Nem 6-havonta fizetett bérről volt szó, hanem hogy a bérnek egy részét (valami Időbank-körítéssel megmagyarázva) lehetne 6 hónapig görgetni, mindig csak részben kifizetve....
....Teljesen törvényesen 300 órás munkahónap. És ez szerintetek így teljesen jó........
Nem, kurv@ra nem jó így. Én csak arra reagáltam, hogy a munkabért ki kell fizetni és sajnos igen, a túlórákkal max fél évig lehet játszani.
Ezt a félreértést akkor tisztáztuk.
Amúgy nem 400-ra emelték azt a 300-at? Tudom, valami irreáis szám.
A gáz, hogy azt mondják, hogy ugye nem kötelező elvállalni és közös megegyezés kell meg hivatalosan elrendelni meg ilyenek. Na ezt pl nálunk úgy trükközik ki, hogy megkapod a projectet és egy impossible határidőt a saját napi munkádon felül. Szóval muszáj túlórázni, ha bele akarsz férni ellenben mivel hivatalosan elrendelve nincs ezért nem fizetik ki. Ez persze az értékalésedbe számít vagyis vagy szarrá dolgozod magad, jó lesz az értékelésed és kapsz emelést meg bónuszt meg mindent, vagy folyamatosan kicsúszol és 10 év múlva is a kezdéskori akkorra elinflált pénzt kapod. Vagyis netto fizetéscsökkentés.
A cég mindkettővel nyer.
... Attól (volt nekem) szar, hogy nem vesznek fel több embert, inkább azokat hajtják akik kéznél vannak. A Munka tvk. módosítása meg lehetőséget ad erre ... köszi, családbarátok ...
Sajnos a multik nagyrészénél ez van. Addig facsarják ki az embereket amíg nem kezdenek elmenni. Akkor felveszika friss húst helyettük +1-2 főt.
Csak arra tudok gondolni, hogy a még így megnőtt munkabér különbözet is megéri nekik. Ugye hónapokig vagy akár 1-2 évig is spórolnak 1-2 ember pénzén és amikor besokallnak az emberek fiatalabbakat vesznek föl ezért az idősebbek utáni extra költségek nem terhelik őket (kor után járó, gyermekek után járó extra szabadságok + idősebb korban az ember gyakrabban lesz beteg. stb)
Szóval ez egyfajta kényszerítés, hogy idővel menjen el a munkavállaló mert a fiatalabb jövedelmezőbb. Igen ezzel tapasztalatot is veszítenek, de pl multiknál ezért van jól darabolva és dokumentálva minden munkafolyamat.
És a legszebb amikor az ember panaszkodik a HRnek meg törvényekre hivatkozik instant vágják a pofájába, hogy ha itt akarsz dolgozni felejtsd el a törvényeket és el lehet menni.
Talán most a munkaerő hiány miatt változik majd valami. A közvetlen főnökségen már látom, hogy másként állnak az emberhez. Mostmár nehéz pótolni egy munkaerőt, bár a HR az köcsög. Mindig is az volt és az is marad.