Azért most nem kicsit fordult a kocka,a melós felé.
Itt a nagyfaluból jarnak le nagyon vidékre melóst toborozni,pénteken tele vannak a kocsmák melóssal,meg a munkaerő ügynökségek embereivel,olyan órabéreket ígérnek,hogy ihaj,és azon még ők is keresnek,szóval lett most tojás,lett még lágy kenyér.
Hetente beleolvasok az otthoni álláshirdetésekbe is,már nem úgy van mint "az én időmben" ,fizet a cég utiköltséget,kajapénzt,túlórát,adnak munkaruhát,tisztasági csomagot(!?),meg amit kell, csak valaki ki tudjon ásni 1 munkagödröt,meg meg tudjon rakni 1 tgk-t.
14 éve kaptam 800pénzt/h,akkori minimálra bejelentve,a többi zsebbe,meg a napi üa költségemet,azt zene,a többit a dzsúzból,meg a maszekból pótoltuk.
Most régi cimbijeim számlára kapnak 400 felett a nagyfaluban,és környékén,autópályán túlórákkal többet is, meg céges tranyó,teló,fizetik a napi menzát,miazmást.
Persze a vállalkozókat most sem kell sajnálni,nem adnák,ha nem érné meg nekik is.
Itt, az utóbbi 4 évben ~30%+ nettót sajtolhattam ki a főniből,és most sem hitelből vett 140 ropi körül kotrót,meg 1.5 éve 2 db új 4 tengelyes volvó billencset.
Na még 1 mondat,a válság idején simán részmunkaidőre voltam bejelentve,3 nap/hét a számlámra,a többi cash,meg segély,most is pont az adókulcs határán kapok/hét,így egy kicsi zsebbe jön,a nagyja meg számlara,a asszony dettó,étteremben dolgozik,van cash bőven,és igen,30 éve.mi is zsebre vágtuk a nádat a sógoroknál,meg sokan a németeknél,szóval vannak az elvek,szép szavak,meg a pénz,nyugaton is.