Beszélgető

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
Már nem. Ha január 1-15 között nem kérvényezi a szülő, és csakis a szülő teheti meg, akkor a 6. életévét szeptember 01. előtt abban az évben betöltő gyerek automatikusan iskolás lesz. Akkor is, ha az óvodapedagógus szerint nem iskolaérett; neki nincs beleszólása, pedig a nap nagy részében ő van a gyerekkel, 3 éven át. Most voltam tájékoztatón, 22 szülőből 2 látta iskolaérettnek a gyerekét, és a nevelők nagy részük indokaival teljesen egyetértett, de az elbírálást az Oktatási Hivatal végzi, kétség esetén vadidegen szakember "vizsgálja" meg a gyereket. Gratulálok.
Teljesen jogos az új intézkedés. Végre meglépte a kormány. Az azért mégis csak nonszensz volt, hogy szinte mindenkit alkalmatlannak tartottak az iskolára. Általános iskola elsőről beszélünk, nem a 12-ről.
A szülők szinte kivétel nélkül pici törékeny csöppségnek látják a saját gyermeküket. Szívesen járatnák még a "biztonságos oviba" őket, mert bele sem gondolnak, hogy az mennyi kárt okozhat a gyereknek ha túlkoros. Az óvónők is marasztaltak akit csak tudtak, mert így majdnem egyharmaddal több gyerek járt az oviba... Ezek az emberek nem objektívek és fölöslegesen tartották vissza a gyereket a sulitól. A "kiöregedett" ovisok amúgy is csak unatkoznak a megismételt óvodai évben.

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 249
5 293
113
Teljesen jogos az új intézkedés. Végre meglépte a kormány. Az azért mégis csak nonszensz volt, hogy szinte mindenkit alkalmatlannak tartottak az iskolára. Általános iskola elsőről beszélünk, nem a 12-ről.
A szülők szinte kivétel nélkül pici törékeny csöppségnek látják a saját gyermeküket. Szívesen járatnák még a "biztonságos oviba" őket, mert bele sem gondolnak, hogy az mennyi kárt okozhat a gyereknek ha túlkoros. Az óvónők is marasztaltak akit csak tudtak, mert így majdnem egyharmaddal több gyerek járt az oviba... Ezek az emberek nem objektívek és fölöslegesen tartották vissza a gyereket a sulitól. A "kiöregedett" ovisok amúgy is csak unatkoznak a megismételt óvodai évben.
Már bocsánat, de a hozzá nem értő, dilettáns, gyereket nem látott szakemberek, milyen jogon szólnak bele az iskolaérettségbe? Amúgy egyáltalán a szülőn kívül kinek mi köze hozzá, hogy mikor íratja iskolába a gyerekét?

M

molnibalage

Guest
Hm...
Lehet megköpködni pro és kontra. Végül is 10 évet élt ott.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 073
15 030
113
Akkor veletek a szakszervezetetek baszott ki, de heti 60 óránál több beosztás szerinti munkaidő úgy sem lehet (de lehet évi 300 túlóra).

Akinek nem tetszik annak ott van az Mt. 135. § (5) bek. b) pontja..
Hát lehet hogy tényleg én voltam a hülye?? Talán az tévesztett meg, hogy se a kifüggesztett munkaidő-beosztáson, se az Időbank-szabályzaton, se a Munka tvk.-ön nem a szakszervezet aláírása szerepelt?!! Szóval előfordulhat hogy mégis mások intézték nekünk a "jót"?!!

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
Már bocsánat, de a hozzá nem értő, dilettáns, gyereket nem látott szakemberek, milyen jogon szólnak bele az iskolaérettségbe?
Profi és objektív szakik lesznek, és nem olyan óvónők akik abban érdekeltek, hogy visszatartsák a gyerekeket. Csak kivételes esetekben indokolt a halasztás, nem ilyen 90+ százalékban.
Amúgy egyáltalán a szülőn kívül kinek mi köze hozzá, hogy mikor íratja iskolába a gyerekét?
A szülő nem szakember és nem kellenek túlkoros iskolások az ovisok közé. Ez nem magánügy.

• Tetszik
Reactions: notaricon

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 298
4 785
113
Nem tudom. A nagyobbik fiamnál nem volt kérdés, hogy iskolaérett-e, látszott, hogy már oda való. A kisebbiknél nem merném biztosra venni, hogy be tud már most illeszkedni a jelenlegii - hangsúlyozom, a testvérének tökéletesen megfelelő - iskolarendszerbe. Más a habitusa, és nagyon mások még az igényei. Szerintem az iskola sem jár jól egy még nem oda való gyerekkel, hacsak az SNI-sek után járó dupla fejpénzt nem tekintjük annak. Nevelési szempontból biztosan nincs értelme a korai beiskolázásnak.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Robur

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 249
5 293
113
Profi és objektív szakik lesznek, és nem olyan óvónők akik abban érdekeltek, hogy visszatartsák a gyerekeket. Csak kivételes esetekben indokolt a halasztás, nem ilyen 90+ százalékban.
Profik, ja az. Akik először és utoljára látják a gyereket. :)))))

A szülő nem szakember és nem kellenek túlkoros iskolások az ovisok közé. Ez nem magánügy.
De magánügy.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
A kisebbiknél nem merném biztosra venni, hogy be tud már most illeszkedni a jelenlegii - hangsúlyozom, a testvérének tökéletesen megfelelő - iskolarendszerbe.
Indokolt lehet ritka esetben, de láttuk milyen eredményt hozott az amikor a szülők és az óvodapedagógusok döntöttek.
A gyerkek tökéletesen másképp viselkednek egy vadidegen ember előtt, egy ilyen találkozásból nem lehet felmérni az alkalmasságot ebben a korban.
Ez igaz, csak ez nem probléma egy ilyen vizsgálatnál. Legalább azt is látják hogyan viselkedik a gyermek új környezetben idegenekkel.

Profik, ja az. Akik először és utoljára látják a gyereket. :)))))
Az orvos is vadidegen, mégis percek alatt diagnosztizál.
Nem az.

• Tetszik
Reactions: fip7

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 298
4 785
113
Indokolt lehet ritka esetben, de láttuk milyen eredményt hozott az amikor a szülők és az óvodapedagógusok döntöttek.
Miért baj az, ha a gyerekek többsége csak 7 évesen megy iskolába? A szeptember 1. után születettek eleve így mennek, ez egyenletes születés-eloszlásnál a gyerekek harmada. Őket nem érinti a túlkorosság problémája, amit valaki itt hátrányként említett? Még a növények sem egyszerre, vezényszóra válnak termővé, miért gondoljuk, hogy minden gyerek 6 évesen alkalmas lesz az iskolára?

• Tetszik
Reactions: pöcshuszár

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
Miért baj az, ha a gyerekek többsége csak 7 évesen megy iskolába? A szeptember 1. után születettek eleve így mennek, ez egyenletes születés-eloszlásnál a gyerekek harmada. Őket nem érinti a túlkorosság problémája, amit valaki itt hátrányként említett? Még a növények sem egyszerre, vezényszóra válnak termővé, miért gondoljuk, hogy minden gyerek 6 évesen alkalmas lesz az iskolára?
Az is barom volt aki kitalálta, hogy szept. 1. után automatikusan az oviban marad a gyermek. Én nem voltam 3 éves amikor már tudtam írni és olvasni, de mert októberi vagyok ezért maradtam plusz egy évet az oviban. Szüleim semmit nem tudtak tenni ellene. Addig is unalmas volt az ovi, de emiatt üzenem, hogy ###########!!!:hadonaszos:

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 298
4 785
113
Az is barom volt aki kitalálta, hogy szept. 1. után automatikusan az oviban marad a gyermek. Én nem voltam 3 éves amikor már tudtam írni és olvasni, de mert októberi vagyok ezért maradtam plusz egy évet az oviban. Szüleim semmit nem tudtak tenni ellene. Addig is unalmas volt az ovi, de emiatt üzenem, hogy ###########!!!:hadonaszos:
Szerintem sem normális ez a másik véglet sem. Ha iskolaérett 5 és fél évesen, menjen iskolába. Ezt is akceptálnám, a szülő kérhetné is. Mennyivel kevesebb traumát hordoznál :cool:

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 359
113

Már sose tudjuk meg, de azért a mostani változás jó a lelkemnek. :cool:
Mondtam már, hogy hagyd az olyan témákat, ahol gyereknevelésről van szó...
Értem, hogy zsigerileg védsz minden olyan döntést, amit ez a kormány hozott, de amihez nincs normális tapasztalatod, ahhoz elég ha egy like-ot nyomsz.
És közben pedig valójában: Jelenleg is az első osztályos tanítók rettegnek a szitutól. Elmondom neked, hogy nem ritka az olyan szitu, amikor a gyerek 6 éves korára még nem alkalmas rá, hogy kitörölje a fenekét. Abba most ne menjünk bele, hogy ez mennyire az óvoda, és mennyire a szülő hibája, de sajnos előfordul. Több esetben, mint gondolnád.
A sztori megtörtént: Az elsős tanító néni előkészítőt tartott nagycsoportosoknak, és az egyik ilyen alkalommal az egyik óvodás gyerek szólt, hogy ki kell mennie WC-re, de csak nem akart visszajönni. Negyed óra múlva utána ment a tanító néni, és már a WC elől hallotta, hogy óbégat a gyerek bentről. Azt várta, hogy valaki menjen, és törölje ki neki.
Értem, hogy ez bagatell dolog, de hogy a tanítóknak ilyeneket is a nyakukba kelljen venni, miközben a dolguk már fentebb fel lett sorolva... Ilyenre egyszerűen nincs és nem is kell, hogy legyen rendesen kapacitás az iskolában. Az ilyen "problémák" egy iskolaérettségi vizsgálatnál kibuknak. Kétségtelen, hogy nem ideális, hogy a szülőkre van bízva az ilyen feladat, de a kötelező életkorhoz kötött beiskolázás inkább a ló túloldalára való átborulás tipikus esete.
A helyes megközelítés az lett volna - szerintem -, hogy a szülő véleményét is kikérve, de objektív felméréshez kötni a beiskolázást.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
Mondtam már, hogy hagyd az olyan témákat, ahol gyereknevelésről van szó...
Ezt nem nekem mondtad. Mondjuk amúgy is magasról teszek arra a sok hülyeségre amit itt arrogánsan előadsz. Nem vagy te nekem a főnököm.
Értem, hogy zsigerileg védsz minden olyan döntést, amit ez a kormány hozott,
Zsigerileg támadsz minden döntést amit a kormány hoz. Még a gyerekekkel is kicsesznél, csak hogy ellenkezhess.
de amihez nincs normális tapasztalatod, ahhoz elég ha egy like-ot nyomsz.
Hanyagold az agyatlan lekezelő stílusod. Inkább maradj csendben.
Több esetben, mint gondolnád.
Te tudod, hogy én mit gondolok? Onnan indult a beszélgetés, hogy 22 gyerekből 20 a szülei szerint nem alkalmas. Szerintem rendben van, ha ezen változatunk. Ennyi.
A sztori megtörtént:
Egyedi eset. Minden ilyen esetre 10 olyan jut, ahol a gyereket fölöslegesen visszatartották az oviban. Róluk miért nem beszélsz?
A helyes megközelítés az lett volna - szerintem -, hogy a szülő véleményét is kikérve, de objektív felméréshez kötni a beiskolázást.
A kívánságod teljesült, így nem is értem miért okoskodsz megint.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 298
4 785
113
Már sose tudjuk meg, de azért a mostani változás jó a lelkemnek. :cool:
Pedig egy olyan változás mennyivel hasznosabb lett volna már a Te gyerekkorodban is, hogy a szülő kérésére és az óvodapedagógus javaslatára/profi szakember szakvéleményével már az öt és fél éves is mehet iskolába a gyermek. A Te esetedben (és még nyilván sok szeptember után született, de tehetséges/fejlett gyerekében) pont a liberalisabb szabályozás lett volna az egyéni fejlettség megfeleltetése az oktatási/nevelési szint helyes pozicionálásának. :cool:

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 359
113
Ezt nem nekem mondtad. Mondjuk amúgy is magasról teszek arra a sok hülyeségre amit itt arrogánsan előadsz. Nem vagy te nekem a főnököm.
Na úgy látom "ült" a hozzászólásom. Csak nem vetted a lapot.
Zsigerileg támadsz minden döntést amit a kormány hoz. Még a gyerekekkel is kicsesznél, csak hogy ellenkezhess.
Tudnál még említeni olyan intézkedést, amire ez igaz?
De gondolom mindenképpen szart akarok - és akartam - a saját gyerekeimnek. Nem tudom, hogy te ezzel hogy vagy, de nekem van 2 olyan amelyik már túl van ezen az időszakon (egy negyedikes, és egy elsős), meg van egy aki még most ment bölcsibe.
A két iskolásból 2 volt olyan, amelyik nem 6 évesen ment iskolába. Az egyikük alapvetően évet késett, de mi azt gondoltuk, hogy már simán mehetne. De tulajdonképpen ő nem volt még 7 éves (októberi), amikor elkezdte az elsőt. 1 hónapon belül sikerült megutálnia az iskolát. Figyelemzavar "gyanúval" diagnosztizálták (erről a diagnózisról mai napig meg vagyok győződve, hogy marhaság volt), aminek korábban semmi, de semmi jele nem volt. Éretlenségét bizonyítandó nagyjából 2.-3.-ra rendeződött a helyzet, de a sulit a mai napig utálja.
A másik gyermekem jelenleg elsős. Ő nem késett volna, de úgy 4-5-évesen egy igen súlyos dadogós korszakon estünk át vele, amit szerencsére az óvodai szakemberek (türelmes óvónők, logopédus) segítségével elmúlt. Nagycsoportra nála is úgy tűnt minden rendben, azonban az óvónők azt mondták (a megfigyeléseik, és az elvégzett tesztek alapján), hogy jót tenne neki még egy év az oviban.Nem mi erősködtünk. Max. egyetértettünk.
Ez úgy néz ki be is vált. A + 1 év alatt a dadogáson kívül meglévő nagyon enyhe egyéb beszédhibáját is korrigálták. Különben ez egy igen fontos feladata az ovinak, mert az iskolában az ilyen korrekciókra már nagyon nincs idő és kapacitás. Az ovinak erre saját alkalmazott szakembere volt. Az iskolába erre nincs alkalmazott. Ha igény van rá, akkor megpróbálnak szerezni külsőst, de az igények, és a rendelkezésre álló logopédusok száma messze nincs párhuzamban. Nálunk a nagyobbik osztályában lett volna rá igény, de logopédus hivatalból nem. Így hát a teljesen véletlenül az osztályba járó egyik gyerek anyukája aki logopédusként dolgozott máshol, magára vette ezt a feladatot. Természetesen szigorúan társadalmi munkában! Vatikáni valutában megfizetve.
A most elsős (tehát, akit visszatartottak) is már elképesztően várta, hogy mehessen iskolába. Azóta is lelkes, és az elsősök piros pontos módján, kitűnően teljesít.
Te tudod, hogy én mit gondolok? Onnan indult a beszélgetés, hogy 22 gyerekből 20 a szülei szerint nem alkalmas. Szerintem rendben van, ha ezen változatunk. Ennyi.
Nyilvánvalóvá tetted több hozzászólásból is, hogy TE mit gondolsz. Ezeket quotoltam be. Ezt a 20/22-es számot honnan túróból vetted?
Egyedi eset. Minden ilyen esetre 10 olyan jut, ahol a gyereket fölöslegesen visszatartották az oviban. Róluk miért nem beszélsz?
Mindezt sikerült leszűrnöd a SAJÁT egyedi tapasztalatodból? Nem a gyerekedéből, igaz? Lehet hogy életed nagy szerencséje volt, hogy azt az 1 évet az óvodában töltötted. Mert lehet, hogy akkor csak unatkoztál, de ha elmész az iskolába, akkor az egész életedet tönkreteszed egy komolyabb tanulási nehézséggel. Szóval szerintem inkább hálás legyél azoknak az óvónőknek.
A kívánságod teljesült, így nem is értem miért okoskodsz megint.
Hogyan teljesült?
Szerencsére nálunk a 3. gyereknek még elég messze van ez az iskolaérettségi ügy, de azért arra kíváncsi lennék, hogy mit tanácsolnál. Ha most kellene hirtelen halasztási kérvényt beadnom, akkor vajon kinek küldhetném? A törvény ugyanis csak január 15-ei határidőt ad meg. Felelős szervet nem!
Azt meg végképp nem értem, hogy az óvónőknek milyen érdekük fűződne ahhoz, hogy visszatartsák a különben szakmailag iskolaérett gyerekeket. Ember!!! Olyan óvónő hiány van, hogy csak nézel. A hétvégén találkoztunk az ovink egyik tapasztalt (mint megtudtuk ex) óvónőjével. Kasszázott a Pepcoban. o_O
Próbáltál már 1-nél több gyerekre tartósan - értsd több órán keresztül - felügyelni? Már ha nem 3-ra kell felügyelned, hanem csak kettőre, már az is óriási könnyebbség. Akkor egy 15fős csoportnál mennyit jelent szerinted? Hidd el, az óvónők sem mazochisták - a szükségesnél jobban :rolleyes:;) - és nekik az nem jó, ha 18-20-22 fős csoportokkal kell bajlódni.

• Tetszik
Reactions: alali77

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 936
86 495
113
79223154_424802915062252_8388668318520705024_n.jpg