Az ilyen számokkal vigyázni kell, statisztika!
Utánanéztem. A forrás: https://minerals.usgs.gov/minerals/pubs/historical-statistics/
A 2011-2013 periódust nézve:
USA: 232 millió tonna cement
Kína: 6.600 millió tonna cement
Kína népessége 4,3-szor nagyobb, mint az USA-é, így arányosítva:
USA: 232 millió tonna
Kína: 1535 millió tonna
Tehát kb 6,6-szer nagyobb volt Kína cement-felhasználása arányaiban. De két fontos dolog azért van:
1. Gazdasági válság utáni időszak. Előtte vagy utána az USA-ban a cementfelhasználás akár 20%-kal is nagyobb. Kínának nem nagyon néztem utána, de őket mintha e téren nem annyira érintette volna a válság.
2. Kínának azokat is meg kell építenie, amit az USA már megépített, mivel most fejlődik.
Valaki összeadta, hogy a 20-dik században az USA összesen mennyi betont használt fel és kijött egy összeg. Aztán összeadta Kína 3 évnyi termelését és kijött egy jóval nagyobb összeg. Én meg összeadtam az USA 2000-2017 közötti termelését, hozzáadtam a XX. századihoz és még úgyis jóval kisebb, mint a kínai. Az 1800-as évekre nincs adatom, de kétlem, hogy akkoriban használtak volna annyi betont, hogy a mostani számok mellett érdemben változtatna valami.
Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy brutális amit a kínaiak művelnek. Ha 3 év alatt több betont felhasználtak mint az USA a történelme folyamán, az kis túlzással azt jelenti, hogy 3 év alatt felépítették mindazt, amihez az USA-nak 300 év kellett.