Mivel nem vagy kulturális örökséget ápoló intézmény, ez a cikkely nem rólad szól. Az említett filmnek van tulajdonosa, biztos valami vállalat, ami engedélyt ad a felhasználásra. A legvalószínűbb, hogy valamilyen csomag részeként megvásárolhatod streamingre vagy TV-sugárzásra.Az Arcticle 13/17 kapcsán elég homályos nekem az egész. Megpróbáltam a fontosabb részeit elolvasni és értelmezni, de borzalmasan gumi az egész. Itt van pl. ilyen része.
Ez alapján, mondjuk a THE B-1 LANCASTER BOMBER - DOOMSDAY MISSION dokufilmet angolul fellőhetem? Nem vásárolható meg, nem adják már le sehol. Vagy a Nuclear Age sorozat magyarul, ami 21 éve nem adott le senki, angoul talán VHS-en (!) kapni antikváriumban. Anno 10 éve írtam a Spektrumnak és közölték, hogy 0 esély van arra, hogy újra műsorra tűzik ezt valaha. Ha ezeket feltölteném, akkor maradhat vagy sem...?
Mert nekem úgy tűnik, hogy igen, de akkor nem, ha bárki a másik odalról azt mondja, hogy "mert csak". Akkor is, ha az mondjuk egy egyetemi kurzus oktató anyaga lenne.
És több ilyen rész van a teljes szövegben, majd aztán kicsit böngészve kijön az, hogy akkor tökmindegy mit kitalálva majd kitalálja a jogtulaj (azt bizonyítani hogyan lehet 20-30-40 éves műveknél, ahol megszűnt kiadótól kezdve mindenki és készítők sem élnek már talán), hogy "nem". Miért? "Mert csak".
Egyáltalán mikor kell a tagállamoknak elkezdeni azt, hogy beillesszék ezt a hazai jogrendszerbe...? Vagy az lesz, hogy 22 hónapig tökvakarás, aztán 2 hónap alatt valakik majd összegányolnak valami vackot?
Jogszerűen eddig sem tölthetted volna fel sehová, mert nem a tiéd. A magáncélú letöltés eddig is legális volt, és az is marad, ez tehát mehet.