Azért a videóban néha a szezont keveri a fazonnal a kedves blogger.
Részben és áttételesen ebből él jobbára, ha jól tudom, így számára az a fontos, hogy minél többen kövessék és nézzék. Azt pedig mind tudjuk, hogy a "nagyottmondás", csúsztatás, "énmegmondomatutit" jobban eladható, mint a részlehajlás nélküli informálás és a tényszerűség. Médiapiaci cápa, de azt meg kell adni neki, hogy amit csinál azt jól csinálja, hiszen őt, és nem a 12 pont egy tucat hasonló videót linkelte be megazez ...
Abban tényleg igaza van, hogy az Apple termékek nevetségesen túlárazott készülékek ahhoz képest, amit tudnak. (Ehhez képest érdekes, hogy magukat mennyire intelligensnek tartó emberek használják őket. Nálam ellentmond az intelligenciának, hogy túlárazott cuccot vegyek...)
Pro és kontra vannak érvek. Azt nem lehet elvitatni, hogy az Apple cuccok vajsimán szoktak együttműködni egymással. Ez pedig valahol csak álom az android / windows / linux világban. Aki csak használni szeretné a cuccot, és nem akar küzdeni a problémákkal, annak ideális választás. Ha megengedheti magának...
Innentől én nem intelligenciához, hanem pénzügyi helyzethez kötném a felhasználói csoportját. Hogy drágák a termékeik?
Az Apple egy nyereségorientált cég, amely mostanság évente 60 milliárd dolláros
nyereséget produkál. Más szóval rohadt jól csinálják...
Mivel nem vagyok felhasználó - soha nem volt ilyen cuccom, nem is lesz, kb. 10 másodpercig volt 1 db iPhone a kezemben, soha semmi más kapcsolatom nem volt egy almás termékkel sem - ezért nem tudom, hogy mennyire megbízható az n+1 szolgáltatás és maga a vas. Amit a Neten látok és itt felsoroltak az elborzasztó. Alap funkciók nem működnek....?
Egyfelől az alap Apple felhasználó sem sűrűn fog androidos telefont a kezébe, és az átlagos AirMac felhasználó se fog Windowsos laptopra váltani. Ő is megvan a saját belakott környezetében, és nagy általánosságban köszöni szépen, jól elvan ebben a milliőben.
Másfelől ha nem használsz Apple termékeket, akkor nehéz megértened is, hogy miért lesz valaki Apple-fan. Engem se lehetne éppenséggel Apple-fannak nevezni, de ettől még volt dolgom Mac-ekkel, iPhone-okkal, és az erényeiket is láttam, nem csak a nyűgjeiket. Ilyenkor tényleg azt kell látni, hogy a felhasználó mit tapasztal. Ha hozzá vagy szokva a Windowsos vagy Linuxos környezethez, megszokott eljárásokhoz, akkor nyilván a hiányosságokat veted fel.
Hogy egy példával éljek: kolléga most cserélte le a hetes szifonját XR-re. Az átbútorozás bruttó 5 perc volt. Kicsit csalódottan meg is jegyezte, hogy gyakorlatilag minden ugyan olyan, mint az előző telefonján, csak ennek nincs betörve a kijelzője. Igen, androidon se bonyolult az átbutorozás, de azért az ikonok elhelyezésével, a nyitóképernyő beállításaival, stb. el lehet lenni legalább egy fél órát, ha a telefon kevésbé partner, talán többet is. Itt viszont ilyesmiről nincs szó...
Az viszont nevetséges, hogy forradalmi újítás vár el a kedves YT blogger. Árulja már el nekem valaki, hogy mi a f*szt lehet még forradalmasítani...?
Ez az, amit minden technológia esetében a gyártók folyamatosan kutatnak-keresnek. Hogy autós példával éljek, egy időben az egyterűek, majd később a crossoverek, SUV-ok tarolták le a piacokat, semmi forradalmit nem csináltak, csak olyan járművet nyújtottak a vásárlóknak, amilyenre úgy érezték, hogy vágytak.
A mobiltelefonoknál is ez megy. Egy időben a VR-t hitték a mobilok nagy következő dobásának. Oszt ez a szál jól elsikkadt. A PC-ként való használat a következő dolog, ami akár még valóban működhet is. Ha elég bika hardver van a telefonban és elég jól megcsinálják mögé a szoftveres környezetet. Ez az, ahova szerintem az Apple nem merészkedik, mert a Mac / AirMac piacát veszélyeztetheti vele. Bár lehet, hogy 5 év múlva aztán mégis meglépi...
Az elkényeztetett felhasználókat addig is mindig buzzwordokkel kell traktálni, manapság ez az AI (vagy magyarul ugye MI). Nincs jelenleg olyan hű, de nagy hatása, de ha a felhasználó azt hiszi, hogy egy mesterséges intelligencia dolgozik alá, akkor az jó lesz az adott telefon megítélésének. A manapság egyre debilebb szinten folyó kamera-verseny ugyanez pepitában. Csak hogy egy picit visszanyúljak, ez is olyan dolog, amit az Apple anno nagyon jól megérzett, és hosszú ideig a szifonok etalonok voltak a kamerák terén. Ma sem rosszak, de itt-ott már bizony az androidos telefonok utólérték, talán jobbak is nála.
Jobb kamerát nem lehet beletenni egy ponton túl, mert ahhoz objektív kéne. Az első iPhone egybegyúrta a telefont és a számítógépet úgy és a digi kamerát úgy, hogy működött. Ez volt a nagy ötlet. De ezen túl nekem pl. annyiban tér el egyik okosteló a másiktól, hogy gyorsabb, nagyobba kijelző és mennyi ideig bírja. Ennyi. Amire az átlagemberek használják a telót, azt mind tudja, csak egyre könnyebb fényképezni és videózni velük, ameddig nem akarsz zoomolni. Meg gyorsabban működnek, de egy 5 évvel ezelőtti telóval is pont azt csinálod, mint a maival... Nem mondott egy példát sem arra, hogy más cég milyen forradalmi újítást hozott bármelyik más okosteló gyártó...
A jobb kamerára jelenleg az a megoldás, hogy a minél több, eltérő célú optikát raksz a telefonba. Így lassan a rovarszemű telefonok lesznek, de ha ez az ára annak, hogy jobb képeket tudj vele csinálni, hát legyen. Érdemes megjegyezni, hogy hajdan a Nokia Lumia 1020, zseniális kamerával, de hulladék OS-el. Mégse hozzák (legalábbis még) vissza ezt a megközelítést, mert közben a felhasználóknak a megjelenés is fontos, és azért a nagy optikai rendszer ilyen téren komoly problémákat jelenthet. Bár a notch-os telefonok után inkább én nem szólok már semmit...