Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag 1711

Guest
off ilyen vasuti kocsijai vannak a mav nak?
2015-07-24-vokzal-3.jpg
vagy hasonlójai?
avtomobilevoz.jpg

Európát/ázsiát átszelő éjszakai vonatokon van ilyen, magyar viszonylatban értelmetlen (meg biztosítási rémálom).
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 038
38 416
113
Amúgy én azt gyanítom most már, hogy olvas ő, csak rögtön utána törlődik neki. Valahogy nem épül be a hosszútávú memóriába. Közben meg szófosása van.

Mintha folyamatosan be lenne stoned-ulva.
Ha nem tetszik vagy nem érdekel amit írok, akkor tegyél ignorra! :)
Bolsonaros hírt nem vettem észre - csak láttam hogy ötletelés megy, ami elég gyakran van itt és arra reagáltam.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 192
10 723
113
A htka.hu olvtársai érdeklődésének fókuszában nem igazán van jelen a mezőgazdaság, bár néha feljön a téma, mert mindenki eszik valamit, és az élelmiszer nemzetbiztonsági kérdés!


Megjelent egy cikk a facebookkon:



"Hírek
A LEMKEN szén-dioxid-gazdálkodási kutatási projektet folytat
Írta: Fodor Mihály - 2022 február 17.


A LEMKEN szén-dioxid-gazdálkodási kutatási projektet folytat

A LEMKEN a Leibniz Mezőgazdasági Tájkutató Központtal (ZALF) együttműködve fejlesztette ki a Carbon Farming Plough koncepcióját. A ZALF a részleges mélyművelés hozam- és éghajlati hatásaival kapcsolatos kutatómunkáját a német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium finanszírozza. A LEMKEN ezt a kutatást fogja felhasználni a szántóföldi talajok széndúsítására szolgáló, sorozatgyártásra kész eszköz létrehozására.
LEMKEN Carbon Farming Plough


Ezt az ekét melioratív talajművelésre, azaz a tömörödés felbontására és ennek eredményeként a talaj minőségének javítására szánják. Az eszköz olyan testekkel rendelkezik, amelyek váltakozó mélységben szántanak, hogy minden második barázdában a talajművelési szint alatt depókat hozzanak létre, amelyeket aztán humuszban gazdag felső talajjal töltenek fel. A ZALF által végzett korábbi kísérletek elemzései azt mutatták, hogy az így bevitt humusz több mint fele megmarad, így biztosítva a CO2 hosszú távú tárolását a talajban.

Az eljárás során felszántott, humuszszegény alsó talajrétegek a termésből származó szén bevitelével néhány év alatt összekeverednek a felső talajjal, és új, humuszban gazdag felső talajt képeznek. Az így megművelt talajok humusztartalma tehát összességében növekszik, és javul a talaj termékenysége. Ugyanakkor ez a fenntartható talajjavítás egy új üzleti modellt hoz létre a szénalapú gazdálkodás formájában.

A tömörödött talajok feltörése, miközben humuszban gazdag felső talajréteget juttatunk a depókba, lehetővé teszi a növények gyökereinek, hogy a talaj mélyebb rétegeibe nőjenek, és hozzáférjenek az ott tárolt vízhez és tápanyagokhoz. Ez a megközelítés már az első évben akár öt százalékkal is növelheti a terméshozamot. Ezt a hatást már az 1960-as és 1980-as években megállapították, és a ZALF által végzett legújabb szántóföldi kísérletek is megerősítették. A módszer öt-tíz év elteltével a fő művelési irányra átlósan megismételhető. A fenti előnyök mellett ez az új szén-dioxid-gazdálkodási technológia új bevételi forrásokat is nyit a gazdák számára a CO2-kvóták kereskedelmének formájában. Így elkerülhető a CO2-kibocsátás esetleges jövőbeli megadóztatása, és javul a mezőgazdasági vállalkozások versenyképessége.

Az iQblue connect modullal párosítva a Carbon Farming Plough, amely a már bevált LEMKEN ekéken alapul, képes lesz a helyspecifikus munkaadatok gyűjtésére és a létrehozott depók mélységének és helyzetének pontos dokumentálására. Ez az új eke 2024 közepétől lesz megvásárolható."


Nem nehéz észrevenni, hogy ekével-szántással akarja, az eke és a szántás okozta problémát megoldani. Kutyaharapás szőrével,...hogy finoman fogalmazzak.

A facebookon megjelent egy reakció:


"Amikor már azt hitted, hogy minden szélhámosságot láttál már "carbon farming" címszó alatt, beleértve a mezőgazdaság környezetvédelmi célú pályázati milliárdjainak nulla eredményű elcsalásait, mint a Soltub mutatványait, a baktériumtrágyások diszkréten titkosított "karbonprogramjait", amellyel milliárdokat nyúltak le a termelőktől vagy a biocharos kufárok világmegváltását, akkor szembejön egy olyan elképesztő cikk a Lemken széntermelő ekéjéről, hogy kétszer is el kellett olvasnom a dátumát, hogy nem április elsején készült-e.
Attól tartok az EU-n kívül nincs olyan hely a világon, ahol ennyire fullba lehetne tolni a kretént és ilyen szolgain venné át az összes agrároldal médiacsicskája ezt az ökológiai képtelenségre épülő szemetet.
Eke, ami szenet termel a talajban.
Elemezzem részletesen ezt a szánalmas ostobaságot vagy anélkül is tudjátok, hogy milyen egetverő baromságokra pazarolnak elképesztő pénzeket kutatás címszó alatt?"


És nem kellett sokat várni a részletes elemzésre:



A Lemken széntermelő ekéjének agyament koncepciójával kapcsolatban osztanék meg néhány gondolatot.
Előzmény: https://bit.ly/3JC1o67
1. rész
A mi klimatikus zónánkban a termőtalajban található szerves széntartalom maximuma 9% körül lehet, (Degtyarov 2009) humuszdinamikai mérései alapján az ukrán csernozem talajokban.
Ez a magas talajszéntartalom évezredek változatos gyepkultúrájának eredményeként jött létre, a mélyen gyökerező, évelő növények, a talaj változatos mikrobiológiájának és a legelő állatok kölcsönhatásának köszönhetően az optimális fizikai és kémiai paraméterekkel rendelkező talajokon.
Ez a szerves széntartalom akár 2 méter mély A szinten is szinte egységesen magas lehet, mint a pusztaszabolcsi szelvényásásnál is láthattuk. (A mellékelt talajanalízis az osztrák AGES laboratóriumban készült 2018-ban)
Azonban a kiinduló széntartalom a talajművelési intenzitástól és a klimatikus viszonyoktól függően akár 15 év alatt is a felére eshet vissza. Az ukrán mérésben a 9,16% humusztartalom 5,5%-ra esett vissza kb. 100 év alatt a szántásos talajművelésnek köszönhetően.
Globálisan a termőföldek 20-75%-át elvesztették a szerves széntartalmunknak (Lal et al., 2015) és ez szinte kizárólag az ekével történő talajművelésnek volt köszönhető.
Egyetlen tanulmányt sem találtam azonban az elmúlt 50 év irodalmában, amely szántásos műveléshez szerves széntartalom emelkedést társított volna, a szénveszteség általános jellemzője minden talajművelésnek, de legjobban a szántásnak.
Az ekével végrehajtott, forgatásos művelés átforgatja a talajt, összekeverve az aerob és anaerob szinteket, amely negatív hatással van a talajéletre és a szerves szén stabilitására.
A talajművelés felaprítja a vízstabil, bakteriális ragasztóanyagokkal és gombás micéliumokkal létrehozott talajmorzsákat (Aspiras et al., 1971), az aggregátokat, amely mikroaggregátok belsejében lapul az oxidációtól védett szerves szén (Six et al., 2002). Az eke ezeket a mikroaggregátokat morzsolja apróra, szabad hozzáférést biztosítva a mikrobiológiának a tartósan tárolt szerves szénhez (McCarthy et al., 2008) . Az opportunista R stratégiás baktériumok rá is rombolnak azonnal a szabad szénre, mivel a paránylényeknek a nitrogén mellett legalább 6-7-szer annyi szénre van szükségük a testük felépítéséhez és addig szaporodnak, amíg elérhető szenet találnak. Életfunkcióik fenntartása során természetesen lélegeznek, oxidálva a szenet, ezzel jelentős mennyiségű CO2-t bocsátanak ki.
A talajművelések során a szántás a legmagasabb CO2 kibocsátó tevékenység, holtversenyben a mélylazítással, ezért irracionális elképzelés, hogy bármiféle módon tervezett eketest ezen a magas CO2 kibocsátáson legcsekélyebb mértékben is változtatna, nemhogy emelné a szerves széntartalmat a talajban.
A talajok szerves széntartalma rendkívül fontos értékmérő, mert a növények számára a csapadék és könnyen elérhető tápanyagok tárolásával kulcsfontosságú szerepe van a termékenységben.
Ezt a szerves szenet kizárólag művelés nélkül lehet stabilizálni és mennyiségét emelni megfelelő mikrobiális életközösség megléte esetén a notill, folyamatos növényi takarás és legeltetés kombinálásával a megfelelő agyag és kalcium tartalommal rendelkező talajokon.
Az az elképzelés, hogy bárki is szántással széntartalmat emeljen, minden ökológiai összefüggést 100+ év tudományos bizonyítékaival együtt veszi semmibe és ezen nem segít az sem, ha mindenféle minisztériumok és szervezetek fogalmatlan bürokratái szórnak el eurómilliókat az ilyen ökörségek propagálására."


Szóval az energiewerde eszementségei és @ozymandias balfék "kollégái" után itt a legújabb agymenés...a szenet termelő eke.
 

Huba

Active Member
2018. november 13.
64
181
33
images
hát ilyen? ebbe keskenyebb autóat vajon lehetne szállítani és megoldható lenne az önerőből való legurulásuk valami ideiglenes rámpa segítségével? pic up?
A vasútvállalatoknak igen ritkán van speciálisan autószállításra alkalmas kocsija. Leginkább a speditőröknek van. Lásd ARS Altmann. Ők leginkább az autógyárakra állnak rá. Kicsi üzlettel nem foglalkoznak.

Ha autókat akarsz szállítani, akkor a konténert is javasolhatom. Azzal a háztól házig való szállítás is elképzelhető.

loading-cars-container-racks.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 867
35 254
113
A vasútvállalatoknak igen ritkán van speciálisan autószállításra alkalmas kocsija. Leginkább a speditőröknek van. Lásd ARS Altmann. Ők leginkább az autógyárakra állnak rá. Kicsi üzlettel nem foglalkoznak.

Ha autókat akarsz szállítani, akkor a konténert is javasolhatom. Azzal a háztól házig való szállítás is elképzelhető.

loading-cars-container-racks.jpg
túl keskeny a raklapos konténer is 1-1 cm ... specko konténer (ami a raklaposnál is speckóbb) meg nemtudom mennyi
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 593
14 618
113
A htka.hu olvtársai érdeklődésének fókuszában nem igazán van jelen a mezőgazdaság, bár néha feljön a téma, mert mindenki eszik valamit, és az élelmiszer nemzetbiztonsági kérdés!


Megjelent egy cikk a facebookkon:



"Hírek
A LEMKEN szén-dioxid-gazdálkodási kutatási projektet folytat
Írta: Fodor Mihály - 2022 február 17.


A LEMKEN szén-dioxid-gazdálkodási kutatási projektet folytat

A LEMKEN a Leibniz Mezőgazdasági Tájkutató Központtal (ZALF) együttműködve fejlesztette ki a Carbon Farming Plough koncepcióját. A ZALF a részleges mélyművelés hozam- és éghajlati hatásaival kapcsolatos kutatómunkáját a német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium finanszírozza. A LEMKEN ezt a kutatást fogja felhasználni a szántóföldi talajok széndúsítására szolgáló, sorozatgyártásra kész eszköz létrehozására.
LEMKEN Carbon Farming Plough


Ezt az ekét melioratív talajművelésre, azaz a tömörödés felbontására és ennek eredményeként a talaj minőségének javítására szánják. Az eszköz olyan testekkel rendelkezik, amelyek váltakozó mélységben szántanak, hogy minden második barázdában a talajművelési szint alatt depókat hozzanak létre, amelyeket aztán humuszban gazdag felső talajjal töltenek fel. A ZALF által végzett korábbi kísérletek elemzései azt mutatták, hogy az így bevitt humusz több mint fele megmarad, így biztosítva a CO2 hosszú távú tárolását a talajban.

Az eljárás során felszántott, humuszszegény alsó talajrétegek a termésből származó szén bevitelével néhány év alatt összekeverednek a felső talajjal, és új, humuszban gazdag felső talajt képeznek. Az így megművelt talajok humusztartalma tehát összességében növekszik, és javul a talaj termékenysége. Ugyanakkor ez a fenntartható talajjavítás egy új üzleti modellt hoz létre a szénalapú gazdálkodás formájában.

A tömörödött talajok feltörése, miközben humuszban gazdag felső talajréteget juttatunk a depókba, lehetővé teszi a növények gyökereinek, hogy a talaj mélyebb rétegeibe nőjenek, és hozzáférjenek az ott tárolt vízhez és tápanyagokhoz. Ez a megközelítés már az első évben akár öt százalékkal is növelheti a terméshozamot. Ezt a hatást már az 1960-as és 1980-as években megállapították, és a ZALF által végzett legújabb szántóföldi kísérletek is megerősítették. A módszer öt-tíz év elteltével a fő művelési irányra átlósan megismételhető. A fenti előnyök mellett ez az új szén-dioxid-gazdálkodási technológia új bevételi forrásokat is nyit a gazdák számára a CO2-kvóták kereskedelmének formájában. Így elkerülhető a CO2-kibocsátás esetleges jövőbeli megadóztatása, és javul a mezőgazdasági vállalkozások versenyképessége.

Az iQblue connect modullal párosítva a Carbon Farming Plough, amely a már bevált LEMKEN ekéken alapul, képes lesz a helyspecifikus munkaadatok gyűjtésére és a létrehozott depók mélységének és helyzetének pontos dokumentálására. Ez az új eke 2024 közepétől lesz megvásárolható."


Nem nehéz észrevenni, hogy ekével-szántással akarja, az eke és a szántás okozta problémát megoldani. Kutyaharapás szőrével,...hogy finoman fogalmazzak.

A facebookon megjelent egy reakció:


"Amikor már azt hitted, hogy minden szélhámosságot láttál már "carbon farming" címszó alatt, beleértve a mezőgazdaság környezetvédelmi célú pályázati milliárdjainak nulla eredményű elcsalásait, mint a Soltub mutatványait, a baktériumtrágyások diszkréten titkosított "karbonprogramjait", amellyel milliárdokat nyúltak le a termelőktől vagy a biocharos kufárok világmegváltását, akkor szembejön egy olyan elképesztő cikk a Lemken széntermelő ekéjéről, hogy kétszer is el kellett olvasnom a dátumát, hogy nem április elsején készült-e.
Attól tartok az EU-n kívül nincs olyan hely a világon, ahol ennyire fullba lehetne tolni a kretént és ilyen szolgain venné át az összes agrároldal médiacsicskája ezt az ökológiai képtelenségre épülő szemetet.
Eke, ami szenet termel a talajban.
Elemezzem részletesen ezt a szánalmas ostobaságot vagy anélkül is tudjátok, hogy milyen egetverő baromságokra pazarolnak elképesztő pénzeket kutatás címszó alatt?"


És nem kellett sokat várni a részletes elemzésre:



A Lemken széntermelő ekéjének agyament koncepciójával kapcsolatban osztanék meg néhány gondolatot.
Előzmény: https://bit.ly/3JC1o67
1. rész
A mi klimatikus zónánkban a termőtalajban található szerves széntartalom maximuma 9% körül lehet, (Degtyarov 2009) humuszdinamikai mérései alapján az ukrán csernozem talajokban.
Ez a magas talajszéntartalom évezredek változatos gyepkultúrájának eredményeként jött létre, a mélyen gyökerező, évelő növények, a talaj változatos mikrobiológiájának és a legelő állatok kölcsönhatásának köszönhetően az optimális fizikai és kémiai paraméterekkel rendelkező talajokon.
Ez a szerves széntartalom akár 2 méter mély A szinten is szinte egységesen magas lehet, mint a pusztaszabolcsi szelvényásásnál is láthattuk. (A mellékelt talajanalízis az osztrák AGES laboratóriumban készült 2018-ban)
Azonban a kiinduló széntartalom a talajművelési intenzitástól és a klimatikus viszonyoktól függően akár 15 év alatt is a felére eshet vissza. Az ukrán mérésben a 9,16% humusztartalom 5,5%-ra esett vissza kb. 100 év alatt a szántásos talajművelésnek köszönhetően.
Globálisan a termőföldek 20-75%-át elvesztették a szerves széntartalmunknak (Lal et al., 2015) és ez szinte kizárólag az ekével történő talajművelésnek volt köszönhető.
Egyetlen tanulmányt sem találtam azonban az elmúlt 50 év irodalmában, amely szántásos műveléshez szerves széntartalom emelkedést társított volna, a szénveszteség általános jellemzője minden talajművelésnek, de legjobban a szántásnak.
Az ekével végrehajtott, forgatásos művelés átforgatja a talajt, összekeverve az aerob és anaerob szinteket, amely negatív hatással van a talajéletre és a szerves szén stabilitására.
A talajművelés felaprítja a vízstabil, bakteriális ragasztóanyagokkal és gombás micéliumokkal létrehozott talajmorzsákat (Aspiras et al., 1971), az aggregátokat, amely mikroaggregátok belsejében lapul az oxidációtól védett szerves szén (Six et al., 2002). Az eke ezeket a mikroaggregátokat morzsolja apróra, szabad hozzáférést biztosítva a mikrobiológiának a tartósan tárolt szerves szénhez (McCarthy et al., 2008) . Az opportunista R stratégiás baktériumok rá is rombolnak azonnal a szabad szénre, mivel a paránylényeknek a nitrogén mellett legalább 6-7-szer annyi szénre van szükségük a testük felépítéséhez és addig szaporodnak, amíg elérhető szenet találnak. Életfunkcióik fenntartása során természetesen lélegeznek, oxidálva a szenet, ezzel jelentős mennyiségű CO2-t bocsátanak ki.
A talajművelések során a szántás a legmagasabb CO2 kibocsátó tevékenység, holtversenyben a mélylazítással, ezért irracionális elképzelés, hogy bármiféle módon tervezett eketest ezen a magas CO2 kibocsátáson legcsekélyebb mértékben is változtatna, nemhogy emelné a szerves széntartalmat a talajban.
A talajok szerves széntartalma rendkívül fontos értékmérő, mert a növények számára a csapadék és könnyen elérhető tápanyagok tárolásával kulcsfontosságú szerepe van a termékenységben.
Ezt a szerves szenet kizárólag művelés nélkül lehet stabilizálni és mennyiségét emelni megfelelő mikrobiális életközösség megléte esetén a notill, folyamatos növényi takarás és legeltetés kombinálásával a megfelelő agyag és kalcium tartalommal rendelkező talajokon.
Az az elképzelés, hogy bárki is szántással széntartalmat emeljen, minden ökológiai összefüggést 100+ év tudományos bizonyítékaival együtt veszi semmibe és ezen nem segít az sem, ha mindenféle minisztériumok és szervezetek fogalmatlan bürokratái szórnak el eurómilliókat az ilyen ökörségek propagálására."


Szóval az energiewerde eszementségei és @ozymandias balfék "kollégái" után itt a legújabb agymenés...a szenet termelő eke.
Spec érdekel ha valaki posztolja, mert teljesen tudatlan vagyok a témában.
A sok katonáskodás mellett meg kikapcsolódás olvasni.
Ha posztolod én tuti olvasni fogom.