milliós kölcsönt? Elköltötte a pénzt, nem fizeti vissza, vagyona nincs vagy nem ér annyit. Lesittelik, "leüli". A bank ugyanúgy visszafizeti a 30 milliós betétet annak aki épp ki akarja venni, de a rendszerben már ott kering XY által felvett és elköltött 30 millió.</b>
   
 11. skara

  skara New Member

  A modern pénz hatóköre szerint lehet:
  1., Teljes hatóköru(Jegybank pénz):
  A Jegybank teremtheti, ügyfélkörön belül és kívül mindenkli köteles elfogadni, azaz kényszerforgalommal ellátott. Megjelenhet KP-ként és számlapénzként is.
  2., Korlátozott hatóköru:
  <b>Kereskedelmi bank teremti</b>. Korlátozott, ügyfélkörön belüli, csak számlapénz lehet.
   
 12. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  <b>Es szerinted azt a 30 milliot csak ugy bepotyogi a szamitogepbe es maris eloteremtodik?</b> Azt a 30 milliot valaki berakta a bankba letetbe. Az osszes bank szigoru MNB felugyelet alatt all, ahogy az elozo kommentemben is bemasoltam az MNB oldalarol.
  A Lehman Brothers a vilag egyik legnagyobb bankja volt es azert ment csodbe, mert megrohamoztak es ki akartak venni a penzeket. Ha igaz lenne amit irsz, akkor ok is teremtettek volna egy csomo virtualis penzt es kifizetik a beteteseket.</blockquote>


  Tulajdonképpen igen, ezért is írják elő a jegybankok a kötelező tartalékrátát, hogy korlátozzák a dolgoz.

  Az aktív banki számlapénzteremtés menete hitelnyújtásnál:

  Ügyfél 10 milliós folyószámla-hitelt kér a banktól, és meg is kapja.


  Ügyfél mérlegében változás:

  T:
  Látra szóló letét +10MFt
  K:
  Látra szóló kötelezettségek +10MFt

  Bank mérlegében változás:

  T:
  Követelések : + 10MFt
  K:
  Látra szóló kötelezettségek: +10MFt

  Látható, hogy mindkét szereplő mérlegfőösszege a nyújtott hitel nagyságával megnőtt.

  A bank értékpapír vásárlással is végezhet aktív pénzteremtést, de ekkor csak a saját mérlegfőösszege fog változni:

  Ügyfél mérlege:
  T:
  Értékpapírok - XFt
  Látra szóló letét: + XFt


  Bank mérlege:

  T:
  Értékpapírok +XFt
  K:
  Látra szóló kötelezettségek +XFt
   
 13. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Es szerinted azt a 30 milliot csak ugy bepotyogi a szamitogepbe es maris eloteremtodik? Azt a 30 milliot valaki berakta a bankba letetbe. Az osszes bank szigoru MNB felugyelet alatt all, ahogy az elozo kommentemben is bemasoltam az MNB oldalarol.
  A Lehman Brothers a vilag egyik legnagyobb bankja volt es azert ment csodbe, mert megrohamoztak es ki akartak venni a penzeket. Ha igaz lenne amit irsz, akkor ok is teremtettek volna egy csomo virtualis penzt es kifizetik a beteteseket.</blockquote>

  A bankok több pénzt adhatnak ki mint amennyi tartalékuk van. Ezt egy közgazdász haverom mondta, igaz USA-ról volt szó. Nem tudom Mo.-n hogy működik. Viszont ez több a bankrendszerről szóló dokumentumfilmben is elhangzott, igaz ott is az USA bankokról volt szó.

  <b>Viszont.. Mi van akkor ha XY nem tudja visszafizetni a 30 milliós kölcsönt? Elköltötte a pénzt, nem fizeti vissza, vagyona nincs vagy nem ér annyit. Lesittelik, "leüli". A bank ugyanúgy visszafizeti a 30 milliós betétet annak aki épp ki akarja venni, de a rendszerben már ott kering XY által felvett és elköltött 30 millió.</b>

  </blockquote>

  Magyaroszagon a bankok csak valamilyen (jellemzoen ingatlan) fedezetre adnak ekkora osszegeket. Ha nem fizetsz, viszi a bank a hazad. O azt eladja es visszakapja a penzt es vissza tudja adni annak, aki epp ki akarja venni.
   
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Termeszetesen Magyarorszagon is tobb penzt adnak ki, mint amennyi tartalekuk van. Ha nem igy lenne, akkor csodbemenne, vagy csak nagyon magas kamatok mellett tudnanak mukodni.
   
 15. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Tarzan:

  "Az aktív banki számlapénzteremtés menete hitelnyújtásnál:

  Ügyfél 10 milliós folyószámla-hitelt kér a banktól, és meg is kapja."

  Igen, de az a penz a betetesektol van, nem?
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  The European Debt Crisis Visualized
  https://youtu.be/C8xAXJx9WJ8
   
 17. mathias

  mathias New Member

  Gyerekek, én ehhez a témához csak félve szólok hozzá, társadalomtudományi ismereteim gyérek. Sikerült még igen ifjú koromban meggyűlölni ezeket a tudományokat, nem tekintettem őket egzakt tudományoknak, az állítások nem voltak mérhetőek és bizonyíthatóak. Azaz, a bizonyítás (vagy inkább cáfolat) csak jóval később következett be. Vagyok már olyan korban, hogy eme utolsó mondatomra bizonyítékokba botoljak lépten-nyomon. Tehát van az állítás (törvény) te bemagolod (vagy megbuksz) rosszabbik esetben el is hiszed gyanakvás nélkül. Sajnos a fiataemberre igaz, hogy naív és hiszékeny, valamint az is igaz, hogy fiatalkorunkban elsajátított nézeteink elkísérnek bennünket halálunkig (általában, ha nem történik valami nagy kiábrándulás).
  Na most a pénzkibocsátás. Nekem lövésem sincs hogyan van ez regulázva a magyar jogban, azonban sejtem hogy nagyjából megfelel a nyugati liberális társadalmak szabályozásának. Nem tudom mi az igazság, azonban fentieket elolvasva nagy a ködösítés. Egy dolog biztos: a pénz felhígítása folyamatosan zajlik. Mitől fog egyébként "valami" 5 év múlva a többszörösébe kerülni. Ha az a valami nem reprodukálható szabadon, tehát mennyisége véges, akkor erre a magyarázat csak az lehet, hogy a forgalomban lévő monétaegységek száma megnövekedett. Nincs ebben nagy kunszt, csak arra kell odafigyelni, hogy a felhígítás kb. azonos ütemben történjen mint a meghatározó országoknál. Az árfolyam a meghatározó devizákkal nagyjából megmarad, a paraszt semmit nem vesz észre. És el sem gondolkodik azon, hogy az aki a hígítást végzi és "pénzt" teremt elő a semmiből gyakorlatilag munka nélkül gyarapszik. A mi kárunkra.
  Nem kell itt ködösíteni. Mitől van a javak egyre nagyobb koncentráltsága egy nagyon kis réteg kezében? Talán ők olyan nagyon ügyesek? Vagy éjt nappallá téve dolgoznak? Nem. Gerinctelen semmirekellők, egy olyan fajta élőskösők, akiknek sikerült ránktapadni és vérünket szívni, miközben a többség ezt észre sem veszi.
   
 18. akagi

  akagi Well-Known Member

  Aki szeretné megérteni, hogy mi történik a világban, azon belül is a
  gazdaságban, tegye félre, legalább az alábbi írás olvasása erejéig, a valóságnak a fősodrású média által festett képét. Az EU rendszerének és az EU-ban folyó fiskális káosznak a megértéséhez pedig Görögország helyzetét is figyelmen kívül kell hagynunk, legalábbis annyi időre, hogy átláthassuk a lényeget. Jól olvastad. Felejtsd el a görög adósság körül kialakult drámát! Felejtsd el, hogy találnak-e új hitelezőket vagy csődbe mennek-e! Felejtsd el, hogy szövetségre lépnek-e Oo vagy a BRICS államokkal és azt is, hogy képesek lesznek-e az utolsó pillanatban megmenteni a régi rendszert! Mindezek nem számítanak. A nemzetközi pénzügyi elit által rendezett szappanopera jeleneteit látjuk csupán. A lényegről persze ne feledkezzünk meg: Go fizetésképtelenné fog válni. Ennyi. Nincs más lehetőség. Lehet, hogy maholnap egyezségre jutnak, de végül nem lesznek képesek olyan mértékben nyújtani forrásaikat, hogy visszafizethessék exponenciálisan növekvő adósságukat. Ez elkerülhetetlen és semmilyen utolsó pillanatban hozott egyezség nem fogja alapvetően befolyásolni a lényeget. Az aggodalom alapja egy jó nagy hazugság: azt próbálják elhitetni velünk, hogy Go csődje, összeomlása vagy kilépése az EU-ból olyan dominóhatást váltana ki a nagy adóssággal rendelkező nemzetek között, ami sorozatos csődöket és összeomlást eredményezne. A gondolatmenetben rejlő hazugság, hogy Go csődje okozná más országok összeomlását. Ez nem igaz, mert a csőd nem fertőző. A nehéz helyzetben lévő EU tagállamok Go „segítsége” nélkül adósodtak el. Ezen országok, Olaszországtól Portugálián át egészen Spanyolországig, saját szuverén adóssághalommal rendelkeznek, amelyet saját felelőtlenségüknek köszönhetnek. Az egyetlen legitim indok arra, hogy a csőd más országokra is átterjedjen az maga az EU létezése, ami a szerkezetéből adódóan szocialista függőséget kényszerített a tagállamokra. Soha ne felejtsük el, hogy az EU nem Go miatt van bajban, hanem a nemzetekre erőltetett egymástól való függőség miatt! Az EU-nak nem szabadna léteznie, ahogy egyetlen nemzetek felett álló valutarendszernek sem.
  Arról se feledkezzünk meg, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz hasonló globalista intézményeknek érdekében áll katasztrófát előidézni az EU-ban, akkor is, ha egyesek azt feltételezik, hogy az EU a globalizáció tesztüzemeként jött létre. Nem így van. Ha így lenne, az IMF nem szorongatná Go-t az adósságai miatt, miközben a hasonló gondokkal küzdő Ukrajnának szó nélkül segít.
  Miért akarnák a globalisták az EU részleges feloszlását? Mit nyernének vele? A válasz egyszerű: káoszt. A káosz pedig remek lehetőség egy hamis dialektika prezentálására.
  Az EU egyáltalán nem a globalisták által kívánt gazdasági és politikai modellt képviseli. Amikor Európa leér a pénzügyi szakadék aljára és a lakosság szörnyülködve kérdezgeti, hogy mi a fene történt, az elit kész válasszal fogadja a kérdéseket. Azzal jönnek majd, hogy nem az egymástól való túlzott és kikényszerített függőség volt a baj, hanem az, hogy az unió központosítása nem volt teljes. Azzal állnak majd elő, hogy egy nemzetek feletti gazdaság és valuta csakis úgy működhet jól, ha a kormányzás is nemeztek feletti. Más szóval a rendszer ezért bukott el, mert a működéséhez stabil, globális kormányra lett volna szükség.
  A Fábiánus szocialisták azzal érvelnek majd, hogy a nemzeti szuverenitás barbár és idejétmúlt intézménye volt a ludas, ami a válságot előidézte. Minden erejükkel azon lesznek, hogy a nemzeteket impotenssé tevő rendszer minden negatív hatása feledésbe merüljön. Éljen a globális falu, amiben mindenki együtt emelkedik fel vagy bukik el! A szabadpiacnak és az egyéni innovációnak elvégre mi köze lehet egy sikeres gazdasághoz? Amire igazán szükségünk van az a csordaszellem,
  hogy minden ember egy könnyen lecserélhető alkatrésszé váljon ebben az óriás fűnyíróban, ami letarolja örökségünket, történelmünket és elveinket az önkényesen definiált közjó és a felhőkön lebegő okos városok megvalósítása érdekében, ahol senkinek sem kell dolgoznia többé. Az EU bukása csupán egy eszköz a globalisták kezében. Nem létezik olyan nemzet vagy intézmény, amit ne lennének hajlandóak beáldozni, amennyiben
  az áldozat közelebb viszi őket a politikai és gazdasági dominanciához. Nemcsak teljes központosítást akarnak. Azt akarják, hogy könyörögjünk nekik érte és hogy az emberek a saját ötletüknek higgyék. A rabszolgaság legtolakodóbb és leghatékonyabb formája, amikor a rabszolgákat ráveszik,
  hogy saját elnyomásukat követeljék és még büszkék is legyenek rá.
  Az USA bukása sem különbözik majd e tekintetben. Mivel az USA-ban nincs nemzetek feletti rendszer, a bukást más kommentárral magyarázzák majd.
  Az amerikaiakra az elkényeztetett imperialista szerepét osztották az elit globális színházban, akik végre azt kapják, amit megérdemelnek. Egy jó nagy gazdasági pofont. Az USA az új Róma. Kenyér és cirkusz. A Fábiánusok pedig az USA bukásánál is ott lesznek, hogy rámutassanak a nemzeti szuverenitás eredendő kapzsiságára és kijelentsék, hogy az eddigi destruktív hataloméhséget egy kiegyensúlyozottabb globális rendszernek kell leváltania. Nem tudom hányan fogják fel, hogy az amerikaiak játsszák a gonoszt, a világ többi része az ártatlan áldozatot, az IMF-hez és BIS-hez hasonló globalista intézmények pedig a hős megmentőt, akik éppen idejében érkeznek, hogy megóvják az emberiséget a végromlástól. Az USA több adósságot termel, mint az EU összes tagállama együttvéve. Go-gal ellentétben azonban az USA annyi pénzt nyomtat, amennyit akar, így elodázhatja az adósságfelhalmozás súlyos következményeit.
  Érdekes módon azonban a Fed bejelentése, miszerint szeptembertől
  megemeli a kamatokat, valószínűleg tömeges kivonulást eredményez majd a tőzsdéről és az „új idők” végét hozhatja. Ismét tegyük fel a kérdést, hogy miért tennének ilyet a bankárok? Miért ne tarthatnák a kamatokat a nulla közelében? Elvégre senki se könyörög nekik, hogy emeljék meg. Sőt, ennek az ellenkezője történik. Miért hagyja a Fed figyelmen kívül a recesszió felé mutató több száz jelet és tart ki rendületlenül a kamatemelés mellett, látszólag fittyet hányva saját érdekeinek?
  A Fed nagyon jól tudja, hogy az amerikai piacokat kizárólag az ingyen pénz, illetve a lakosságnak a bankokba és az államba vetett vak hite tartja életben. Amikor azonban az ingyen pénz az emberek hitével együtt elillan, ránk köszönt a katasztrófa. A Fed globalistái ezt nagyon jól tudják és pontosan ezt akarják. Pontosan azért akarják a jelenlegi rendszer bukását, mert az előkészíti a terepet a mostanában egyre többször „nagy globális resetnek” nevezett eseményhez. A reset a globalizáció, vagyis a teljes központosítás felé vezető terv következő állomása. Tehát szó sincs átterjedésről. Ez csupán egy remek ürügy, amivel elterelhetik a figyelmet az igazi problémáról. A globalista elit évtizedek óta folyó összehangolt erőfeszítéséről van szó, amellyel a nyugati kultúrákat sebezhető helyzetbe kényszerítik. A gyenge és ijedt emberek sokkal alakíthatóbbak. A ma elképzelhetetlennek tartott társadalmi változások nagyon is megvalósíthatónak tűnnek egy válság kellős közepén.
  Úgy gondolom, hogy a következő válság érkezése már látható. A gazdasági mutatók mindenesetre alátámasztják ezt a feltevést. Amikor az európai rendszer sorsa a görög adósságon, az USA pedig a nulla közeli kamatrátán és a vak hiten múlik, valami előbb utóbb engedni fog. Innen nincs visszaút. Előrefelé pedig egyetlen út vezet, ami se nem kellemes, se nem elhanyagolható. Arról se feledkezzünk meg, hogy maga a válság is csak egy figyelemelterelés. Akármilyen bajok érkeznek holnap vagy a jövő héten vagy öt év múlva, emlékezzünk, hogy kik okozták: a nemzetközi bankok ésglobalista politikus kollégáik.
  Akármi történik is, soha ne fogadd el a központosított rendszert!
  Akármilyen ésszerűen hangzik az ajánlat a fiskális terror közepette,
  soha ne add meg a fenevadnak, amit követel!
  Forrás: alt-market.com
   
 19. akagi

  akagi Well-Known Member

  Moderátor Urak!
  Az előző hozzászólásom jobban nézne ki a "nagy sakktábla" topikban. Lennétek szívesek átpakolni.
   
 20. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Nem, ezt a bank "teremti". Ha egy banknak csak annyi kihelyezett hitele lehetne, amennyi a nála elhelyezett betét...

  Viszont mivel létezik kötelező tartalékráta, ezért a kihelyezés elvileg korlátos (minél nagyobb a tartalékráta, annál kevesebb a kihelyezhető max. pénzösszeg)
   

Ezen oldal megosztása