Már 10 éve annál a cégnél melóztam, így elég nyilvánvaló hogy az eredeti munkaszerződésben nem ez volt. Új munkaszerződést meg senkivel se kötöttek, csak "alkalmazták a Mtkv. módosítását, a dátumban lehet hogy igazad van, nem hiszem hogy az azóta fennálló helyzetben ez bárkit vigasztal.
Mivel nem ismerem a munkaszerződések konkrétumait, nekem az a gyanúm hogy "az új Mt-ben így van" felkiáltással letoltak a torkotokon egy olyan munkaszerződés módosítást, amire az új Mt. (de homályos emlékeim szerint a régi Mt-ben is volt lehetőség munkaidő keretre) legfeljebb lehetőséget ad, de nem kötelező.
Az elmondottak alapján úgy tűnik hogy bevezettek egy munkaidőkeretes munkarendet a cégnél, mert csak, könnyebb vele kezelni a hirtelen jött túlórákat és leállásokat. Aztán gondolom aláíratták mindenkivel hogy meglegyen az elfogadás a munkavállaló oldaláról, egyoldalúan ugyanis a munkáltató a munkaszerződést módosítani nem képes. Gondolj bele, ha nem így lenne, és az új Mt. alapján kötelező lenne a módosítás, mindenki ilyen szar munkarendben dolgozna az országban.
Nézessétek meg egy munkajogásszal, hogy frankó-e, ha meg a munkáltató megsérti a szerződést, nem fizeti ki a túlórát, nem adja ki a szabadságot, mehet a munkaügyi per. 90%-ban nyerik ezeket a munkavállalók.. ha meg nem, tessék összefogni és kiharcolni normális feltételeket.
És ha hiszed ha nem, Magyarországon van jónéhány szakma/foglalkozás amiben nincs minden sarkon munkahely, de még csak minden második nagyvárosban sem. Jó, tudom, el lehet menni pincérnek vagy utcaseprőnek/hómunkásnak is, oda van felvétel, főleg most ... csak félek, hogy a sok jól fizetett új alpolgármestertől nem férnék hozzá a hólapáthoz ...
Ezt elhiszem hogy így van, de az mindenkinek az egyéni döntése hogy milyen szakmát választ, hol lakik és hogy milyen feltételekkel dolgozik (vagy nem dolgozik). Ráadásul most a munkaerő piac olyan, hogy a munkavállalóknak kedvez. Az ellen, hogy a munkáltatód szar feltételekkel dolgoztat, neked kell harcolni (illetve a szakszervezetnek kellene, ha van, de azok meg semmit sem érnek). Tessék kiharcolni a feltételeket, vagy ha más nincs, váltani máshová.