valószínűleg túl sok hírt olvasok, mert azt látom, hogy folyamatosan új frontok nyílnak. kína-india(usa). oroszok a fehéroroszország felé nyúlnak és egyéb röppenések (európa). kérdéses hogy tudna e amerika egyszerre kezelni szituációkat ázsiában és a közelkeleten? akkor nesze még itt van pár dolog. az fog történni, hogy nem hátrálnak meg valahol, ahol meg kellene.
a francia-német. két érdekes infót találtam. az egyik harckocsik összehasonlításáról szól - nyilvánvalóan részrehajló dologról beszélünk - amiben a t-90, az abrams, a leclerc és a leopard szerepel. észlelhetőség, célzás, tűzerő. az abrams mögött a leclerc az egyértelmű második, a t-90 fos, a leopard meg semmilyen (én se vagyok leopard rajongó, de ez most nem számít). a másik, az amerikai sajtóból jön, miszerint Mali kapcsán az európai hadsereg gyakorlatilag a francia hadsereg. szerintem a németek, az előző világháború miatt most kimaradnak egy dobásból, a legtöbb amire tőlük számíthatunk, hogy egy rossz kedvű kedd délutánon használható fegyvert csinálnak az M-16ból, de úgy hogy egyszerre látsszon mire képesek, meg hogy mennyire tesznek az egészre.
nekünk magyaroknak marad az illúzió, hogy van választásunk. körülbelül két generációra vagyunk attól, hogy legalább lássuk hogyan szedhetjük össze magunkat, és mire ott tartunk hogy bármit is tegyünk, ötmillióan leszünk. ennyi emberrel még bőven meg lehet kockáztatni egy eszkalációt, főleg ha nyitottak vagyunk arra, ahogy a történelemben korábban volt rá példa, hogy elesélytelenedett népcsoportokat befogadjunk és beolvasszunk. és persze nem árthat valamiféle katonai filozófia (technikával ma már legjobb esetben is csak öt év előnyt lehet szerezni, egy jó alapokra helyezett doktrinával több évtizedet, ami az örökkévalóság kategóriája).