M
molnibalage
Guest
Ezért van az, amit mondtam. Bp-t elhagyva 50 km-en túl mintha egy másik országba érkeznél... Máshol is vannak kisebb nagyobb települések, de a Bp körüli átlagos népsűrűség brutálisan magas az ország többi részéhez képest. És ráadásul sík a terület. Az egészbe csak a Duna rondít bele. A Csepel szigeten is okkal van az, hogy minél délebbre mész, annál kevesebb cég van. Mert az M0 híd és M8 csonka hídja között semmi nincs. Nyugati irányból be van zárva a sziget még midig... A sziget északi részén Bp közelsége és az M0 igen durva kontrasztot ad...Valamint ha az infrastruktúra már megvan, akkor támogatni hogy némi ipar települjön ksiebb településekre is, ne csak egy-egy nagyváros ipari parkjába menjen minden beruházás. Németországban (Bajorországból van tapasztalatom) érdekes módon kisebb falvakban vannak kisebb üzemek, és még egy falusi házépítést is sokszor toronydaru, betonmixer segítségével csinálnak, mert vannak a közelben is ilyen vállalkozók, kapacitások, és ki is használják. Egy nagyváros körül a "sprawl"/agglomeráció nagyobb mint nálunk, és települ ki "ráhordó" beszállítói hálózat a város iparára 50-100km-es körzetben is, nem csak a gyár közvetlen közelébe.
A kulcs valóban a jó infrastruktúra.
Nemrég Nógrádban járva amikor a 90-es sebességkorlátozású úton 30-al mentem, és így is volt, hogy teljesen le kellett állnom, hogy egy kátyún átkeljek kocsival, és attól tartottam, hogy leér-e az olajteknő, nos így egy 50km-es táv is több mint egy óra lehet, míg Pest megyében 50 km-ről van ismerős aki bejár dolgozni, az autópálya mellé, és attól nem túl messze van az irodájuk, mert sokat kell utazniuk amúgy is a munka miatt, előbb megjárja haza az utat, mint én Budapesten belül egy 10km-es viszonylatot.
Ha 250-350k+ euró egy családi ház, akkor telik erre... Itthon amíg a 100k EUR is embertelenül sok pénz addig ilyet nehéz elképzelni.Németországban (Bajorországból van tapasztalatom) érdekes módon kisebb falvakban vannak kisebb üzemek, és még egy falusi házépítést is sokszor toronydaru, betonmixer segítségével csinálnak, mert vannak a közelben is ilyen vállalkozók, kapacitások, és ki is használják.
Már egyre inkább itt is.