1. Itthon nincs igazi verseny, inkább háttérmegállapodások döntenek.
2. Sehol nem volt. Ma sem lenne, ha nem OV strómanja lenne. Ugyanez igaz az előző kormányciklus cégeire: a legtöbb sehol nincs (tisztelet a kivételnek). Sajnos a magyar cégek túlnyomó többsége meghalna, ha a nemzetközi piacon kellene érvényesülnie.
3. Nincs mindig rendesen elvégezve (és ez baj), illetve az alvállalkozó magában is el tudná végezni jól a melót, csak a díjazás lefölözéséért van ott egy NER-es cég - munka és hozzáadott érték nélkül. Szerencsés esetben a tényleges munkát végző cég korrekt pénzt kap - csak ez megfejelődik a "fővállalkozói díj"-jal, így túlárazottak a tenderek. Nekem az is probléma, hogy amíg a vendéglátóipar/szállodaipar l@f@szt sem kap, addig a haverok milliárdos támogatást zsebelnek be fejlesztésre a nyomott áron megvett szállodákra/szállodaláncokra.
Azt olvastam, hogy cseheknél annyival jobb a helyzet, hogy ott az érdekcsoportok (csak ők nyerhetnek) tényleg megküzdenek a koncért - szakmailag versenyeznek.
1. Mutass egy ideális piacot és elfogadom az érved. A háttérben kötött/vélelmezett megállapodások között pedig hatalmas különbség van. Nem mindegy, hogy kreatívan lekönyvelnek 160 mrd forintot egy metró építésénél, vagy esetleg a nagyobb profitból osztanak vissza a versenysportra. Van különbség.
2. Strómannak neveztétek Simicskát is, aztán kiderült, hogy mégsem az. Tudom, nehéz elhinni, hogy vannak akik szívesen dolgoznak együtt Ovival, pedig vannak ilyen szörnyszülöttek.
A nemzetközi piacról szőtt mesét pedig ma már senki nem veszi be. Mindig ugyanazoktól hallgatom ezt a dumát, de nem gondolom, hogy te ezt elhiszed.
3. Ha nincsen meg a képessége egy részmunka elvégzésére, akkor alvállalkozókat alkalmaz, és ki is fizeti őket. Ez tényleg nem szép dolog. Pár éve még az volt a módszer, hogy a teljes(!) munkát alvállalkozókkal végeztették, utána elfelejtették kifizetni őket, majd azok közül sokan csődbe mentek és néhányan öngyilkosok lettek. Az bezzeg a demokratikus időkben a tisztességes versenypiac megtestesülése volt...
Néhány kocsmáros lassabban kapja meg a támogatást, és ezért megy a műsor? Ha késik a szállodák támogatása, akkor rohadjon meg a Mészáros, de ha támogatást ítélnek meg a szállodáknak, akkor bezzeg a Mészáros cégeit támogatják... Ne már!