Érdeklődéssel olvasom igencsak elgondolkodtató soraitokat.
Nem is igazán ezeket próbálnám kiegészíteni, csak pár saját gondolatot írnék le.
Ha már görög válság(?):
Egy Dél-Tirolban élő ismerősöm mondta évekkel ezelőtt, hogy az a különbség az olaszok és a németek között, hogy a németek azért élnek, hogy dolgozzanak, az olaszok meg azért dolgoznak, hogy éljenek.
Nagy különbség!
Van benne valami, szerintem megmutatja a mediterrán és az északibb népek mentalitásbeli különbségét.
S valahol ez is válasz a jelenlegi görög helyzetre.
Elimgarak írtál egy kiváló hozzászólást többek között arról, hogy a jelenlegi helyzetnek semmi köze az átlag görög paraszt saját költekezéséhez.
A megállapításaiddal nem tudok, így nem is kívánok vitatkozni, annyiban árnyalnám csupán, hogy szerintem ott van az eb elhantolva, hogy nagyjából a görögök is - egyénként és közösségként - ugyanabban a pénzügyi rendszerben élnek, mint, mi, vagy a németek, oroszok, pontosabban az egész világ.
Ők is saját adottságaik és szemléletük szerint próbálnak meríteni, kivenni ebből a rendszerből.
Ez a különbség okozza azt, hogy amíg az átlag német, osztrák nyárspolgár, meg üzleti vállalkozás - még a pénzeszközök értéktelenítése ellenére is - tud felhalmozni vagyont, addig a görög, olasz hiteleket él fel.
Ki csinálja jobban?
Vérmérséklet és nézőpont kérdése.
Nyilván egy protestáns etikával gondolkodó szerint a német, a mediterrán életszemlélet szerint meg a görög, mert na ugye, hogy így sem halnak éhen, mi több még jól is élnek, tehát a spúr németek a lúzerek.
Lásd még az eredeti tücsök és hangya mesét, no meg a modern feldolgozását:
http://www.viccesviccek.hu/A_tucsok_es_a_hangya
Még egy gondolat.
Én az embereket nagyjából háromféleképpen csoportosítanám.
Megjegyezve azt, hogy különböző élethelyzetekben mindenki lehet időlegesen, részlegesen más csoport tagja is.
Persze ettől léteznek más csoportok is, hiszen elolvasva agymenésemet, ti hova tennétek pl. a katonákat? /Ha már egyszer HTKA/
Az egyik csoport a paraziták.
Mindenki vérmérséklete, előítélete, tapasztalat szerint tehet be ide embereket/csoportokat.
Ebbe a csoportba az én szemebe vannak a többségi társadalmon élősködő kisebb csoportok, politikusok, olyan társadalmi/intézmény/részleg stb. vezetők, beosztottak, akik nem vezetői/munka képességeik okán vannak ott, hanem pl. ez irányú alkalmatlanságuk ellenére kapcsolataik, dinasztikus múltjuk okán.
A sort szerintem mindenki végtelenségig tudja folytatni.
A másik csoportot hirtelen elneveztem iparosoknak /kéretik jobb szót találni, előre is megköszönöm/.
Itt azok az emberek illetve csoportjaik vannak, akik kézzelfogható értéket teremtenek, vagy értéktöbbletet generálnak munkájukkal, hozzáértésükkel.
(He-he, alapvetően ők is a Föld és a bioszféra biztosította forrásokat "nyúlják le", de legalább nem csak pl. kiirtják/eltüzelik a sajóládi erdőt - a google a barátod -, hanem készítve belőle valamit, hasznot is termelnek.)
Ennek a csoportnak jellemzője még az én szememben, hogy tudását, szakértelmét, munkáját viszonylag jó áron tudja értékesíteni.
A harmadik csoport a hasznos hülyék.
No, ez is népes. Ide tartoznak a futószalag mellett dolgozók, a közszféra hivatástudattal rendelkező, de érdekeit kevésbé érvényesíteni tudó rétegei/dolgozói, a mezőgazdaságban az agrárolló vesztesei.
Mi több azok is, akikre sokszor felesleges fogyasztói, pénzügyi "termékeket" is könnyen rá lehet sózni.
Itt is lehet a sort végtelenségi folytatni.
Látjátok ilyen szempontból pl. egy magán plasztikai sebész is lehet hasznos hülye, ha a Bentley Continental GT a mániája, mert ugye sokkal olcsóbban is megúszhatná rendeltetésszerűségét/használhatóságát tekintve, ha egy teszem azt Kia Proceed GT-t venne...
Megelőzve a kérdést, hogy ugyan szerintem én hova tartozom:
Az egészségügy<b>ben</b> és nem egészségügyi szakdolgozóként dolgozok kórházi gépkocsivezetőként. Holnap is viszek Budapestre laboranyagokat speciális vérvizsgálatokra, meg életfeltételeket biztosító műszereket javításra stb.
...ma viszont itthon henyélek meg napközben írok a HTKA-ra, köszönhetően a Semmelweis-napnak
Döntsétek el - akár magatokban -, hogy akkor hova is tartozom?
S akkor a kérdés!
Hova tartoznak a görögök!?
/Meg hova álljanak a belgák?
/