"Szerintem sem lesz az olaj/földgáz árra különösebb befolyással az új technológiák megjelenése."
fip7 te nagy közgazdász, nemhogy lesz már van.
bandras: "Lehetséges, hogy az olcsó energiahordozók és a viszonylag olcsó kelet-európai munkaerő együttesen hazacsábítja Kínából a termelés egy jelentős részét?"
Nálunk ez lehet, de van már ahol elindult ez és ez a US. Heti vagy elöző heti HVGben van róla cikk, de Forreignaffairson is volt egy jó írás pár hónapja.
"3. Mi lesz Izraellel ha az USA számára már nem lesz olyan fontos az arab világ stabilitása?"
Válasszuk ketté. Izrael: Egyiptom már nem/alig szállít gázt Izraelnek. Azaz nincs jövő idő. Az érem másik oldala, hogy áprilisban beindult a kitermelés a Tamiron, csak ez az egy mező energia importáló orszából, energia exportáló országgá alakítja Izraelt. Most amúgy vannak terveik arra, hogy autokat is CNGssítik és akkor gyak az olajfüggőségük is megszűnik.
US: Ha minden szépen megy se fog teljesen megszünni a függőségük, csak minimálisra fog csökenni, amit ráadásul baráti/szomszédos országokból fog tudni fedezni. Ha nem megy olyan szépen akkor "csak" annyi történik, hogy lefeleződik/harmadolódik az US energiaimportja. Gyakorlatban ekkor is biztosítnai tudja energiaimportját baráti államokból.
"2. Mit tud lépni Oroszország ha drasztikusan lecsökkenek az olaj és gázbevételei?"
Ugyanezt a kérdést fel lehet tenni azon államokra ahol az exportbevétel/termelési GDP legalább felét az olajexport/kitermelés adja. Oroszo amúgy még nincs annyira rossz helyzetben, vannak más iparágak, mezőgazdaság... de mit fog tenni egy olyan ország ahol semmi sincs, csak sivatag.
"1. Ez kirobbanthat egy újabb arab-tavaszt? Mi lesz Európa reakciója a menekülthullámra?"
Az arab tavasz már kirobbant és a kk mindig is robbanásveszélyes állapotban volt. Ha tetszik semmi sem változik, csak fokozódik.
Menekülthullám: Izlés kérdése, "mi" döntünk. Én nagyot szigorítanák, nagyon kemény feltételekhez kötném a menekültstátusz ideglenes megkapását is.
joker: Ha adót vetnek ki rá mert annyira olcsó, az a Magyar, Német, Spanyol költségvetést gazdagítja. Amúgy meg meg kéne érteni, hogy az autó vmilyen szinten luxustárgy. Europa nem US: Ki merem jelenteni lehet nélküle élni. Én is tettem.
Irán: Sött mi több Europa még rakétavédelmet is szeretne Irán ellen. Nem jó ha egy őrült zsarolhat.
"Nem lesznek annyira olcsók az energiahordozók nálunk, a munkaerő még mindig sokkal drágább, mint Kínában"
Kína már csak azért olcsobb nálunk mert nincs "nagy" szociális ellátórendszer, nincsenek az emberek/vállalatok agyonadóztatva. Egyes esetekben még így is !olcsobb! Románia, Bulgária sött néha még MO is mint Kína. Kínai kezdő kollégáknak 1000-1200$t nettót fizet a cég ahol dolgozok. Nekünk kevesebbet. tény bruttoban még mindig pöppet olcsobb Kína.